Nya riktlinjer för Livsmedelsverket!

april 1, 2015 kl. 9:13 f m | Publicerat i Okategoriserade | 6 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , ,

images  303362

En utredning har under en längre tid undersökt hur väl Livsmedelsverkets allmänna kostråd stämmer med forskning och nyare vetenskapliga studier.  Gruppen av utredare har i hemlighet jobbat fram  ett förslag på helt nya riktlinjer för Livsmedelsverket. Förslaget grundar sig på att allt fler människor tar avstånd från både Tallriksmodell och Nyckelhålsmärkning.

Sune Nyqvist, ordförande i utredningen, påpekar att ”vi kan inte ha ett statligt verk där ingen människa följer dess rekommendationer”, slut citat!

I enlighet med utredningens riktlinjer föreslår man nu helt nya arbetsuppgifter för Livsmedelsverket. Ny Generaldirektör föreslås bli Professor Maj-Lis Hellenius. Ett namnbyte till Livsstilsverket föreslås också. Tanken är att gamla Livsmedelsverket ska slås ihop med Livsstils-mottagningen på Karolinska sjukhuset.

För inval i styrelsen för nya Livsstilsverket föreslås kända matdebattörer som Professor Stephan Rössner, Dr Claude Marcus m.fl.  Policyn för det nya statliga verket skall inte vara att ge allmänheten kostråd utan att rekommendera och föreslå livsstilsförändringar för ett sundare liv.

Många är förvånade över detta omvälvande grepp från den röd-gröna nya regeringen. Det gamla Livsmedelsverket har haft en mycket stark ställning inte minst i regeringskretsar tidigare.

Den nya ministern för folkhälsa sjukvård och idrott, Gabriel Wikström, menar att det inte är konstigt att ett statligt verk moderniseras och utvecklas för alternativet kan vara nedläggning.  Fet Hälsa erfar att det nya förslaget möts med en viss skepsis, inte minst från dietister från ”gamla” Livsmedelsverket. En dietist, som vill vara anonym, tror att de nya riktlinjerna kan vara dödsstöten för folkhälsan. – ”Vi vet att vanligt folk inte kan äta sunt” och jag är verkligen orolig för hur folkhälsan ska utvecklas i Sverige.

Vissa LCHF-förespråkare vädrar morgonluft i och med det nya förslaget att förändra det gamla verkets uppgifter från livsmedel till livsstil. Dock menar den nya generaldirektören Professor Hellenius att smör fortfarande är farligt och att om hon får bestämma så kommer det att helt förbjudas som livsmedel. Vi som gillar smör kan nog andas ut eftersom det nya verket inte ska syssla med livsmedel utan med livsstil.

Läs mer om utredningens förslag på nya riktlinjer här!

6 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Mats, i stället för att ge kostexperterna rådet att läsa in alla nya studier…borde du kanske ha rått dom till att köpa några böcker i biokemi och fysiologi?? Om dom lär sej nåt skulle vi slippa alla dessa, många gånger, onödiga studier…
  Glad Påsk!

  Gilla

 2. Är detta ett aprilskämt?

  Gilla

 3. Detta måste vara ett aprilskämt! Det var nästan jag gick på det. Ja, om Livsmedelsverket försvinner vore det nog mycket att vinna på, men att blanda in dessa tre (ö)kända rådgivare för att skapa ett nytt verk hade nog endast resulterat i ett ännu sjukare verk än Livsmedelsverket!

  MVH/Monica

  Gilla

 4. Jag tänkte först, nömen nu är de inte riktigt….. Sedan kom jag på att det var första april. Inte för att jag är en vän av Livsmedelsverket, men denna nya modell lät verkligen som ur askan i elden!

  Gilla

  • Hej Lena!
   Det kan nog vara att du blev betänksam över den nya generaldirektören eller personerna i styrelsen? Själva tanken på ett Livsstils-verk är kanske inte så dum ändå?
   Glad Påsk från Mats

   Gilla

 5. Hittar ingen mejladress eller kontaktformulär på sidan så jag skriver här. Kanske du skulle kunna skriva något kring detta http://www.svt.se/opinion/article2803611.svt

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: