Ulla 80 inne på sjätte LCHF-veckan!

juli 17, 2015 kl. 8:12 f m | Publicerat i Okategoriserade | 5 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , , ,

426190_368969776460321_275734919117141_1271432_1347543266_n

I går träffade jag min granne Ulla som är 80 år och numera LCHF-förespråkare. Det började för sex veckor sedan med att hon frågade vad jag hade för märke på bilen? Det är mitt varumärke, Frisk av Mat, svarade jag. Då berättade jag att jag skriver böcker om mat och hälsa och har en egen blogg bl.a.

Ulla ville gärna läsa min bok för hon hade alla möjliga sjukdomar bl.a. diabetes typ 2 och reumatiska besvär, förklarade hon. Nu, när jag träffade henne igår, berättade hon att hon ätit LCHF i 6 veckor och att hon läst ut boken ”Frisk av mat”! Hon hade nyss varit på läkarbesök och ville gärna berätta om det. T.ex. hade hennes blodsocker sjunkit från 7,5 till 5,5. Dessa siffror är nog från det gamla sättet att mäta blodsockret, min kommentar.

Läkaren blev storligen förvånad att blodsockret hade sjunkit. Han menade att det var väldigt ovanligt med tanke på Ullas ålder. Ulla själv berättade att hon inte längre hade några Metformin-tabletter kvar men att det inte gjorde något. Blodsockret är ju ändå så lågt, menade hon. Men läkaren ville ändå skriva ut nya tabletter till Ulla. Då protesterade Ulla och menade att hon nog kan hålla blodsockret i schack genom att äta riktig mat, LCHF mat!

images

Läkaren gick i taket!

Det var verkligen inte lämpligt att Ulla åt den feta LCHF-kosten förklarade läkaren oroligt eftersom Ulla även lider av hjärt -kärlbesvär. Blodkärlen och blodväggarna kan täppas igen av fettet i maten och höja kolesterolet på Ulla menade läkaren. Det kan sluta med en hjärtinfarkt förklarade läkaren oroligt!

Ulla kunde inte riktigt bemöta läkaren på det området men förklarade att hon kände sig mycket piggare nu med LCHF-kosten än tidigare. Att blodsockret sjunkit var ju ett bevis tyckte hon.

Vid vårt samtal förklarade jag att LCHF-kosten faktiskt har omvänd effekt mot vad läkaren tror. Blodkärlen och blodvägarna blir renare av LCHF-kosten och hjälper till att sänka blodtrycket. Skälet är att försockringen eller karamelliseringen av blodkärlsväggarna minskar eller upphör med LCHF-kosten beroende på hur strikt man är. Detta hjälper till att förbättra immunförsvaret och få tillbaka balansen bland kroppens bakterier.

images

Ulla äter statiner!

Ulla berättade att hon fortfarande har ont av sin artros i knäna och att hon också har värk lite varstans i kroppen. Jag frågade Ulla om hon fortfarande äter statiner, alltså kolesterolsänkande medicin? Det gjorde hon, sa hon men var inte riktigt klar över vad statinerna hade för effekt. Sluta med det Ulla, sade jag. Nu när du äter enligt LCHF-modellen så har du ännu mindre användning av den medicinen, fortsatte jag. Kolesterolmyten är sjukvårdens största misstag, menade jag. Våra celler och levern tillverkar kolesterol varenda dag av en rad olika anledningar som är väsentliga för vår hälsa. Vår kropp producerar verkligen inte kolesterol för att vi ska bli sjukare, förklarade jag min åsikt för Ulla. Nu ska jag sluta med statiner också, sade Ulla bestämt. Ja, vi får se hur det utvecklar sig.

Christinas möte med dietisten!

Du som följer denna bloggen, Fet Hälsa, vet att jag kost-coachar Christina som har sjukdomen ALS. Nu senast var Christina hos en dietist med hjälp av en remiss från en orolig kurator. Flera läsare av Fet Hälsa-bloggen menar att Christina kunde avstått från att besöka dietisten eftersom dietisten med all säkerhet inte har något att tillföra till Christinas val av kostmodell. Jag kan berätta att Christina läste lusen av dietisten och berättade om sina hälsovinster som hon upplevde att hon fått av LCHF. Christina var stark och jag menar att detta kraftiga ställningstagande för LCHF mot dietistens matmodell kommer att hjälpa henne framöver. Christina kommer att få förklara sitt kostval många gånger och om hon bara orkar stöttar jag hennes beslut att ta fighten mot okunnigheten!

Ha en skön sommar hälsar,

Mats Lindgren

IMG_0040

 

Boken ”Frisk av mat” kan du beställa här!

 

 

 

 

5 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Hej Mats
  Gissar att bägge dessa damer kommer tacka dig varmt när tiden gått ett tag låt säga 6-12 månader för dom hälsovinster dom kommer göra framöver.
  Bra jobbat utan att ha nån ”fin titel” dessutom
  Men du kommer säkert få i framtiden

  Gilla

 2. Så himla härligt att läsa. Speciellt om Ulla som vid så hög ålder vågar ta egna beslut om sin hälsa. De där statinerna verkar vara ett gissel och biverkningarna inte att leka med.

  Gilla

 3. så då finns de hopp för mej med ser jag. Nu är jag inne på min första vecka. Blev orolig när jag har utvecklat ”fettlever” fick brev från läkaren att jag ska ta prover för att se leverstatus. Han skrev att de var inget att vara orolig för ”fettlevern” men d e är jag. Nu måste jag få till de för jag mår inte bra i min onda kropp. Har många kilo gå ner. men är på god väg nu hoppas jag. Tack för att du finns. Du ger hopp

  Gilla

 4. Bra jobbat Christina och Mats!

  Gilla

 5. Apropå statiner.

  Håller just nu på att läsa David Perlmutters bok ”Hotet mot din hjärna”. Av den framgår bl.a. följande.
  – Postmenopausala kvinnor som tar statiner löper, enligt en rapport i Archives of Internal Medicine, en nästan 48 % högre risk att utveckla diabetes jämfört med kvinnor som inte tar statiner (s 16).
  – Enligt en rapport från Framingham Heart Study publicerad 2005 fanns ett tydligt samband mellan totalkolesterol och kognitiv förmåga. Ju lägre totalkolesterol ju sämre kognitiv förmåga och vise versa (s 40-41).
  – Ny forskning visar att statiner kan försämra hjärnans funktion och öka risken för hjärtsjukdom (s. 47).
  – Det påstådda sambandet mellan högt kolesterol och en förhöjd risk för hjärtsjukdom är en fullständig villfarelse (s 78).

  För egen del skulle jag inte drömma om att ta statiner. Däremot kan jag, trots att jag ännu bara läst 82 av bokens 288 (text)sidor verkligen rekommendera den. Den är skriven av en läkare och hjärnforskare men på en sådan nivå att vem som helst kan tillgodogöra sig den. För den som önskar fördjupa sig finns rikligt med referenser längst bak i boken.

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: