Kronisk smärta kopplad till inflammation!

maj 31, 2015 kl. 8:36 e m | Publicerat i Okategoriserade | 20 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , , , ,

images

Ny studie enligt Svt om att inflammation ligger bakom kronisk smärta.

Flera sjukdomar karakteriseras av obotlig och ofta oförklarlig kronisk smärta. Bianka Karshikoff, hjärnforskare vid Karolinska Institutet har i en doktorsavhandling kartlagt hur hjärnans smärtregleringssystem påverkas av infektioner.

I sina studier kunde hon se att smärttröskeln sjönk hos försökspersonerna när immunförsvaret var aktiverat. Detta samband ger viktiga ledtrådar till varför kronisk smärta överhuvudtaget uppstår, menar Bianka Karshikoff.

– I kroniska smärttillstånd, som vi i dag inte har någon bra förklaring till så kan det finnas en inflammation i kroppen som är så liten att den knappt går att mäta.

 I dag saknas det behandling för många kroniska smärtsyndrom men den nya forskningen öppnar upp för nya möjligheter.

– Om man kan förstå hur inflammation påverkar smärta, då kan vi kanske också utveckla nya sorters mediciner som behandlar inflammation och inte bara smärtan i sig, säger Bianka Karshikoff.

Mina kommentarer!

Inflammation, roten till mycket ont!

Det är bra att det börjat forskas kring kronisk smärta och inflammatoriska tillstånd i kroppen. Dock är sjukvården fortfarande på en medeltida nivå när det gäller hur inflammation uppstår och hur den senare blir kronisk. Jag kan se på mig själv hur min ”kroniska värk” lättade för att sedan succesivt försvinna allt eftersom jag höll fast vid den ketogena kosten, alltså typ LCHF. Idag är denna värk ett minne blott och jag önskar förstås att alla med kronisk smärta får en möjlighet till kostbehandling som svälter ut inflammatoriska tillstånd i kroppen.

”Hennes värk försvinner aldrig”!

Yvonne Åsbom lider av svår smärta i kroppen s.k. fibromyalgi. I Svt:s reportage, Rapport idag, beskriver man att hennes smärta aldrig kommer att försvinna. Det är fruktansvärt tragiskt att hon inte får information om en alternativ kostbehandling som kan hjälpa henne att stärka immunförsvaret och minska bränslet (glukos) för de inflammatoriska processerna.

Personer som fått hjälp med sin fibromyalgi är t.ex. Birgitta Höglund, som är bloggare och kokboksförfattare. Via Fet Hälsa vet jag en rad andra personer som blivit hjälpta att bli av med sin kroniska värk  genom att de gjort en kostförändring. Därför känns det ganska sorgligt att Yvonne Åslund ska gå igenom livet med ständig smärta när det finns hjälp att få.

Ni som läser min blogg regelbundet vet att jag påstår bestämt att ett 40-tal moderna sjukdomar, inflammatoriska processer i kroppen, alla har samma ursprung nämligen ett skadat immunförsvar p.g.a. alltför mycket överskottsglukos i blodbanorna. Vi får en slags försockring, en karamellisering av kärlväggarna där överskottsglukos fastnar. Denna sockerhinna, glykering med ett finare ord, blir oemotståndligt aptitlig för bakterier. Även vänligt sinnade bakterier som tillhör immunförsvaret kan bli till fiender eftersom de finner den karamelliserade kärlväggen svår att stå emot. På detta sätt försvagas immunförsvaret hela tiden så länge försockringen späs på genom en föda som inte är lämplig för människor.

Det enkla botemedlet för sjukvården att starta upp med är en kosthabilitering som använder kunskapen om hur den ketogena kosten kan stärka immunförsvaret och därmed både läka och förhindra att ”kroniska” inflammatoriska tillstånd uppstår i kroppen.

images

Sjukvården sitter i läkemedelsindustrins grepp!

Forskaren Bianca Karshikoff första tanke är att hennes studier kan leda till nya mediciner. Att kosten skulle kunna vara boven i dramat föresvävar henne inte alls. Hennes studier bekostas med all sannolikhet av någon läkemedelskoncern. Därmed är kravet att forskningen ska leda till nya mediciner som går att sälja på marknaden.

Vi behöver inte medicinerna!

Det finns hjälp att få om du vill komma åt orsakerna till din metabola sjukdom, inflammatoriskt tillstånd i kroppen. Du kan ta hjälp av min bok ”Frisk av mat”  eller Mats LCHF-utbildning som går att beställa här.

Det handlar om att tänka på ett nytt sätt. Mediciner kommer inte åt orsakerna till inflammationerna men en radikal kostförändring kan vända allt åt rätt håll. Det handlar om en förändring av livsstilen för livet. Belöningen för den som vågar kan bli fantastisk!

DSC04400

 

Göteborg 2015-05-30

20 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Intressant tycker jag. Har ätit strikt lchf sedan april -14. Visst min fibromyalgi är bättre och jag äter inga medeciner längre mer än vid akuta behov men smärtfri är jag aldrig. Då försäker jag ändå undvika fläskkött och mejerier.

  Gilla

 2. Då måste jag vara undantaget som bekräftar regeln!!
  Du får gärna ha din tro men gå inte runt och säg att alla blir friska bara man väljer LCHF,för det vet du innerst inne att inte är sant. Jag har provat,tro mig,resultatet blev en mage som var konstant i uppror och jag bodde på toa,värken i kroppen var den samma. Tycker inte om när man ska ”dumförklara” folk och föreläsa om att gör si och så blir du frisk…vad hände med att vi alla är individualister och har olika förutsättningar?? Vi är alla olik i vår sjukdom.
  Er prat känns som en sektledares sätt,halleljua vi är frälsta!!
  Jätteglad för er som blivit friska,önskar det oxå funkat på mig. Har nu i stället börjat äta glutenfritt och laktosfritt (har en dotter med celiaki),hoppas detta ger lindring,vet det tar tid men känner redan nu att magen är lugnare.
  Nää,ok att ni pratar om det men pracka inte på det på andra med värsta dammsugarförsäljartrixen.
  Hoppas att du får vara frisk i fortsättningen!

  Gilla

  • Personligen tror jag rätt lite på att magen ”blir i uppror” om man äter LCHF på rätt sätt, möjligen om man tillhör fuskarligan som står kvar med ett ben i hinken med socker/mjöl/stärkelse/margarin etc. och inte törs kliva ur fullt ut.

   Gilla

   • Jag stog inte med ena benet kvar i hinken! Vad med att inse att vi alla är olika och att allt passar inte alla?? Tyvärr är det nog så att få höra om någon vars LCHF inte passade svider. Anta inget förrän man vet!

    Gilla

  • Hej May! Jag väntade lite med att svara på din kommentar tills jag lugnat ner mig lite. Jag tycker det är tråkigt att du inte lyckats med din kostförändring till LCHF. Frågan är hur länge du provat? På mig låter det som att du gjort det klassiska misstaget att glömma att äta tillräckligt med naturligt fett. Omställningen till LCHF-kost kan vara både jobbig men också lätt. Man kan bli lite lurad av begreppet lågkolhydratkost och glömma att LCHF består av naturligt fett till mellan 60-80 procent av det totala kostintaget.
   Dammsugarförsäljartricks säger mer om din karaktär. Det är naturligtvis ingen slump att så många människor gjort dessa hälsovinster med den ketogena kosten.
   Bästa hälsningar Mats

   Gilla

   • Var ju pga fettet min mage slog bakut!! Jag stog ut ett par månader och för mig var det länge nog,vet att det inte är länge nog för att märka skillnad på värk.
    Tråkigt att ni inte klarar kritik (att det är VI som MÅSTE göra fel)och inser att er frälsningskost tyvärr inte passar alla.
    …och vad för karaktär har jag om jag får fråga???

    Gilla

  • Hej på dig. Hoppas att det fungerar bättre för dig att prova annat. Men en fråga: har du blivit testad för IBS eller blivit fettbelastad?
   Jag gjorde en fettbelastning för många år sedan och det konstaterades att jag inte tog upp fettet i tarmarna, det har hjälpt att veta detta för att undvika fettet i all mat/snax som finns. Har oxå IBS och att sluta med vanligt mjukt bröd och bara äta knäcke har varit toppen för mig, även mjölken har jag tagit bort i stort sett helt (är laktosintollerant) och dricker havredryck istället.
   Hoppas att du hittar något som fungerar.

   Gilla

 3. Jag har själv fibromyalgi och håller helt och hållet med att kosten påverkar! Har själv plockat bort mjölk, mjukt bröd och försöker minimera glutenprodukter. Mår sjukt mycket bättre! Och självklart träning varje dag!

  Gilla

 4. min mormor (född i slutet av 1800) blev vegetarian och blev av med sin värk. Jag såg aldrig min mormor äta kött hon blev 98 år . jag tror inte att LCHF är det allena saliggörande man får nog anpassa kosten från person till person…….

  Gilla

  • TACK!!

   Gilla

 5. Jag har själv ätit stenålderskost under 15 år, och de senaste fem åren har jag ätit raw food (pga min kattallergi som försvinner när jag ändrar kosten). Jag har läst på väldigt mycket och vet nu att LCHF är helt fel kost. Vad skyddar kroppen bäst? 300 gram fett, eller 300 gram frukt, bär och nötter? Man ser alltid artiklar om att ”ät blåbär för det skyddar mot… ät broccoli för det skyddar mot… etc etc”. Man ser aldrig ”ät fett för det skyddar mot ????” dvs ingenting. Så istället för att äta fett, så mår kroppen ofantligt mycket bättre av grönsaker, frukt, bär, nötter. Och ett par gånger i veckan äter jag lite rå lax för protein. Men fisken måste vara djupfryst för annars kan det finnas parasiter. I modersmjölk finns det 1% protein som bäbisen kan bygga muskler, skelett etc. I avocado finns 5% protein. Det finns jättemycket protein i växter, och äter man allt rått så behöver man mycket mindre mängd. Se filmen ”Knives over forks” för lite mer information om växtprotein.

  Gilla

  • Måste bara fråga varför du tror att blåbär, broccoli, nötter, grönsaker, lax etc inte är detsamma som delar av LCHF?

   Gilla

 6. Jag vet att man kan få problem med magen om man har gjort en gastric by pass.
  Då har dom skurit bort en bit av tarmen som spjälkar och bryter ner fettet.
  Helt sjukt att dom hellre stympar personer än att prova en kost omläggning.

  Gilla

 7. Själv äter jag eco honung mot min inflammation .. När det var som värst kunde jag inte ens gå. (Då låg jag på 10 i skalan.. ) Jag börja sleva i mig 5 msk om dagen. I 4 dagar. Kompletterade med ingefärs the. Bra på 4dagar. Nu äter jag två tsk honung om dagen !! I förebyggande syfte. Känner mig inte helt bra. På en skala 1-10 så ligger jag på en 2:a. Det funkar för mig.

  Gilla

 8. […] Jag tänker inte recensera artikeln här i detta inlägg. Jag vill bara påvisa, glädjande nog, att det finns läkare som kan tänka själva. Det handlar om att de tre författarna försöker påvisa att begreppet inflammation är ursprunget till de flesta vanliga folksjukdomar som många av oss plågas av eller har plågats av. De försöker leda i bevis att en kost rik på kolhydrater (sockerarter) kan vara själva bränslet som håller igång ”motorn” eller de inflammatoriska tillstånden i kroppen. De beskriver med ett annat språk ungefär det som jag försökte förmedla i artikeln ”kronisk smärta kopplad till inflammation”! […]

  Gilla

 9. Det kan finnas ett problem med att smärta kan orsakas av en kombination av inflammation och mekanisk belastning. Muskler kan, beroende på var i kroppen, dämpa den mekaniska belastningen. Muskler byggs av fettsnål kolhydratrik kost, så som mussli (socker och fruktfri), gröt, knäckebröd etc. fråga Gunde Svan.

  Gilla

  • Hej Jan!
   Sant är att muskler byggs upp av träning. Men att muskler byggs av fettsnål kost är en myt och inget annat, anser jag. Många upplever att de blivit muskulösare av en ketogen kost som LCHF inklusive jag själv. Författaren till ”Lord of Running”, professor Timothy Noakes, som ju är/var ursprunget till myten att kolhydratladda inför stora lopp har i sina nya böcker helt gått ifrån den teorin. Det kan bero på att han själv drabbats av diabetes. https://fethalsa.wordpress.com/?s=Timothy+Noakes
   Ha det bra hälsar
   Mats Lindgren

   Gilla

 10. […] Kronisk smärta kopplad till inflammation! […]

  Gilla

 11. […] Kronisk smärta kopplad till inflammation! […]

  Gilla

 12. […] Kronisk smärta kopplad till inflammation! […]

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: