Till Svenska sällskapet för medicinsk forskning!

maj 25, 2015 kl. 10:48 f m | Publicerat i Okategoriserade | 4 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , , ,
426190_368969776460321_275734919117141_1271432_1347543266_n
Hej!

Har just varit inne på er hemsida, ssmf.se, och läst om forskare som fått välbehövliga anslag. Särskilt intressant tycker jag är forskningen om hur immunförsvaret fungerar, http://www.ssmf.se/sites/default/files/forskarnas-nyheter-2015.pdf,  och eventuell koppling till genetik kontra livsmiljö. Jag skriver till er för att tipsa om ett ett nytt forskningsområde som kanske inte är tillräckligt uppmärksammat ännu.
Jag har själv genomgått en märklig förvandling från en svårt sjuk man i 55-årsåldern till en idag frisk person på 62 år utan några sjukdomar alls. Då för 6,5 år sedan fick jag ett besked av en läkare att jag var svårt sjuk i diabetes typ 2. Jag hade dessutom besvär av kärlkramp, prostatainflammation, reumatiska besvär, kronisk värk och kronisk bronkit. Jag fick faktiskt beskedet från min läkare att jag riskerade att dö när som helst. Förvandlingen har skett genom en totalt förändrad kost. I 6,5 år har jag ätit en strikt ketogen kost med ett minimum av kolhydrater och mycket naturligt fett. Att mitt tillfrisknande beror på kostomläggningen anser jag vara helt klar eftersom det är den enda livsstilsförändring som jag gjort.
Problemet för sjukvårdens räkning är att jag faktiskt gjort precis tvärtemot vad läkarna ordinerat mig och blivit frisk. Idag äter jag inga mediciner alls utan bara, som jag anser, bra naturlig mat. Jag är medveten om att om jag skulle återgå till mitt gamla liv med mycket sockerarter i maten så skulle antagligen mina tidigare inflammatoriska sjukdomar återkomma.
En märklig förvandling har skett också utifrån det faktum att jag numera aldrig är förkyld. Tidigare hade jag återkommande problem med ont i halsen, feber och infektioner av olika slag. Andra förändringar är att min hud är mycket bättre dvs att eksemliknande utslag och plitor har försvunnit! Min tandhälsa är kraftigt förbättrad jämfört med tidigare och placken på tänderna har försvunnit utan hjälp från tandläkare.
Andra förbättringar är att jag kunnat lägga bort glasögonen. I femton år hade jag glasögon för min närsynthet och i fyra år har jag haft läsglasögon. Allt detta har förändrats. Ena ögat har ställt in sig på att se på långt håll och det andra på kort håll. Med vänster öga läser jag obehindrat tidningen och det högra ögat ser numera bra på långt håll. Alltså behövs inga glasögon.
En annan omständighet är att omfånget på sångrösten har ökat. Detta vet jag eftersom jag sjungit och spelat sedan 15-årsåldern. Numera, vid 62 års ålder, kan jag ta både lägre bastoner och högre diskant-toner.
Om det är så att jag inte är helt unik så finns där ett fantastiskt intressant forskningsområde som bara ligger och väntar på att utforskas. Kan man bli frisk av mat? Jag ser, i er PDF-presentation av forskare som fått anslag, att en ung forskare redan har funnit att immunförsvaret inte är kopplat till genetik, arvet, i samma höga grad som man tidigare trott. Livsstilsfaktorer och miljö verkar påverka mer. Jag kan bara hålla med.
Inte bara jag!
 
Numera vet jag att jag inte är ensam om att ha gjort stora hälsovinster av att ändra min kost. Jag blev så entusiastisk av att ha blivit frisk att jag startade en egen blogg, fethalsa.wordpress.com
Där har jag fått kommentarer från hundratals människor som gjort en liknande hälsoresa som jag själv. Faktum är att det är svårt att tro på vissa berättelser om tillfrisknande från svåra inflammatoriska sjukdomar liksom många har svårt att tro på min historia. Jag har skrivit en bok som heter just ”Frisk av mat” och som säljs via http://www.adlibris.com/se/organisationer/product.aspx?isbn=9198155202 eller http://www.bokus.com/bok/9789198155204/frisk-av-mat-lchf-fran-borjan/
 
IMG_0040
Boken har sålt i 3000 exemplar och ännu har ingen återkommit och sagt att det inte fungerar. Alla dessa erfarenheter och anekdoter borde leda till att det startar upp forskning som undersöker hur immunförsvaret påverkas av olika kostmodeller. 
 
På Sahlgrenska Akademin, i Göteborg,  finns idag en färdig förstudie som syftar till att genomföra en koststudie som ska undersöka hur en ketogen kostmodell och typ tallriksmodell påverkar personer med diabetes typ 2. Det unika med denna koststudie är att deltagarna kommer att få all mat hemlevererad plus utbildning på hur respektive kostmodell fungerar. 100 stycken familjer kommer att vara inblandade som deltagare varav en person i familjen har diagnosen diabetes typ 2. Hälften kommer att äta enligt den ketogena kostmodellen och hälften kommer att äta enligt Tallriksmodell som är standardkost för diabetiker typ 2 idag. Fokus i koststudien kommer att ligga på inflammation och immunförsvar. I forskargruppen ingår ett 10-tal meriterade forskare som vill veta mer. Koststuiden beräknas kosta 5 miljoner kronor att genomföra. Förstudien har bekostats av två framsynta ICA-handlare som inser att kanske maten har större betydelse än vad vi tidigare trott.
Koststudien är angelägen att genomföra eftersom de inflammatoriska sjukdomarna, som t.ex, hjärt-kärlsjukdomar, diabetes och cancer, ökar med expressfart. Om maten har så stor betydelse för vår hälsa så är det förstås en fantastisk möjlighet att kunna stärka immunförsvaret på människor bara genom en relativt enkel livsstilsförändring där rätt mat har högsta prioritet.
 
Jag står gärna till tjänst med mer information kring de här frågorna och ser fram emot ett möte. Vänligen kontakta mig.
 
Med vänlig hälsning,
 
Mats Lindgren
0728-753051

4 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Lycka till! Mvh Claes

  Skickat från min iPhone

  Gilla

 2. Håller tummarna på att det ska gå bra ! För vad mer är möjligt du skriver så tydligt i ditt brev att dom borde förstå att detta är en fantastisk möjlighet . / Annelie

  Gillad av 1 person

 3. Bravo ! Lycka till ! Mona

  Gilla

 4. Hej Mats.
  Jag kan bara intyga att kosten kan göra underverk, bara man håller sig till en strikt lchf, som jag också har gjort. Flera av dina besvär har jag också blivit av med, och kan lägga till hjärtflimmer/ störd hjärtrytm. Vet inte om någon förut blivit av med problemet utan medicin eller pacemaker? Jag har motionerat ganska häftigt tillsammans med mycket testande med olika vitamintillskott och problemet återkommer mycket sällan numer. Blodtrycket som alltid legat i lite på gränsen högt, har nu blivit betydligt lägre. Ett morgontest visade tex, 100/52 puls 33, annars på dagen 115/72 puls under 60, måste tyda på låg inflammationsnivå helt klart, otroligt spännande är det.

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: