Insamling till hjärtstartare och ALS!

juni 14, 2015 kl. 10:58 f m | Publicerat i Okategoriserade | 1 kommentar
Etiketter: , , , , , , , , , , ,

image001-7

I fredags var jag och Maggan på ett litet musik-cafe på Hisingen. Anledningen var att där var musikquiz och vi gillar det båda två. Dessutom fick man spela med i låtarna och det gjorde jag med min gitarr. Nästan alla andra spelade ukelele. En ukelele-klubb var organisatör tror jag.

I entrén fick man lämna ett bidrag som oavkortat skulle gå till att köpa in en hjärtstartare till Cafét! En av musikerna som hade anknytning till cafét hade en gång fått ett hjärtstopp utan någon som helst föraning. Han hade tur, den gången, för just på den platsen där han då befann sig fanns där en hjärtstartare och personal som kunde hantera den. Alla musikintresserade deltagare i quizen tyckte att inköp av en hjärt-startare var ett mycket lovvärt initiativ.

Jag bad organisatören om att få säga några ord på slutet av kvällen när quizen var färdig. Vi vann inte kan jag säga direkt till de som undrar. Jag började med att säga att en hjärtstartare borde vara standard på alla caféer. Vem vet när man får ett hjärtstopp? Vi hade ju nyss fått information om att en av musikerna fått just ett hjärtstopp utan någon som helst föraning eller varning.

images

Varför får man plötslig hjärtstopp?

Men, fortsatte jag, lika viktigt som en hjärtstartare borde väl vara att inte få hjärtstopp alls? Frågan är alltså, varför får man plötsligt hjärtstopp? Jag kan berätta att kosten har en mycket större påverkan på hälsan än vad vi i allmänhet tror. Jag har själv blivit frisk från kärlkramp, diabetes typ 2, reumatisk värk, prostatainflammation och kronisk bronkit. Allt genom att jag för 6,5 år sedan förändrade min kost, från mat med mycket sockerarter i, till en ketogen kost alltså strikt LCHF-kost.

Jag berättade att jag skrivit en bok som heter ”Frisk av mat” som kan köpas genom mig direkt eller av Adlibris och Bokus. Jag har dessutom en blogg som heter Fet Hälsa där jag skrivit inlägg i 5,5 år om hur kosten påverkar hälsan. Det går alltså att häva och läka inflammatoriska tillstånd i kroppen genom en mycket strikt kosthållning, avslutade jag mitt korta anförande.

Detta var ju inget föredrag men det var ändå trevligt att prata för människor som inte har en aning om LCHF och kostens läkande krafter. Normalt, på mina föredrag, så träffar jag oftast folk som redan är frälsta på LCHF-kosten och som vill ha bekräftelser på sitt val.

Till min överraskning, och till deras också verkade det som,var där två personer i lokalen som brukar läsa min blogg. Det var ett trevlig sammanträffande och helt oväntat!

Den kanske svåraste av alla, ALS!

Nu ska jag kost-coacha en kvinna som nyss fått diagnosen ALS. ALS är en fruktansvärd sjukdom som drabbar 2 på 100000 personer, alltså mycket ovanligt. Kännetecknande för sjukdomsförloppet är att muskelfunktioner upphör att fungera. Det finns inga fungerande kända behandlingsmetoder för denna typ av sjukdom. Denna kvinna har ingen erfarenhet av LCHF-kost eller ketogen kost som jag uppfattar det. Hon börjar med att läsa min bok ”Frisk av mat” och min LCHF-utbildning för att få in rätt tänk.

Immunsystemet och inflammationers roll i sjukdomen ALS!

Ovan finns en länk om hur forskning kan relatera till att inflammatoriska tillstånd försämrar immunsystemet och leda till den autoimmuna sjukdomen ALS. Autoimmun lika med obotlig. Men vi har en rad andra sjukdomar som också betraktas som obotliga men som ändå kan läka sig.

Tänket som jag vill att kvinnan med ALS ska ta till sig är följande: Det gäller att, i första hand, att hennes immunförsvar stärks så långt det är möjligt. För att åstadkomma detta så är kosten prioritet nummer 1. I mitt tänk underhålls inflammatoriska tillstånd av överflödigt blodsocker (glukos) som blivit över när cellerna tagit sitt bränsle. Detta överflödiga blodsocker lägger sig så småningom som en karamelliserad yta i alla delar av kroppen och som är ursprunget till ”kroniska” inflammatoriska tillstånd. Det handlar om att immunförsvaret skadas av denna process och att vänligt sinnade bakterier kan bli fiender.

Alltså handlar allt om att försöka minska eller ta bort bränslet som underhåller de inflammatoriska tillstånden i kroppen. Detta sker bäst genom att äta en strikt ketogen kost. Alltså bort med nästan alla kolhydrater/sockerarter i maten. In med mycket naturligt fett i maten istället. Då kan man nämligen vara säker på att cellerna inte får för mycket blodsocker som blir herrelöst ute i blodbanorna och underhåller inflammationer! Det som händer istället är att levern får börja jobba och börja tillverka ketoner för att säkerhetsställa att cellerna får tillräckligt med bränsle.

images images smr_124422494 thumb_avocado

Slutsats! Viktigt alltså att få igång ketonproduktionen vid svåra inflammatoriska tillstånd i kroppen. Då vet man att inget överflödigt glukos förs ut i blodbanorna. Därmed har man begränsat tillgången på bränsle för de inflammatoriska tillstånden i kroppen. Detta ger immunförsvaret en chans att få tillbaka den balans och styrka som är nödvändig för att mota Olle i grind så att säga.

Ovanstående slutsats gäller för alla med ”kroniska” inflammatoriska sjukdomar, inte bara ALS alltså.

Läs gärna vad Martina skriver om ”Keto” på sin blogg!

Är jag riktigt klok i huvudet?

Någon kanske undrar det? Frågan är förstås berättigad. Är det någon mening med att kost-coacha en person med sjukdomen ALS? Jag tycker det. Om nu sjukdomsförloppet har gått för långt så kommer hon ändå att få hälsovinster genom sin nya kostförändring jämfört med om hon inte gjort något alls. Frågan är istället om hon vågar löpa linan ut? Att göra den kostförändring som är nödvändig för henne? Vågar hon lita på mig? Vågar hon säga emot sin läkare? Klarar hon en kostförändring till en strikt ketogen kost? Många frågor som förhoppningsvis blir till positiva utropstecken!

Får jag något betalt för min kost-coaching? Nej! Jag hänvisar alla andra som önskar en personlig kost-coaching till min blogg Fet Hälsa. Läs den, här finns nästan 800 inlägg att välja bland. Eller läs min bok! Eller om du vill arrangera en föreläsning med mig på temat Frisk av mat så kontakta mig på lindgren.mats@comhem.se

7389807-t6MGd

Vi ses på Dusö hälsar,

Mats Lindgren

 

 

 

1 kommentar »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Hur mycket kostar en hjärtstartare?

    Gilla


Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.