”Ta en tårtbit och var som folk”!

juni 23, 2015 kl. 11:11 f m | Publicerat i Okategoriserade | 10 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

 

Då, för snart sju år sedan fick jag min diabetes typ 2-diagnos av läkaren. Han sade, ” det är många som har diabetes och de lever ungefär som vanligt, visserligen med sprutor och piller, men som de flesta andra”! ”Ta en tårtbit och var som folk”, var hans åsikt! Då var jag knappt medveten om att jag var sjuk eftersom jag jag varit dålig så länge. Jag trodde det var ett normaltillstånd att må som jag gjorde. Hur vet man att man är sjuk om man alltid är det?

Visserligen var jag medveten om att jag hade problem med prostatainflammation men det hade jag haft i många år. Så även med min bronkit! På senare år fick jag också besvär med kärlkramp men det trodda jag var genetiskt betingat eftersom min pappa hade liknande besvär. Min reumatiska värk hade jag haft så länge att jag inte ens minns när det började.

Visst var jag sjuk! Men inte fattade jag att det inte var ett normaltillstånd att vara förkyld med feber varje eller varannan månad med tillhörande antibiotikakurer. Kan man påstå att jag var ganska dum-i-huvudet som inte fattade att något var fundamentalt fel? Mina läkare kommenterade inte min sjuklighet mer än att skriva recept på hur många tabletter jag skulle äta! Ja, de varnade mig förstås för att äta fett som då kunde förvärra mina hjärtbesvär ytterligare! Att det i min kropp pågick inflammatoriska processer som blivit ”kroniska” och att jag gick mot en säker förtida död var det ingen som pratade om, inte med mig i varje fall!

images images smr_124422494 images

Insikten!

Nu har jag ätit LCHF-kost i mer än 6,5 år och förstår hur mycket kosten påverkar hälsan. Men ingen hade lyckats övertyga mig om LCHF-kostens läkande förmåga om jag inte hade prövat själv. Tänk er själva att man gör tvärtemot läkarnas rekommendationer och blir helt frisk! Det förstår ju var och en att sjukvården och läkemedelsvärlden med alla sina miljardresurser och all forskning bakom sig måste veta bättre än lilla jag?

Det är ju därför att det är så svårt för läkare att säga att det räcker med att du ändrar din kost så kan du bli frisk! Trots att man som läkare anar att det faktiskt är vad vi stoppar i oss som orsakar och håller igång många sjukdomar så kan man inte säga det. Det skulle ju vara ett slags förräderi mot sin egen yrkeskår och allt vad man lärt sig.

Tänk också vad som skulle hända med läkemedelsindustrin om läkarna plötsligt skulle säga att det är bättre att du ändrar din kost? Lågkonjuktur, minst sagt, i både läkemedelsindustrin och sjukvårdsindustrin. Jag tror att man är ganska rädda för detta scenario som ju inte alls är omöjligt.

images images

Skillnaden!

Att leva med inflammatoriska tillstånd i kroppen, som vägrar att ge med sig, är som att kroppen långsamt ruttnar inifrån! Alla kroppens organ får sämre funktioner. Orsaken är enkel; vår moderna kolhydratrika (sockerarts-rika) kosthållning med alldeles för lite naturligt fett i maten orsakar och föder ”kroniska” inflammatoriska tillstånd.

Läkare och sjukvård liksom medicinindustrin försöker påvisa att våra metabola sjukdomar är en del i åldrandet och alltså helt naturligt. Exempelvis fick jag höra av min läkare att jag, med min diabetes typ 2, var inne i natural-förloppet. Det är sjukvårdens egen benämning på att man trots piller och sprutor långsamt blir sämre och till slut dör i en hjärtsjukdom. Detta var helt naturligt fick jag höra och helt normalt. Det var bara att acceptera! Tänk vad sjukvården kommer att skämmas om ett tio-tal år när de inser hur galet de tänkte!

Idag har jag inga pågående inflammatoriska processer i kroppen. Jag har heller inte några sjukdomar kvar i kroppen. Allt är läkt och jag behöver inga mediciner alls! Jag har bättre värden idag som 62-åring än som 30-åring. Den enda förändring jag gjort är en radikal kostförändring till strikt LCHF utan mjölkprodukter. Hur förklarar ni det, kära sjukvård?

Ja, jag vet, jag skulle inte heller trott på en liknande historia som min egen för 10 år sedan. Jag ska inte ge mig in på några långrandiga förklaringar men det som händer i kroppen när man äter en ketogen kost som LCHF är att immunförsvaret stärks enormt. Det gör att du är skyddad redan från början när attackerna kommer från olika slags infektioner, inflammationer m.m. Bättre förklaring får du i min bok ”Frisk av mat”! Angreppen kommer alltid, det kan man vara säker på.

2012-11-06 15.03.52  Mats med gitarr

Intressanta iakttagelser!

De senaste 6, 5 åren har jag noterat med intresse hur min kropp gått från långsamt ruttnande inifrån till en stark kropp med stor motståndskraft. Jag har bedrivit en slags vetenskaplig studie på min egen kropp i 6,5 år.

– Små intressanta iakttagelser, förutom de läkta metabola sjukdomarna, är t.ex. att huden mår mycket bättre och fått bättre elasticitet. Plitor och åldersprickar har faktiskt minskat på min hud. Min hud tål solen mycket bättre faktiskt utan sololja. Jag har delvis fått tillbaka min hårfärg, alltså mindre grått hår. Håret har blivit tjockare och känns friskare.

– Tänderna är friska och vitare utan ”whitening”. Inga besvär med tandkött alls! Tidigare var det annorlunda kan jag säga!

– Nu kommer det till något som många har svårt att ta till sig. Jag hade glasögon för att se på långt håll tidigare i cirka 15 år. Läsglasögon hade jag haft de senaste 4 åren innan min kostförändring. Jag fick hela tiden öka styrkan på mina läsglasögon. Nu har jag inte haft glasögon alls de senaste fem åren. Ena ögat ser bra på nära håll och andra ögat har ställt in sig för att se bra på långt håll. Ungefär som när man sätter in linser fast nu på helt naturlig väg.

 

– Mitt tonomfång har ökat inte minskat de senaste 6, 5 åren. Detta vet jag eftersom jag spelat och sjungit de senaste 45 åren. Jag vet alltså precis vilka diskant-toner jag kunde ta tidigare och vilka jag kan ta nu. Samma sak gäller för bastonerna.

Bli frisk av mat du också!

Det är alltså inget hokus-pokus som jag förmedlar utan att du med en strikt kostförändring till en ketogen kost, LCHF, kan göra underverk med din kropp. Du kan också stärka ditt immunförsvar som jag gjorde. Ta hjälp av min inspirationsbok ”Frisk av mat” som nu är ute i sin tredje upplaga. Du får massor av tips, idéer, recept m.m. Framför allt får du en förklaringsmodell och en röd tråd att följa som kommer att hjälpa i ditt nya liv. Känner du någon annan som behöver just denna hjälp så tipsa om boken!

Mejla namn och adress till lindgren.mats@comhem.se eller till info@lchfmatkasse.se så skickar jag tillbaka betalningsanvisning. Boken kostar 195 kronor inkl. frakt. Du kan också välja Mats LCHF-utbildning som kostar 199 kr.

IMG_0040

 

10 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Känner igen mig i det du skriver för jag tycker att det är många som är så respektlösa mot min egen vilja att välja vad jag ska och vill äta —–Ta dig du en bulle , tårtbit etc det är inte så farligt alla kan äta lite av allt …… är kommentaren jag får blir ledsen över respektlösheten . Jag kan inte äta detta så enkelt är det jag är allergisk mot kolhydrater . Då jag gick till doktorn och de sa att jag hade fettlever inte pga av alkohol är nykterist där säger dom ät inte fett men mycket mer kolhydrater välja light produkter ……. men då mår jag sämre än någonsin och levern svullnar . Väljer jag att leva ketogent så slipper jag alla symtom !!!

  Gilla

  • Jag har haft fettlever dvs NALFD non alcoholic liver fatty disease i 28 år. Efter 18 månader på lågkolhydrat kost med mycket naturligt fett är mina lever värden normala igen. Att det lönar sig att stå emot sjukvårdens sjuka kostråd, är mina förbättrade levervärden ett bevis på.

   Gilla

 2. Det som gäller för dig gäller inte för alla med typ2-diabetes. Efter nästan 6 år med strikt LCHF-diet är jag fortfarande beroende av piller och sprutor för att få normalt sockervärde.

  Gilla

  • Hej Kjell! För mig känns din kommentar lite märklig. Men jag förstår ju att vi är olika på många sätt. Min fråga är hur strikt du varit? Har du någon gång nollat kolhydraterna? Vad är strikt för dig?
   Hälsningar Mats

   Gilla

 3. Känner igen och myser! Själv fick jag diagnosen D2, för ett drygt år sedan. Bestämde mig samma dag; att här ska ätas LCHF, så jag håller mig frisk! Nu har jag fantastiska värden, efter senaste besöket hos Diabetessköterskan, fick jag med mig; -Det är förbannat bra gjort att kostbehandla din sjukdom, som du gör! Grattis! Har inte käkat en enda ordinerad tablett, sen augusti -14. Har också märkt under det här året, som gått, att synen förbättrats på långt håll och de gråa håren blir färre och färre! Vikten går stadigt neråt, -32 kilo sedan i juni förra året.. Att människor runt mig ställer sig frågande till mitt konstanta nobbande av sötsaker, mjölmat och pärer, är en mild konsekvens av mitt handlande, tänker jag. Alternativet att gå tillbaka och äta som förr, finns inte för mig! Nu är jag på väg att bli fri från alla småkrämpor och mår så gott! Det är kul och inspirerande att läsa det du skriver, Mats! Fortsätt så!!

  Gilla

 4. Hej Mats
  Hur menar du när du skriver ”utan mjölkprodukter”?
  Grädde ost mm räknas ju som LCHF men är ju mjölkprodukt eller hur
  mvh Nisse

  Gilla

  • Hej Nisse!
   Jag menar att jag gradvis blivit mer och mer motståndare till mjölkprodukter. Då menar jag allt från den 3-procentiga fetaste mjölken till en massa andra produkter. Det enda som jag får i mig nu för tiden är fullfet grädde, 40 %, och givetvis smör och ost. Grädden har jag faktiskt minskat på också. Av någon anledning mår jag bäst då.
   Hälsningar Mats

   Gilla

 5. Hej Mats.

  Känner du till Dr. Richard K. Bernstein? Tycker han får alldeles för lite utrymme inom lchf-kretsar i Sverige. För personer som inte känner till honom så fick han diabetes typ 1 på 40-talet. Han lever än idag och är över 80 år. Mig veterligen så är han fortfarande yrkesverksam och utan några komplikationer av sin diabetes. Hur? Jo, just det han slog om till en lågkolhydratskost på 60/70-talet som räddade honom.

  Förresten så köper jag gärna ett ex av din bok.

  Mvh Calle

  Gilla

  • Hej Calle!
   Tack för din kommentar. Tack för tipset om Dr. Bernstein som jag har lyssnat på nu och det är intressant. Jag har nyss fått mig en historie-lekton av en person som menar att hög-fett-kost och lite kolhydrater har funnits länge som botemedel mot olika slags sjukdomar. Faktiskt sedan någon gång på 1800-talet. Problemet är att det aldrig fått fäste i sjukvårdskretsar. Dessutom har metoden glömts bort med jämna mellanrum. Det är därför som jag kämpar hårt för att vi ska börja med koststudier som kan förklara varför vi blir friska med LCHF-kost. Det behövs en förklaringsmodell som även läkare kan acceptera. Det är i varje fall min förhoppning. Skickar dig betalningsanvisning för boken.
   Hälsningar,
   Mats
   H

   Gilla

 6. Hej Calle här har du lite min historia fast den är väldigt kort.

  Jag själv har gjort denna resa,och jag tror att många av oss som sitter här har gjort samma resa.Min diabetes 2 började när jag ändrade jobbet och blev stillasittande i 8-12 timmar dagen.Hade 20-25 i socker du åt all skit med bullar och kakor.Började läsa böcker om diabetes 2 ja enligt läkaren så var man på väg att dö genom en massa andra sjukdommar.Jag började läsa Annikas D böcker och även Mats L bok läste igenom den en natt i oktober 2012 och började med en gång på morgonen att äta lite kolhydrater värderna gick ner och i samma veva fick jag äta 3st metformin på morgonen och tre på kvällen och sinvastatin för kolestrolet var högt.Jag började ut och gå ja för att göra detta kortare så var jag hos min läkare efter ett år då sade hon oj vad värderna har blivit bra.Vi får ta och minska ner tabletterna,vilka tabletter sade jag dom har apoteket fått alla även sinvastatinen..Hur i hela värden har du gjort med att få så bra värde ja sade jag det var inte alls svårt det var bara att göra tvärt om vad jag har blivit tillsagd att äta från er i alla åren.Ja hon var riktigt snoppen och det är nästa läkare med den gamla gick i pension.Ja det blev lite långt detta men min tanke med detta är att ni skall inte ge upp.

  Med vänlig hälsning Bo

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: