Vapenvila på LCHF-dagen!

februari 17, 2015 kl. 10:15 f m | Publicerat i Okategoriserade | 13 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , , ,

images

LCHF-dagen är förstås det samma som fett-tisdagen som ju är just idag. Grattis till alla er som hittat hälsa genom LCHF-kosten. Igår sände Vetenskapens Värld det andra programmet om bakterier och andra husdjur som verkar i vår kropp.

Jag rekommenderar verkligen detta program. Analyserna i programmet är utmärkta och riktiga tycker jag. Det enda som fattas är att de ännu inte förstått att LCHF-kost skapar balans bland kroppens bakterier och mikrober.

Man konstaterar att tandhälsan band jägarfolken var perfekt och det utan tandborstning. När vi började bruka jorden och äta spannmål försämrades tandhälsan och än värre blev det efter industrirevolutionen 1850. Då började de metabola sjukdomarna. Vi som äter LCHF-kost vet att tandhälsan blir fantastisk och vi behöver knappast inte borsta tänderna.

Allt handlar om balans bland bakterierna i kroppen. Det innebär egentligen att PH-värdet blir basiskt och inte surt. Ätandet av sockerarter i tid och otid gör PH-värdet surt och skapar kaos bland våra bakterier i kroppen. De goda bakterierna kan bli onda och det sura PH-värdet skapar miljöer som gynnar infektion och inflammation.

Jag påstår att vi blir försockrade i kroppen alltså att det uppstår en karamelliserad yta överallt genom vår västerländska kolhydratrika kost. Det är detta som försurar PH-värdet och gör goda bakterier till onda.

I programmet är forskarna faktiskt överens om att bakterier i obalans och ett surt PH-värde skapar inflammatoriska sjukdomar i kroppen. Varför är var och varannan allergisk idag? Var kommer alla inflammations-sjukdomar ifrån?

LCHF-kosten skapar balans!

Jag, som blivit helt frisk genom att byta till LCHF-kosten för sex år sedan, kan inte komma till någon annan slutsats än att LCHF-kosten har stärkt immunförsvaret så till den grad att alla mina ”kroniska” inflammationer numera är ett minne blott. Mitt PH-värde är inte längre surt utan basiskt och väldigt nära idealet för människan.

Jämför LCHF-kostens läkande kraft med att pumpa in antibiotika i kroppen som faktiskt dödar bakterier istället för att skapa balans.

Man påstår att det finns fler bakterier och mikrober på en kvadratcentimeter hud än vad det någonsin har levt människor på jorden. Det ger lite perspektiv. En droppe saliv innehåller 100 miljoner bakterier.  Vi måste alltså bli vänner med våra bakterier och inte kriga mot dom för det kriget kan vi aldrig vinna.

Den här typen av forskning som visades i Vetenskapens värld kommer naturligtvis att påverka även sjukvård och läkare så småningom.

Köp gärna min bok ”Frisk av mat” som är en guidebok till ett friskare liv utan inflammatoriska sjukdomar. Maila namn och adress till mig på lindgren.mats@comhem.se eller till info@lchfmatkasse.se så skickar jag tillbaka betalningsinformation. Boken kostar 195 kronor inklusive frakt inom Sverige och 240 kronor inom Norden.

IMG_0040

 

13 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Hej.

  Jag läser ofta din intressanta blogg och äter själv ”liberal lchf” vilket påverkar min kroniska migrän positivt. Dock undrar jag en sak, i inlägget ovan skriver du att jägarfolken hade perfekt tandlösa. På den tiden åt man, vad jag förstår, inte så mkt mjölkprodukter som vi gör idag men samtidigt mer frukt än vad som ”ingår” i lchf. Borde inte paleo-kost då vara mer likt det som jägarfolken åt, än vad lchf är? Jag undrar också över dina tankar kring paleo-kost i förhållande till lchf?

  Gilla

  • Tandlösa ska naturligtvis vara tandhälsa, som min telefon dessvärre inte ville kännas vid 🙂

   Gilla

  • Hej Sara!
   Jag vill helst inte fastna i LCHF och Paleo-bokstäver. Jag gillar att prata om naturlig mat som inte inflammerar kroppen. Det är egentligen det det handlar om. Beträffande frukten för mycket länge sedan så innehöll den antagligen inte alls så mycket fruktos som livsmedelsbutikernas ympade och importerade frukt innehåller idag.
   Hälsningar från Mats

   Gilla

   • Hej Mats och tack för ditt svar.
    Jag är helt övertygad om att kroppen mår bäst av naturlig och artanpassad föda – för alla levande varelser.

    Jag önskar dig en trevlig kväll!

    Sara

    Gilla

  • Intressant, Sara…Apropå frukt, så vad fanns i Sverige för frukt annat än vildäpple-päron -plommon och det under en mycket begränsad tid på året. Övriga ca 9-10 månader åt man inte frukt. Bär fanns ju i längre perioder. Jag förstår dina tankar,det är intressant att fundera över och jägar-samlarfolken var ju inte bofasta och hade pga det inga husdjur så nån komjölk eller komjölksprodukter användes förstås inte.Vet inte hur det var med getter?
   I övrigt åt man det som fanns omkring den tillfälliga boplatsen, rötter, nötter, skott osv och det var kvinnorna som stod för den huvudsakliga matinsamlingen medan männen jagade. I övrigt har väl frukt inte förrän på senare år varit var mans egendom. När min generations föräldrar växte upp var ju både apelsiner och bananer rariteter som enbart åts vid jul. 🙂 Jag tror att det viktigaste är att utesluta socker och mjöl för att hålla sig frisk och ha bra tandhälsa… 🙂

   Gilla

   • Hej Susanna,

    Nej det har du rätt i men det fanns ju människor även på andra ställen än Sverige =) att frukten var sötare då hade jag faktiskt ingen aning om men det var spännande att få veta. Gäller detta för all frukt och är det bara på grund av kommersialiseringen?

    Jag är 100% övertygad om att vi mår allra bäst av att äta så naturlig kost som möjligt och jag har två exempel på detta. 1. Min hund blir så sjuk av spannmålsbaserade torrfoder att han tvingas äta kortison varje dag för att överleva. När han äter artanpassad föda – kött, inälvor, ben och grönsaker så slipper han allt kortison och får glänsande, silkesmjuk päls. 2. Jag lider av kronisk migrän – som jag har fått ner från ca 5 dygns migrän per vecka till ca 1 anfall per vecka främst genom att äta min egna blandning av paleo/lchf/raw food =)

    Jag önskar dig en trevlig kväll!

    Sara

    Gillad av 1 person

 2. Hej, här har du en till som blivit frisk med LCHF. Är reumatiker (psoriasisartrit) och hade daglig värk i lederna, inga mediciner hjälpte. Började med LCHF och redan efter 3 v kände jag att jag var mindre stel i händerna. Efter 6 månader var jag symtomfri och nu är jag inne på 6:e året och mår toppen 🙂

  Gilla

  • Hej Lena
   Underbart att läsa och fantastiskt. Det är ju detta som blir lite skumt med LCHF-kosten och hälsovinsterna av den att andra upplever den som en halleluja-rörelse med religösa inslag. Det är ju faktiskt inte konstigt att vi blir lite religösa när vi endast byter kost och remarkabla hälsoförbättringar inträffar. Men det blir nog andra tider inom sjukvården när kosten får en allt större betydelse.
   Hälsningar från Mats

   Gilla

 3. Fisket var en viktig del i kosten, på paleo-tid. Vild frukt fanns inte mycket av, och den var mycket litet söt. Dagens frukt är förädlad till oigenkännlighet, framför allt enormt mycket sötare. Jakt och fiske samt rötter och nötter tror jag var basen på paleo-tid.

  Gilla

 4. Fasta och lågkolhydratkost kan dämpa farlig inflammation
  Ett intressant inlägg på ”Ett sötare blod”, som skriver om forskning som stöder det som Mats skriver om ovan.

  http://ettsotareblod.se/fasta-och-lagkolhydratkost-kan-dampa-farlig-inflammation/

  Gilla

 5. Hej, jag har ett lästips. ”insulin -den felande länken”. Agneta schnittger heter författaren. Läs läs läs. Mats, din bok är också bra.

  Gilla

  • Tack för Lästipset Gunnilla och tack för att du tycker min bok är bra också!:-)

   Gilla

 6. […] läsa här. Det är faktiskt svårt att tro på det själv. Hur är det möjligt? Läs gärna detta inlägg som ett försök till […]

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: