”Det är jag som är Christina!”

juli 2, 2015 kl. 11:33 f m | Publicerat i Okategoriserade | 12 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

 

”Hej. Det är jag som är Christina och har ALS. Vill börja med att berätta om min resa från början till nu.
Det började 23 maj 2013, när jag skulle kliva ur min dotters bil fastnade jag i handväskan som stod på golvet. Föll pladask ut på Hö sida och krossade min armbåge och slog i hö ben. Fick ont i fot, knä och höft.
Berättade vid varje besök till ortopeden om höften jag hade ont i…dom svarade inte ens utan rykte bara på axlarna.
Som vanligt tänkte jag att det går över.
Jag började få problem med att gå 2014…foten hängde inte riktigt med…kände mig bedövad från lilltå till mittentån och under dess trampdynor…inte så farligt tänkte jag…åter igen tänkte jag att det går över.
November 2014 ramlade jag 13 gånger på 2 veckor och hade svårt att ta mig upp…då tänkte jag att det är nog dags att kontakta läkare. Ringde till Södermalms ortopedi…han visste inte vad det kunde vara så jag fick en kortisonspruta i höften…då hade jag fruktansvärd smärta vid höftkulan skinkan upp till midjan…han gissade på att jag hade en infektion…
2 timmar senare snubblade jag på en 1 cm trottoarkant. Hade tur att en kille kom fram och hjälpte mig upp.
Jag förknippade det hela till när jag ramlade och krossade armbågen.
Var dit en gång till och fick kortison i foten för tårna (det gjorde riktigt ont) och i höften…när jag kom hem ramlade jag igen kröp fram till trappen för att kunna ta mig upp.
I februari i år åkte jag på någon slags influensa och var hemma en vecka…tänkte då att då får benet vila och jag kan arbeta som vanligt igen.
Det gick inte alls…ringde till VC och fick en akuttid, var ju tvungen att ha ett läkarintyg. Kunde knappt gå.
Kommer in till läkaren och börjar berätta min situation, han avbröt mig och frågade varför jag var där…försökte åter igen berätta och frågade åter igen varför jag var där…detta pågick några ggr. Till slut sa jag att jag behöver ett läkarintyg. Jag fick lägga mig på britsen och vickade lite på benen och sa att det var inga fel på dom. Han ville ta ett blodtryck och jag skulle sätta mig upp. Jag har lite problem med den biten, det tar lite tid. Då röt han till mig och sa ”jag sa åt dig att sätta dig upp”.
Då blev jag arg och sa till honom, jag håller på och jag kan inte vara så snabb som du vill att jag ska vara.
Något läkarintyg fick jag inte. Han tyckte inte det var något att sjukskriva mig för. Jag skulle ta det med min husläkare, och gav mig en lapp på ett namn som jag aldrig hört talas om.
När jag kom dit så stod han som husläkare, det hade han tagit bort när jag skulle beställa ny tid.
Fick en ny tid hos en helt annan läkare som skulle vara bra till dagen efter. Kommer dit och berättar vilken behandling jag fått dagen efter och börjar gråta. Då talar hon om för mig att han sagt när dom fikade eller nåt…att ingen fick sjukskriva mig.
Hon kunde inte sjukskriva mig den dagen utan vi tog en ny tid med längre tid då kunde hon kringgå detta.
Hon skickade mig på en massa undersökningar. Skickade sen en remiss till neurologen. Fick göra en massa undersökningar. Neurologen lade in mig sjukhus. Där blev dom sista undersökningarna och det blev konstaterat att jag har ALS.
Mina första tankar blev konstaterande och slutet. Inte att det finns tid där emellan.
Sen kom det allt praktiskt som måste göras.
Har en fantastisk dotter. Vi har en underbar relation. Har flyttat hem till henne.
En kollega kom hem till henne och vi berättade att jag har ALS. Han har varit reumatiker och äter LCHF. Han är fri från smärtor och äter inga mediciner.
När han kom hem skickade han över länken till Mats Lindgren.
Jag visste inte riktigt vad jag skulle välja så jag mejlade och frågade. Fick svar med vändande post.
17 juni började jag med LCHF. Jag har satsat helt och hållet. Är noga med det jag äter. Följer recepten. Det är sååå god mat.
22 juni hade min svullnad i fot och ben gått ner och fram till nu så är det fortfarande så.
För ett halvår sen så blev jag ganska ofta hård i magen. Det har gått över.
Har lite då och då huvudvärk och blir trött. Det tror jag beror på omställningen av maten…så det tar jag.
Har blivit svullen i hela magen…från pancrias och ner.
Försöker leva mitt liv som vanligt, men i saktare tempo. Vissa saker kan jag inte längre, då har jag lärt mig att be om hjälp 😺”

7389807-t6MGd

Mina kommentarer!

Den stora frågan är ju förstås om det går att påverka Christinas ALS med LCHF-kost, alltså icke inflammatorisk mat? Här på bloggen Fet Hälsa har hundratals människor berättat om sina hälsovinster med hjälp av LCHF. Alla har haft mer eller mindre svåra inflammatoriska tillstånd i kroppen men ingen med ALS. ALS är en fruktansvärd sjukdom där muskelcellerna förtvinar. Hittills finns ingen bot för denna sjukdom enligt den konventionella sjukvården.

Några läkares behandling av Christina och hennes symptom blir man ju f-bannad över. Men kunskapsnivån är medeltida inom sjukvården om hur man behandlar inflammatoriska sjukdomar.

Vår gemensamma grund bygger på hypotesen att det är ett överskott av blodsocker som håller igång och föder inflammatoriska tillstånd i kroppen. Därför satsar vi på att Christina ska försöka vara i ketos så ofta och så mycket som möjligt. Det innebär att levern får börja jobba och leverera bränsle till cellerna i form av ketoner. Det fiffiga med detta upplägg är att man kan vara säker på att levern inte tillverkar mer bränsle än precis vad cellerna behöver. När blodbanorna i kroppen inte belastas med mer och mer försockring av kärlväggarna i form av glukos så ökar möjligheten för att inflammationer ska minska och att immunförsvaret ska stärkas. 

Det är ingen lätt uppgift att vara i ketos, dvs äta mycket naturligt fett och väldigt lite kolhydrater. Christina verkar ha rätt inställning och nu när hon så att säga blir offentlig person så ökar pressen på henne att hålla fast vid kostförändringen. Det är bra tycker jag.

Hon ska använda sig av min metod LCHF 2-5 som innebär att man faktiskt nollar kolhydraterna helt under 2 dagar i veckan. Exempelvis måndag och torsdag så att det går några dagar i mellan. Under dessa dagar kan man t.ex. bara äta ägg och inget annat. Då får man i sig all näring som man behöver och man vet också att ägg inte innehåller några kolhydrater alls! Att använda sig av LCHF 2:5 underlättar för att ketosen ska sätta igång! Det går att öka på till ännu fler dagar i veckan där man nollar kolhydraterna. Man får pröva sig fram.

Det har börjat bra för Christina genom att hennes svullnad i fötter och ben har försvunnit. Christinas motivation ökar förstås vid tydliga resultat.

Christina använder sig av min bok ”Frisk av mat” och Mats LCHF-utbildning. Bägge dessa går att beställa här.

Följ utvecklingen på Fet Hälsa!

12 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Hej, det skall bli så spännande att följa Christina! Lycka till önskar jag av hela mitt hjärta!

    Gilla

  2. Kommer att följa dej hela vägen till ett friskt liv! Lycka till! KRAM

    Gilla

  3. Bra beslut att äta Lchf Christina. Min pappa fick ALS 1990 och flyttade hem till mig då. Jag önskar att vi hade haft mer kunskap om kostens betydelse då.

    Gillad av 1 person

  4. Ska bli spännade att följa. Önskar verkligen att du, Christina, kan bli hjälpt av en vettig kost.

    Gilla

  5. iIntressant. Så generöst av dig Christina att låta oss följa dig. Hoppas och tror att du kan påverka din sjukdomsutveckling med ketogen kost!!

    Gilla

  6. Om det nu funkar med LCHF o dyl.ta då kontakt med Umeå där forskare inom ALS finns så kan ni väl delge era resultat o snabbt som tusan hjälpa alla som sitter med denna jädrans sjudom o väntar på slutet Ta kontakt med läkare o alla ALS team !!Det är väl en självklarhet om man sitter på ”botemedel ”alla har inte internet dator o s.v.samt ligger många helt förlamade o kan ej ta reda på info.

    Gilla

  7. Följer med spänning och gör vågen genom cyberspace! 🙌 😊

    Gilla

  8. Ska bli spännande att följa Christinas resa och jag hoppas verkligen att hon ska kunna bli hjälpt och kanske kunna bli frisk .

    Gilla

  9. Det finns en bok som är skriven av Terry Wahls som hade MS Multiple Skleros som också är en autoimmun sjukdom. Hon låg i rullstol men kan genom sin egen diet cykla, gå och tom springa idag.

    Hennes diet är som LCHF med mycket grönsaker, lever mm och havsalger som viktiga inslag.
    Hon rekommenderar att man äter 6 dl grönsaker om dagen. 3 dl ska vara gröna blad som grönkål, spenat, ruccola och likinande. 1 och en 1/2 dl ska vara starkt färgade grönsaker som rödkål, paprika mm och 1 och en 1/2 dl ska vara svavelhaltiga grönsaker som lök och svamp.
    Det är ju mycket grönsaker och själv äter jag inte riktigt så mycket. Men det hjälper magen att fungera. Jag äter inte rå kål utan surkål eller kokt eller stekt kål.
    Eva

    Gilla

  10. Jag tror att du har inget att förlora på att prova IV-c-vitamin ett par veckor. Vill du veta mer?

    Gilla

  11. Vill Följa detta mycket intressant lycka till 😉👍

    Gilla

  12. Artikel om naturmedicinsk ALS-behandling och internationell pilotstudie med deltagare från Sverige:

    Ayahuasca – Naturmedicin för potentiell behandling av ALS

    Gilla


Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.