En sjuksköterska kämpar på ett äldreboende!

april 20, 2015 kl. 12:24 e m | Publicerat i Okategoriserade | 7 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

images

En sjuksköterska försöker få personalen på äldreboendet att minska på kolhydraterna för diabetikerna. Deras blodglucoskurvor (blodsockerkurvor) har blivit mycket bättre och ansvarig läkare är imponerad av resultaten. Denna sjuksköterska berättar att hon i vårdplanerna ordinerar smör och grädde och mer ägg till alla. Han/hon berättar också att många gamla dementa har risk för undernäring men att flera har ökat i vikt, blivit piggare och risk för fall och trycksår har minskat tack vare en bättre kost.

Sjuksköterskan berättar att hon lyckats få bort statinerna för några stycken äldre och de mår mycket bättre. Han/hon berättar att försiktighet är en nödvändighet.

 

Mina kommentarer!

Jag blir ju verkligen glad av mailet från sjuksköterskan. Jag fick lova att inte avslöja namn eller ort. Tänk om någon kommer på att man försöker smyga in LCHF-kost på äldreboendet? Det kan ju ta hus i helsicke! Den ansvarige läkaren har nog inte en aning om vad som gör de äldre friskare och piggare.

Sjuksköterskan har min största sympati och insatsen manar till efterföljd. Dock är det bedrövligt att man måste smyga med införandet av naturlig mat på äldreboenden. Att LCHF-kost fortfarande är så omstritt trots alla vittnesmål om stora hälsovinster är en bekräftelse på att sjukvården kört in på ett stickspår som slutar mot en bergvägg. Vid den väggen väntar bara kemiska preparat från läkemedelsindustrin utan funktion. Sjukvårdståget måste backa tillbaka till huvudspåret. Vi måste börja utforska varför den ketogena kosten har en läkande kraft!

Det är dags att börja titta på vad som orsakar de metabola sjukdomarna och sluta upp med att bara fokusera på symptom. Vi behöver vetenskapliga koststudier!

Ännu en meningslös studie!

I gårdagens GP söker Sahlgrenska sjukhuset folk som är överviktiga och har diabetes typ 2. Den ena medicinen sänker blodsockret och den andra medicinen sänker blodfetter (kolesterolet). Studien ska undersöka om medicinerna kan minska fettmängden i levern som man misstänker kan orsaka bl.a. hjärt -kärlsjukdomar. En tredje grupp diabetiker ska äta sockerpiller för jämförelse med de övriga.

Detta är en meningslös studie som bara är till för att hitta nya mediciner som inte tittar på orsaker utan bara lindrar symptom. Jag blir f-bannad att sjukvården ställer upp på detta om och om igen. Det är ju ändå våra skattemedel som är med och bekostar detta.

Om jag hade haft resurser!

Då hade jag satt in en egen annons på samma sida i GP med följande innehåll;

Kosthabilitering för dig med övervikt och diabetes typ 2. Studien ska undersöka och jämföra dels standardbehandling av diabetiker typ 2 som innebär metformtabletter/insulininjektioner och blodfettsänkande mediciner jämfört med den andra gruppen som äter LCHF-kost, s.k. ketogen kost.

Ingen behöver tvivla på vem som får bäst resultat av de båda grupperna ovan.

Som alla vet har vår egen koststudie, som ligger i byrålådan för tillfället, fått nej av alla de stora fonderna. När den får sin finansiering kommer den att jämföra Tallriksmodell som är standardkost för diabetiker typ 2 med LCHF-modell.  Det finns redan så många anekdotiska bevis att den studien kanske inte behövs. Vi vet ju vad som fungerar. Trots allt behövs koststudien för annars vågar inte sjukvården ändra sig.

Frisk av mat!

”Frisk av mat, LCHF från början” är min egen lilla studie som finns i bokform. Den ger dig en röd tråd att följa och en förklaringsmodell som funkar för dig som vill göra en kostförändring för bättre hälsa. Beställ den genom att maila namn och adress till lindgren.mats@comhem.se eller till info@lchfmatkasse.se så får du tillbaka betalningsanvisningar. Läs mer om boken här. Boken kostar 195 kr. inkl. frakt.

IMG_0040

 

7 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Hej!
  Visst finns det ändå en koststudie med diabetiker/sockersjuka som utförts på ca 14 patienter i södra Sverige kanske Västervik?
  Den gav ju mycket bra resultat trots få patienter. Hur kommer den nya studien att vara annorlunda?

  Gilla

  • Hej Eva!
   Du tänker nog på Karlshamnsstudien. Den finns och så finns där en studie från Linköpings universitet också. Den nya studien kommer att omfatta 100 stycken diabetespatienter typ 2. Hälften kommer att äta enligt Tallriksmodell och hälften enligt LCHF-modell. Det unika med denna koststudie är att alla deltagare kommer att få maten hemlevererad plus utbildning på respektive kostmodell. Fokus i koststudien kommer att ligga på inflammation och immunförsvar. Också unikt. Dessutom finns där idag en hel del nya hjälpmedel för att mäta värden hos patienter som inte fanns tidigare. Unikt med koststudien är att här finns en mycket meriterad forskargrupp som verkligen vill veta.
   Bästa hälsningar,
   Mats L

   Gilla

 2. Har själv försökt att få till en förändring vad gäller kosten på äldreboendet där jag jobbar men det är lättare sagt än gjort …….. tyvärr Så denna sköterska ska ha en stor eloge för hennes kamp för diabetikerna .

  Gilla

 3. Ja våra gamla skall väl inte behöva äta en massa piller när det är så lätt att bara ändra maten och må så mycket bättre.
  Nej det är dom som har byggt upp hela landet skall dom inte må bra då?
  Det är tur att det finns några vettiga på sjukhusen som även ser att åldringarna mår bättre och kan minska en massa mediciner bara på grund av en enkel sak ge dom rätt mat./Bo

  Gilla

 4. Bævar før att ngn ska bestæmma min kost nær inte jag kan, så blir det ju. Troligen svælt på hemmet och mye mediciner.

  Gilla

 5. Det är oerhört syniskt att de stora fonderna eller sjukvården själv inte går in och finansierar den forskning som du initierat.

  Denna studie skulle kunna vända upp och ner på den förstockade sjukvården.

  Gilla

 6. Hej Mats.
  Med din envishet så kommer finansiering förr eller senare lösa sig var så säker för koststudien.

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: