Vasaloppet, LCHF eller kolhydratladda?

mars 1, 2015 kl. 11:13 f m | Publicerat i Okategoriserade | 5 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , , , ,

smr_124422494 images  TI0148473 eller images images

Under de senaste fem åren har jag skrivit nästan 700 inlägg om hur kosten påverkar hälsan på både gott och ont! Livsmedel som innehåller mycket sockerarter/kolhydrater skadar immunförsvaret och livsmedel som innehåller mer naturligt fett stärker immunförsvaret och gör folk friska.

Nästan varje dag får jag mail från människor som blivit friska från inflammatoriska sjukdomar som sjukvården redan har gett upp inför. De har alla ätit en typ av LCHF-kost, lite kolhydrater och mycket naturligt fett i maten.

Målet är ju att få sjukvården och läkarna att inse kostbehandlingens betydelse för att stärka immunförsvaret och läka ett 40-tal inflammatoriska tillstånd i kroppen som t.ex. diabetes typ 2, hjärt -kärlsjukdomar, cancer, allergier, eksem, tarmsjukdomar, prostatainflammation, reumatism i olika former osv.

Ibland får jag kommentarer som att jag inte vet något eller har studier som backar upp mina åsikter. Dom menar att jag inte är någon läkare och därför inte kan veta. Jag vet i varje fall att jag själv blivit frisk från svåra inflammatoriska sjukdomar liksom att jag vet att hundratals andra gjort liknande hälsovinster som jag själv. Detta utan mediciner utan bara naturlig kost som LCHF. I min absoluta närhet har min sambo Maggan blivit av med både migrän och svårartad eksem bara genom att ändra kosten. Vi är nu inne på sjätte året med LCHF-kost och vi är friska utan mediciner.

Kolhydratladda eller Unknown_1024 LCHF-ladda  images ?

Jag häpnar över experten Johannas kostråd till alla vasaloppsåkare som ska åka nästa helg! Hon menar att de ska vräka i sig kolhydrater och propagerar dessutom för att vasaloppsåkarna ska äta rena godiset under loppet. Timothy Noakes, mannen bakom myten att kolhydratladda innan stora lopp, har i sin senaste bok dissat sin egen bok ”Lord of running”! Glöm allt vad jag skrev om nutrition i min första bok säger han nu. Numera anser han att man ska äta en fetare kost med färre kolhydrater. En anledning till att han bytt fot kan vara att han själv utvecklat diabetes typ 2 men blivit frisk av LCHF-kost.

För den som ska åka Vasa-loppet är ägg den ultimata födan som uppladdning. Ägg är det livsmedel som är bäst anpassat för människan och som vi ätit i miljontals år. Den enkla sanningen är att naturligt fett innehåller nära 3 gånger så mycket energi som kolhydrater men som inte ger ett överskott av blodsocker. Läs gärna om mannen som sänkte sitt Vasaloppsrekord med 45 minuter på LCHF-kost!

Läs min bok ”Frisk av mat, LCHF från början” som utkommit i en ny upplaga. Den boken har redan hjälpt flera tusen människor och du kan beställa den här!

IMG_0040

5 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Det beror till stor del vilket tempo man tänkt hålla under Vasaloppet. Är du i eliten och ligger mycket nära din maxpuls tjänar du på kolhydratförbränning men det kräver då också kontinuerlig påfyllning. Är man mer motionär och bara får påfyllning på ordinarie kontroller är det ingen tvekan om att fettförbränning är bäst.

  Gilla

  • Tydligen vann Petter Northug 5-milen på LCHF uppladdning….

   Gilla

   • Ok Linda, du har tydligen bra kontakter. Det är ju en riktig sensation om det ryktet skulle vara sant att Petter Northug skulle ha vunnit fem-milen på LCHF-kost!!

    Gilla

 2. Jag hoppas på en fortsättning i år på denna underbara historia…
  Den började redan 2008!

  http://kolhydrater.ifokus.se/discussions/4d7162f0b9cb46222d070338-71-aring-har-akt-oppet-spar

  mLCHFh B-) .

  Gilla

 3. Det förefaller osannolikt att man skulle kunna göra denna typ av ansträngningar utan att använda sig av fettförbränning. Jag tror att glukosförbränningen ställer till det genom att bilda mjölksyra, och om man från början är i ketos, behöver man inte ta av glykogenförrådet. Påfyllning av kolhydrater under gång för att bilda glukos tror jag helt enkelt inte fungerar med tanke på att det krävs en tidsprocess att omvalda kolhydrater till glukos, och att detta inte ger avsedd effekt. Dagens skidlöpare bränner sannolikt fett, men på ett mindre effektivt sätt jämfört med en ‘ketogenare’ som t ex Ferry.

  Lägg märke till att jag skriver ‘tror’ ovan, eftersom det endast finns ‘anekdotisk’ information även om Saltin m fl har gjort s k forskningsinsatser på danskar och innuiter. Jag kan enbart tillföra mina personliga erfarenheter, där jag sedan min övergång till ketogen kost aldrig upplever problem med mjölksyra. Nu håller jag mig till ‘mindre’ krävande sporter som tennis, men tidigare hängde tungan som en slips efter en krävande bollduell!

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: