Skräpmat för barn!

oktober 20, 2014 kl. 11:44 f m | Publicerat i Okategoriserade | 15 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , , , , , ,

2014-10-19 11.02.45      2014-10-19 11.02.35

 

Det Schweiziska företaget Nestlé har hittat en oerhört lönande nisch i sin affärsverksamhet! Man säljer t.ex. frukostflingor som vänder sig till barn i första hand men även till föräldrar som vill att de egna barnen ska äta mycket fullkornsprodukter. Om man ger sina barn ovanstående frukostflingor så är det mer socker i flingorna än i vanligt plockgodis på godishyllan. Frukostflingorna ovan innehåller 90 gram kolhydrater per 100 gram flingor. Det innebär att frukostflingorna innehåller mer socker än i Ahlgrens bilar som bara innehåller 84 gram kolhydrater per 100 gram godisbilar.

images

Om föräldrar visste om detta faktum så skulle det vara varningstext på flingorna  form av en dödskalle och texten ”Sockret i dessa flingor kan orsaka dödliga sjukdomar”! Även andra färdiga frukostflingor har så högt kolhydratinnehåll att det passar bättre på godishyllan.

Företaget Nestlé är också ett läkemedelsföretag som tillverkar en rad olika mediciner. Bl.a. tillverkar man astma och allergimediciner och astma och allergi drabbar alltfler barn. Det finns klara indikationer på att sockret/kolhydraterna i maten kan orsaka störningar på immunförsvaret som senare kan leda till astma och allergi. Det är alltså ingen dum affärsidé att först sälja flingor fullproppade med socker/kolhydrater till barnen för att några år senare sälja astma och allergimedicin till samma grupp av barn.

Barnmat förskräcker!

På hyllan för barnmatsburkar kan man hitta alla tänkbara smaker alltifrån fruktpureer, till grönsaker och middagsmat. Kännetecknande för alla dessa barnmatsburkar är de innehåller väldigt lite fett. Jag har kollat lite med stickprov och när man läser näringsinnehållet på baksidan av burken så pendlar fettinnehållet mellan 0,1 gram fett till 3 gram fett per 100 gram barnmat. Vad är då resten av innehållet i burken kan man ju fråga sig. Om man går från bröstmjölk till barnmatsburkar så måste detta bli en slags chock för barnet? Från att, genom bröstmjölken, ha ätit kanske hälften fett i maten till mellan 0,1 procent-3 procent genom barnmatsburken.

Även färdigprodukter som barnmatsgröt, välling m.m. innehåller mellan 60-70 procent socker/kolhydrater och minimalt med naturligt fett. Jag tycker inte att det är konstigt att olika slags metabola barnsjukdomar ökar hela tiden. Allergier, astma, barndiabetes (typ 1), ADHD, autism m.fl. sjukdomar.

När ska Statens Livsmedelsverk förstå sambanden?

Vi medborgare behöver ett Livsmedelsverk som förstår sambanden mellan mat och olika slags metabola sjukdomar. Vi behöver ett statligt verk som vågar ta till sig ny modern forskning och erfarenheter från tusentals personer som blivit friska av mat! Vi behöver ett statligt organ som skyddar oss mot multinationella företag som försöker pracka på oss billiga och farliga livsmedel. Som dessutom i nästa fas säljer mediciner till oss för att lindra våra smärtor som troligen orsakats av maten från början.

Föredrag i Göteborg den 12/11 2014.

Anmäl dig till ett spännande föredrag den 12/11 2014 på Delsjö GK:s golfkrog i Göteborg. Vi startar 18.30 med en god LCHF-buffé och därefter blir det föreläsning av Mats Lindgren på temat ”Frisk av mat” plus frågestund. I priset 300 kr får du allt detta plus den nya uppdaterade boken ”Frisk av mat, LCHF från början” skriven av Mats Lindgren. Anmäl dig till lindgren.mats@comhem.se. OSA senast den 5/11 2014. OBS, det är begränsat med platser.

IMG_0040

15 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Nu har du nog sett lite fel, det står inte att det är 90gr. kh per 100 gr. flingor .
  Det står 90 gr. per GDA.
  Sedan så står det att det är 6,3 gr. sockerarter per 30 gr. flingor, detta ger då 21 gr. per 100 gr. flingor.

  Gilla

 2. Det värsta är att föräldrarna tror att de ger sitt barn det allra bästa. Okunskapen är enorm.

  Gilla

 3. Nu får jag lov att påpeka att det inte någonstans anges innehåll per 100 gram. Det står att med ett dagsintag på 2000 kcal så ska 90 gram av dessa vara sockerarter. I en portion av produkten, som är 30 gram, finns 6,3 gram sockerarter. Det blir då 100/30 * 6,3 gram = 21 gram sockerarter/100 gr. alltså 21%.

  Gilla

  • Hej Annette! Dom är lite luriga, de multinationella matjättarna, med redovisning av av kolhydrater i maten. När jag undersökte detta gick jag på deras egen information på följande sida http://www.nestle.se/brands/frukostflingor/multi-cheerios Om man har en portion på 30 gram Multi-cheerios så ingår det 28,7 gram kolhydrater i den portionen. Om man tar 30 gram gånger 3 så blir det 90 gram flingor och då borde man även ta 28,7 kolhydrater gånger 3, enligt min uppfattning, och då blir det 86,1 gram kolhydrater per 90 gram flingor. Lägg till ytterligare 10 gram flingor så blir det 100 gram flingor totalt och 90 gram kolhydrater. I Nestlé:s egen uträkning för 100 gram flingor så innehåller det bara 75 gram kolhydrater vilket är illa nog kan man tycka. Någon annan kanske har bättre koll på detta än vad jag har. I vilket fall som helst hör denna produkt hemma på godishyllan, enligt min uppfattning, och borde ha en varningstext på paketet.
   Hälsningar Mats

   Gilla

   • Helt otroligt detta. Vd en närmare titt så redovisar de ju faktiskt inte alls kolhydraterna på paketet, utan endast sockerarterna, och de är ca 21 g/100 g. Snacka om vilseledande. Och i uträkningen på 30 gram på hemsidan så beräknar de värdena tillsammans med mellanmjölk! De 75 g som de anger kanske stämmer någorlunda. Men får de verkligen göra så här? Ska man behöva kolla varor på nätet när man står med förpackningen i handen i affären? Nu äter inte mina barn flingor särskilt ofta, de flesta innehåller väldigt mycket socker, och vi har inte haft dessa flingor, men det här sättet att näringsdeklarera borde INTE vara tillåtet… Suck!

    Gilla

   • Hej Annette! Visst är dom luriga!
    Hälsningar Mats

    Gilla

 4. Ja, detta är för uselt. Riktigt dålig föda i de där paketen. Men siffran 90 g kolhydrater per 100 g flingor stämmer inte riktigt. 75 g är mer korrekt, varav 21,3 g sockerarter vilket ju är mycket redan så.

  Gilla

  • Hej Håkan! Kolla gärna mitt svar till Annette! Det är lite lurigt med uträkningarna!
   Hälsningar från Mats

   Gilla

   • Hej Mats

    30 g portionen som du räknat på innehåller även 125 ml mellanmjölk, därför blir det olika värden jämfört med leverantörens uppgifter för 100 g flingor.

    Gilla

 5. Ja,det gäller att se till framtida tillströmning av nya kunder för läkemedelsbolagen. En väl beprövad metod sedan 40 år tillbaka. Ta bort allt fett ur maten och tillsätt istället kolhydrater / socker. Och en helt ny marknad har öppnats för läkemedels- och bantningsindustrin. Ivrigt påhejade av livsmedelsverket.

  Gilla

 6. Hej Mats
  En liten undran om bokningen till din föreläsning. När får man svar från dej? Jag frågar för jag har skickat in via länken men inte fått svar ännu. Vill absolut inte missa detta tillfälle 🙂
  Mvh Pia

  Gilla

  • Hej Pia! Jag har tyvärr inte sett någon anmälan från dig än. När skickade du den? Det är bara ett 20-tal anmälningar hittills till den 12/11 kl. 18.30 på Delsjö Golfkrog i Göteborg och vi tar emot 70 stycken. Anmäl dig till lindgren.mats@comhem.se så fort som möjligt så får du ett positivt svar direkt. OSA är den 5/11 till min mailadress ovan.
   Hälsningar från Mats

   Gilla

   • Nu har jag gjort ett nytt försök, tredje gången gillt 🙂
    (från min dator denna gång).
    Mvh Pia

    Gilla

 7. Färgglada förpackningar på barnmat är alltid en hit. Färgglada förpackningar och stark marknadsföring och lyckan är gjord, för tillverkarna alltså, av barnmaten. Vad sedan maten innehåller är sekundärt. Lite billiga kolhydrader och annan utfyllnad som ex modifierad (majs)stärkelse funkar också alltid. Näringsvärdet är såklart noll men som utfyllnad perfekt.

  Gilla

 8. ..ett tillägg till min förra kommentar: Näringsvärdet i produkten är som konstaterat noll, däremot finns ett visst energiinnehåll på grund av det tillsatta sockret. Läser man sedan innehållsförteckningen ser man att det innehåller mycket kemikalier. Alltså tillsatt socker plus kemikalier i barnmat. Det är ingen bra kombination. Ger upphov till förhöjt blodsocker och astma/allergier (kemikalierna).

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: