Christina med ALS fortsätter sin LCHF-resa!

juli 30, 2015 kl. 7:56 e m | Publicerat i Okategoriserade | 9 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , ,

7389807-t6MGd

Mats kommentarer!

Jag hoppas att du följer Christinas spännande resa med LCHF-kosten. Christina skriver regelbundet på Fet Hälsa-bloggen och jag jobbar som hennes kost-habiliterare. Christina har sjukdomen ALS och har bestämt sig för att försöka påverka sin sjukdom med en icke inflammerande kost som LCHF eller strikt ketogen kost. Hypotesen är att inflammatoriska tillstånd i kroppen kan minska eller t.o.m. läka med en kost som inte ger de ”kroniska” inflammationerna ständigt nytt bränsle. Läs mer här om Christinas resa.

Nedan beskriver Christina hur en svullnad i ben och fötter åter gjorde sig påmind när hon inte var strikt med kosten under två dagar. Potatis och en bulle ställde till det tydligen. Jag har tidigare skrivit om hur svåra inflammatoriska sjukdomar verkar överleva på väldigt lite blodsocker/glukos. Så om man vill läka sin kropp och stimulera sitt immunförsvar till att bli starkt så bör man vara konsekvent.

Jag tror faktiskt att det är bra för Christina att svullnaden kom tillbaka omedelbart när hon inte var konsekvent med kosten. Det ger en omedelbar feedback och troligen en än mer motiverad Christina.

Christina har nu ätit strikt LCHF-kost i cirka 1,5 månader. Hon använder sig av min bok ”Frisk av mat” och Mats LCHF-utbildning som båda går att beställa här.

Christina bloggar nedan!

Nu har det gått ett tag igen sen jag skrev något.
Har haft mycket att göra med min mamma som har blivit dement men har sina korta stunder av klarhet. Det värsta är att hon inte förstår att hon inte klarar av en massa saker som ex att inte betala räkningar och köpa/äta mat, etc. Hon har ingen insikt. Vilket är väldigt vanligt.
Jag har rest fram och tillbaka Västerås-Stockholm väldigt mycket. Hennes aggressivitet tar mycket på mina krafter och att hon tar min energi. Är helt slut efter att jag varit där. Det är inte bra för min egen sjukdom, men jag kan inte låta henne fara illa.
Hon ska få demensutredning och efter det hoppas jag att hon kan få den hjälp som hon vägrar ta emot i dagsläget. Och jag kan få släppa och lämna över, komma dit och endast hälsa på.
Vid ett av tillfällena så var jag där 2 dagar. Jag var så dränerad på energi att jag missade att beställa mer grönsaker istället för potatis. För att bli mätt så åt jag potatisen också. Sen blev det en bulle.
Dagen efter märkte jag att foten hade en liten svullnad. 

Något mer positivt som hänt när jag börjat med LCHF det är att smärtan inuti mitt ben är borta. Punkten i höften gör inte ont, endast om jag trycker där väldigt hårt. 
Promenaderna är bättre, kan gå längre utan att få ont i skinkan och upp till höften. Har inte lika mycket ”spagetti”ben längre.

Tidigare började jag bli hård i magen. Har nu kokosfett i kaffet istället för mjölk. Blev tvungen att minska på mängden, blev väldigt lös i magen av detta. Tänker inte sluta med det för det håller magen igång.

Det jag kan sakna ibland är mjölk. Drack mycket laktosfri mjölk varje dag. Har aldrig varit någon godisråtta, så det är lätt att vara utan.

Tycker det är så intressant med LCHF och vad jag äter, så jag har börjat gå ut på nätet för att ta reda på vad grönsaker, frukt, bär etc innehåller. Har en hel del, men det tar tid. Gör det i exel och i bokstavsordning för att det ska vara lättare att hitta.
Det började egentligen med att jag ville hitta något mer än ägg som inte innehöll sockerarter och kolhydrater. Jag hittade en och det fanns en och det var svarta oliver. Då blev min nyfikenhet väckt. 

Jag hör alla klaga på att det är så trist väder. Men är det så viktigt egentligen. Varför tar man inte vara på varandra istället. Det är dom små tingen som är värdefulla. Vill man ut på picnic en regnig dag…varför inte packa picnic-korgen med en massa gott och en flaska vin (det kan du inte om du måste köra bil)…tänd en massa ljus…sätt på lite mysig musik…lägg ut en filt och mys med picnicen…var tillsammans…

Ha det så gott därute
Christina 

9 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Blir alldeles tårögd när jag läser detta. Kämpa på christina!

  Gilla

 2. Helt rätt! Fokusera på andra saker än vädret för det kan vi ej påverka! Finns så mycket viktigare ting här i livet!❤️

  Gilla

 3. vilken kämpe du är. kram

  Gilla

 4. Så härligt med dina hälsovinster! Jag blir riktigt glad för din skull! Jag är engagerad i Roslagens Demensförening och vet vad du går igenom, se det dock som att det är sjukdomen som är ”besvärlig” inte mamma! Lycka till med utredningen! Kram Maud.

  Gilla

 5. Hejsan!
  Ni gör mig så taggad!!
  Jag har Ms. Har klrt lchf till och från sedan 2012. Min ms håller sig stabil enligt läkaren men ändå blir jag sakta men säkert sämre! Kan vara ett resultat av för många fuskperioder…:(
  NU gäller det. Fusket är slut och jag ska bli frisk. Har en liiiten fråga ju. Jag använder ofta grädde i maten och till bär MEN finns det ändå restrektioner på grädde och annan mejeri te.x ost!?Eller är det bara att smaska på inom normala gränser??
  Tacksam för svar. Kram elin

  Gilla

  • Jag tror att du liksom Christina bör satsa på att vara i ketos så ofta som möjligt. Det innebär att din lever får jobba. För att komma dit bör du vara mycket restriktiv med kolhydrater. Mejeriprodukter kan vara ett otyg för att komma dit. Hälsningar Mats

   Gilla

 6. hej mats. Så jag som har fettlever ska undvika mjölk och grädde ost ? Jag har börjat på nu kula nu igen för jag har så besvärligt med min kropp. Förtillfället går jag oss sjukgymnast för att jag har problem med en kota i ryggen,Jag har de besvärligt just nu. Men äta rätt kan man ju göra endå. kram anneli

  Gilla

  • Hej Annelie! Ja, mjölk och grädde tycker jag du ska undvika. Ost kan kanske funka om där är tillräckligt med naturligt fett i den. Jag tycker också att du kan pröva att fasta några dagar i veckan med vatten och ovanjordsgrönsaker. Detta för att få igång ketonproduktionen i levern. Att vara i ketos är bästa sättet att läka inflammatoriska tillstånd i kroppen och stimulera immunförsvaret. Du får testa lite hur din kropp svarar.
   Ha det gott hälsar,
   Mats L

   Gilla

 7. Jag tror als är en nervsjukdom (sänder inga signaler till musklerna var på dom förtvinar, tappar sin funktion) Att lchf gör det lättare för Christina tvivlar jag inte en sekund på och Lchf för oss andra så kanske vi slipper utveckla denna sjukdom från helvetet

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: