Om inflammatoriska tillstånd!

augusti 6, 2015 kl. 11:41 f m | Publicerat i Okategoriserade | 3 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , , ,

30/7 2015

”Hej Mats,

Har nu avverkat 10 veckor med LCHF diet sedan jag mottog boken Frisk av Mat från dig.
Antibiotikan som jag taget mer eller mindre under de senaste 10 – 12 åren mot min Prostatit,
slutade jag med efter 3 veckor. Fungerar kanon utan denna.
Håller tummarna för att detta skall vara bestående.

Smärtan som har vandrat runt i muskelfästena, kontinuerligt de senaste 3 åren, 
är kraftigt reducerad och ömheterna i dessa vid fingerspets tryckning är borta till ca 95%.

Eftersom vi är en stor familj vill jag beställa 4 st av din Bok ”Frisk av Mat”, för att ge till vår barn.

Hälsningar,

Bengt!”

Tack Bengt för ditt mail. Många kommer att våga pröva LCHF-kosten och bli hjälpta tack vare att du berättar!

Tack Bengt hälsar Mats!

DSC04400

Hur börjar det?

Ovanstående mail från Bengt är ett av hundratals mail som jag fått genom åren av personer som läker/läkt sina inflammatoriska tillstånd i kroppen med LCHF-kost. Hur går detta till är ju den uppenbara frågan? Jag tror att vi felaktigt delat upp inflammatoriska tillstånd i olika slags sjukdomar som t.ex. diabetes typ 2, prostatainflammation m.fl. när det egentligen handlar om att vi har skaffat oss ett nedsatt immunförsvar genom att äta en kolhydratrik kost. Ett uttryck är att vi blir insulinresistenta som yttrar sig att så att insulinet från bukspottskörteln inte kan ta hand om allt socker/kolhydrater som vi stoppar i oss. Cellerna orkar inte ta emot mer glukosbränsle utan stänger igen.

Det blir ett överskott av glukos/blodsocker i kroppen som vandrar ut i blodbanorna och karamelliserar blodkärlen. En slags sockerhinna fäster på blodkärlsväggarna och skapar så småningom förtätningar i blodvägarna men framför allt en inflammatorisk miljö i kroppen. Det är från början snälla bakterier som byter sida eftersom de inte kan motstå allt godis/försockring i kärlsystemet. När dessa bakterier som från början tillhört immunförsvaret vänder sig mot den egna kroppen så försämras immunförsvaret och PH-värdet blir surt i kroppen. Den viktiga balansen i kroppen har kantrat.

Nu har vi en situation där en rad olika inflammatoriska tillstånd kan dyka upp som inte kan botas med antibiotika. De kan möjligen bara lindras men själva orsaken finns ju kvar i kroppen även efter en penicillin-kur. Exempel på inledande inflammatoriska tillstånd verkar vara eksem, allergier, återkommande förkylningar m.m.

En del diabetiker tror t.ex. att det är diabetes-inflammationen som orsakar följdsjukdomar som hjärt -kärlsjukdom, reumatism, värk m. fl. Jag tror att det förhåller sig precis tvärtom nämligen att den långvariga karamelliseringen av kroppen leder till diabetes typ 2 men föregås av en rad andra mindre allvarliga inflammatoriska tillstånd i kroppen dessförinnan. Så var det för mig där min karriär inleddes med återkommande förkylningar, halsfluss, lunginflammation osv. Därefter kom mina prostataproblem tidigt följt av att min bronkit blev ”kronisk”. Senare började den ”kroniska” värken och mina reumatiska besvär. Därefter fick jag besvär av kärlkramp och ännu senare bröt min diabetes typ 2 ut i full blom.

images

Att reversera inflammation!

Nu börjar det bli intressant! Alla dessa s.k. metabola sjukdomar, inflammatoriska tillstånd i kroppen där sjukvården är helt kraftlös, verkar kunna läka sig genom en radikal förändring av vår kost. LCHF-kosten utökar inte karamelliseringen/försockringen i blodkärlsväggarna eftersom där inte blir något överskott av blodsocker/glukos som vandrar ut i blodbanorna. Bukspottkörteln börjar fungera normalt igen och behöver inte jobba för högtryck för att ta hand om allt socker.

När karamelliseringen av blodkärlen inte ökar så minskar mängden mat för de förrädiska bakterierna som gått över till motståndarsidan. Till slut finns där ingen mat kvar för dessa quislingar utan de måste återgå till sin normala status i att ingå i immunförsvaret. Därmed minskar och så småningom upphör de inflammatoriska tillstånden i kroppen.

Visst verkar det vara så att man kan vara så kraftigt inflammerad att inte ens en strikt ketogen kost kan läka tillräckligt. Men, och detta är viktigt, det verkar vara mycket sällsynt.

images

En dumstrut på sjukvården!

Mina erfarenheter från Fet Hälsa-bloggen och LCHF matkasse (återstartar i Göteborgsområdet i början av september) visar att att det nästan inte finns några inflammatoriska tillstånd som inte kan botas alternativt förbättras med LCHF-kost eller strikt ketogen kost. Det märkliga är att sjukvården inte använder sig av denna metod med kostbehandling. Man satsar på att lindra symptom med piller och sprutor och verkar inte alls intresserade av de senaste rönen kring hur kostbehandling fungerar eller hur inflammatoriska sjukdomar uppstår.

Mina teorier kring inflammatoriska tillstånd finns ju inte bekräftade av vetenskapen ännu men de fungerar i praktiken. Däremot har jag jobbat i sex år för att nya koststudier ska genomföras. Vi har tillsammans med Sahlgrenska Akademin en forskargrupp redo att sätta igång en ny koststudie. Förstudien är klar sedan länge och vi väntar bara på finansieringen. Våra myndigheter verkar inte vara särskilt intresserade utan vill hellre lägga pengar på värdelösa kemiska piller och sprutor som bara lindrar för stunden.

Min bok ”Frisk av mat”!

Boken är en inspirationsbok och en guide till ett friskare liv. Du får en förklaringsmodell och en röd tråd att följa som du kan använda livet ut. I boken finns både veckomenyer och goda recept. Hjälp dig själv eller en vän. Boken kostar 195 kronor och kan beställas här. Mats LCHF-utbildning är ett komplement till boken som också kan beställas här. Kostar 199 kronor.

IMG_0040

 

 

3 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Blir så glad! Alla positiva bilder om hur man kan äta sig till hälsa, bekräftar det jag varit övertygad om länge….”-Du blir vad du äter…” Gick ner drygt 30 kilo för 12 år sedan, med hjälp av läkemedel och på sluttampen även ketogen kost. Nu, är jag inne på en andra runda, då diagnosen diabetes 2 , gjorde mig tillräckligt ilsken och beslutsam att inte bli beroende av mediciner! Under senaste året har jag tappat 30 kilo drygt och blir friskare och gladare hela tiden! Är inte i behov av kemikalier för att vara frisk och kry, utan fixar det med gott käk, mycket fett och ingen hunger!

  Gilla

 2. Hej Mats,
  Vi behöver hjälp att komma igång med LCHF igen. Vi provade en gång och det gick så där halvbra. Det är svårt att hitta alternativ till bröd och potatis. Kommer det igång en varukasse i Malmö hade det underlättat för oss. Jag har anmält mig men inte fått någon svar tillbaka. Vet du hur det går med det. Jag är lite desperat efter sommarens viktökning med öldrickande och glassätande. HJÄLP

  Gilla

  • Hej Bodil!
   I september startar vi i Göteborg Med LCHF matkasse. Därefter blir det Stockholm och Malmö. Kan inte ge dig exakt tid men det kommer.
   Bästa hälsningar Mats

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: