Olivolja, naturligt fett!

oktober 3, 2014 kl. 9:57 f m | Publicerat i Okategoriserade | 6 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

2014-10-03 08.28.19

 

Ovan ser du en burk med en liter olivolja. Den oljan köpte vi i Italien för cirka en vecka sedan. Platsen där vi köpte oljan var på en liten bondgård som också hade ett litet kooperativt presseri. Det innebär att traktens olivodlare ofta är delägare i ett presseri för oliver och lämnar in årets skörd där, vanligtvis i november, för pressning. På min fråga om man kan köpa just den olivoljan som vi nyss smakat i någon närliggande butik så skakade bonden på huvudet. Min italienska är inte så bra men en nej-rörelse med en huvudskakning förstår man ju.

Olivoljan i det nämnda presseriet räcker i stort sett bara till turister som vi och till privat konsumtion. Dessutom verkar det vara stora livsmedelsdrakar som har monopol på handeln med olivolja i livsmedelsbutikerna. Jag kan berätta att den olivolja som han tappade upp från det stora fatet smakade himmelskt. Strax därefter tappade han upp två liter till oss från samma fat när vi tittade på.

I Sverige konsumerar vi en liter olivolja per person och år medan man i t.ex. i Italien konsumerar 15 liter per person och år. Livet är orättvist för den olivolja som vi köpte i Italien av bonden direkt kostade 10 euro per liter. Motsvarande pris i Sverige för samma olja skulle hamna någonstans mellan 400-500 kronor i butik.

Vad är det då för olivolja som finns i våra vanliga livsmedelsbutiker?

Ja den olivoljan som finns i livsmedelsbutikerna kan man nog lämna därhän tyvärr. En flaska med 75 centiliters ”Extra Virgin” olivolja kostar mellan cirka 40- 70 kronor. Detta är olivolja som pressats av skal som redan är pressade kanske både en och två gånger. Därefter blandar man ut olivoljan med allehanda tillsatser.

Skillnaden mot Novello olivolja som pressas ur oliver som skördas de tio första dagarna är enorm. Vi var och räfsade ner oliver på ett nät under olivträdet i Italien för några år sedan och hällde upp oliverna i backar. Därefter tog åkte vi ner till olivpresseriet tillsammans med traktorn och kollade när ”våra” oliver åkte rakt in i presseriet. I andra ändan kom en ljuvlig olja rinnande sakta ner i ett fat. Vi tappade upp vår ranson direkt direkt i flaskor. Mer novello än så kan det inte bli.

Maj-Lis har missat poängen!

Maj-Lis Hellenius, Livsstilsprofessorn på Karolinska, hävdar i Svd att fleromättat fett som olivolja är bättre än mättat fett som t.ex. smör. Maj-Lis har tyvärr missuppfattad poängen med fett. Det handlar inte om omättat eller mättat utan det handlar om naturligt fett. Både olivolja, novello, och smör ingår i naturligt fett som vi människor behöver mycket av.  Det naturliga fettet hjälper oss att hålla ett bra PH-värde i kroppen som i sin tur hjälper oss att få ett starkt immunförsvar. Även produkter som ekologiskt kallpressat kokosfett och avokado har fantastiskt bra naturligt fett.

Dåligt fett är det mesta som upphettats och processats fram i fabriker. Exempel på dåligt fett är margarin, Lätta, Becel m.m.

Poängen med LCHF!

Anledningen till att jag äter LCHF är att jag håller mig frisk med den kosten. Skillnaden mot mitt tidigare liv med mycket kolhydrater är enorm. Jag är alltså inte sjuk längre i t.ex. diabetes typ 2 utan helt frisk utan mediciner. Lite kolhydrater och mycket naturligt fett är betydelsen av LCHF. Lågkolhydratkost är egentligen ett missvisande begrepp och ord därför att det inte fungerar optimalt. Om du tar bort stora delar av energin som du tidigare ätit i form av kolhydrater så måste du ersätta den förlorade energin. Ersättningen heter naturligt fett.

Jag vet att många fortfarande är fettskrämda men vi människor består faktiskt av mättat fett till stor del. Hur kan vi bli sjuka av det som vi består av? Att regelbundet äta smör och och ekologiskt kallpressat kokosfett är det enklaste sättet att få i sig naturligt fett. Då får vi också tillgång till ett starkt immunförsvar som är vår bästa friskvård/sjukvård.

Kan man äta för mycket fett?

Nej,det är helt omöjligt av den enkla anledningen att man blir mätt. Kroppen har ett sinnrikt system där vi ständigt får olika signaler om hur det står till. En sådan signal är mättnad. När man är mätt så är man mätt. Problemet är snarare hur man ska få i sig det naturliga fett som man behöver. Det enklaste är att göra rutiner. T.ex. på morgonen så lägger man i en eller ett par teskedar kokosfett i kaffet eller teet. Till många middagsmål kan man lägga till en rejäl smörklick. Använd kokosfett till att steka i. Kokosfett innehåller nära 100 procent naturligt fett och är vår absolut bästa källa till läkande fett. Kokosfett kan du beställa hos Kosmetikkompaniet. Jag själv köper 5 kg i taget. Finns i olika storlekar.

IMG_0040

 

Läs boken ”Frisk av mat”!

Om du är ute efter att bli frisk eller förebygga sjukdom så får du en röd tråd att hålla i och en bra förklaringsmodell hur det fungerar med LCHF-kost med hjälp av boken ”Frisk av mat”! Läs ett litet kapitel här! Boken kostar 149 kronor plus porto. Maila namn och adress till lindgren.mats @comhem.se eller till info@lchfmatkasse.se  så skickar jag betalningsanvisningar.

6 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Hej! Vill höra din åsikt om kolloidalt silver
  Sten o Vivi-Anne

  Gilla

  • Hej Sten och Vivianne! Jag är normalt skeptisk till kosttillskott. Anledningen är att riktig mat som LCHF i sig stärker immunförsvar och rättar till PH-värdet i kroppen. Nu kan det ju vara så att man skadat sin kropp så att man t.ex. inte tål lika mycket naturligt fett som andra. Då kan t.ex. kolloidalt silver hjälpa till eftersom det sägs ha antiinflammatoriska egenskaper. Silver ingår ju som en naturlig ingrediens i mat om än i väldigt små portioner. En del hävdar att silver har försvunnit till stor del i maten p.g.a. att åkrar blivit urlakade tack vare för mycket konstgödning. Det är fortfarande mycket som vi inte vet hur hälsan påverkas. En sak vet vi i alla fall och det är att LCHF-kosten rättar till PH-värdet i kroppen och stärker immunförsvaret. Vi har tusentals bevis på att människor läkt sina inflammatoriska tillstånd i kroppen med hjälp av naturlig mat.
   Hälsningar från Mats

   Gilla

 2. När man visar misstänksamhet mot olivolja brukar folk invända att olivolja har vi ju ätit ”i alla tider” . ”Man kan ju läsa om olivolja i biblen”.
  Men då, har jag lärt mig var det precis som du beskriver det, Mats. Varje gård som hade möjlighet att odla oliver hade egen olivpress och olivolja betraktades som en känslig färskprodukt. Jag har också lärt mig att det inte finns så mycket oliver i världen så att det motsvarar all den olja som står ljust och varmt i butikerna. Det är härsken redan när vi köper den. Det luriga med växtoljor är att man inte känner av att de härsknar vilket man lätt gör med smör.
  Det sägs också att den storskaliga olivoljeproduktionen i Italien är maffiastyrd.

  För att göra vad jag kan så brukar jag köpa ”dyr” olivolja i små mörka flaskor och förvara den i kylskåp. Men det är ju ingen garanti.

  Här ett recept på Mary`s oljeblandning

  1 del kokosolja
  1del sesamolja
  1del olivolja

  Gilla

 3. Hoppsan jag snubblade på BIBELN i mitt tidigare inlägg!

  När det gäller kolloidalt silver så kan jag berätta att jag vid ett tillfälle var barnvakt för mina barnbarn.
  Ett av barnen vaknade mitt i natten och storgrät för att han hade ont i örat. PANIK!
  Hade de kolloidalt silver hemma? Ja, det hade de,tack och lov. Men morfar fick köra hem och hämta en pipett. Några droppar silver i örat två gånger med några minuter i mellan. Efter en kvart sov barnet och hela natten.
  Man vet ju aldrig om det var silvret eller tiden som var den bäste läkaren, men det är värt ett försök innan man gör något mera drastiskt som att åka till sjukhus. Det hade man gjort vid tidigare tillfällen och fått antibiotika.

  Gilla

 4. Vad tycker du om Paolos olivolja?
  Anledningen till att jag fragar ar att jag horde honom beskriva vad man ska kolla efter nar man koper olivolja och det lat som han visste vad han pratade om. Helst vill man ju inte rekommendera hans produkter men kanske hans olja ar ok?

  Gilla

  • Hej Anneli! Jag har faktiskt ingen aning om vad Paolos olivolja är för kvalitet. Allt handlar ju om vad oljan kostar eftersom bra kvalité faktiskt kostar.
   Hälsningar från
   Mats

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: