En Julsaga!

december 23, 2014 kl. 1:49 e m | Publicerat i Okategoriserade | 24 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

DSC04400

Det var en gång en svensk myndighet som ansåg sig särskilt viktig, ja kanske det mest märkvärdiga och viktigaste verket av alla om myndigheten fick tycka själv. Faktum är att denna myndighet inte kunde göra fel, tycka fel eller tänka fel eftersom den var så utomordentligt märkvärdig och kronan på alla statliga verk, om myndigheten fick tycka så självt.

En gång i tiden hade denna myndighet bestämt att människans viktigaste föda var bröd. Alla sorters bröd var bra i början medan grovt bröd blev ännu bättre efter ett tag. Det gick så långt att man gick ut med en rekommendation att alla människor skulle äta 6-8 skivor bröd om dagen. Visserligen hade myndigheten blivit något lurad av Brödinstitutet som ägdes av brödindustrin men eftersom bröd var så bra för människan så spelade det ingen roll att myndigheten gjorde reklam för bröd.

Den stolta och märkvärdiga myndigheten från det lilla landet i norr började nu se att många människor blev allt fetare. Alla förväntade sig att den viktiga myndigheten skulle leda in människorna på rätt väg igen. Efter genomgång av tusentals vetenskapliga studier fann myndigheten att fetma orsakades av fett och fet mat. Egentligen säger det sig självt att fett är lika med fetma, det ser man ju redan med ögonen, tänkte några av de märkvärdigaste tjänstemännen på den lilla nationens viktigaste myndighet.

Sagt och gjort kom där direktiv att människorna skulle undvika fett och fet mat. Eftersom det viktiga verket redan hade bestämt sig för att bröd är bra och hälsosamt så måste ju andra produkter som innehöll lite fett också vara bra för människan och minska på fetman. Detta ställningstagande från det märkvärdigaste verket satte igång en lavin av nya fettsnåla produkter. Livsmedelsfabrikörer verkade tävla med varandra om vem som hade minst fett i sina produkter. Man ville gärna vara det viktigaste verket till lags så mycket man kunde.

En väldigt kreativ tjänsteman på det viktiga verket kom på att ett nyckelhål var en väldigt bra symbol för myndighetens fettsnåla rekommendationer. Ett nyckelhål är ju väldigt precist och de produkter som kom igenom där ansågs särskilt nyttiga. Därför bestämdes det att livsmedel med ett nyckelhål som symbol var väldigt nyttiga produkter. Alla fabrikanter tävlade om att göra ännu fettsnålare produkter så att även de skulle få tillstånd att använda ett nyckelhål som symbol.

Vid denna tid i mänsklighetens historia hände det sig att folk inte bara blev fetare utan också sjukare än vad de varit förut. Man ansåg allmänt att den feta maten och särskilt mättat fett som smör var den stora anledningen till att folk blev sjuka. Flera andra myndigheter som dock inte var lika förnäma som vår myndighet ansåg att mer forskning borde ske på hur fettet gjorde människorna allt sjukare. Nästan alla forskare i det lilla landet i norr började nu forska på hur fettet påverkade människans hälsa. Regeringen i det lilla landet var särskilt välvillig till studier som undersökte hur farligt det mättade fettet var. Forskarna forskade och forskade men hur de än forskade så kunde de inte hitta varför det mättade fettet orsakade sjukdomar.

Det fanns ett fåtal forskare som ville undersöka om socker och kolhydrater kunde vara farligt för människornas hälsa men de fick aldrig några pengar. Motiveringen var att alla visste att det var just fettet som orsakade sjukdomar och därför var det meningslöst att kasta bort pengar på studier som inte kunde vara sanna.

Det lilla landets ekonomi var starkt. Därför kunde man anställa tusentals nya läkare som skrev ut mediciner mot fett och kolesterol som också ansågs farligt. Några kom på den geniala idén att man kunde skära bort fettet. Därför anställdes ännu fler kirurger som var särskilt duktiga på att skära bort fett. Några få personer funderade på varför människorna blev allt sjukare och fetare när de nästan inte åt något fett alls?

Det lilla landets ekonomi började bli allt svagare eftersom sjukvård kostade alltmer pengar för varje år. Till slut gick nästan hälften av det lilla landets ekonomi till att vårda sjuka och feta människor.

Några få människor började ifrågasätta den märkvärdiga myndighetens kostråd. Kanske var det rentav så att myndighetens kostråd var det som bidrog till att människorna blev både sjuka och feta, undrade några modiga kritiker? Det märkvärdiga verket svarade då att de kunde visa upp tusentals vetenskapliga studier som bevisade att de hade rätt. Det märkvärdiga verket och de viktigaste tjänstemännen däri trodde verkligen att det fanns tusentals vetenskapliga studier som bevisade deras sak. Det visste ju alla, tänkte de! Sagt och gjort så tänkte de ta fram dessa tusentals studier som bevisade att fett och särskilt mättat fett var farligt för människorna.

72 stycken vetenskapliga studier togs fram för att bevisa det förnäma verkets teser. Märkligt nog kollade inte de viktigaste verkets tjänstemän vad som stod i de 72 vetenskapliga studierna. Eftersom det märkvärdigaste verket aldrig hade fel så behövde de inte kolla, tänkte de. Nu visade det sig att det bara var två vetenskapliga studier som i någon mån stödde det viktigaste verkets tes. Resten av studierna motsade verkets tes och visade att det inte fanns några bevis för att mättat fett var farligt.

Det blev ett himla rabalder kunde man förvänta sig men så blev inte fallet. Det allra märkvärdigaste verket menade att man hade rätt i alla fall vad alla andra än sade. Ännu så länge så är det viktigaste verket fortfarande det allra märkvärdigaste verket i det lilla landet i norr!

God Jul och Gott Nytt Fett År hälsar Fet Hälsa genom

Mats Lindgren

_JHE5949w_logo

 

24 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Sann saga, tyvärr tyvärr… 😥

  Gilla

 2. Om det ändå hade varit en saga!

  Gilla

 3. Klockrent skrivet Mats
  Önskar Gott Nytt ÅR

  Gilla

  • Tack Nisse Hult! Det var länge sedan man hörde den monologen från Hasse A!
   God fortsättning hälsar Mats

   Gilla

   • Hej Mats
    Här kommer länken 🙂
    Bara å njuta

    Gilla

   • Hej Nisse! Tack för länken. Otroligt bra sketch fortfarande.
    /Mats

    Gilla

 4. Gott nytt år på dig själv!

  Gilla

  • Tack Lennart!
   Hälsningar Mats

   Gilla

 5. Mats! Du har gjort och gör ett jättebra jobb. Fortsätt så 2015 även om det ibland nääääästan känns som vi ”on the the tippning point”.

  Gilla

  • Tack Margareta! Du är inte så pjåkig själv. ”On the tippning point” fattar jag dock inte riktigt.
   God fortsättning, Mats

   Gilla

 6. The tipping point rann upp i huvudet på mig och jag tror att jag fått det härifrån.

  http://en.wikipedia.org/wiki/The_Tipping_Point

  Gilla

 7. Tack för din julsaga, Mats 🙂
  Vi jobbar vidare på att visa hur nyttigt fettet är, så vore det väl tusan om det där verket inte ska inse verkligheten så småningom.
  Gott nytt och friskt år.

  Gilla

  • Tack Birgitta! Vi har ett spännande 2015 framför oss.
   God fortsättning hälsar Mats

   Gillad av 1 person

 8. Fullständigt klockrent Mats! Synd bara att denna ”saga” aldrig får ett lyckligt slut.

  Gilla

  • Jodå Per, vi jobbar för fullt på det, att det ska bli ett lyckligt slut alltså på ”sagan”!
   God fortsättning hälsar Mats

   Gilla

 9. Expressen också köpta av mjölindustrin?

  http://mittkok.expressen.se/artikel/grot-5-anledningar-att-ata-det-varje-dag/

  Gilla

  • Ja Nisse, med den artikeln kändes det nästan som du frågar. Kunskapsmässigt ligger artikeln på 60-talsnivå, tycker jag.
   God fortsättning hälsar Mats

   Gilla

 10. Jag tror att satir och humor är ett väldigt effektivt vapen i kampen för dem som har den förmågan. Mats har det och även Colting. Plötsligt så ser man hur absurt allt är.

  http://coltingblogg.com/2014/12/31/mitt-valmanifest-coltingforpresident/

  Gilla

 11. Hej Mats
  Vem blir först att ta striden med dessa slogans?
  ”Bra mat från Lantmännen”
  Eller
  ”Pågen bakar med kärlek”
  Eller
  ”Becels oljereklam”
  Finns säkert en hel hög till på samma lögnteman
  Menar att ställa dom mot väggen på riktigt inför öppen ridå

  Gilla

 12. […] då var det sagostund igen här på Fet Hälsa-bloggen. Dagens saga är en liten utveckling av ”En Julsaga” som publicerades strax för Jul. Dessa sagor kan man läsa som godnatt-sagor och passar såväl […]

  Gilla

 13. […] Den ovetenskapliga devisen har gjort mer för att öka de metabola sjukdomarna än något annat. Det förhåller sig precis tvärtom och med tillägget att man dessutom blir sjuk  av för mycket kolhydrater och för lite naturligt fett i maten. När Professor Maj-Lis Hellenius och Livsmedelsverket förklarade att det finns 200000 (tvåhundra tusen) vetenskapliga studier som visar att mättat fett som t.ex. smör är farligt så bad några oliktänkare om att få titta på några av dessa studier. Då plockade man fram 72 studier som skulle bevisa att mättat fett som smör var farligt. Det visade sig efter genomgång att 70 stycken av dessa studier inte alls visade på någon farlighet utan precis tvärtom. Två studier av 200000 var något diffusa och visade på varken eller. Läs gärna en Julsaga! […]

  Gilla

 14. […] En Julsaga! […]

  Gilla

 15. Underbar läsning! Finns ingen ersättare til Tage Danielsson eller/och Hasse Alfredsson som kan läsa upp detta på en youtube-video? Den är såååå bra !

  Gilla

 16. […] då var det sagostund igen här på Fet Hälsa-bloggen. Dagens saga är en liten utveckling av ”En Julsaga” som publicerades strax för Jul. Dessa sagor kan man läsa som godnatt-sagor och passar såväl […]

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: