Kan man få bättre PH-värde av LCHF-kost?

mars 12, 2015 kl. 11:12 f m | Publicerat i Okategoriserade | 8 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , , , ,

2012-09-30 15.49.27

Dagens fråga är om man kan få bättre PH-värde med LCHF-kost. Svaret är ja, definitivt! Vår moderna kolhydratrika kost och mycket processade mat leder till att PH-värdet blir surt när det istället skulle vara mer basiskt. Sött blir surt enligt PH-skalan som går från 0-14 enligt den ursprungliga skalan. Ett idealiskt PH-värde är 7,38 ,men ett vanligt och hyfsat PH-värde är cirka 6,8-7,0 på människor.

Det är alltså inte bara sjöar som kan bli sura med ett sämre PH-värde utan även människan. En sjö måste man kanske kalka för att den ska få tillbaka ett bättre PH-värde. Motsvarande behandling för en människa som har surt PH-värde är att ändra på kosten. När en människa har surt PH-värde så förändras immunförsvaret. Det får sämre förmåga att försvara oss p.g.a. den sura miljön i kroppen. Det betyder att man kan drabbas alltmer av vanliga förkylningar till mer ”kroniska” inflammatoriska tillstånd i kroppen. En sur miljö i kroppen leder till trivsel för följande otrevliga inslag; inflammation, infektion, svamp, onda bakterier och mikrober m.m.

Kolhydratrika livsmedel som t.ex. pasta, bröd, frukostflingor kan försura syra/bas balansen i kroppen så att en miljö uppstår som gynnar infektion, inflammatoriska tillstånd och svamp. Det djävulska med dessa livsmedel är att de inte ens smakar sött så vi får ingen varning som vi får från godis läsk och liknande.

Kan en ketogen kost stärka PH-värdet och immunförsvaret?

Den stora frågan är alltså om det går att förändra ett surt PH-värde till ett mer basiskt och därmed stärka immunförsvarets förmåga att försvara oss? Jag hävdar att det går att göra genom att förändra kostintaget till ketogen eller LCHF-kost! Som bevis på detta har jag min egen kropp. Jag får inte längre förkylningar titt som tätt som jag fick förut. Faktum är att jag inte får några förkylningar alls. Jag håller min diabetes typ 2 i schack med LCHF-kost och jag har inte ätit eller sprutat in mediciner för detta på sex år. Mina ledbesvär har läkt sig och värken har försvunnit. Min kärlkramp har försvunnit liksom mina prostatabesvär och min kroniska bronkit. Allt detta utan mediciner utan bara en ketogen strikt kost.

Vad händer i kroppen när PH-värdet försuras?

En del påstår att en riktigt vit ögonvita är ett tecken på ett bra PH-värde i kroppen. Andra tecken, som på mig själv, är att tänderna blivit mycket vitare efter kostförändringen. Detta utan blekmedel och vanlig tandkräm som ju innehåller sukralos (600 ggr sötare än socker). Andra synliga tecken kan vara att huden känns spänstigare och mindre plitor uppstår efter en kostförändring till LCHF.

Enligt min teori händer följande i människokroppen när den får en alltför kolhydrat-rik föda och för lite naturligt fett. Givetvis är det så att man ”tål” olika mycket redan från början. Det blir glukos/blodsocker över vid en föda som ständigt innehåller mycket kolhydrater. När cellerna har tagit sitt glukosbränsle och är mätta så stänger de porten. Kvar blir en mängd herrelöst glukos/blodsocker som vandrar ut i blodbanorna utan hemvist. Detta överblivna blodsocker fäster så småningom på olika delar av blodbanorna och i kroppen och blir till en karamelliserad hinna. Denna sockerhinna växer alltmer så länge den kolhydrat-rika och fettsnåla kosten intas som föda. Kroppens PH-värde blir alltså surt av allt det söta.

Karamelliseringen av kroppen kan förändra balansen mellan bakterier och mikrober i kroppen. Goda bakterier kan bli onda och börja anfalla den egna kroppen. Exempelvis kan den karamelliserade ytan på kroppen upplevas som en riktig godsak av vissa bakterier. Den viktiga balansen mellan bakterier kan då förändras i kroppen. Det blir ett slags världskrig bland bakterierna i kroppen men som inte kan vinnas av den goda sidan om inte PH-värdet återupprättas i kroppen. Enda sättet att göra det är att äta en naturlig kost som är anpassad för människan utan processade livsmedel och tillsatser i maten.

Har du vant dig vid piller?

Om du har inflammatoriska besvär och inte har prövat en riktig kostförändring så ska du absolut pröva det. Du kanske har vant dig vid att ta piller mot värk och inflammation. Dessa mediciner kan ju inte påverka ditt PH-värde eller immunförsvar utan lindrar bara symptomen tillfälligt. Jag säger inte att du genast ska kasta alla mediciner. Fasa ut medicinerna efterhand som du känner dig bättre med en kostförändring.

Läs gärna min inspirations och guidebok till att bli frisk av mat! Maila ditt namn och adress direkt till mig på lindgren.mats@comhem.se så skickar jag betalningsanvisningar. Boken kostar 195 kr. inklusive frakt inom Sverige. Här kan du läsa mer om innehållet i boken.

IMG_0040

 

8 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Hej Mats!
  Jag har ätit hyfsat strikt lchf i sju år och mår bra av det.
  Jag kör även 8:16 (ingen frukost) och 5:2 (halvfastar 2 dagar i veckan; äter hälften jämfört med normalt dessa dagar)
  Jag gjorde en levande blodanalys i september efter att ha fått en massa problem med leder och var jättetrött. Det visade sig att jag hade parasiter, mikroorganismer, som stal näring från mig. Man kan få dem av rå fisk (sashimi), husdjur mm.
  Jag har blivit botad genom att äta diverse örter som finns i hälsokosten.
  Vad jag vill säga är att man kan ha inflammation i kroppen även om man äter lchf och kör periodisk fasta och även vara försurad (bikarbonat är bra mot försurning)
  Så enkom lchf och PF botade inte mig även om jag är övertygad om att jag hade varit ännu mer illa däran utan detta sätt att äta.
  Jag kan varmt rekommendera att man gör en levande blodanalys om man trots att man gör allt rätt, får fysiska problem och stark trötthet.

  Gilla

  • Hej Layza!
   Jag upplever dina besvär trots LCHF, vilken typ av örter du blev rekommenderad? Hur länge åt du dessa innan du märkte en förbättring?

   Gilla

   • Se min kommentar här nedanför…

    Gilla

 2. Pararezol heter dropparna, och de innehåller malört, kryddnejlka m fl andra bittra örter som parasiterna ogillar och som dödar äggen. Jag blev succesivt bättre och var helt av med mikroorganismerna efter 5 månader. Och mina ledbesvär, främst knä, axel, armbåge försvann och jag behöver inte längre sova middag!

  Gilla

 3. Intressant Laysa med dina erfarenheter av dropparna. Det kanske kan vara så att du lade grunden med LCHF-kost och att dropparna var grädden på blomkålsmoset så att säga. Köper du Pararezol på hälsokostbutik eller på Apotek?
  Hälsningar Mats

  Gilla

 4. Laysa,
  Vad är en levande blodanalys och var gör man det? Vilka parasiter och mikroorganismer hittade man? Och var fanns dina parasiter? I blodet?

  Gilla

 5. Angående kroppens ph så verkar det inte stämma med din analys. Det är nämligen så att frukt och grönsaker gör kroppen mer basisk medans kött fisk, och ägg gör kroppen sur.

  Gilla

  • Hej Sture! Jag känner till att man trodde/tror att typ kött, fisk och ägg gör kroppen sur. Nu tror inte jag inte riktigt på detta. Min analys utgår från hur min egen kropp reagerat på just kött, fisk och ägg som ju är en stor del av LCHF-kosten. Det är definitivt så att mitt PH-värde blivit mer basiskt, mindre surt alltså av LCHF-kosten. Mitt immunförsvar har också blivit enormt mycket starkare än tidigare och det kopplar jag till kosten eftersom det är den enda förändring jag gjort. Om du tar vissa frukter som man kan köpa i livsmedelsbutiker som t.ex. apelsiner så har ju fruktosinnehållet i dessa ökat markant. På grund av ympning och liknande för att göra smaken mer söt och sälja på det.
   Alla sockerarter medverkar definitivt till att göra PH-värdet mer surt i kroppen. Nu har vi ju en koststudie som ligger och väntar i en byrålåda för att förhoppningsvis få svar på dina och mina frågor om immunförsvar, PH-värde och inflammation. Finansiering saknas tyvärr än så länge. Att ifrågasätta dogmer leder utvecklingen framåt. Exempelvis är ju hela sjukvården uppbyggd på antagandet att fett och kolesterol är farligt och leder till metabola sjukdomar. Vi är ju ganska många nu, som blivit friska eller alternativt friskare av en mer ketogen kost, som kunnat konstatera att det inte är sant. Det förhåller sig faktiskt precis tvärtom.
   Vi är många som ser fram emot att Koststudien i Göteborg sätter i gång. En av Sveriges främsta experter på inflammation, immunförsvar och PH-värde är Agnes Wold som medverkar i vår forskargrupp. Hon är lika angelägen som vi andra.
   Just nu är det många som tror inklusive jag själv hur saker och ting förhåller sig.
   Hälsningar Mats

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: