Dags att gå ut i solen!

juni 30, 2015 kl. 10:49 f m | Publicerat i Okategoriserade | 7 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , , , , , ,

images

Den 29/6 på förmiddagen lyssnade jag på en läkare från Sahlgrenska sjukhuset som verkligen varnade oss för att gå ut i solen nu när den äntligen är på väg. Med stigande förvåning hörde jag läkaren varna för alla möjliga sorters sjukdomar om vi exponerade vår hud för solen. Främst cancer varnade han för förstås.

Det ingen läkare och ingen studie tar hänsyn till är hur vårt största organ, huden, egentligen mår. Många av oss som äter enligt LCHF-modellen erfar att vår hud blir mer elastisk, spänstigare, fetare och friskare med hjälp av LCHF-kost. Men om du äter enligt Tallriksmodell (Tallriskmodell, GBG-humor) så är huden inte alls lika spänstig och frisk. Så var det i alla fall för både mig själv och Maggan innan vi bytte kost-modell för 6,5 år sedan.

Idag upplever jag att jag kan sola utan problem och utan att jag bränner mig. Givetvis vill jag inte bli stekt men jag vill gärna tillgodogöra mig D-vitaminet från solens strålar. Min poäng är alltså att när läkare och olika vetenskapliga studier varnar för solens strålar så tar de inte hänsyn till människors livsstil och val av livsmedel som föda.

Unknown-1

Läkaren Mats Humle hade ett mycket intressant föredrag i Säffle, i helgen, om hur för lite D-vitamin kan kopplas till psykiska sjukdomar och även till andra metabola sjukdomar som kopplas till ämnesomsättningen. Han menar att D-vitaminet är livsviktigt, särskilt för oss, i solfattiga Norden. Under sommaren gäller det för oss i Sverige att verkligen utnyttja solens livgivande strålar men då måste vi också se till att huden tål dessa strålar och det är i högsta grad kopplat till kosten.

Immunförsvaret är nyckeln!

Vi kan alltså inte ta åt oss av vad okunniga läkare menar att vi ska vidta för åtgärder för att skydda oss. Anledningen är att dessa läkare inte tar hänsyn till den faktor som borde vara läkarens första prioritet; Att stärka immunförsvaret! Om sjukvården hade den målsättningen att man i första hand ska sträva efter att stärka människors immunförsvar så skulle vi få en helt annan sjukvård med helt andra prioriteringar. Immunförsvaret stärker man i första hand med en ketogen kost som är anpassad för människan under miljoner år.

Hjärt & Lungfondens läkare borde ha dumstruten!

När Svt:s politiske reporter Mats Knutsson, i dagarna, fick en hjärtinfarkt så var läkaren Nina Johnston där för Hjärt & Lungfondens räkning och räknade upp risker för hjärtinfarkt i tidningen Aftonbladet.

1. Rökning. 2 Hög köttkonsumtion. 3. Högt blodtryck. 4. Inaktivitet. 5. Höga blodfetter. 6. Diabetes typ 2.

Rökning är inte bra förstås och det blir ännu sämre effekter för hälsan om man äter en kolhydratrik kost eftersom det försämrar immunförsvaret.

Hög köttkonsumtion är en idiotisk kommentar eftersom vi ätit kött i miljoner år utan att få hjärtinfarkt. Hon, läkaren, menar att det finns mättat fett i kött och är därför extra farligt. Mättat fett har vi också ätit i miljoner år utan att bli sjuka i Hjärt -kärlsjukdomar. Dumstrut på den läkaren och kommentaren likaså.

Högt blodtryck får man av för mycket sockerarter i maten och för lite naturligt fett. Inte tvärtom alltså som läkaren hävdar.

Med inaktivitet menar hon antagligen att man borde röra på sig mer. Det är den vanliga kommentaren men har ingen koppling till inflammatoriska tillstånd i kroppen som ju hjärtinfarkt är.

Höga blodfetter menar hon och hela sjukvården är orsaken till hjärtsjukdom. Det förhåller sig faktiskt precis tvärtom enligt t.ex. professor Uffe Ravnskov m.fl. Ytterligare en dumstrut på den kommentaren. Exempelvis har jag själv blivit av med kärlkramp med hjälp av LCHF-kost, alltså mycket naturligt fett och lite kolhydrater.

Diabetes typ 2 menar hon kan orsaka kärlsjukdom, enligt Aftonbladet. Det är tyvärr en riktigt okunnig kommentar. Både diabetes typ 2 och hjärt -kärlssjukdom är exempel på inflammatoriska tillstånd i kroppen orsakat av en inflammatorisk kost som innehåller sockerarter och stärkelse. Min tidigare diabetes 2 är numera diabetes typ 0 tack vare LCHF-kosten.

Christina är full av tillförsikt!

Christina som har ALS och är den enda person som jag kost-habiliterar, i direktkontakt med, är mycket positiv till sin nya ketogena kost. Vi hade ett ganska långt samtal igår om hur vårt samarbete ska fungera. Hon är mycket entusiastisk och har ett stort matlagningsintresse. Att hennes svullnad kring vader och fötter släppte och försvann bara efter en halv vecka på LCHF-kost är förstås mycket bra för motivationen. Hennes enda problem just nu är en rejält uppsvälld mage men hon har inte ont i den eller har andra besvär. Just nu är hon igång och författar sitt första blogginlägg som ska publiceras här på Fet Hälsa. Vi ska tillsammans beskriva vårt samarbete via inlägg här på bloggen och hur den ketogen kosten påverkar Christinas ALS.

Gå ut i solen!

426190_368969776460321_275734919117141_1271432_1347543266_n

 

 

7 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Jag har just undrat över detta…Det är precis som att jag tåler att vara i solen på ett helt annat sätt än tidigare, bränner mig ALDRIG mer. Har ätit lchf i snart 4 år och i vintras var vi på Dominikanska Republiken. Inte ens utan något solskydd blev jag det minsta röd. Är det pga uteslutandet av socker och mjöl eller pga mer och bra fetter undrar jag😮

  Gilla

 2. Hej,
  Jag bor ocksa pa soliga breddgrader och har en tunn, fräkning och känslig hud.
  Har koll pa kosten, men inte helt LCHF_kost, det enda sockret är lite frukt.
  Däremot sa tar jag alltid ett ett stort glas ljummet vatten med en tsk av Holistcs BasBalans innan jag gar ner pa stranden, vare sig mitt Ph värde ligger pa 7 eller inte. Kanske att det har med PH värdet att göra.
  Väntar med spänning pa era inlägg.
  Det är verkligen en lycka att ha denna insikt i dagens sjuka samhälle.

  Gilla

 3. Alla somrar har jag bott vid havet på västkusten, har aldrig haft solskador eller brännt mig. Från det jag var 25 var det segelbåt som gällde. Har aldrig haft solskyddsfaktor, däremot sololja för att bli ännu brunare. Min pappa hade bra pigment och blev verkligen brun/svart på sommaren. Han älskade solen och klipporna. Jag har ärvt detta men solar inte lika mycket idag ändå. Är inte rädd för solen, men idag är det golfbanan som gäller.
  Tack för ordet.

  Gertrud Lindberg

  Gilla

 4. För att omvandlingen till D-vitamin ska fungera behövs också kolesterol från fett, har jag hört. Så uv i solljus på hud, i kombination med fett/kolesterol ger oss D-vitamin naturligt. Fett är en förutsättning alltså.

  Gilla

 5. Jag har alltid haft lätt för att bränna mig I solen. Men sedan jag började med LCHF blir jag brun I stället. Jag tål också värme mycket batter.

  Gilla

 6. Jag tror med stor säkerhet att det är skiten vi äter dvs fullspäckade med dv tillsatser , samt all skit som vi smörjer på huden då även solkrämer fyllda med dv konstigheter som är orsaken till hudcancer ……..vi har alltid varit i solen innan dessa kemikaliekrämer kom ……..

  Gilla

 7. […] Dags att gå ut i solen! […]

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: