Mat som läker och mat som inflammerar!
maj 15, 2015 kl. 11:41 f m | Publicerat i Okategoriserade | 12 kommentarerEtiketter: diabetes 2, frisk av mat, Hjärt-kärlsjukdomar, inflammation, Inflammerande mat, karamelliserad, ketogen kost, kolhydrater, lchf, LCHF matkasse, Mat som gör dig frisk, mats lindgren, PH-värde, sockerarter
Mat som läker!
Avokado, kål av alla slag, alla ovanjordsgrönsaker, ägg, fisk, kött, naturliga nötter, citron, vit grapefrukt, vattenmelon, smör, ekologiskt kallpressat kokosfett, olivolja första pressningen, vispgrädde för den som tål mjölkprodukter. Fet ost, vatten, vitt eller rött torrt vin.
Ovanstående livsmedel kan man säga har en läkande funktion i kroppen eftersom de inte karamelliserar kroppen som ett resultat av ett ständigt flöde av överblivet glukos (blodsocker). Därmed uppstår inte inflammatoriska tillstånd lika lätt i kroppen utan immunförsvaret hålls starkt genom maten.
Ovanstående livsmedel ska ju helst vara så ekologiska som möjligt. Det innebär att man helst ska köpa viltfångad fisk inte fisk som är matad med spannmål. Ekologiska ägg och gräsbetat kött ska man förstås välja om det är möjligt.
Om du äter mat enligt ovan och är frisk så garanterar jag att du inte får några metabola sjukdomar i framtiden heller. Om man redan har skaffat sig metabola sjukdomar som t.e.x diabetes typ 2, hjärtsjukdom, reumatism, prostatabesvär, mag o tarminflammationer med många flera inflammatoriska tillstånd så blir du med stor säkerhet frisk om du håller dig till den uppräknade maten ovan. Viktigt är att äta naturligt fett som smör, ekologiskt kallpressat kokosfett och olivolja från första pressningen till minst 60-80 procents del av maten. Protein cirka 10-20 procent och kolhydrater cirka 10 procent.
Om du vet med dig att du lätt får infektioner och inflammationer så ska du minimera kolhydraterna till högst 5 procent av det totala matintaget.
Du som har svåra inflammatoriska besvär som inte vill läka rekommenderar jag att pröva att fasta några dagar i veckan. Du kan t.ex. börja med att pröva 16:8 metoden. Då äter du LCHF-kost, alltså mat enligt ovan, mellan kl. 10.00 – 18.00. Mellan 18.00-10.00 äter du ingen mat alls. Du kan också pröva att minska på portionerna dessa dagar. En annan metod för de som vill läka svåra inflammatoriska besvär är att pröva lCHF 2:5 vilket innebär att du två dagar i veckan nollar kolhydraterna helt och hållet.
Vissa inflammatoriska tillstånd i kroppen har en tendens att överleva även på en väldigt liten andel sockerarter/kolhydrater.
Mat som inflammerar!
Godis, läsk, juice, chips, flingor, spannmålspasta, spannmålsbröd, potatis, ris, frukt, Becel, Lätta, Margarin. Om du avstår från att äta dessa uppräknade livsmedel är chansen stor att du får leva ett friskt liv utan inflammatoriska besvär. Dessa livsmedel innehåller så mycket sockerarter/kolhydrater att kroppen får en slags försockrad yta i blodkärlsväggarna. Man kallar det även glykering. Själv kallar jag det för att man blir karamelliserad. Detta leder så småningom till att ”kroniska”inflammatoriska sjukdomar uppstår som det inte finns någon känd bo mot enligt sjukvården. Immunförsvaret blir försvagat och ett nedsatt PH-värde skapar kaos bland våra bakterier.
Att jag skriver spannmålspasta ovan är för att poängtera att man kan göra pasta av t.ex. ovanjordsgrönsaker. Pasta behöver inte innehålla spannmål. Liknande förhåller det sig med bröd. Man kan baka bröd på t.ex. hasselnötsmjöl, mandelmjöl eller annat som inte innehåller vanligt spannmålsmjöl.
Att frukt står med ovan som ett livsmedel som man ska undvika kan kanske förvåna någon. Dagens frukt som säljs av våra stora livsmedelsbutiker kommer ofta från stora fruktodlingar runt Medelhavet och där har man under under många år ympat frukter så att de ska bli sötare och därmed innehålla mer fruktos. Fruktos är en sockerart som kan vara rent giftig för människokroppen. Liknande har hänt med mjölet, man har så att säga förädlat spannmål så att axen ska bli större och kortare och innehålla mer energi/sockerarter. Detta gör att t.ex. Barillas pastapaket som har ett litet fönster, med grön pasta innanför, innehåller mer kolhydrater/sockerarter än vad Ahlgrens bilar innehåller. Pastan skulle alltså stå på godishyllan i butiken.
Jag har skrivit en bok som heter ”Frisk av mat”!
Nu ska jag be om att få göra lite reklam för min bok ”Frisk av mat”! Boken är skriven på ett lättläst sätt för dig som vill få en röd tråd att följa till ett friskare liv. Boken innehåller en fungerande förklaringsmodell som du kan hålla dig till och som fungerar. Nu är boken ”Frisk av mat” inne på andra upplagan och den tredje upplagan är redan beställd eftersom böckerna tar slut.
Dessutom innehåller boken recept och tips för hur du ska hantera och äta alla veckans måltider. Du får läsa om hur jag gjorde när jag åt mig frisk från diabetes typ 2, kärlkramp, prostatabesvär, reumatisk värk, kronisk bronkit m.m. Du får även ta del av andra människors tillfrisknanden från en rad olika inflammatoriska besvär med hjälp av den ketogena kosten eller LCHF-kost. Du kan beställa boken direkt av mig genom att maila namn och adress till lindgren.mats @comhem.se eller till info@lchfmatkasse.se så skickar jag tillbaka betalningsanvisningar. Boken kostar 195 kronor inkl. frakt.
”I samband med bröstcancer 2011 så rasade jag 20kg på några månader.Kämpade
i mer än 3 år för att gå upp minst 10kg av de förlorade 20. Talade med läkare – fick
till svar – en del går upp andra ner. Jag tappade muskelmassa, hela kroppen skakade och jag orkade ingenting. 2014 fick jag tala med dietist, fick råd och
näringsdrycker, de gav kväljningar på grund av sötma.Inte ett hekto upp.I
mars,efter att ha läst din bok började jag med strikt LCHF, plus kokosolja.
Då började saker hända har gått upp 5kg trots mindre mat,få kolhydrater mer fett ‘
i form av kokosolja.Kan tillägga att jag ätit LCHF-liknande i ca 30 år. men inte
strikt som nu.Sanningen är den att behöver man gå ner så gör man det och behöver gå upp så gör man det.Kroppen är vis och strävar efter jamvikt.
Tack Mats för din bok.”
Cristina
Tack för din bok. Jag har läst den nu och tänker på att detta är svaret jag sökte för 35 år sedan. Jag försökte få svar på frågan om maten kunde påverka mitt hyperaktiva barn. Ingen visste vad jag talade om, varken läkare eller psykologer. Jag testade själv, men jag tänkte aldrig på kolhydrater . Socker och fett misstänkte jag, men fick inte de resultat jag ville ha.
Det här är en otroligt viktig kunskap för föräldrar med hyperaktiva barn, ADHD-barn.
Tack!
Karin
Hej Mats!!!
Lasse Forsberg i Umeå här. Köpte din härliga bok för ett tag sedan o skickade då med en berättelse om hur mitt första år som panncho varit, med en massa komplikationer o höga långtissockervärden. I mitten av Januari sa min diabetessköterska att jag hade ett långtidsvärde på runt 95, så det hade accelererat med väldig fart (65 i Nov.) Fick då utrustning för att kolla blodsockret hemma under 2 veckor, det låg på mellan 12-17, så efter 2 veckor sa då sköterskan att du måste nog börja med insulinsprutor( åt 2 Metformintabletter om dagen). Detta var den 22/1 o på Fredag 23/1 var jag på Apoteket o hämtade ut sprutorna. Satt sen o funderade över helgen, o läste intensivt på nätet om botande av Diabetes o kom väl som du fram till att här gäller det att ta bort kolhydraterna!!!
12 kommentarer »
RSS feed for comments on this post. TrackBack URI
Kommentera
Blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.
Läste just en artikel i Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift Nr 3 Maj 2015: sid 16-17. Forskar för friskare ätande. Hur kan vi äta oss friska, eller åtminstone friskare? Den frågan försöker forskarna vid Centrum för preventiv livsmedelsforskning i Lund svara på.
Man har bl.a ett projekt: the multifunctional diet som snart ska redovisa sin andra och uppföljande fas. Den första delen beskrivs troligen i Tovar et al.: A diet based on multiple funktional concepts improves cardiometabolic risk parameters in healthy subjects. Nutrition &Metabolism 2012 9:29.
De kan kanske vara av intresse.
Ingrima
GillaGilla
Comment by Ingrima— maj 15, 2015 #
Hej Ingrima! Jag var inne och tittade på den studien som du refererar till. Bägge grupperna åt mer än 50 procent kolhydrater på tallriken oavsett typ av diet. Det är tyvärr ingen mat man blir frisk av.
Hälsningar Mats
GillaGilla
Comment by Mats L— maj 15, 2015 #
Hej Mats! Jag tittade nyss på studien, hade inte läst den innan. Den multifunktionella dieten var avsedd att vara anti-inflammatorisk och den gav också lägre CRP. Jag tittade också på en typmeny enligt länk i Kemivärlden, den var inte så lockande. Dock försöker man visa att kosten kan förbättra hälsan, som väl också du vill.
Hälsningar Ingrima
GillaGilla
Comment by Ingrima— maj 17, 2015 #
Det kan du lita på Ingrima!
Hälsningar Mats
GillaGilla
Comment by Mats L— maj 17, 2015 #
Mats, det finns ursprungsbefolkningar som äter stora mängder stärkelserika rotknölar /rötter och förblir friska, dvs de drabbas ej av den västerländska sjukan (metabola syndromet). Jag tror att det är snabba och lättsmälta kolhydrater, spannmål, industrilagad mat, omega-6 rika oljor mm som försockrar kroppen, inte rotfrukter. Jag äter både rotfrukter och sötpotatis i måttliga mängder.
GillaGilla
Comment by cavewoman— maj 15, 2015 #
Hej Ewa! Vi är ju alla olika och några av oss tål extremt lite kolhydrater och måste därför vara extra försiktiga. Särskilt om vi redan drabbats av inflammatoriska sjukdomar. Jag själv tillhör den gruppen. Det fantastiska är ju att även vi som är extra känsliga också kan få stora hälsovinster genom LCHF-kosten.
Hälsningar Mats
GillaGilla
Comment by Mats L— maj 16, 2015 #
Sorry, men jag tror, att juryn fortfarande inte har kommit till något beslut om olivoljan!
GillaGilla
Comment by Ingvar Bejvel— maj 15, 2015 #
Vilken jury är det och vad menar du? Kallpressad olivolja från första pressningen är nästan jämförbart med ekologisk kallpressad kokosolja. Alltså the best of the best enligt min uppfattning!!
Hälsningar,
Mats
GillaGilla
Comment by Mats L— maj 16, 2015 #
Jag saknar inlägg till stöd för Tim Noakes – finns det någonstans kanske?
https://secure.avaaz.org/en/petition/Health_Professions_Council_of_South_Africa_Support_Prof_Tim_Noakes_in_his_quest_to_improve_eating_guidelines/?tTpEcjb
GillaGilla
Comment by Gäst— maj 17, 2015 #
Fick detta i mejlkorgen idag. Kanske något för dig 🙂 http://www.livsmedelsverket.se/om-oss/press/nyheter/pressmeddelanden/nytt-verktyg-for-att-lattare-jamfora-risker/
GillaGilla
Comment by Carina Lagerstedt Nilsson— maj 28, 2015 #
Reblogga detta på Fet Hälsa och kommenterade:
Ett tidigare inlägg om maten som är grundläggande för hur kosten påverkar oss publiceras här igen på Fet Hälsa-bloggen. Kan vara bra för dig som går i tankarna att göra något radikalt åt din situation med vacklande hälsa!
Njut av sommarvädret hälsar,
Mats Lindgren
GillaGilla
Comment by Mats L— juli 4, 2015 #
Hej Mats
Ja din blogg betyder något .
För mig ensam i UK
På lchf ( jag vet, iallafall inte så vanligt som i Sweden. Men jag pratar tyst om det på jobbet där de sitter med sina frukter. Och knaprar bisquits . . Min GP ramlade av stolen när jag sa jag äter lowcarb High Fat. Och har kolesterol på 10. Och de andra värden toppen! )
Man måste vara stark. maten gör mig stark 😄
GillaGilla
Comment by GunnelK— juli 4, 2015 #