Omelett e lätt!

mars 2, 2015 kl. 8:04 e m | Publicerat i Okategoriserade | 5 kommentarer
Etiketter: , , , , , , ,

IMG_0689  images

 

Det blir en del del olika slags omeletter när Maggan och jag äter frukost. En favorit är kryddkorv från Pavlacs charkuteri i Sävedalen. De både röker och gör korven själva helt utan tillsatser liksom deras övriga sortiment.

Ingredienserna är ägg, Pavlacs kryddkorv och tomat. Hur gott som helst och enkelt förstås. Den frukosten innehåller förstås inget som kan inflammera kroppen och förstöra PH-värdet. Eftersom det är så många LCHF-entusiaster som handlar hos Sävedalens charkuteri så har ägaren beslutat sig för att börja sälja min bok ”Frisk av mat, LCHF från början”. Bra tycker jag förstås.

2012-07-09 09.14.56

 

Kantarellomeletten är förstås nummer ett av alla omeletter förutsatt att där finns färska kantareller förstås.

En annan omelettfavorit är Tonfisk i olja toppad med dill. Här rör man äggen lite försiktigt med en gaffel så att det blir en lagom smet. Jag brukar använda 5-6 stycken beroende på hur stora äggen är. I med smeten i pannan och låt steka en liten stund innan tonfisken och dillen läggs på.

Fråga inte doktorn!

Jag skulle egentligen kommentera programmet Fråga Doktorn i svt1. Jag fastnade särskilt för kostråden som gavs till barn med IBS-liknande besvär. Då sade Gunilla Hasselgren att man skulle vara observant på hur barnen åt, inte vad de stoppar i sig. Jag känner ju till hur många personer som helst, även barn och ungdomar, som blivit av med svåra IBS-besvär med hjälp av en icke-inflammerande kost som LCHF. IBS är ju en inflammation i tarmen och inflammationer göder sig på en kost full av sockerarter. Vips när man äter en mer ketogen kost försvinner de inflammatoriska besvären.

Menar doktor Hasselgren att barnets magont bara beror på hur han eller hon äter? Visst kan ett barn få ont i magen om man slänger i sig maten. Men nu pratar vi IBS som är en riktig hemsk inflammations-sjukdom och som nu även drabbar barn mer och mer. Det beror förstås på att barnen blir inflammerade allt tidigare av en sockerrik kost.

Men läkare verkar inte alls tycka att en sockerrik kost är problemet utan fokuserar på helt andra saker.

Den särskilt inbjudne barnläkaren verkade mena att det onda går över i magen hos barnen så småningom. Om dessa läkare hade hållit sig inom sina egna familjer med dessa råd så hade jag inte brytt mig alls. Men nu tittar och lyssnar miljoner föräldrar och barn på dessa läkare i nationell tv.

Ett skäl är förstås att det inte forskas på riktigt i frågor som rör kost och inflammation. Varför det inte sker kan man fråga sig eftersom erfarenheterna av en kost som t.ex. LCHF är icke-inflammerande? Alltså att inflammationer släcks när bränslet upphör.

På Sahlgrenska Akademin har vi en färdig genomarbetad  koststudie som kan köra igång omedelbart om den blev finansierad. Nu har denna koststudie fått nej av Hjärt & Lungfonden, Diabetesfonden och Diabetes Wellness. Undrar vilka folk som sitter i dessa fonders styrelser?

2015-03-02

Mats Lindgren

 

 

 

5 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Kan du inte försöka med Kostfonden genom Ann Fernholm

  Gilla

  • Hej Margareta! Jag har kontakt med Ann Fernholm men Kostfonden har än så länge väldig lite pengar i fonden.
   Hälsningar Mats

   Gilla

 2. Lyssnade också (med ett halvt öra…) på de vansinniga råden från läkaren! Efter att ha haft problem med magen sen mamma slutade amma mig vid 1,5 år, haft en nästan vågrät tillväxtkurva efter det och slitit med min mage i större delen av mitt vuxna liv, blir jag riktigt upprörd!!
  En IBS som garanterat inte blev bättre av allt (fel) som jag fick äta som liten och under min uppväxt, har jag nu en mage som i stort sett är bevärsfri (51 år nu).
  Jag klandrar inte mina föräldrar – de gjorde nog vad de trodde var bäst/vad läkarna sa, men i dagens läge borde man ha större kunskaper än så! Skämmes!

  Gilla

  • Underbart Susanne! Kan du inte skriva och berätta om din hälsoresa till mig lindgren.mats@comhem.se så jag kan använda din historia på Fet Hälsa-bloggen. Många med liknande besvär som du haft kanske vågar pröva den läkande LCHF-kosten när de får läsa din historia.
   Hälsningar Mats

   Gilla

 3. Det är tragiskt att de som har mycket pengar, dom vill inte ha forskning på LCHF. Vi vanliga har så lite att ge, så vettig forskning blir inte av.

  Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs Minnesfond stödjer:
  Umeåforskare får 5 miljoner för att kartlägga attityder till vaccinering

  ”Misstänksamheten mot vaccinering märks också genom att betydligt färre än tidigare nu vaccinerat sig mot vanlig säsongsinfluensa. Det finns också tecken på en växande antivaccinationsrörelse i Sverige.”

  Tydligen vill man få fram underlag för att hantera folkets vaccin-motstånd. Så att Big-Pharma kan fortsätta ta in sina vinster.

  Här finns det pengar. Till vad nytta?

  http://www.humfak.umu.se/om/aktuellt/nyhetsvisning/umeaforskare-far-5-miljoner-for-att-kartlagga-attityder-till-vaccinering.cid202446

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: