Råd till Hjärt & Lungfonden och Diabetesfonden!

juni 16, 2015 kl. 10:28 f m | Publicerat i Okategoriserade | 2 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , ,

I en debattartikel i Östersundsposten vill Generalsekreteraren för Hjärt & Lungfonden Kristina Sparreljung och ordförande för Diabetesfonden och Diabetesförbundet Fredrik Löndahl att fler landsting ska göra sockerbelastningstester på hjärtpatienter. Anledningen är det tydliga sambandet mellan diabetessjukdom och hjärt -kärlsjukdomar. Man menar att många hjärtpatienter inte känner till att de kanske har diabetes eller pre-diabetes. Med fler tester får fler möjlig kännedom om att de har diabetes typ 2 eller pre-diabetes typ 2.

Avslutningsvis i artikeln menar de bägge debattörerna att vi ska bryta sambandet mellan hjärtsjukdom och diabetes. Skänk pengar till forskningen vill de också att vi ska göra.

Mina kommentarer!

Det är väl gott och väl att Hjärt & Lungfonden respektive Diabetesfonden vill bryta sambandet mellan hjärtsjukdom och diabetes. Det är ingen orimlig önskan, det vill nog 99 procent av alla vanliga människor förutom medicinindustrin kanske. Men hur ska ni gå tillväga med detta?

Som före detta hjärtpatient och numera diabetiker typ 0, ja ni läste rätt, så har jag en hel del idéer som ni kanske kan ta till er. Fortfarande är det så att behandling av diabetes typ 2 sker med hjälp av insulin och kolesterolsänkande medicin. Hjärtsjukdomar behandlas med blodförtunnande medicin, statiner och en rad allehanda piller. Fortfarande får diabetiker typ 2 höra av läkaren, liksom jag själv fick höra för 6,5 år sedan, att du nu är inne i naturalförloppet vilket är helt naturligt för diabetiker typ 2 enligt läkare. Det förloppet innebär att du långsamt blir sjukare och sjukare och dör till slut i en hjärtåkomma. Jag fick höra att detta var fullständigt normalt trots alla mediciner.

Idag, över 6 år senare, har jag blivit av med alla mina ”kroniska” inflammatoriska tillstånd i kroppen utan hjälp av kemiska mediciner. Jag hade 5 stycken svåra inflammatoriska sjukdomar/tillstånd i kroppen vilket nog är ganska vanligt för en diabetiker. Reumatisk värk, prostatainflammation, kärlkramp, diabetes typ 2 och kronisk bronkit. Alla dessa besvär är borta sedan länge. Jag är frisk och jobbar för fullt. Hur har detta gått till?

Jo, jag har ätit en strikt ketogen kost, även kallad LCHF-kost, i 6,5 år och denna kosthabilitering har stärkt mitt immunförsvar så mycket att jag kan mota de inflammatoriska sjukdomarna innan de får fäste i min kropp. Jag är faktiskt inte ensam om detta, tusentals diabetiker har kosthabiliterat sig och fått en bättre hälsa på samma sätt som jag. Anledningen till att jag vet detta är att jag fått tusentals bekräftelser på min blogg Fet Hälsa från diabetiker runtom i landet och även utomlands.

Här är mina råd till Hjärt & Lungfonden och Diabetesfonden!

Min erfarenhet är att det finns ett fyrtiotal metabola/inflammatoriska sjukdomar som alla verkar ha samma ursprung, nämligen en kost som skapar kroniska inflammatoriska tillstånd i kroppen. Våga titta på hur olika kostmodeller kan påverka hälsan och metabola sjukdomar. Idag vet vi att kosten spelar en oerhörd roll i att immunförsvaret försvagas av en alltför kolhydratrik kost och för lite naturligt fett däri. Nu vill vi veta varför det är så? Hjälp till med den saken så kommer folk verkligen att skänka pengar till era fonder och den typen av forskning.

Nu råkar jag veta att både Hjärt & Lungfonden och Diabetesfonden tackat nej till att ge bidrag till en ny koststudie utarbetad i Göteborg. I den mycket välgjorda förstudien framgår att man vill mäta hur två olika kostmodeller, Tallriksmodell (rekommenderad standardkost till diabetiker) och LCHF-modell påverkar diabetes typ 2 -patienter. Fokus i förstudien ligger på inflammation och immunförsvar. I forskargruppen ingår ett tio-tal mycket välmeriterade forskare som verkligen är nyfikna på hur två så olika kostmodeller kan påverka diabetes typ 2 patienter!

Min fråga är ju varför ni tackat nej till att ge bidrag till denna koststudie? Man kan ju säga att allmänintresset är rekordstort för att få veta mer om dessa frågor.

För att ge lite perspektiv till er har jag skrivit en bok som heter ”Frisk av mat” som hittills 3000 människor har köpt. Ingen av dom har påpekat att den ketogena kostmodellen inte fungerat. Tvärtom är det så att massor av människor har hört av sig och berättat om sina hälsovinster genom en kostförändring till LCHF-kost.

Vänligen Kristina på Hjärt & Lungfonden och Fredrik på Diabetesfonden hör av er till mig så berättar jag mer om hur era fonder kan bli världskända och unika! Maila mig på lindgren.mats@comhem.se Jag kommer att skicka detta inlägg idag på min blogg till både Hjärt & Lungfonden och till Diabetesfonden så ni kan läsa i lugn och ro.

Bästa hälsningar,

Mats Lindgren

DSC04472

2 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Det är ju lovvärt att hjärtfonden äntligen sett att det finns ett samband mellan diabetes och hjärtsjukdom

  Tråkigt nog är det bara en ytlig kunskap eftersom man redan är djupt inne i en sjukdomsprocess när blodsockret börjar öka

  Vill man ingripa i tid är det redan när insulinnivåerna börjar öka man bör sätta in motåtgärder som en kostförändring

  Tyvärr är det lite som att ignorera att gardinen fattat eld för att istället sitta och vänta på att brandvarnan ska börja pipa 🙂

  Gilla

 2. […] blev faktiskt positivt överraskad att Generalsekreteraren Kristina Sparreljung svarade på mitt mail/inlägg redan samma dag. Se hennes svar nedan. Jag får ta tillbaka att man aldrig får svar från […]

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: