Sagan om kossan Maj-Lis!

januari 29, 2015 kl. 5:08 e m | Publicerat i Okategoriserade | 9 kommentarer
Etiketter: , , , , , , ,

Ja, då var det sagostund igen här på Fet Hälsa-bloggen. Dagens saga är en liten utveckling av ”En Julsaga” som publicerades strax för Jul. Dessa sagor kan man läsa som godnatt-sagor och passar såväl liten som stor. Alla eventuella likheter med verkligheten är en ren slump.

cow-48494_150

Det var en gång en stolt ko som hette Maj-Lis och som hade en mjölkproduktion som t.o.m. bonden själv var nöjd med. Annars är inte mjölkbönder särskilt nöjda av sig nuförtiden verkar det som. Maj-Lis var en priviligerad ko, det förstod hon nästan själv. Hon fick alltid det finaste och färskaste gräset att äta. Hon hade hört talas om andra kossor som kanske inte hade det lika bra som hon själv.

Maj-Lis mjölk blev till det finaste smör som man kan tänka sig och hon hade faktiskt papper på att hon var en riktigt bra ko även om hon inte var medveten om just den saken själv.

Var smör farligt?

Bonden som Maj-Lis bodde hos hade ständigt ångest för om han verkligen hade råd att vara bonde trots så fina kossor som Maj-Lis? Han, bonden alltså, hade hört talas om en liten tant som var professor och som reste land och rike runt och varnade människor för att äta smör. Var smör farligt, tänkte bonden? Det kunde jag aldrig tänka mig att människor kunde bli sjuka av smör, funderade bonden vidare.

200000 vetenskapliga studier?

En dag stod det i tidningen om den lilla professorstanten som förklarade att det fanns 200000 (två hundra tusen) vetenskapliga studier som visade att mättat fett som t.ex. smör orsakade alla möjliga slags sjukdomar på människor. Bonden funderade när han drack upp sitt frukostkaffe hur den lilla professorn hann med att läsa 200000 studier? Han försökte räkna på det hur lång tid det kan ta? – Om man läser en vetenskaplig studie om dagen och det finns 365 dagar om året, tänkte han. Hur många år tar det då att läsa 200000? Bonden hade en lite miniräknare och skrev därför in 200000 vetenskapliga studier delat med 365 dagar som blir lika med vadå? Det skulle ta ungefär 548 år att läsa alla dessa vetenskapliga studier, konstaterade bonden fundersamt. Det vanliga jobbet skulle nog bli lidande på det, tänkte han vidare.

Kossan Maj-Lis hade inte en aning om sin husbondes funderande. Hon hade säkert haft synpunkter på den lilla professorstanten och att hennes smör var minsann både ekologiskt och kravmärkt.

Bonden, som heter Arvid, blev nu helt uppslukad av att den lilla professorn från den stora staden påstod att mättat fett var farligt som hans eget-tillverkade smör t.e.x. -Kunde det verkligen finnas 200000 vetenskapliga studier som påstod det, tänkte han upprört?

En tant som var professor?

När han googlade på den lilla professorstanten så förstod han att hon egentligen inte var en riktig professor utan fått sin utnämning av ett läkemedelsföretag. Detta företag var ett av världens största i sin bransch, läste Arvid, och de tillverkade mediciner som minskade skadeverkningarna som uppstod av att äta hans smör som bl.a. kom från kossan Maj-Lis.

Nä nu jäklar, tänkte bonden, ska de påstå att hans och Maj-Lis smör är så farligt? -Det kan väl inte vara någon vettig människa som tror på det, tänkte Arvid.

Den årliga hälsokontrollen.

Så kom dagen när Arvid fick åka in till staden och vårdcentralen för att göra sin årliga hälsokontroll. Den morgonen hade han mjölkat Maj-Lis tidigt för att hinna i tid till läkarbesöket. Han tänkte på den lilla professorstanten samtidigt som han klappade Maj-Lis och pratade lugnt och fint till henne att det minsann inte var något fel på varken hennes mjölk eller hennes smör.

Efter diverse provtagningar blev Arvid inkallad till läkaren för att få sin status på hälsan. – Du har både bra värden och en god kondition verkar det som sa läkaren. Men tyvärr har du alldeles för högt kolesterol och därför har jag skrivit ut medicin till dig, sa läkaren till Arvid. – jaså, sa Arvid, jag har för högt kolesterol?

-Vad betyder det frågade han allvarligt? Ja, det betyder att du har för mycket fett i dina blodådror och det fettet måste vi minska med hjälp av medicin. Annars riskerar du att få hjärtsjukdom, diabetes eller liknande, fortsatte läkaren. – Vad är det för sorts fett, frågade Arvid? – Det är mättat fett och det kan man få för mycket av om man äter mycket smör, sade läkaren.

Samtidigt som Arvid lyssnade på läkaren så såg han, i receptet, namnet på den medicin och det läkemedelsföretag som den lilla professorstanten var inblandad i.

Stopp och belägg!

Va, sa Arvid? Det här är ju den lilla fuskprofessorn som har läst 200000 vetenskapliga studier som säger att smör är farligt. – Här ska inte ätas några tabletter från den tanten, sa Arvid och slängde helt sonika receptet i papperskorgen.

Arvid åkte hem och tänkte på sin bästa ko Maj-Lis som bara väntade på honom:-)

Min bok ”Frisk av mat” kan du beställa här!

IMG_0040

 

 

 

9 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Vilken underbar saga! Tack Mats! 🙂

    Gilla

  2. Spänd på fortsättningen!

    Gilla

  3. Arvid, en liten person som hade modet att säga nej till ”de som kan”. Härligt

    Gilla

  4. ”När han googlade på den lilla professorstanten så förstod han att hon egentligen inte var en riktig professor utan fått sin utnämning av ett läkemedelsföretag”

    Vad? Var står det? Menar ni…M-L H?

    Gilla

  5. Det kan förmodligen lätt kollas om man går in på Karolinskas hemsida. Adjungerade professorer betalas av utomstående aktör, ofta en läkemedelsmånglare.

    Gilla

  6. Tankeväckande som allt annat du skriver härinne. Tipsar om din bok Frisk av mat inne hos mig idag, i ett av de viktigaste inlägg jag skrivit.

    Du har varit en stor hjälp, särskilt för min livskamrat Lennart, vi började läsa din blogg och bok förra vintern. Nu är han mycket piggare och friskare. Jag med 🙂
    Tack!

    En hållbar livsstil för att leva frisk längre

    Gilla

    • Hej Birgitta!
      Hoppas att ni har det gott i värmen. Tack för att du tipsade om min bok och verkligen roligt att ni mår bra! Bästa hälsningar från Mats!

      Gilla

  7. […] Sagan om kossan Maj-Lis! […]

    Gilla


Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.