Därför ska du äta LCHF-kost!

oktober 10, 2014 kl. 6:55 e m | Publicerat i Okategoriserade | 12 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Ända sedan jag blev frisk från min diabetes typ 2, min kärlkramp, mina ledbesvär, min prostatainflammation och min kroniska bronkit har jag försökt hitta en trovärdig förklaring till mitt tillfrisknande. Sjukvården kan inte hjälpa till för de fattar inte att man kan bli frisk bara genom att ändra kosten. Jag bytte alltså från en vanlig kost som liknar väldigt mycket den vanliga Tallriksmodellen, som Livsmedelsverket förordar att vi ska äta, till LCHF-kost. Det innebär att jag gick från 50-60 kolhydrater per 100 gram livsmedel på tallriken till mellan 5-10 gram kolhydrater per 100 gram livsmedel. Alltså tog jag bort all pasta, bröd, potatis, ris, flingor och liknande och ersatte det med grönsaker. Chips, godis och läsk försvann samtidigt.

Det tog cirka tre månader att få ner blodsockret till någorlunda normala nivåer. Diabetes och resten av mina inflammatoriska tillstånd i kroppen försvann efterhand. Min kroniska bronkit tog tre år på sig innan den försvann helt och hållet. Nu har det gått sex år med LCHF-kosten och jag känner mig friskare än någonsin. Jag har också fått det bekräftat genom mina värden som jag tagit regelbundet. Snacket om att vi inte vet de långsiktiga konsekvenserna av LCHF-kosten är fel. Vi vet faktiskt det idag. Man blir bara friskare och mår bättre och bättre!

thumb_avocado coconut_brain_alzheimers(1) smr_124422494

Frågan är varför vi blir friska av LCHF?

Det är alltså inte bara diabetes typ 2 som läker sig med LCHF-kosten utan en rad andra sjukdomar också. Det är tydliga bevis på min kropp och vad många andra har upplevt. Frågan är hur det kan ske? Är det inte för enkelt? Tänk på alla fina mediciner med sina fina latinska namn och tjusiga latinska namn på olika sjukdomstillstånd i kroppen. Kan det vara så enkelt att det räcker med att ändra sin kost? Jag glömmer inte att läkarna sade till mig att alla mina sjukdomar var obotliga och att de var åldersrelaterade och därmed inget att göra åt. Pyttsan, vad fel de hade! Oh hemska tanke, tänk om sjukvården inte vet vad de sysslar med?

Man behöver inte vara raketforskare för att förstå att maten har en stor betydelse för hur vi mår och att den påverkar vår hälsa. Jag blev frisk av mat utan piller och sprutor. Dessutom är det tydligt att sjukvårdens tro på att mättat fett som smör är farligt och att de orsakar kärlsjukdomar är fel det också. Få har nog ätit lika mycket smör som jag gjort de sista åren och jag har ju faktiskt blivit av med min kärlkramp. Det fungerar alltså precis tvärtemot vad sjukvården tror. Det lustiga i detta sammanhang är att jag alldeles nyligen fick svar från SCAPIS som undersökt mig och 5000 andra om hjärt-kärlsjukdomar. Jag hade ovanligt bra värden för min ålder(61) , sade de och att jag skulle vara fortsatt uppmärksam på min hälsa och undvika mättat fett. Jag vet inte om man ska småle eller om man ska bli förbannad på slöseriet med skattemedel.

Svaret på frågan om varför vi blir friska med LCHF-mat är inte alldeles lätt? Igår pratade jag med en kvinna som ätit LCHF-kost sedan början av 2000-talet. Men då hette det inte LCHF i början. Hon är aldrig förkyld och hon nyser inte ens längre. Hennes två tonårspojkar är närmare 190 cm och kärnfriska bägge två. De vet inte något annan än LCHF-kost. Jag har samma erfarenheter som henne när det gäller förkylningar och jag har bara ätit LCHF i sex år.

imagesimages images

Är vi karamelliserade inuti?

De senaste sex åren har jag studerat frågan om varför LCHF-mat gör oss friska. När man upplevt sådana extrema hälsoförbättringar som jag gjort så är det kanske inte så konstigt om man är lite besatt. Jag vill veta varför jag blivit frisk! Det borde sjukvården och läkarna också vilja veta.

Förklaringen kan se ut så här; Det kan vara så att vår västerländska mat med enormt mycket socker/kolhydrater i maten och väldigt lite naturligt fett försurar vårt PH-värde och skadar vårt immunförsvar. När det blir surt i kroppen så skapas sakta en karamelliserande hinna som breder ut sig överallt. Man kan säga att vi blir försockrade inuti kroppen. Detta sker gradvis och ju äldre vi blir desto kraftigare kan sockerhinnan bli. Denna godbit blir till mat för våra egna bakterier som kommer i obalans på grund av surheten. Man kan säga att vårt eget immunförsvar angriper den egna kroppen. Så när kärlväggarna förtätas så är det inte av fett utan av små små sår som bildas när aggresiva bakterier äter på sockerhinnan i kärlen.

Hur ser man om kroppen är försurad?

Man kan faktiskt se den där sockerhinnan på sin egen kropp. Nu i efterhand så tror jag att mina tidigare bruna/gråa tänder var ett synligt tecken på karamelliseringen av min kropp. Idag är tänderna helt vita förutom en lagning som jag sparat för att påminna mig om min ”storhetstid”, 10 kg tyngre då. Jag använder förstås inte den vanliga tandkrämen som är full av kemiskt socker och andra ämnen.

Andra synliga tecken på en sockerhinna eller karamelliseringen av kroppen är huden. Jag och Maggan upplever att vi fått en förbättrad hy med färre rynkor och mindre plitor och bruna fläckar på huden. Det är stor skillnad mot hur det var i mitt tidigare liv. Även håret känns vitalare och jag själv har fått mindre gråa hår om man jämför med gamla bilder.

Vad händer då när man börjar äta LCHF-kost?

När du börjar med LCHF-kosten händer saker nästan omgående. Förutom att du blir piggare, sover bättre så stiger även kolesterolnivåerna i din kropp. Hur är det möjligt när vi ständigt fått veta att det är bra med så lågt kolesterol som möjligt av läkarna och sjukvården. Jag hade skyhögt kolesterol efter tre veckor med LCHF-kosten men jag mådde alldeles utmärkt. Min läkare ville lägga in mig på sjukhus p.g.a min diabetes och mina kärlproblem men det ville inte jag.

Min teori är att kolesterolet har läkande funktioner i kroppen. När förutsättningarna ökar i form av bättre PH-värde i kroppen så stärks immunförsvaret där kolesterolet har en avgörande funktion, tror jag. Det blir helt enkelt lättare för kolesterolet att göra sitt jobb. Därför stiger kolesterolnivån när det äntligen får chansen att arbeta med att läka. Under tiden blir det otrevligt för aggressiva bakterier och svampar/candida eftersom sockerhinnan/karamelliseringen av kroppen avtar när man äter LCHF-kost. Efter ett tag börjar PH-värdet närma sig basiskt som är eftersträvansvärt. Man kan jämföra LCHF-kosten med som när man kalkar sjöar. En sjö kan bli sur och fisken får svårt att överleva. Då kan man kalka sjön för att förbättra PH-värdet.

När PH-värdet i kroppen förbättras efterhand med hjälp av LCHF-kosten så sjunker kolesterolnivån i kroppen tillbaka till mer normala värden.

Summan av kardemumman är:

Kolhydratrik mat försurar kroppen och fyller på en ständigt växande sockerhinna i kroppen. Denna karamellisering skadar immunförsvaret och skapar autoimmuna sjukdomar som angriper den egna kroppen. Brist på naturligt fett är en del av problemet. Med LCHF-kost försvinner så småningom karamelliseringen i kroppen. Sjukdomar kan läka, tänder blir friskare och vitare, och en vitalisering av kroppen sker. PH-värdet blir åter basiskt och immunförsvaret blir starkt. LCHF-kost är den bästa vaccinering som du kan göra i livet.

Läs ”Frisk av mat, LCHF från början”, det är en bra start på ditt nya liv. Kan beställas av mig direkt genom att maila namn och adress till lindgren.mats@comhem.se eller till info@lchfmatkasse . Maila mig så skickar jag betalningsanvisningar. Boken kostar 149 kronor plus porto. Här kan du smygläsa ett kapitel.

IMG_0040

12 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Grattis Mats! Läkarna har lyssnat dig!

  Gilla

 2. Grattis till din hälsa! Jag har gjort en liknande resa och vet hur det känns när vitaliteten återkommer. En fråga: bygger din bok enkom på dina upplevelser och dina slutsatser eller kopplar du till forskning (rapporter, artiklar)? Jag vill inte påskina att det är fel i att berätta den egna hälsohistorien. Jag vill bara veta!
  Vänligen,
  Carina

  Gilla

  • Hej Carina! Det mesta i boken bygger på mina egna slutsatser och erfarenheter. Men jag har också med olika slags hälsovinster med LCHF-kosten från läsare på min blogg. Det är fantastiska historier!
   Hälsningar Mats

   Gilla

 3. Hej, det låter fantastiskt, jag undrar vilken tandkräm du funnit utan alla gifter.

  Gilla

  • Hej Margareta! Jag använder Weledas gröna som finns att köpa på hälsokostaffären. Det går faktiskt precis lika bra med vatten.
   Hälsningar Mats

   Gilla

 4. Intressanta teorier. Vad säger dina akademiska vänner på medicinarberget om de här ideerna ?

  Gilla

  • Hej Åke! Forskarna på medicinarberget är nog inte helt främmande för mina teorier eftersom fokus på den nya koststudien ligger på inflammation och immunförsvar. Agnes Wold, som är professor i immunologi och som är en av forskarna i vår grupp, tror jag att hon tycker att det finns viss substans i mina idéer. Men de flesta av forskarna vet knappt vad LCHF är för något. Det kan faktiskt vara en styrka i den kommande studien eftersom ingen är varken för eller emot någon av kostmodellerna, Tallriksmodell och LCHF-modell, från början förutom jag själv.
   Hälsningar Mats

   Gilla

 5. Hej Mats, jag har gjort exakt samma resa som dig nu under drygt ett år.
  Med LCHF så har jag blivit av med typ2 diabetes, gått ner 8kg, blivit av med div. krämpor.
  Fick hjärtinfarkt för 3 år sedan och fått en stent i kranskärlet, har ätit 6 olika mediciner, bl.a för högt kolestorol, metfromin för blodsockret och en massa annat hokuspokus typ betablockerare m.m. Nu har jag skippat det mesta och mår mycket bättre.
  Hälsningar
  Tore

  Gilla

  • Det är ju toppen Tore! Hoppas att många vågar lära sig av din hälsoresa också. Häng i för det kommer bara att bli ännu bättre!
   Hälsningar från Mats

   Gilla

 6. Hej Mats.
  Har läst en del på din blogg ett tag till och från nu. Själv har jag ätit LCHF i 8 eller 9 år (har tappat räkningen).
  Jag mår avsevärt bättre än jag gjort på all typ av annan kost jag provat.
  Först och främst mår magen toppen, som jag inte ens fattade att jag hade problem med (uppsvälld och gasig). Sen har mina ledproblem (knän, höfter, armbågar, käke) blivit bättre, men jag har trots det haft rejäla skov i hela kroppen med ojämna mellanrum och inflammationerna i armbågarna släpper inte.
  Om jag läser vad du utesluter så låter det som jag. Försöker äta så rent som möjligt! Laga från grunden!
  Har du några tips och tankar?

  Gilla

  • Hej Lotta! Bra att du kommenterar. Det behövs åsikter och erfarenheter från veteraner på LCHF-kosten. Jag tycker att det svåraste med LCHF-kosten är, även för mig, att få i sig tillräckligt med naturligt fett. Jag försöker skapa rutiner kring t.ex. kokosfettet så att jag får i mig tillräckligt mycket. Jag vet ju numera av erfarenhet att om jag slarvar med det naturliga fettet så får det direkt konsekvenser på min kropp. Likaledes blir det konsekvenser om jag äter för mycket kolhydrater. Det är en delikat egg man balanserar på. Numera betraktar jag mitt matintag som ett sätt att hålla mitt immunförsvar så starkt som möjligt och mitt PH-värde så basiskt som möjligt. Därmed är jag skyddad hoppas jag. Numera är mitt förhållande till förkylningar endast någon nysning då och då. Det var skillnad förr!!
   Mitt råd till dig angående dina ledproblem är att organisera ditt ätande av naturligt fett. Strukturera upp det under dagen och bestäm också mängden. Överdriv gärna fettätandet om du kan.
   Ha det bra hälsar, Mats

   Gilla

   • Tack!
    Det har jag faktiskt aldrig gjort. Ätit riktigt mycket fett. Ändå kan jag känna behovet!
    Ska testa att trappa upp kokosfettet lite i taget. Annars reagerar magen! Får ta med så jag kan ha i kaffet på jobbet…(tänker högt)
    Smör äter jag ganska mycket varje dag. Men hur mycket har jag inte helt koll på.

    Testar ett tag och återkommer!

    Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: