En smärtsam insikt!

mars 18, 2015 kl. 12:47 e m | Publicerat i Okategoriserade | 20 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , , ,

426190_368969776460321_275734919117141_1271432_1347543266_n

I sex år har jag ätit LCHF-kost alltid med en kolhydratgräns på högst 5 gram kolhydrater per 100 gram livsmedel. Jag har blivit av med värk/reumatism, kronisk bronkit, prostatainflammation, kärlkramp och jag håller min diabetes typ 2 i schack med hjälp av e kost utan mediciner.

Den smärtsamma insikten består i att jag inte tål kolhydrater. Min kropp blir direkt förgiftad/inflammerad om jag skulle slarva med kosten. Jag inser och förstår, dock med en viss saknad, att jag inte kan äta sötsaker, pasta, potatis, spannmål, all slags läsk, nästan all köpe-frukt förutom vit grapefrukt citron och melon. Om jag skulle äta ovanstående livsmedel i mer regelbunden form skulle jag antagligen bli sjuk igen och troligen dö ganska snabbt i en hjärtsjukdom av något slag. Det var i alla fall det beskedet jag fick av läkaren för 6 år sedan. Men då för att jag börjat äta LCHF-kost.

Är det inte fantastiskt hur lite sjukvården och läkarna begriper? Jag fick alltså beskedet att jag riskerade att dö om jag fortsatte med LCHF-kosten då i början av min LCHF-karriär. Istället har jag alltså varit frisk i snart 6 år genom att göra precis tvärtemot vad sjukvården har ordinerat.

Vänner drabbas i onödan!

Nu senast häromdagen träffade jag en golfkompis som jag inte sett på hela vintern. Utan förvarning drabbades han av en akut hjärtinfarkt som ledde till ambulansfärd och omedelbar operation. I en hel månad fick han ligga kvar på sjukhuset efter den omfattande operationen. Han kommer inte att bli densamme som han var förut. Han är handikappad för resten av livet. Min golfkompis hade inte en aning om att han var kolhydratförgiftad/försockrad/karamelliserad välj själv vad som passar. Inga varningar har han fått vad jag känner till.

Mina vänner är förstås alla i riskzonen eftersom dom är i den åldern där man oftast databas av metabola sjukdomar. Många av mina kompisar har förstås lyssnat på mig och förundrats över mina hälsovinster som skett bara genom en ändrad kost. Men, och det är ett viktigt men, de flesta lever på som vanligt med en sockerrik kost som kan sluta med en ambulansfärd till sjukhuset för akut operation.

Läkarna och sjukvården bromsar!

Det är ett faktum, anser jag, att läkarna och sjukvården har ett oförtjänt anseende idag. Människor vågar inte protestera när läkarna skriver ut meningslösa mediciner, ofta för användning i resten av livet. Läkarna och sjukvården har i allmänhet inget begrepp om vad som orsakar inflammatoriska tillstånd/metabola sjukdomar i kroppen som kan leda till akut operation för t.ex. hjärtinfarkt. Istället skrivs där ut mer mediciner än någonsin och de enda som mår bra av detta faktum är läkemedelsindustrin. Kanske även en hel del läkare som får fina bjudresor och förmånliga villkor av läkemedelsföretagen.

Idag har vi en skattefinansierad sjukvård som egentligen är en gigantisk försäljningsorganisation för läkemedelsindustrin. Det finns inga läkemedelsbolag som har intresse av att man kan bli frisk av mat! Den naiva synen från sjukvårdens sida genom att ständigt medverka i studier som går ut på att hitta nya mediciner och piller är skrattretande om den inte vore skattefinansierad. Det handlar om, från läkemedelsindustrins sida om att sälja piller, inte om att hitta orsaker till sjukdomar. Sjukvården deltar i detta cyniska spel om människors hälsa.

thumb_avocado TI0148473 2012-06-30 13.08.49 249088_360358520684901_906857661_n

Den andra sidan!

På den andra sidan finns tusentals människor som blivit medvetna om hur stor betydelse kosten spelar för uppkomsten av inflammatoriska sjukdomar och läkning av densamma. Medvetenheten kommer från att dessa människor, inklusive jag själv, har gjort stora hälsovinster som inte är möjliga genom piller utan endast genom att stärka immunförsvaret med rätt kost.

Du kan ta hjälp min bok ”Frisk av mat” som är en guide och inspirationsbok för dig som vill ha ett nytt friskare och hälsosammare liv. Du kan beställa den här genom att maila namn och adress till lindgren.mats@comhem.se eller till info@lchfmatkasse.se. Boken kostar 195 kronor inklusive frakt inom Sverige.

IMG_0040

20 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Hejsan!
  Jag inbillade mig i början av min lchf-resa att jag, när jag väl blivit smal och frisk, skulle kunna återgå till att äta ”vanligt” igen. Nu, efter sju år, varken vill eller kan jag återgå till min gamla livsstil med mackor och smågodis.
  Men, jag kan ta en frukt ibland och mörk choklad och nötter. Det är en tröst att ibland tillåta mig. Dock, det krävdes lång tid av avhållsamhet för att såna små avsteg inte skulle trigga mig att äta mycket av det förbjudna.
  I början när jag fick panikkänslor av att inte få lov, t.ex. när jag stod i ett bageri, började jag leka leken att OM jag skulle äta något av bakverken, vilket skulle jag helst ta då? Och så ”smakade” jag på godbiten med hjälp av mitt sinne och mitt minne. Det, plus att andas in doften, stillade mitt begär.
  Jag sa också till mig själv att jag skulle få ha EN kolhydratdag om året med obegränsat intag av kolhydrater. Det lugnade ner mig. Tilläggas bör att jag ännu inte tagit någon sådan dag. Men bara det att ”få lov” lugnar en gammal gottis-addict.
  Nu när jag får i mig något sött, oftast av misstag tycker jag det är äckligt. Socker är en oerhört stark krydda!
  Man får hitta sina små knep för att lura hjärnan 🙂

  Gilla

 2. Jag är inne på mitt trettonde år med ketogen kost, och upplever hela tiden att vänner och folk omkring mig har påverkbara hälsoproblem. Det är bra, att du Mats, hänger i, för jag försöker alltmer att inte ge råd. Anledningen är att jag ser hur litet man kan på verka andra människor, om dessa inte själva vill eller har ork!

  Gilla

  • Jag är också tacksam för de ihärdiga språkrören för lchf. Jag försöker inte heller påverka min omgivning. Men min familj har blivit påverkad ändå och de flesta av dem kör sina varianter av lchf nu. Man visar genom exempel. Däremot försöker jag påverka de fik och restauranger jag går på genom att förklara vad jag vill ha på tallriken. Det ser jag som utbildning 🙂

   Gilla

 3. Tack-”nu börjar enkronan trilla in”, tydligen är det så att de mindre mängder kolhydrater som jag väljer att äta, räcker för detta helvete som flåsade upp – successivt – en vecka sen. Så ont i lederna, bena o varje benbit värker just nu. Alltså, jag får fortsätta hjärntvätten att jag klarar mig totalt helt utan kolhydrater ! All framtid – —— ren socker har jag aldrig ätit heller men kolhydrater förvand
  las till stärkelse — socker —så dum jag har varit….:-(

  Gilla

 4. Hej Mats! Jag har ätit LCHF i 4 år och jag trodde som du, att jag inte kunde äta kolhydrater. Men efter att ha läst en bok ”80/10/10-diet och testat den livsstilen så har jag insett att jag visst tålde kolhydrater bara jag uteslöt fettet. Nu äter jag mängder med frukt och en hel del stärkelser, allt från växtriket, och mår bara bättre och bättre (har också sjukdomar). Så om du saknar kolhydraterna så finns det en väg tillbaka till dem, men man måste förstå vad som händer i kroppen när man äter eller utesluter vissa saker. (Jag gör också tvärtom vad sjukvården rekommenderar). Läs boken, den är sjukt intressant! 🙂

  Gilla

 5. Detta är det bästa jag tagit del av på länge. Är själv lchf-are sedan 2009 och har hela tiden stött på problem när jag så gärna velat dela med mig av denna insikt. Nu vägrar jag diskutera innan mina vänner vet vad dom talar om.
  Här får de insyn utan min medverkan. Tusen tack för hjälpen!
  Mvh ragna-lena 😊

  Gilla

 6. Jodå du tål kolhydrater, äter man inte kolhyderater dör man, även fisk & kött innehåller kolhyderater. Man behöver inte äta just LCHF för att må bra men den dieten tar bort det riktiga problemet vilket är de snabba kolhydraterna. Tyvärr är LCHF inte bra i längden, bla. pga av mkt stekt mat med högt fett & proteinintag. Det kan ta många år innan det märks, betydligt längre än 5-10 år. Äter man komplexa kolhyderater som kroppen behöver jobba för att bryta ner & mat med naturligt högt fettinnehåll så behöver man inte äta lika mkt protein & dåligt fett.

  Gilla

  • Och vem har påstått att man måste äta/äter ”dåligt fett” om man väljer LCHF linje i sin kosthållning? Och vem har påstått att man måste äta/äter ”mycket stekt mat” om man väljer LCHF linje i sin kosthållning?

   Gilla

   • Lage och Marthina ger riktigt dåliga råd till någon som är diabetiker. Hur ni än vänder på kuttingen kan INTE diabetiker äta över en viss mängd kolhydrater. Vanligtvis innebär det under 50 g kolhydrater per dag, oftast under 30 g. Jag är själv frisk typ2 diabetiker och en ekoaplesin skickar upp mitt blodsocker till 12. Man bör ligga på mellan 4-8 i blodsocker. Däremot äter jag massor av lågkolhyratgrönsaker. Ni verkar inte förstå skillnaden på att äta lite kolhydrater och lite grönsaker. Även som strikt kan man utan vidare äta 200 g spenat eller endiver. En rad nyttigheter ligger under 5 g/100 g. En kost med 80 E % kolhydrater tar livet av en diabetiker. Är det okunskap om både LCHF och diabetes, eller är ni ondskefulla på riktigt? Läs på om LCHF, och då inte den mest extrema, som riktar sig till gravt sockerberoende eller oerhört överviktiga. Vi äter inte bara kött och smör. Många av oss har också provat många olika upplägg på kost, för att komma tillrätta med våra sjukdomar. Jag personligen är oerhört påläst på både vegetarisk/vegankost, medelhavskost, husman, asiatisk osv. Jag är både en bra kock och är kunnig på nutrition. För mig får alla äta vad de vill, men säg inte att diabetiker ska äta högkolhydratkost. Det är bara okunnigt. Jag har också frågat veganläkarna (Läkare för framtiden) hur de kan föreslå och påstå att det funkar för diabetiker, men när jag frågar HUR så får jag inget svar.

    Gilla

  • Jag gjorde också misstaget att äta för mycket protein när jag började med LCHF. Nu är jag noga med att äta normala portioner av protein. Jag är nog faktiskt nere i max 100 gram kött per dag som Livsmedelsverket rekommenderar i sitt förslag till nya riktlinjer. Dessutom steker jag köttet mer skonsamt nu, det får gå länge i låg temperatur i ugnen och jag använder alltid stektermometer. Jag är över huvud taget mycket varsammare med råvarorna och ställer högre krav på dem än tidigare. Detta borde också ge långtidseffekterna.

   Gilla

 7. Hej!
  Läkarna bjuds inte på ”fina bjudresor och förmånliga villkor”. Det är emot läkemedelsföretagens etiska regler och följs strikt. Representanter får inte ens dela ut en penna till läkarna, det går emot riktlinjerna. Alla studier som läkemedelsföretagen startar bekostas av läkemedelsindustrin, INTE staten/skattebetalarna.
  Studier gällande kostens betydelse bekostas/genomförs självklart inte av läkemedelsindustrin, varför skulle de göra det? Det är ju inte deras område! Snarare är det väl Livsmedelsverket som borde ägna sig åt detta.
  Att komma med påhittade påståenden om läkemedelsindustrin, som lägger enorma summor på att hitta nya effektiva läkemedel till både mildare och svårare sjukdomar och i många fall även preparat dom räddar liv känns oerhört otacksamt!
  Fakta är bättre är grundlösa påståenden.

  Gilla

  • Jag är glad att du skrev detta inlägg eftersom jag anser att en och annan ”foliehatt” skriver en del grundlösa påståenden och jag tappar helt förtroendet då. LCHF-kost är säkert bra och själv praktiserar jag det till viss del för att bli av med min bukfetma.

   Gilla

  • Hej Malin Olsson!
   Tack för din kommentar. Nej, varför skulle läkemedelsindustrin ägna sig åt koststudier? Det finns ju inga pengar i det. Problemet är att våra skattefinansierade läkare och Livsmedelsverket har hamnat i någon slags symbios med läkemedelsindustrin där kemiska piller och tabletter verkar vara det enda alternativet. Idag skrivs det ut mediciner som ska ätas livet ut enligt läkare. Jag känner många som fått just det beskedet. Jag tycker att det är näst intill kriminellt att ordinera människor att äta t.ex. Statiner (kolesterolsänkande medicin) livet ut. Det kan kanske inte läkemedelsindustrin ta ansvar för att läkarna beter sig på detta sätt. Men där finns knappast några koststudier som läkarna kan luta sig emot utan bara studier som är framtagna av läkemedelsindustrin. De existerar bara av en anledning och det är att tjäna så mycket pengar som möjligt åt sina ägare. Glöm inte det!
   Läs här vad den pensionerade läkaren Nisse Simonsson skriver;
   ”Sedan har jag under 25 års tid (av och till) suttit med i Läkemedelskommittén. Jag har också under många år låtit mig mutas av läkemedelsföretagen på flotta resor för föreläsningar. Utan att ana hur sofistikerat det hela är upplagt.”
   ”Pappa, sade min son som arbetat inom läkemedelsindustrin, du tror väl inte för en enda sekund att du fick föreläsa av andra skäl än att binda upp dig. Det satsas mer pengar på att muta läkare än på forskning. Fri sprit, mat och resa med flott hotell är betalt med ett enda recept på blodtrycksmedicin. Detta bara för att klargöra min bindning och mina synder. Jag är inte unik, alla läkare, speciellt hjärtläkare har mutats hårt genom åren, liksom psykiaterkåren.” http://newsvoice.se/2015/01/12/svensk-lakare-det-satsas-mer-pengar-pa-att-muta-lakare-an-pa-forskning/
   Jag menar tyvärr att det kanske inte är någon slump att vår färdiga koststudie, som just nu vilar i en byrålåda, att den studien fått nej av Hjärt & Lungfonden, Diabetesfonden, Diabetes Wellness-fonden osv. Vilka sitter i styrelsen för dessa fonder. Jo, personer från läkemedelsindustrin och olika slags professorer som alla har massor av prestige och pengar att förlora om man lika gärna skulle kunna bli frisk av mat!
   Hälsningar från Mats

   Gilla

 8. vem ska man tro på , tro på , tro på när…. tro på , när det är så här ???

  Gilla

 9. […] från Malin som tycker att jag är orättvis mot läkemedelsindustrin. Hon kommenterade inlägget ”En smärtsam insikt” som jag publicerade i förrgår. Jag har svarat henne idag. Faktum är att jag publicerar både […]

  Gilla

 10. […] En smärtsam insikt! […]

  Gilla

 11. […] En smärtsam insikt! […]

  Gilla

 12. […] En smärtsam insikt! […]

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: