Rapport från arbetet med en koststudie?

december 9, 2014 kl. 10:29 f m | Publicerat i Okategoriserade | 12 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , , , , , , ,

 

images

I skrivande stund pågår just nu arbetet för fullt med förstudien till den kommande koststudien som ska påbörjas 2015. Förutsättningarna är att jämföra hur två olika kostmodeller påverkar hälsan hos diabetiker typ 2. Tallriksmodell och LCHF-modell är de olika kostmodeller som kommer att jämföras. Idag är Tallriksmodellen rekommenderad standardkost för diabetiker typ 2. Beroende på resultat i denna pilotstudie kan det faktiskt bli så att detta kan leda till en omprövning av rekommenderad kost för diabetiker typ 2.

images

Bakgrund!

På sätt och vis är det mitt fel/förtjänst att denna koststudie kommer att ske, förhoppningsvis. För fem år sedan när jag under ett år ätit strikt LCHF-kost och blivit helt frisk, inte bara från diabetes typ 2, utan från en rad andra inflammatoriska besvär så bestämde jag mig för att påtala detta för läkare och forskare på Sahlgrenska Akademin i Göteborg. Det konstiga var ju att jag blivit frisk genom att göra precis tvärtemot vad läkarna rekommenderade.

Det blev några märkliga möten uppe på Medicinarberget. Dessa professorer och läkare trodde nog inte att jag var klok. Det var ju omöjligt att nå sådana resultat bara genom att ändra på kosten utan mediciner, menade läkarna. Man satte in sina främsta experter under några möten tillsammans med mig för att visa hur fel jag hade. Experterna förklarade att mina resultat och hälsovinster inte var möjliga och hänvisade till en rad vetenskapliga studier och t.o.m. internationella experter. Jag menade att mina resultat och hälsovinster borde vara skäl till att omgående starta upp en koststudie som kunde förklara detta. Trots att jag faktiskt kunde visa att jag blivit av med både diabetes typ 2 och hjärtbesvär m.fl. andra sjukdomar blev jag till slut utslängd från Medicinarberget med uppmaningen att genast sluta med LCHF. Man menade att den höga andelen fett som ingår i LCHF till slut skulle göra mig riktigt sjuk.

Nuläge!

Trots att jag blev utkastad den gången för fem år sedan lyckades jag behålla kontakten med några av forskarna. En av dom var en av cheferna på dietistprogrammet??? Vi hade sporadisk kontakt under några år men allt eftersom många fler gjorde stora hälsovinster med LCHF-kosten så ökade intresset för att göra en koststudie. Mitt arbete med LCHF matkasse gjorde att en koststudie blev extra intressant. Anledningen var att vi kunde leverera både mat och kunskap om LCHF-kosten direkt hem till studiedeltagarna. Detta skulle göra det mer sannolikt att man verkligen åt den kost som man var tilldelad.

Idag består forskargruppen av cirka 10 personer som är specialister på allt ifrån inflammation, immunförsvar, hjärt -kärlsjukdomar, diabetes, AGE (Advanced Glycation End products) m.m. Jag är verkligen tacksam att jag får vara med i den gruppen.

Upplägget av koststudien har nyligen blivit godkänd av Etikprövningsnämnden. Detta kan förhoppningsvis leda till att studien lättare får de anslag som behövs. Men tyvärr är det så bedrövligt att om där inte finns med något läkemedel eller piller av något slag som ska ledas i bevis är risken stor att det blir avslag. Ansökan till Hjärt & Lungfonden besvarades med nej tack.

Om det skulle visa sig att sockerarter/kolhydrater skulle vara orsaken till de flesta av våra metabola sjukdomar som diabetes , hjärt -kärlsjukdom, cancer m.fl. så skulle det betyda att 50 års forskning om hur farligt fettet är, är bortkastade miljarder. Man har helt enkelt forskat utifrån en felaktig hypotes. Det är klart att många är rädda.

”Frisk av mat, LCHF från början”! 

Visst är det kul att min bok ”Frisk av mat” används för att koststudien ska bli så bra som möjligt för LCHF-gruppen. Dessutom används utbildningsprogrammet från LCHF matkasse för att deltagarna ska lära sig mer om hur det fungerar.

Jag lär mig mycket och inser att det är enormt mycket arbete med att planera och organisera en ny koststudie. Förhoppningsvis kan detta till en förändrad syn på hur kosten påverkar hälsan. Det är inte försent att beställa min bok ”Frisk av mat” så att du får den till Jul. Klicka på boken nedan så kommer du till en beställningssida eller maila namn och adress till mig på lindgren.mats@comhem.se så skickar jag betalningsanvisningar.

IMG_0040

 

12 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Hoppas att studien blir av! Det vore synd att den skulle falla p.g.a. bristande anslag. Det är ju konstigt att man räknar på vinsten i pengar som kan göras på ett nytt läkemedel, inte på vinsten i pengar som man får när färre personer (kan bli tusentals!) behöver uppsöka sjukvård. Dessutom slipper de belasta systemet med uttag av mediciner som även ger biverkningar, vilket gör att de behöver söka vård igen…

  Jag är inte förvånad över att Hjärt- och lungfonden inte vill ge er några pengar. Min svärfar fick nyligen två små hjärtinfarkter. Vi skrev ut broschyren ”Livet efter hjärtinfarkt”, som Hjärt- och lungfonden ger ut. Där stod det att mättat fett är livsfarligt, kolesterol täpper till kärlen och att margarin är det bästa för hjärtsjuka…
  Och mina svärföräldrar tror ju förstås på det, trots att de har lyssnat på föredrag av Annika Dahlqvist. Det går liksom inte in att fett är bra, bröd är dåligt.
  De äter bröd utan smör, ändå får han hjärtinfarkt… Det är väl svårt att lära gamla hundar sitta.

  Vi äter LCHF sedan några år tillbaka och har fått stora hälsovinster.

  Vi var på julskyltning för några veckor sen och då bjöds det på julsmaker i affärerna: Julmust, glögg, pepparkakor, skumtomtar, skumtrynen, godis, godis, godis.
  Jag tog en kopp te. Jag blir inte ens sugen på sötslisket längre, jag vet att det inte är så gott som jag tyckte att det var förr. Jag får bara en kvalmig, söt smak i munnen som inte går bort.

  I helgen kokade vi en god LCHF-glögg med bär och apelsin. Vi blandade till en kall glöggdrink: glögg och kolsyrat vatten. Fräscht och juligt!

  Dessutom bakade vi sockerfria pepparkakskex. Goda till julens ostbricka!

  http://lchfblogg.sandramedin.se/#post156

  Gilla

 2. Hoppas studien blir av. Hur är det tänkt att kosten enligt tallriksmodellen skall utformas i studien? Jag tolkar det ungefär som livsmedelsverkets kostråd, stämmer det?
  På vilket sätt får deltagarna stöd att följa denna kosthållning?
  Om Ni lyckas få deltagarna att verkligen äta enligt SLV:s kostråd tror jag på stora hälsoförbättringar i båda grupperna.

  Problemet med tallriksmodellen (oavsett om det gäller friska människor eller diabetiker) är att den är fantastiskt tråkig, och att man därför riskerar trilla dit på olika former av skräpmat (som inte ingår i tallriksmodellen) eftersom man inte blir mätt och nöjd. Bra LCHF-kost är både nyttig och man blir mätt och nöjd utan att överäta. Det är den stora fördelen. Att LCHF-kost fungerar så bra för så många är inte ett bevis för att alla kolhydrater skapar ohälsa.

  Här är en recenserad studie på typ-2-diabetiker som äter en vettig kost med mycket kolhydrater och får bra hälsoförbättringar:
  http://tranastyrka.se/valdigt-mycket-kolhydrater-typ-2-diabetiker/

  Vad tror Du om mina spekulationer?

  Gilla

  • Hej Walter! Det stämmer att Tallriksmodellen som deltagarna ska äta är enligt Livsmedelsverket. Båda grupperna kommer att få maten hemkörd och få utbildning kring respektive kostmodell. Jag tror också att bägge grupperna kommer att göra hälsovinster med klar fördel för LCHF-gruppen där många kommer att känna sig friska från sin typ 2 diabetes.
   Det stämmer inte att vi som förordar LCHF-kosten vill att alla kolhydrater ska bort. Vi äter ovanjordsgrönsaker som innehåller en lagom mängd kolhydrater och näring men som inte sätter fart på insulinet. Vi tar ju bort pastan, potatisen och riset och ersätter det med grönsaker. Däremot kan det vara så om man är väldigt inflammerad i kroppen att även lite kolhydrater räcker som bränsle för att hålla igång inflammationen. Då kan man pröva LCHF 2:5, dvs äta LCHF 5 dagar i veckan och nolla kolhydraterna helt två dagar i veckan. Det fungerar faktiskt för många!
   Jacob Gudiol är en person som är omöjlig att debattera med, det vet jag tyvärr av erfarenhet så hans åsikter är inte mycket värda enligt mitt sätt att se på saken.
   Hälsningar Mats
   P.s. Hoppas att du och din mamma gillade ”Frisk av mat”! D.s.

   Gilla

   • Hej Mats och tack för svar!
    Intressant att Du också tror på hälsovinster för båda grupperna. Jag förespråkar för övrigt också LCHF-kost, men är den förste att erkänna att vi inte vet varför LCHF fungerar så bra för så många. Jag tror inte det beror på akut insulinhöjning efter måltid, som Eenfeldt verkar tro. LCHF har för alltid tagit bort min rädsla för naturligt fett, vilket jag är oerhört tacksam för. Oavsett vad man tycker om Gudiol så kan man ju läsa och beakta studierna han hänvisar till (t.ex. den om diabetiker jag länkade till ovan som fick bättre hälsovärden med en kolhydratrik kost.) Jag tycker Gudiol är mycket bra som slår hål på en hel del dumheter som påstås, bl.a. inom lågkolhydratvärlden. Och jag tycker inte det är några problem alls att debattera med honom, vilket jag ofta gör. Han har fått mig att börja äta mer liberal LCHF-kost, och jag mår fortfarande lika fantastiskt.
    Jag tyckte om Din bok. Den var väldigt lättläst och kan säkert inspirera många att också prova LCHF, och därmed potentiellt förbättra sin hälsa. Det jag inte tyckte om var hur Du ofta jämställer socker och alla andra kolhydrater. Jag är övertygad om att det är stor skillnad på kroppens svar då man äter en morot jämfört med lösgodis – läser man Din bok är det lätt att få intrycket att alla kolhydrater är av ondo. Vad min kära mor tyckte vet jag faktiskt inte men hon har gått ned i vikt och det är förstås bra.

    Gilla

 3. Håller med dig om Gudiol! Avslutade tidigare debatt med honom med hänvisning till vår nationalskalds ord: ”Det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta!”

  För övrigt blir man inte förvånad över de positiva resultat som man kolhydratgruppen fick i studien, det var ju extremt lågt innehåll av stärkelse i de kolhydrater man använde sig av. Det är bara att konstatera, att detta måste betraktas som en extrem kost, som inte kan ha evolutionär bakgrund. Vissa födoämnen har jag bara inte hört talas om, än mindre lär man hitta dessa på butikshyllorna. Det som var den avgörande faktorn, var väl att det inte fanns några sädprodukter. Men den som kan hålla en sådan diet är väl bara att gratulera. Överleva går naturligtvis, men på sikt kan man räkna med komplikationer, som vidlåder vår kära veganer!

  Gilla

  • ”detta måste betraktas som en extrem kost”
   ”Överleva går naturligtvis, men på sikt kan man räkna med komplikationer”
   Varför skriver Du så? Du låter ju exakt som folk som ogrundat kritiserar LCHF-kosten, trots dokumenterade hälsoförbättringar.
   Det vi vet är att det finns olika kosthållningar som kan leda till markanta hälsoförbättringar. Det kan vara LCHF, det kan vara vegankost eller som i ovan nämnda studie. Redan detta visar att förklaringen inte kan vara så enkel som en enda makronutrients vara eller icke vara. (Kolhydrater får hela skulden inom LCHF, animalisk mat får hela skulden inom vegankretsar). Det är synd att så få klarar av att förbli nyanserade.

   Gilla

   • Hej Walter igen! Diskussionen är intressant eftersom man är påverkad utifrån sin livssituation. I mitt fall så var jag så kraftigt inflammerad med tillhörande sjukdomar att jag var tvungen att inta en oerhört restriktiv hållning till kolhydrater. Men också att jag tillförde nödvändig energi genom att äta mycket naturligt fett. Man kan säga att jag genetiskt tål väldigt lite överskott av blodsocker (glukos) i mina blodbanor. För mycket glukos ger mig inflammatoriska tillstånd i kroppen. Oavsett om kolhydraterna kommer från godis eller spannmål så är en kolhydrat en kolhydrat enligt min definition. Det intressanta är om detta bara gäller mig eller även andra. Ett överskott av glukos i blodbanorna sätter igång en process där kroppen blir karamelliserad enligt min uppfattning. Denna sockerhinna förändrar förutsättningarna för immunförsvaret och vid en viss tidpunkt när karamelliseringen har gått tillräckligt långt så inträder metabola sjukdomar. Dvs att den egna kroppen angrips av egna bakterier som ingår i immunförsvaret. Vi får då s.k. autoimmuna sjukdomar. Jag tror och är övertygad om att denna karamellisering av kroppen ofta förväxlas med åldersbesvär av olika slag. Jag kan ju se på min egen kropp att många av de ”åldersbesvär” som jag hade är borta idag sex år senare och jag har ju inte blivit yngre. Idag drabbas en av tre personer av cancer. Inom en 10-årsperiod räknar man med att det är varannan person som drabbas av cancer. De flesta människor dör idag av någon metabol sjukdom, inte av åldersskäl.
    I den nya Koststudien som planeras i Göteborg är begreppen inflammation och immunförsvar i fokus. Många intressanta värden kommer att tas på studiedeltagarna som inte tidigare har förekommit. Vi kommer förhoppningsvis att få svar på flera av de frågor som vi tagit upp i denna tråden.
    Ha det gott hälsar Mats

    Gilla

   • Trodde väl att mitt nyttjande av den traditionella invändningen mot lchf-kosten i detta sammanhang kanske kunde uppfattas som ett skämt! Men skämt åsido, vegankostens problematik är väl genomlyst i Lierre Keiths bok Vegomyten, och en ren vegetarisk kost enligt studien kan nog hamna i kategorin vegankost. Keith hälsa blev obotligt skadad genom tjugo års vegankost. Läs boken!

    Tror kanske inte fullt ut på Mats hypotes om att det helt och hållet är sockret som ställer till det, utan en faktor är definitivt toxinerna i vårt vete, d v s den tiokorniga hybridvarianten, som nu har funnits i ett femtiotal år. Genom hybridisering fick vetet tio gånger större avkastning på kraftigare och kortare stammar. Förmodligen tiofaldigades också toxinerna, och detta ställer till det med autoimmuna effekter inom det metabola syndromet. Så Edvards Perssons visa om Skåne, Där som sädesfälten böja sig för vinden, stämmer inte längre!

    Gilla

 4. Hej igen!

  Jag kan bara instämma att det behövs mycket mer forskning för att förstå vilken kost som gör oss människor friska och vilken som gör oss sjuka. Vi vet en hel del redan idag men det finns många och stora luckor.

  ”…jag var tvungen att inta en oerhört restriktiv hållning till kolhydrater”
  Hur vet Du det? Jag uppfattar Dina erfarenheter så här:
  Mats är sjuk -> Mats börjar med LCHF -> Mats får oerhörda hälsofördelar.
  Det finns ingen som helst anledning att ifrågasätta detta. Men det bevisar faktiskt inte citatet från Dig ovan, d.v.s. Du kan inte utifrån Dina egna erfarenheter med LCHF utsluta följande hypotetiska händelseförlopp:
  Mats är sjuk -> Mats börjar med annan kosthållning x innehållande kolhydrater-> Mats får oerhörda hälsofördelar.

  Observerar nu att jag inte påstår att det finns någon anledning för Dig att ändra på Din vägvinnande kost. Jag menar bara att det finns en gräns för vilka slutsatser som går att dra baserat på egna erfarenheter. Slutsatsen i citatet ovan tycker jag går utöver det.

  Om Du bara skall läsa ett enda inlägg av Gudiol, snälla läs det här, det är briljant:
  http://tranastyrka.se/verkligheten-vs-kartan/

  Gilla

  • Hej! Du glömde en parameter; Mats har prövat kolhydratkosten i 55 år innan. Det blev inte så bra! Visst var det tur att jag gick på Annika Dahlqvists föredrag så att jag kunde börja med LCHF-kosten. Den typen av mat var ju tvärtemot den maten som jag ätit innan, dvs kolhydrat-kosten. Faktum är att jag tyckte själv att jag åt ganska nyttigt på den tiden. Nu sitter jag med facit i hand, LCHF-kosten fungerar på ett läkande sätt för en som varit sjuk i många metabola sjukdomar. Kanske finns det andra sätt också men kolhydratvarianten finns det ingen chans till att jag prövar igen. Gudiol eller inte Gudiol!!
   Hälsningar Mats

   Gilla

   • Äta skitmat med kolhydrater i fungerar inte och ingen vill att du ska äta det.
    Riktiga kolhydrater i riktig mat kan öka din insulinkänslighet och då blir du inte sjuk av dom kolhydraterna.
    Om det inte fungerar för dig så ska du utesluta kolhydrater.
    SLV har fel deras kost är industiskit.
    http://tranastyrka.se/valdigt-mycket-kolhydrater-typ-2-diabetiker/

    Vad som orsaka diabetes är okänt det enda vi vet är att kolhydrater inte orsakar diabetes men diabetiker tål inte kolhydrater.

    Gilla

 5. En klok LCHF ätare sa
  ” Jag har länge undrat varför så många inom LCHF envisas med att tro att de vet VARFÖR LCHF FUNGERAR. Istället för att nöja sig med ATT LCHF FUNGERAR, vilket redan det är fantastiskt. ”

  Varför kan ingen säga sanningen?
  Alla skulle fortfarande botas och fler skulle tro på att LCHF kan vara bra för en del.
  I media så pratar forskarna om orsaken till diabetes och snart kommer det en bot då är löngerna slut och folket blir vansinniga på bluffmakarna.

  Den som pratar om bra mat kan fortsätta prata om kost men den som pratar om insulin har ingen framtid, sanningen kommer altid fram till slut.

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: