Föredrag för ICA-personal!

maj 20, 2015 kl. 9:45 f m | Publicerat i Okategoriserade | 7 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

2014-05-01 18.03.51

Igår kväll kändes det som en milstolpe. Att föreläsa för ledningspersonalen på två stycken ICA-Maxi-butiker. Detta är en viktig del i förberedelserna för hälsoprojektet Frisk av Mat eller LCHF matkasse. Visionen är att kunna erbjuda kunskap om mat och använda maten som ett verktyg för människor att bli friska och/eller förebygga sjukdomar. Själva produkterna/tjänsterna beställs på nätet och ICA:s butiker används för distributionen.

De flesta i personalen verkade känna till att LCHF-kosten gör det lättare för människor att gå ner i vikt men att kosten också påverkar hälsan och inflammatoriska tillstånd i positiv respektive negativ riktning i kroppen var en nyhet för många. Det kanske svåraste att ta till sig för personalen och ägarna var det faktum att t.ex. pasta-produkter och frukostflingor innehåller en så stor mängd kolhydrater/sockerarter.

Jag gick runt med två korgar i ICA-butiken innan föredraget och i den ena korgen lade jag LCHF-mat och i den andra typ Tallriksmodell. Dessa två korgar med mat ställdes upp på en bänk under tiden som föredraget pågick. Det blev väldigt effektivt och lyckat att jämföra produkter från de olika kostmodellerna. Exempelvis jämförde jag Kellogs Cornflakes med en påse Ahlgrens bilar och frågade personalen vilken av produkterna som innehåller flest kolhydrater/socker? Någon intelligent person pekade direkt på Cornflaksen eftersom jag presenterade frågan på det sättet. Men bägge produkterna innehåller precis lika mycket kolhydrater, 84 gram/100 gram livsmedel. Den ena produkten, Cornflakes, smakar inte sött men är ändå full av socker. Ahlgrens bilar smakar definitivt sött så där är det lättare att avgöra sockerinnehållet.

Cornflakes och andra liknande frukostflingor är fortfarande en vanlig frukost för många barn. Föräldrar skulle aldrig drömma om att ge sina barn en påse Ahlgrens bilar till frukost men att servera barnen frukostflingor gör föräldrar utan betänkligheter i tron att det är nyttigt.

images

Finansiering av koststudien!

Just nu läser förhoppningsvis ICA Sveriges VD min bok ”Frisk av mat”! Han har fått den av en av ägarna till de två ICA-butiker där jag höll föredrag. Förhoppningen är att vi ska få hjälp med finansieringen av koststudien av ett antal större livsmedelsföretag.

Utgångspunkten är att det borde vara intressant för dessa livsmedelsföretag att få veta hur det förhåller sig med hur vanliga livsmedel påverkar hälsan. Flera tusen människor har gjort hälsovinster med LCHF-kosten som sjukvården bara kan drömma om. Det borde vara ett stort allmänintresse att få reda på varför!!

Koststudien handlar om att 50 familjer äter Tallriksmodell och 50 äter LCHF-modell. I dessa familjer har någon person diagnosen diabetes typ 2. Det unika med denna studie är att alla familjer kommer att få all mat hemlevererad och att alla kommer att få utbildning på respektive matmodell. Fokus i denna studie kommer att ligga på inflammation och immunförsvar. I Förstudien presenteras flera nya mätmetoder som kan förbättra analyserna.

De livsmedelsföretag som medverkar som finansiärer i denna studie kommer att få ett mycket positivt renommé och goodwill.

Det går inte att stoppa utvecklingen med att människor väljer bort medicinerna mot en hälsobringande kost som stärker immunförsvaret. Vi är många som vet att man kan bli frisk av mat. Nu vill vi veta varför också!  Den nya kliniska vetenskapliga koststudien kommer att ge läkare och sjukvård något att referera till! Framför allt kan förhoppningsvis läkare luta sig emot denna studie och inte oroa sig för karriären i kontakter med patienter.

 

7 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Lycka till med fortsättningen!

  Gilla

 2. Spännande! Ska bli intressant att höra mer om studien och resultaten. Keep up the good work! 🙂

  Gilla

 3. Det intressanta med just ICA är ju att dom om någon borde veta hur många som äter LCHF. eftersom dom vet ju exact vad deras kunder har för matvanor.
  Det skulle vara väldigt intressant att få göra lite sökningar deras databaser för att se vad folk handlar.

  Gilla

 4. Ska bli mycket intressant att se utvecklingen och hur ICA kommer att använda denna nya insikt och möjlighet !

  Gilla

 5. Mats,
  kan du få ICA- Maxi i hela landet att bojkotta odlad lax och importerat kött till förmån
  för Atlantfångad fisk och svenskt gräsbetat kött från ekologiska svenska gårdar samt
  ekologiska grönsaker från eko-gårdar då är du enligt mig värd ett ”Nobelpris” och
  ett historiskt erkännande från hela Sveriges befolkning som kommer att kunna
  skippa allt vad etablissemanget vill och säger och kunna leva ett långt och friskt
  liv utan kemikalier, GMO med tllhörande bekämpningsmedel.Människor måste
  bli medvetna om de faror som är förknippade med dagens så kallade livsmedel
  vilka är rena giftet för oss människor.

  Gilla

  • Hej Cristina! Jag tror att ICA-handlare säljer det som folk efterfrågar. Alltså måste medvetenheten upp bland folk precis som du säger. Om folk börjar efterfråga LCHF-mat så kommer handlarna att tillhandahålla det. Vi som konsumenter har faktiskt mer makt än vad vi tror, är jag övertygad om.
   Hälsningar Mats

   Gilla

 6. En uppmaning till alla ICA – handlare lägg vinsten på skräpet i stället för de livs-
  medel vi behöver för att hålla oss friska. Handlade i dag på ICA-Maxi i Vetlanda, det finns hur många varor som helst men endast cirka 5% av varorna kan betecknas
  hölsosamma livsmedel för människor. Väldigt få eko grönsaker, importerat kött
  eller ICAs eget, hur hälsosamt är det? Eko-mat med löjligt höga priser.ICA:egna
  eko märkta varor – kan man lita på dem?
  Mats du har ett mastodontjobb framför dig hoppas du får ICA med dig.Lycka till !

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: