Brev till Nyhetsmorgon på TV4!

augusti 11, 2015 kl. 11:20 f m | Publicerat i Okategoriserade | 89 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , , ,

Hej Nyhetsmorgon på TV4!

Följande kan verka uppseendeväckande men er gäst David Stenholz idag i Nyhetsmorgon har faktiskt inte en aning om vad han pratar om. Råden om vilken kost man ska äta, som han delar ut frikostigt, leder faktiskt till inflammatoriska sjukdomar som diabetes, hjärt -kärlsjukdomar, reumatism, kronisk värk. m. fl. andra inflammatoriska tillstånd i kroppen. Råden om att vi ska byta ut fett som smör är rena rama dödskyssen för bl.a. diabetiker. Han föreslår att vi ska äta mer fibrer och spannmål och mer frukt och grönt. Frukt, fibrer och spannmål innehåller idag mängder med sockerarter/kolhydrater som försockrar/karamelliserar kroppens blodbanor och faktiskt stimulerar inflammatoriska tillstånd, inte tvärtom.
Vårt immunförsvar skadas om vi äter den sockerarts/ kolhydratrikarika mat som David Stenholz förordar. Tyvärr har Livsmedelsverket samma uppfattning som David Stenholz och därmed borde väl allt vara frid och fröjd, tycker man? Men, tyvärr är det inte sant ens om Livsmedelsverket också tycker så.
Om man tar mig själv som exempel så har jag blivit frisk från diabetes typ 2, kärlkramp, reumatisk ”kronisk” värk, prostatinflammation, kronisk bronkit m.m. För 6,5 år sedan fick jag ett besked om jag jag inte kommer att överleva mina sjukdomar. Jag hade då turen att gå på ett föredrag som visade en alternativ väg genom kosten. Jag ändrade min mathållning till en ketogen kost, strikt LCHF-kost, och idag 6,5 år senare är jag 62 år och jag har inga sjukdomar kvar. Mina värden idag är bättre än när jag spelade elit-fotboll för 40 år sedan. Denna kost innehåller både smör, kokosfett, olivolja, kött, fisk, ägg, grönsaker, bär och nötter. Inget spannmål och ytterst lite kolhydrater får plats i min kost. Däremot mycket naturligt fett.
IMG_0040
Jag har skrivit en bok som heter ”Frisk av mat” som nu kommer ut på engelska om ett par veckor. Den svenska varianten har sålts i cirka 4000 exemplar. Boken finns även utgiven i Tyskland. Mina kostråd till mina läsare är faktiskt tvärtemot vad David Stenholz förordar. Ingen av mina läsare säger att den ketogen kosten, LCHF-kost, inte fungerar. Tvärtom har jag hundratals skriftliga berättelser från personer som visar hur de gjort stora hälsovinser med denna kost. Faktum är att många av dessa människor har erfarenheten att de blivit sjuka av den kost som läkaren David Stenholz anvisar och därför bytt ut den mot LCHF-kost, Low Carb High Fat.
I drygt fem år har jag drivit bloggen Fet Hälsa, fethalsa.wordpress.com och där har massor av människor berättat om sina fantastiska hälsovinster med den ketogena kosten. Ska vi betrakta alla dessa som lögnare? Jag tror inte det. Ska vi betrakta David Stenholz och Livsmedelsverket som lögnare? Tyvärr tror jag att det senaste ligger närmare sanningen. Problemet är att de inte tar till sig ny kunskap och ny information som strömmar in från hela världen. I USA tar man bort varningarna för smör efter grundliga vetenskapliga undersökningar. När ska Livsmedelsverket göra detsamma.
Bjud in mig till Nyhetsmorgon så ska jag berätta om vilka möjligheter kosten har att läka svåra inflammatoriska sjukdomar.
Med vänlig hälsning,
Mats Lindgren
lindgren.mats@comhem.se
fethalsa.wordpress.com
DSC04400

89 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Jag såg eländet i morse!
    Och ser fram mot att få se dig på Tv4 morgon! Jag blir rent av förbannad när man ser hur de helt oemotsagd låter en vegan (troligen dessutom betald av läkemedel och skitmatsindustrin) ljuga folk rakt upp i ansiktet.
    Stå på dig och fortsätt det livsviktiga arbetet. Jag har som sagt liknande egna erfarenheter som du. Även om det för mig varit hudcancer, hudproblem och allergier som varit mest tydliga av mina inflammatoriska tillstånd..

    Mvh Christer Nelin

    Gilla

    • Varför bli förbannad över folk som väljer kärlek och hälsa?

      Gilla

      • Jag läste att du är ”förbannad, har hudcancer, hudproblem och har allergier” Du om någon Christer Nelin borde testa vegansk kost utan vitt socker och mjöl. Se gärna Earthlings och Forks over Knives. Lycka till med hälsan! Mvh

        Gilla

      • Jag väljer kärlek och hälsa även om jag tycker att man kan äta kött. Men jag har full respekt för den som av etiska själ inte vill äta djur. Och djurhållningen som inte är klassad som ekologisk borde stoppas. Den är ju många ggr hemsk.
        I säkert fem år gick jag på diverse behandlingar för allergi. Åkte akut in för en anafylaktisk chock. Drabbades av hudcancer. Var i gränslandet för att sjukskrivas för utbrändhetssymtom. Hade hudproblem med eksem. Läkarnas lösning var piller! Aldrig ett ord om kost. Ingen läkare kom någonsin med något som ledde till förändring till det bättre.
        Jag knaprade 4-6 receptbelagda allergitabletter om dagen då jag fick tips om att prova att utesluta kolhydraterna och sluta vara fetträdd. 1, 5 månad senare tog jag min senaste allergitablett. Det är nu 3.5 år sedan. Och allt har sen fallit på plats. Jag är idag fullt frisk. LCHF är för mig att välja bra mat.
        Men…jag har som sagt full respekt för den som inte vill äta kött av etiska själ. Att välja ekologiskt och vegetariskt funkar också inom ramen för lchf. Men att påstå att kött inte är bra människoföda stämmer ju inte. Och att rekommendera kolhydratrik fettsnål föda kan jag inte skriva under på heller. MIna hudproblem återkommer väldigt snart om jag får i mig för mycket kolhydrater. Själv väljer jag ekologiskt allt som oftast. Gäller det mesta. Och det håller mig friskt.
        Sen får folk göra som dom vill. Men det tragiskt att läkare som folk borde kunna lita på inte upplyser om att vi faktiskt är så många som frisknat till av att göra tvärtemot som de säger när det gäller maten.

        Gilla

      • Mycket bra svar Christer och nära min egen uppfattning.

        Hälsningar Mats

        Gilla

      • ”Jag läste att du är ”förbannad, har hudcancer, hudproblem och har allergier””

        Tempus, Amy. Tempus. ”Varit” är nyckelordet.

        Gilla

    • Kan det inte vara så att det både är sant att du hjälps av din nya kost OCH att kött leder till ökad risk för bland annat tarmcancer? Världen kanske inte är så enkel så att man kan säga att ett livsmedel har enbart positiva eller negativa effekter

      Gilla

      • Det är omdebatterat om det är köttet som leder till tarmcancer eller om det är de genomvidriga tillsatserna i chark. Jag skulle inte tro att man får cancer av något människan ätit i flera tusen år. Förresten, det är inte tillsatsen.

        Gilla

      • Sedan jag upplystes om sambandet mellan kolhydratintaget och cancercellernas så mycket större förbrukning av glukos jämfört med friska celler så fick jag äntligen en rimlig förklaring på varför jag kunnat drabbas. Jag är nära nog svarthårig har inte ljus hy. Inget speciellt solande.Inget solariesolande osv. Jag borde inte fått Malignt Melanom! Men om förklaringen är att jag försett mina celler med kolhydrater i form av bröd, pasta,juice, godis mm. Ja, då är jag fullt medveten om hur det kunnat gå till. Googla ”cancer glukos” det finns hur mycket som helst att läsa.
        Så när det gäller ex risk för tarmcancer är jag inte speciellt oroad för det heller. Min mage har aldrig varit så välmående som nu. Hälsoundersökningen (Obligatorisk för 50 åringar i Ångermanland) som jag gjorde förra året visar på en kropp i utmärkt balans. Vilket inte var fallet fem år tidigare. Då blodtryck mm var på väg åt fel håll.
        Och ev studier som visar på samband mellan kött och tarmcancer lär i samma studier knappast kunna förneka att andra faktorer, som kohydratintag, kunnat uteslutas vara den verkliga orsaken. Eller hittar någon studier som visar på att köttätande lchf människor drabbas av magcancer?

        Gilla

      • Matriddaren: Så himla omdebatterat är det inte, det är allmänt accepterat bland de stora hälso- och cancerorganisationerna. Visst kan man få cancer av nåt man ätit flera tusen år, varför skulle man inte kunna få det? Cancer är nåt som drabbar djur av alla de slag även när dom äter sin vanliga kost.

        Christer: ja såna raffinerade livsmedel är ju inte så bra för hälsan förstås som dom du räknar upp. Jag har läst en del om socker och cancer, jag tycker inte det verkar så tydligt att det finns ett orsakssamband, flera studier har ju inte kunnat visa det på en befolkningsnivå. Men frukt&grönt har kontinuerligt visat skyddande effekter så bli inte skrämd från kolhydrater överlag, det är dom raffinerade rackarna som är problemet för vår hälsa i stort. Men även om vi kollar på tillsatt socker så verkar inte det vara en stark faktor vad gäller cancer (även om det är en katastrof för vår hälsa i övrigt).

        Metaanays på socker:
        ”sugar-sweetened carbonated soft drinks was not associated with colon cancer risk. ”
        http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2879415/

        En till på socker:
        ”Our results do not support the hypothesis that consumption of added sugar, or sugar-sweetened foods and beverages is associated with overall risk of pancreatic cancer.”
        http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2879415/

        Metaanalys på kött:
        ”beef consumption was associated with an increased risk of CRC”
        http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25583132

        Jag vill inte påstå att det inte finns nåt orsakssamband mellan socker och cancer, men det verkar inte vara så starkt som ofta påstås, och rött oprocessat kött verkar inte vara oskydligt. Det finns dessutom starkare mekanistiska förklaringsmodeller bakom köttets carcinogena effekt.

        Jag litar på att en organisation som Cancer Treatments Center of America vet vad dom pratar om och följer med utvecklingen av forskningen. Ni kanske inte litar på LFF pga eventuellt bias av deras etiska värderingar, men CTCA har ju knappast några såna;

        ”There is no conclusive research on human subjects to prove that sugar makes cancerous cells grow and metastasize. […] Eliminating all sugar from a cancer patient’s diet would harm healthy cells that need energy to function.” (notera att dom pratar om naturligt förekommande socker i sista meningen, inte tillsatt)
        http://www.cancercenter.com/discussions/blog/does-sugar-feed-cancer/

        Dom fortsätter med:
        ”“Many types of cancers and treatments make consuming adequate nutrition very difficult. Restricting multiple food groups only makes that job harder,” says Baker, who recommends eating a balanced, plant-based diet.”

        Gilla

      • Johan Wallström, Det är ju ett av de stora problemen med tex de stora hälso och cancerorganisationerna. Men även de flesta läkarna. (Även om allt fler gör avbön och tar tillbaka sina gamla rekommendationer). Man blundar för det faktum den där tysken fick Nobelpris för redan på 30talet. Cancercellerna är enkelt beskrivet glukosberoende. Och så hänvisar man hellre till rapporter beställda och finansierade av sina sponsorer.
        Jag har bestämt mig att inte gå på det längre.
        Och belöningen för det är att jag fått hälsan tillbaka.
        För mig är det värt allt! Och ett facit bra mycket tydligare än de rapporter du hänvisar till.
        Men du gör som du vill. Väljer att tro på det du vill.
        Och jag håller med dig om att raffinerade livsmedel är ännu tokigare att stoppa i sig. Morötter och en frukt nån gång det tar jag också. Men jag är medveten om att det innehåller socker. Halvfabrikat rör jag dock inte längre.
        Men mest av allt önskar jag att jag hade begripit tidigare. Då hade jag haft hälsan åter fem-sex år tidigare. Och jag har sett mina båda föräldrar insjuknat och gått bort i kolhydratrelaterade sjukdomar. De hade nog också önskat de förstått sambanden. Men fick aldrig chansen. För läkarna skrev hellre ut piller än botade med mat.
        Med hänvisning till forskning sponsrad av typ livsmedels- och läkemedelsindustrin för att slippa se de sambanden.

        Lycka till med hälsan. Själv är jag inte orolig för min längre 🙂

        Gilla

  2. Hoppas du blir inbjuden. Lycka till!

    Gilla

  3. Du missförsår David med flit, Inte ens du kan väl påstå att smör är nyttigare än olivolja? Det handlar inte om protein mot kolhydrater. David förespråkar en plantbased kost, som innehåller både protein och kolhydrater. Se dokumentären Forks over knifes för mer ingående information. Det handlar inte alls om gammal information utan tvärom det allra senaste forskningen. Skulle också vilja se en debatt mellan dig och David, för då skulle David ha möjlighet att bemöta dina felaktiga antaganden.
    9 mins · Like

    Gilla

    • När som helst Karma. Vad är ditt namn, vågar du inte stå för dina åsikter?

      Gilla

      • Jag har mitt namn offentligt och vågar hålla med om att smör är dåligt! fullt med hormoner, blod, vad, antibiotika och anledningen till mycket lidande! Din bok är ej gjord på kärlek. Mvh

        Gilla

    • Människan är ett rovdjur. Vi anpassade oss från apstadiet och med verktygs hjälp kunde vi jaga större och mer energirika byte. Byten som inte höjer blodsockret. Med ohälsosam vegetarisk mat får vi inte i oss alla essentiella vitaminer, mineraler och fetter. De finns bara i köttdjur. Dagens vegetariska gödor hålelr vi på att utarma jorden. De flesta öknar är orsakade av planteringa av grödor, itne ac solen. Orsaken är att jorden utarmat så den inte kan lagra vatten. För att jorden skall leva krävs kol, livet är byggt på kol. Djuren är den del av livet som möjliggör att plantor kan leva, inte tvärt om. Vår tarm har ändrats så att vi inte skall äta ohälsosamma giftiga plantor. Forskning visar nu att 85% av alla vegetarianer måste återgå till normal föda med kött då de får näringsbrist. Många vegetarianer får cancer, just tarmcancer.

      Gilla

      • nej, människan är inget rovdjur. människan är en opportunist. från början åt vi växter, nötter, frukt, bär, rötter och as. kött åt man från djur som antingen självdött eller andra djur dödat. och ditt trams om vegetariska grödor utarmar jorden. är du dum på riktigt? vad tror du att djuren du äter lever på? för att du läst nån sk rapport om att vegeterianer får cancer och att de måste börja äta kött, så innebär det inte att det är en korrekt rapport. kolla i stället in vilka som ligger bakom den sk rapporten. och vad växterna beträffar, så kan de leva fantastiskt bra helt utan några andra djur eller människor.

        Gilla

      • Wow… Märker du vad du själv skriver? Det tar mångdubbelt mer åkerareal att odla foder till djur som slaktas och äts istället för att äta grödor direkt. Påstående om att vi ska ät mer kött för att spara åkerareal är självmål.

        Okej… Så vad är det för forskning som visar att 85 % inte klarar att äta vegetariskt?

        Gilla

    • Eeeh, ditt snabba antagande om att jag inte vågar stå för vad jag tycker, speglar bara dina snabba antaganden i ovan blogg inlägg. Jag heter faktiskt Karma!!!

      Gilla

  4. Hoppas nu på liknande resultat för mig. Hur lång tid tog det för just dig att märka förbättring? Tack för bra blogg.

    Gilla

  5. Håller på Stenholtz sida. Kärlek är bättre än förtäringen av lik. Trevlig dag!

    Gilla

  6. Mats, jag antar att du är mycket högt utbildad inom nutrition som känner att du med rent samvete kan komma och anklaga svenska livsmedelsverket (inkl. alla forskare, läkare och professorer som ligger bakom alla studier som LVM råd baseras på) och en erfaren onkolog för att ljuga. Skäms på dig!

    Gilla

    • @ Linda,Amy Redmo & Karma man behöver EJ ha nån speciellt hög utbildning för att passera div forskare, läkare och professorer i kunskap angående kost, det räcker långt med sunt förnuft, egen erfarenhet, att EJ vara köpt och sitta i jävsituationer så ligger man före idag, att springa med vita rockar ger inga meriter idag inom kost sorry den dagen är passerad och därför är många nervösa när man inser att effekten av alla gamla råd är det man ser idag i form av ohälsa överallt men industrin kräver att kugghjulen rullar på vilket dom INTE gör med samma hastighet i takt med att folket får upp ögonen. Effekten av annan kost ger även stora fördelar inom uthållighetsidrott, ni är välkomna att följa med på nästa Vasalopp eller Vättern Runt så får vi se hur långt ert kolhydrats tänkande räcker…

      Gilla

      • Hej Nisse.
        Man behöver inte ha speciellt hög utbildning för att veta att komjölk är för kalvar enbart och under en begränsad tid i deras liv. När man är vuxen slutar man med mjölk. Schyssta kolhydrater i frukt, grönt, baljväxter, tofu, vegansk kost. Det är det bästa. Lycka till på ditt Vasalopp, hoppas att du inser varför det serveras blåbärssoppa och inte smält gris i kopparna som delas ut på spåret. Mvh

        Gilla

      • Så typiskt lc-gänget att tro att man vet bättre än alla andra. Det du kallar sunt förnuft är dina fördomar och föreställningar om hur du vill att saker och ting ska vara, inget annat. Veganer lyckas väldigt bra i långdistansidrotter för övrigt. Inte för att det säger speciellt mycket om långlivad hälsa, men det gör istället drösvis med långa studier på massor med folk. Sitt du och bygg på ditt luftslott, medan dom riktiga experterna för vetenskapen framåt. Eller så skaffar du dig en utbildning inom ämnet, hittar på en hypotes och testar den i en studie och publicerar den i en vetenskapligt granskad tidskrift. Fast det är ju mycket lättare att bara gå på magkänsla och sälja böcker…

        Gilla

      • Oj vilken lång mening.

        Gilla

    • Tyvärr ljuger de flesta och är helt okunninga i området. De tjänar pengar och vill inte tappa sin inkomst. Med en hälsosam LCHF så försvinner massor med kapital när ingen behöver hjälp och mediciner då sjukdomarna försvinner.

      Gilla

      • @ Mats N

        Du är inne på rätt spår nu för det är stora krafter som vill hålla folket fångna
        i sockerträsket som alla vet och många arbetstillfällen och stora pengar står på spel,
        brödindustri, margrinmaffian, kiosker, ica , coop, pillerindustrin, lantmännen, läkare, andra vita rockar blir snabbt utan kunder/patienter om folket börjar fatta skillnad på att vara frisk pga. rätt kosthållning och tvärtom.

        Gilla

      • Det är stora krafter som står bakom LCHF. Köttindustrin börjar ju svettas när det blir tydligare för fler och fler att vi måste sänka vår kött konsumtion för att klar klimatutmaningarna.

        Gilla

  7. Helt klart att smör är bättre än olivolja! Var kan man köpa din bok ( på svenska)?

    Gilla

    • Smör innehåller blod, var, antibiotika och är anledningen till kalvdöd. Man kan även välja kärlek. Mvh

      Gilla

      • Amy Redmo – För mig som beteendevetare så drar jag ett likhetstecken mellan kärlek och en ”djupare” form av kunskap (bl.a. förståelse för sammanhang, att kunna se hur saker och ting hänger samman på ett systemmässigt plan och hur olika faktorer och situationer påverkar varandra). Dina kunskaper ter sig bristfälliga – d.v.s. okunskap och okunskap har mer att göra med rädsla än med kärlek.

        Att ”prata” (skriva) om kärlek samtidigt som man försöker lära ut direkta faktafel som riskerar att skada människor – har lite eller inget att göra med kärlek.

        En stor mängd av befolkningen lider av metabolt syndrom – och har man metabolt syndrom så kan ALLA former av kolhydrater utgöra en stor riskfaktor (t.ex. trigga insulin).

        Gilla

    • Hej Sven!
      Du kan beställa min bok på den här sidan, https://fethalsa.wordpress.com/min-bok-frisk-av-mat-lchf-fran-borjan/
      Bästa hälsningar
      Mats L.

      Gilla

  8. Klockrent Mats som vanligt

    Gilla

  9. Heja Mats. Fortsätt ditt goda verk för folkhälsan. Tror fler och fler börjar tänka själva. men motståndet och intressena av att tjäna så mycket pengar som möjligt på skitmat gör att det går så sakta. Att människor blir sjuka av rekommenderad kost skiter etablissemanget i.

    Gilla

  10. Hur tänker du Mats, kring den rent miljömässiga aspekten kring att äta så pass mycket kött och mejeriprodukter som man gör när man äter enligt LCHF? Är även nyfiken på dina tankar kring nackdelarna med att förtära sådana mängder av dessa produkter då det ändå finns belägg för att inte vara speciellt nyttigt för kroppen egentligen- diverse toxiner i köttet samt ökad risk för cancer och benskörhet av mejeriprodukter (mjölk)? En protein- och fettrik diet kan ju hållas utan att använda sig av kadaver och kroppsvätskor.

    Gilla

  11. Hej!

    Härligt att höra att det har fungerat för DIG! Men det är väl lite som i vitaepro reklamen ”för om det fungerar för mig, så BÖR det fungera med vitaepro för dig…”.

    Min pappa har en inflamatorisk tarmsjukdom och diabetes typ 2. Han har INTE alla blivit hjälpt av LCHF kosten (som han åt i nästan två år) utan mår tvärt om mycket bättre och medicinerar inte diabetesen när han äter som livsmedelsverket förespråkar. ”Funkar för honom”…

    Gilla

  12. Nu är det faktiskt så här, att jag är inte heller köpt eller har vit rock, och jag håller med om att den kost du förespråkar kan leda till förbättringar av hälsan om man jämnför med gemene västerländsk människa sätter i sig. Slutar man med socker, mjöl & potatis och andra snabba kolhydrater kommer man långt. Men det som David pratar om är att gå ännu ett steg längre. Det är det som du blundar för. Jag pratar också av egen erfarenhet. Har själv blivit av med div kroniska tillstånd, som psoriasis & div allergier genom att ta bort alla animaler i min kost. Som förvärrades någon enormt av att äta Atkins dieten, som LCHF, hette på den gamla goda tiden 😉 för er som tror att LCHF är nya rön!

    Gilla

  13. Bra Mats att du reagerar.
    Själv har jag återfått min ungdoms hälsa med LCHF och krämporna förvann en efter en. Att vakna frisk och pigg varje morgon är numer självklart. 5,5 år nu sen jag började min hälsoresa, så på den tiden har jag lärt mig ganska exakt vad min kropp gillar eller inte gillar.
    Jag säger inte att alla andra har fel, men drabbas man av ohälsa, måste man lösa problemet själv är mina erfarenheter, och det enklaste och effektivaste, är att tänka på vad man äter.

    Gilla

  14. Tyvärr var detta nog den mest ovetenskapliga kommentaren jag läst på länge. All seriös forskning pekar på att vi bör gå mer i den riktning som David förespråkade i nyhetsmorgon, mindre animaliska produkter och mer växtbaserade.
    Har personligen sett fantastiska resultat hos människor som bytt till lågfett växtbaserad kost, speciellt när det gäller diabetes. Att kolhydrater är dåligt för människan är ur nutritionsvetenskaplig synvinkel helt enkelt inte sant. Tråkigt att folk är så outbildade och att okunskapen så utspridd. Tacksam för livsmedelsverket som håller sig till solida vetenskapligt grundade kostråd.

    Gilla

    • Hej Karlfrode!
      Du heter väl inte så egentligen. Mycket tveksamt att jag svarar dig men jag gör det ändå. Jag har erfarenheter från tusentals människor inklusive mig själv som blivit friska från inflammatoriska sjukdomar genom LCHF-kosten eller ketogen kost. Så någon av oss ljuger Karlfrode. Vad du har för avsikter med din kommentar eller vem du representerar vet jag inte men det smakar illa.
      /Mats

      Gilla

      • Och forskare har utfört tester på tusentals personer under många år och har kommit fram till att du har fel.

        Gilla

      • Ledsen Christian men jag har inte fel! Jag har bevis genom tusentals människor som skrivit ner sina hälsovinster och sina erfaren heter av en mer ketogen kost. Detta kan kanske vara svårt att förstå för en yngre person som ännu inte drabbats av metabola sjukdomar.
        Hälsningar Mats

        Gilla

      • Hej Mats och tack för ditt svar. Jag tror inte att någon av oss ljuger och jag tvivlar inte heller på dina erfarenheter. Det finns element i LCHF som jag helt ställer mig bakom och andra som forskning talar emot. Socker och andra starkt raffinerade kolhydrater är det ingen tvekan om att man bör undvika och att de orsakar inflammation. Men att undvika all stärkelse är i längden inte något som man hittar något stöd för i större sammanhang. Rotfrukter och spannmål är utmärkt mat. Likaså frukt och många grönsaker. Att likställa och ersätta alla kolhydrater med en kost rik på animaliskt fett, som visats ha samband med flera av våra vanligaste folksjukdomar, är obegripligt. Det är ingen som ifrågasätter de kortsiktiga effekterna av LCHF, men jag fasar för hur den bristfälliga kosten kan skada många människor i längden. Det är det som är så tråkigt med LCHF, att man gör något som å ena sidan är så bra och rätt men å andra sidan så fruktansvärt fel. Det finns mycket bättre kost mot inflammatoriska sjukdomar än LCHF.

        Gilla

      • Karlfrode! Om du varit i min situation med diabetes typ 2, kärlkramp, reumatisk värk, kronisk bronkit och prostatainflammation och ett nätt litet dödsbesked från en läkare för 6,5 år sedan, vad hade du gjort? Jag hittade en kostmodell, LCHF, som stärkte mitt immunförsvar så att de inflammatoriska tillstånden försvann. Du hade nog blivit religös för mindre. Nu råkar jag veta att jag inte är ensam om dessa hälsovinster. Många tusen har upplevt samma som jag. Därför duger det inte med att sticka några vetenskapliga studier under våra näsor som bevisar att vi har fel. Vi har inte fel. Du har kanske inte insett hur mycket sockerarter vi får i oss i den vanliga kosten. Det finns ingen skillnad på snabba eller långsamma kolhydrater utan det handlar om ett överskott av blodsocker/glukos som cellerna inte orkar ta upp som bränsle pga för stor mängd. Detta överskott försvinner ut i blodbanorna och karamelliserar/försockrar kroppen. Detta leder till kaos bland kroppens bakterier och ett skadat immunförsvar. Detta leder till en pro-inflammatorisk miljö och utveckling av metabola sjukdomar. Vi har idag ett 40-tal sådana som knappast var ens kända för 50 år sedan. Jag uppmanar dig till att läsa mer på fethalsa.wordpress.com Jag har skrivit cirka 800 artiklar sedan jag startade bloggen för 5, 5 år sedan. Sök på inflammationer så kommer du att lära dig mycket.
        Hälsningar Mats

        Gilla

      • Hej Mats,
        Om jag hade haft de sjukdomar som du beskriver hade jag reagerat precis som du gjorde och förändrat min kost. Precis som du gjorde skulle jag till en början uteslutit de flesta kolhydrater, även starkt begränsat frukt. Därtill skulle jag uteslutit alla animaliska produkter från min kost. Du har säkert läst studien som visade att högt intag av mjölkprodukter var associerat med ökad risk för prostatacancer. Under en period skulle jag därför ätit endast utvalda grönsaker, sallad och en sparsamt av en del baljväxter och bär. Med tiden skulle jag sakta introducera en del kolhydrater som ex. råris och noggrant kontrollera blodsockernivåerna. Så småningom skulle jag lagt till mer frukt och fler sorters grönsaker, sädesslag och annan mat medan man mäter inflammationsmarkörer. Du ser att det är en sak att använda en diet för en tid, men en annan sak hur den fungerar i längden. Jag är glad över att du mår bättre och de positiva steg du tagit i att förändra din kost, men orolig för de skador den kan orsaka långsiktigt. Önskar dig allt gott och hoppas du vill bredda din insikt!

        Gilla

    • Och just dessa kostråd från Livsmedelsverket som många följer gör nu att många måste köpa större kläder för lågfett & kolhydrater är ju så bra i alla fall för dom som tillverkar nästa kollektion XXXXL av kalsonger etc. För 20-år sen hade ingen trott att Svensken skulle bli så feta för detta kunde ju bara hända i USA och efter att sett lättklädda folket denna sommar så måste ju i vart fall dom som säljer knäproteser börja gnugga händerna för kunderna står snart i farstun, har en granne som fick frågan i sommar om hon väntade barn men svaret var ju bara att jag följer vetenskapliga kostråden 🙂 med massor med kolisar och lowfat

      Gilla

    • Wow, någon här påstår sig stå för vetenskaplig korrekthet men har trots det inte läst något om glykolys och fettsyrasyntes. Det är ett faktum att en väldigt kolhydratrik kost accelererar inlagring av fett i kroppen genom att det stimulerar syntes av ett enzym som heter acetyl-CoA-karboxylas.
      Adipocyter, fettceller, genererar naturligt inflammatoriska substanser. Plocka upp valfri uppdaterad kurslitteratur i människans biokemi så ska du se att du lär dig något.

      Däremot har David rätt i att i alla fall vi borde käka mer växter än kött, eftersom västvärlden har en tradition av att konsumera kött dagligen, vilket inte är hållbart ur ett ekologiskt och hälsosamt perspektiv. Varför är det inte hållbart ur ett hälsosamt perspektiv? Jo, animaliska produkter innehåller ganska mycket omega-6. Växtbaserade innehåller generellt omega-3. Det förstnämnda är proinflammatorisk och det andra antiinflammatorisk och vi behöver båda fettsyrorna för att dels kunna bibehålla en adekvat respons på oönskade gäster som virus och bakterier, dels kunna dämpa detsamma. För tillfället är västvärlden drabbad av många småjobbiga ”inflammatoriska” sjukdomar såsom eksem, akne, problem med leder och muskler. Det är för att kroppen är så full på omega 6 och så svältfödd på omega 3 att precis allt kan tolkas som något farligt och främmande.

      Ställ gärna frågor.

      Gilla

      • Men i praktiken är det ändå så att i länder där man äter väldigt mycket kolhydrater i form av spannmål och frukt så har man lägre bmi. DNL sker till väldigt låg grad, det är själva fettet som lagras i en blandad måltid. Men vad spelar det för roll? Visst kan man skylla på olika makronutrienter men i slutändan är det ändå totala kaloriintaget som är avgörande. USA ligger på 3600, kina på 2600. Det blir skillnad. En massa raffinerade kolhydrater i kombination med tillsatt fett, det är ett recept för viktuppgång.

        Gilla

      • Jag tror dig, även fast du inte specifierar något mer om studien/studierna (?) du hänvisar till. Man ska skilja på kolhydrater och kolhydrater. Man måste se på vilken typ av spannmål som äts i olika länder och hur måltiderna ser ut i helhet. Vilket tillbehör man har är otroligt viktigt. Man ska inte underskatta livsmedel som faktiskt tar ganska mycket energi att smälta /omvandla.

        I västvärlden äts det för det mesta kolhydrater av den sämre typen, i asien av den lite bättre. och där har man dessutom ”nyttigare” tillbehör.

        Fett och kolhydrater ger faktiskt lika mycket kalorier per gram, ca 4 kcal. Proteiner ger ännu mer, hela 9 kcal, och de har dessutom en betydande dietär termogenisk effekt. Vill man gå ner i vikt, och det vill man om man har problem med eksem och inflammationer, så är en kost hög på protein och fett alltid att föredra framför en kost med mer kolhydrater än fett och proteiner.

        För kärnfriska är det här kanske inte ett problem, men jag personligen skulle aldrig äta en kost där allt kretsar kring intag av kolhydrater. Fundera lite på varför man är så extremt sugen på snabba, rika kolhydrater när man är jättehungrig och varför så många faller dit med smågodis innan maten. Det är för att det är det mest effektiva sättet enligt kroppen att få energi snabbt, men det är inte det mest hälsosamma. Det finns stunder när man ska lyssna på sin kropp och stunder när man måste inse att celler på molekylär nivå inte alltid tar det absolut bästa beslutet för ditt totala välbefinnande.

        Gilla

      • Näe, det är fett som har 9kcal/g, medan kolhydrater och fett har 4kcal/g. Ofta vill LCHF-arna få det att handla om att valet står mellan godis eller LCHF, men så är det ju inte. Man kan välja rejäla livsmedel som inte orsakar problem, utan istället ökar insulinkänsligheten. Det är anledningen att Neal Barnard’s försök med att behandla diabetes på en lf-kost är så effektiv.

        Gilla

  15. Meddela vilken dag det programmet sänds. Håller på dig Mats!

    Gilla

  16. Hej! Om kolhydrater skulle göra en tjock och sjuk skulle jag själv vara jättetjock ha diabetes. Men det har jag inte!! Tvärtom jag är hur frisk och hälsosam som helst! Jag har varit vegan nu i 2 år. Jag äter en HCLF kost (Mycket kolhydrater lite fett). Jag kan äta hur mycket jag vill utan att bli tjock eller få dåliga blodvärden. Jag kan springa 5 km på 19 min och det är tack vare att jag äter så pass mycket kolhydrater! Jag har jättemycket energi! Jag gick nyligen till vårdcentralen för att testa mina blodvärden och dom var helt perfekta (mitt blodsocker också). Alla läkare som caldwell esselstyn, John A. McDougall, Neal D. Barnard, Dean Ornish och Michael Greger har bevisat att en LCHF/ketogen kost inte funkar i längden och mejeriprodukter och kött är inte är bra för oss människor. Punkt slut!!! Mvh

    Gilla

    • Jaha Elin! Jag måste gratulera dig! Vi är ett antal tusen människor som blivit sjuka av just den kosten som du äter. Vi har bytt till LCHF-kost och blivit friska eller gjort stora hälsovinster jämfört med tidigare. Du kanske menar att vi alla tusentals som bytt till LCHF-kosten fabulerar om våra hälsovinster. Den typen av kommentar som du skrivit gör mig enormt misstänksam.Vem är du och vad representerar du?
      Hälsningar Mats

      Gilla

      • Som jag skriver ovan, tvivlar jag inte alls på att många har blivit kvitt diverse krämpor genom att utesluta socker & mjöl ur sin kost och det förespråkar David också att man gör. De hälsoeffekter du upplevt hade du också kunnat uppnå med den kosten David rekommenderar, plus ännu mer. Om du hade läst på lite om David & Läkare för framtiden så hade du hittat att de inte alls förordar samma rekommendationer som Livsmedelsverket eller de ”vanliga” läkarna. Tvärtom är de modiga som går de emot läkarkårens ”konsensus” när det gäller kostråd. Här hittar du Exempel på kända idrottsmän som är veganer, dessutom har vi ju vår svenska Frölander, om fu letat referenser: http://www.veganfitness.net/viewtopic.php?f=7&t=723

        Gilla

      • Jag vill be dig att läsa på, på Läkare för framtidens hemsida http://www.lakareforframtden.se och alla de vetenskapliga studier (även metastudier) de hänvisar till där innan du fortsätter uttala dig om vad cancerläkaren David Stenholz pratar om. Jag tror att du missförstår en hel del. Det finns även länkar där till flera andra läkare/forskare och organisationer som vetenskapligt forskat i flera decennier om sambandet mellan sjukdomar och animaliska livsmedel och som hjälpt tusentals människor att bli helt friska utan mediciner från alla de sjukdomar du pratar om, samt många flera sjukdomar bla cancer, genom en näringstät och hälsosam växtbaserad kost. Jag är själv en av dem. Jag börjar undra vem du själv representerar? Köttindustrin? Vill gärna se de vetenskapliga studier som står bakom att kött skulle vara bra för hälsan. Kan det vara så att du/ni ökat andelen grönsaker som en del av LCHF (grönsaker som är fulla av micronutrienter och andra viktiga näringsämnen som stärker immunförsvaret) som gör att du/ni fått bättre hälsa än förut, samt att du/ni tagit bort snabba kolhydrater? Det är grönsakerna som är helande, inte kött och mejeriprodukter som snarare har en toxisk påverkan på kroppen, enligt de studier jag referar till ovan. Optimal och långsiktig hälsa uppnås om köttet och mejeriprodukterna ersätts med växtbaserad kost (inkl. växtbaserat fett och protein och andra nödvändiga näringsämnen), enligt samma studier. Se gärna filmen Forks over Knives på Netflix, den handlar om denna forskning. P.S. Kött och mejeriprodukter är dessutom inte på något sätt försvarbart ur ett djuretiskt perspektiv och en katastrof för vårt klimat och miljö. Vi behöver inte äta animaliskt, det är jag och miljontals andra världen över ett bevis på. Testa en period att byta ut det animaliska till växtbaserat protein och fett mm (dock inte processad växtbaserad mat som också är toxisk) och se vad som händer.

        Gilla

      • Ok, så för att någon, eller flera , har en helt annan erfarenhet än vad du har och därför inte håller med dig, så går man någon annans ärende. Det bevisade lite det jag misstänkte, du vill naturligtvis sälja din bok och kommer antagligen att försvara din ståndpunkt till döden. och tro mig, jag är glad om detta funkade för dig, men för att en metod funkar på några, så innebär det inte att det är rätt för alla. du skriver att du har tusentals berättelser om såna som blivit bättre med lchf. du låter som den där kvacksalvaren med sitt kolloidala silver. varken särskilt vetenskaplig eller seriös. och att hänga upp sig på om folk skriver under riktigt namn eller ej…suck

        Gilla

      • Kanske dags att inse att det inte finns en kostdiet som är den gyllene lösningen för alla människor. Vår kroppar fungerar på lite varierande sätt. Vad som är perfekt för någon är sämre för en annan.

        Gilla

    • @ Elin
      Beskriv gärna lite uppgifter om vikt, längd, ålder och tider på några lopp
      du deltagit i under sista året så vi får lite referenser.

      Gilla

    • Hej igen! Så du säger att du och tusentals andra har ätit en vegansk kost helt plantbaserad ätit 80 % av dagliga kalorieintaget av kolhydrater och 10 % protein och 10 % fett och blivit sjuka av det?!? Hahaha! Förlåt att jag skrattar men det låter lite orimligt… Jag är 17 år (tjej). Är 170 cm och väger cirka 51 kg. Jag äter som jag nämde tidigare inom principen 801010. Jag cirka 3000 kalorier om dan. Jag räknar INTE kalorier men har ett hum om hur mycket jag äter. Jag står bakom forsakarna och läkarna som jag nämde förut och deras vetenskapliga studier och bevis. Jag springer 5 km på 19 min & 8 sek, jag springer 1 mil på 43 min. Vilket Jag är väldigt nöjd med. Om du vill veta mer om hur jag lever så rekommenderar jag du läser böckerna The Starch Solution av John A. McDougall, The china Study av T. Colin Campbell och Prevent and Reverse heart disease av Caldwell Esselstyn. Jag rekommendrar även att kolla in några andra människor som äter samma kost som mig på youtube: https://www.youtube.com/user/Freelea
      https://www.youtube.com/user/durianriders
      https://www.youtube.com/user/PlantbasedAthlete
      https://www.youtube.com/channel/UCr2eKhGzPhN5RPVk5dd5o3g
      https://www.youtube.com/channel/UCWuu9az0oD1_MwoXa6qz35w

      Mvh

      Gilla

      • Elin!
        När jag var i din ålder var jag också smal och med god fysik, sprang milen på 43 minuter. En period var jag vegetarian. I mitten på 80-talet ville jag bli av med några graviditetskilon och i samma veva kom livsmedelsverkets råd om fettsnål. Ja började äta lightprodukter och minimalt med fett. Vad tror du hände? Mina viktproblem började, gick med i viktväktarna som resulterade i ett gallstensanfall, mitt enda. Jag har aldrig haft problem med gallan när jag ätit fett. I 30 år trodde jag fast på att livsmedelsverkets kostråd var bra och att det var mig det var fel på. vilket resulterade i jojobantning, fasta och svält samt till slut muskelinflammation och värk i kroppen. Vissa mornar kunde jag inte ens komma upp ur sängen utan hjälp, kroppen hade fått nog.
        Äter nu en kost utan gluten och med kolhydrater som kommer från grönsaker, kött, fisk, ägg och FETT, allt i möjligaste mån ekologiskt. I sommar har jag ”slarvat” och ätit frukt, torkad frukt, bär, mycket nötter och ”annat nyttigt” vad tror du händer? Mer värk i leder och muskler samt mer ont av min artros. Så min erfarenhet är att som ung klarar du att äta mer kolhydrater men den tiden när kroppen fått nog och inte klarar av mer kommer för många av oss.
        Skulle vara intressant att få ta del av hur mår som 50-åring.
        Marianne

        Gilla

  17. Alla som funderar över fenomenet vegan bör läsa boken Vegomyten : maten, rättvisan och en hållbar framtid
    av Lierre Keith.

    Gilla

    • har du läst den? det är nog det dummaste jag läst i antivegeteriansk/vegansk väg. hon hävdar på fullaste allvar att vegeterianer inte kan få barn och skulle de mot förmodan få barn, så är de missbildade och oftast blinda och utvecklingsstörda. jodå, den boken är ju skriven av en riktig expert…

      Gilla

  18. Jag undrar lite,
    1, när fick du rätten att äta någon annan?
    2, vem gav dig rätten att äta någon annan?
    3, vad är det du får i dig från animaler som absolut inte går att få i sig på något annat sätt? (bortsett från b12 som finns i tablettform).

    Gilla

    • Människan är djurens konung och vi kan helt enkelt bara ta oss rätten.

      Gilla

      • Jaha, lite som Hitler kände att folk var mindre värda än honom?

        Gilla

  19. Även jag upplever hälsofördelar med LCHF. Lugn mage, bra ork och fokus, starkt immunförsvar, 9 kg lättare.

    Jag tycker det är kärlek att berätta hur man blivit frisk och stå upp för att folk ska våga prova de sätt man själv har god erfarenhet av.

    Gilla

  20. Även jag upplever hälsofördelar med LCHF. Lugn mage, bra ork och fokus, starkt immunförsvar, 9 kg lättare.

    Jag tycker det är kärlek att berätta hur man blivit frisk och stå upp för att folk ska våga prova de sätt man själv har god erfarenhet av.

    Gilla

  21. Alla människor är olika och man talar om biokemisk individualitet. Jag har träffat många som haft en bra effekt av LCHF, och andra som inte mår bar av den kosten. Genetiska skillnader och miljöfaktorer är olika för var och en av oss. Vi vet för lite om vad som är optimal föda för oss, vi får alla pröva oss fram. Vid diabetes (=sockersjuka) och besläktade tillstånd är LCHF är viktigt alternativ. För andra individer kan en annan kost vara likvärdig eller bättre.

    Gilla

  22. Jag har förändrar hela mitt liv med kost och jag har prövat allt från husmanskost, raw food, vegansk kost, vegetariskt, LCHF, och testade dricka uteslutande smoothies i 4 år och en himla massa annat.

    Jag vet hur ”frälst” man kan känna sig av att ha en otroligt välmående kropp och det är en härlig känsla, men varför stanna där? Tänk om det går att få det ännu bättre, för ännu fler, och samtidigt även minska påverkan på jorden?

    Jag testar mig alltid fram. Även om jag funnit något som fungerar bättre än något annat jag hitintills prövat så tycker jag om att se om jag förena det bästa av världar.

    Det går ju trots allt att äta en LCHF-baserad kost som är antingen vegetarisk, vegansk eller raw food. Man måste inte äta kött eller något alls från djurriket bara för att uppleva alla positiva hälsoeffekter som du beskriver Mats. Dock måste iaf raw food och vegansk kost kompletteras med B12. (Och nej, det fungerar inte med alger i form av vare sig Spirulina, Nori, Chlorella eller några andra alger eftersom dessa B12 är analogier till B12 och de flesta av dem är inaktiva, vilket innebär att kroppen tar upp dem, har ingen nytta av dem samtidigt som de blockerar upptaget av aktivt B12, det kan dock ta upp till 5 år innan B12-brist uppstår)

    Men… Allt är ju upp till var och en.

    Gilla

  23. Faan vad bra skrivet Mats! Jag har ju precis kommit i kontakt med dig och köpt ytterligare en bok så du var den förste jag tänkte på när jag satt och tittade på Nyhetsmorgon, vilket jag gör varje morgon då jag är mammaledig. Jag blev så förbannad!!! Där satt jag och bara hoppades på att få höra dom magiska orden som att mättat fett är bra, socker ska bort osv. Men nej!!!! Jag blev så arg! Där står han och lär ut fel! Du måste dit och lära dom ett och annat!!

    Mvh Canan Janan Kocak

    Gilla

  24. Veganism är inte mycket mer än en vacker vision
    Tyvärr krackelerar den betänkligt när verkligheten knackar på dörren

    Visst blir många kortsiktigt friskare om dom rasar i vikt vilket ofta sker initialt på vegankost

    Efter smekmånaden börjar dock alltid problemen manifestera sig
    Det tar några år innan B12-brist brist på omega-3 och aminosyror gör sig ordentligt påminda

    Veganer finns dessutom aldrig bland de människor som lyckas bli riktigt gamla
    Dom dör bort under vägen dit eller kommer på bättre tankar och ändrar sin kost medan tid till det ännu finns

    Indien är det land på jorden där flest veganer finns
    Där är mdelålivslängden runt 65 vill jag minnas..

    Gilla

    • Eh, ja, det är därför man tar b12-tillskott. Det är det enda man inte kan få i sig via vegansk kost. Dessutom är anledningen att köttisar får i sig det för att man ger kossorna det, dvs att det inte heller är på naturlig väg.

      Gilla

    • För det första finns det inte särskilt många veganer i Indien, däremot väldigt många vegetarianer, för mjölkprodukter är väldigt populärt och intages i stora kvantiteter dagligen. Att medelivslängden är låg, beror nog mer på andra faktorer, som näringsbrist pga för lite mat eller tom ingen mat, förorenat vatten & brist på eller inte råd med sjukvård. Å andra sidan finns även några av de absolut äldsta människorna i Indien. Så Indien var inte något bra exempel. Aminosyror och Omega 3 kan man få i sig i en plantbaserad kost och B12 är lätt att komplettera med. Det är ett ämne som Veganer måste komplettera med, betydligt mindre än vad de gemene blandkostare har brist på.

      Gilla

  25. För din/er kännedom skickar jag här en text av läkaren Joel Fuhrman som skrivit bland annat böckerna: ”Eat to live”, ”Eat for health” och ”Superimmunity” där han länkar till en cohortstudie om low carb – high protein (inkluderar high fat):

    Low carb, high protein diet linked to high incidence of ischemic heart disease and stroke.

    http://www.bmj.com/content/344/bmj.e4026

    Lagiou P, Sandin S, Lof M, et al. Low carbohydrate-high protein diet and incidence of cardiovascular diseases in Swedish women: prospective cohort study. BMJ 2012; 344:e4026

    The 2012 British Medical Journal published the article ”Low-Carbohydrate, High-Protein Diet and Incidence of Cardiovascular Diseases in Swedish Women: Prospective Cohort Study.”

    Over 43,000 women, 30 – 49 years old were followed for more than 15 years. This study was notable for the large number of participants and the care taken to access the degree of dietary adherence to the high protein, low carbohydrate diet protocol. Those with the highest proportion of animal protein in their diet were also found to be consuming more animal fats, than those with lower consumption of animal products.

    The researchers gave the subjects a diet score from 1 to 20 based on how closely they adhered to a low carb, high protein dietary pattern.

    Researchers tracked cardiovascular events (per 10,000 woman-years) and found a dose-dependent increase in risk: 5% increase in risk of cardiovascular events per 2 point increase in the low-carb, high-protein diet score. Overall a 60 percent increased risk of cardiovascular events occurred in those adhering (score above 16) better to a low carb, high protein diet.

    The results showed a gradual and consistent increased risk of developing cardiovascular disease and cardiovascular death the higher consumption of animal products and reduction in carbohydrates.

    Their conclusion: Low-carbohydrate, high-protein diets, are associated with increased risk of cardiovascular disease.

    Of interest was the researchers compared the results found with at least 4 other studies that attempted to study the same issue. And, showed that the results were consistent with earlier, smaller studies and that collectively shows diets low in protective plant foods and high in animal products are dangerous.

    Gilla

    • Du verkar inte vara särdeles påläst, LCHF är ingen ”high protein diet” (hela denna bloggen kretsar i hög grad kring just LCHF). LCHF står för Low Carbohydrate High Fat. Inom LCHF så brukar förhållandevis liten mängd protein förekomma (sedan finns det ju variationer hur människor väljer att tolka information och hur de väljer att äta).

      Gilla

      • Som framkommer av Joel Fuhrmans text ovan samt studien så är det high fat också från animalier, eftersom de äter animalier i denna studie, och det är väl det det du förspråkar (att änta animalier). Om det är väldigt lite animalier i det du förespråkar (som mest 10 % av kalorierna och resten grönsaker (ev lite kolhydrater) så förstår jag varför du har fått bättre hälsa. För då äter du ju mer åt det hållet som David rekommenderar. Hur mycket protein från animalier äter du, inkl mejeriprodukter?

        Gilla

      • Alla som hittat sitt rätt optimala körschema inom LCHF/kost med lite variationer hit & dit och hittat sitt måbra/bättre/utveckla stadium gäspar och ler över all löjlig pajkastning som pågår i vissa inlägg på forumet just nu om %,animalier,växter etc hit & dit och lägger ej krut att skriva kommentar utan focuserar på att gå framåt & inte bakåt med sitt liv

        Gilla

      • Bodil Rummelhoff – LCHF kan variera, som sagt, men ca 75 E% fett, 20 E% protein och 5 E% kolhydrater är inget ovanligt. Och då menas alla former av protein. Att kalla det för ”high protein diet” fungerar ju helt enkelt inte. Det var min poäng. En stor mängd av befolkningen lider av metabolt syndrom – och har man metabolt syndrom så kan ALLA former av kolhydrater utgöra en stor riskfaktor för de individerna (samt även mjölkproteiner kan vara riskabla för dessa). Här kan du läsa om något som påvisar annat resultat än studien du nämner: http://ettsotareblod.se/ny-studie-lagkolhydratkost-aterigen-bast-i-test/
        Här är fler, kopierat från http://www.kostdoktorn.se/vetenskap
        (Om du går in på den sidan så finns länkarna till de studierna där)

        Hjärtkärlsjukdom

        Mozzafarian 2004. AJCN Mättat fett bra och kolhydrater dåligt, för dina kranskärl? Läs mer om studien här.

        WHI 2006. JAMA Studien som många anser vara sista spiken i kistan för teorin att fett eller mättat fett skulle ge hjärtsjukdom. Gigantisk studie där nästan 50,000 kvinnor följdes under 8 år. Allt till en nätt kostnad av över en halv miljard dollar. Knappt hälften randomiserades till lågfettskost och drog ner rejält på fettintaget, samt åt mer frukt och grönt. Resultatet blev ingen minskning av risken för hjärtsjukdom. Faktum var att för de redan hjärtsjuka fanns en tendens till ökad risk i lågfettsgruppen, som var statistiskt signifikant. Som grädde på moset sågs ingen minskad cancerrisk, och de som försökt minska fettintaget hade inte heller gått ner ens ett halvt kilo under de 8 åren i snitt, jämfört med de som åt som vanligt. Detta trots att lågfettsgruppen även motionerat mer. Här är DN´s rapport, här en rapport från Harvard.

        Berglund 2007. Läkartidningen. Stor artikel i läkartidningen med titeln ”Fettintag och kardiovaskulär hälsa – är vi helt felinformerade?”. Här framförs åsikten att gällande fettsnåla kostråd i ljuset av nuvarande kunskap helt enkelt inte har vetenskaplig grund, utan behöver revideras. Debatten i läkartidningen om fett/mättat fett är farligt eller inte har därefter varit het: Vilseledande om fett – kritisk granskning av kostråd från expertgrupper, Kost med högt intag av fett kan ifrågasättas, Märkligt utspel från kostexperter, Varför förnekar ”kostexperter” vetenskapen?, Hög tid för nytänkande i kostfrågan

        Mente 2009. AIM. Stor systematisk genomgång av alla studier om kost och förebyggande av hjärtsjukdom. Mycket socker/snabba kolhydrater finns det bra stöd för att det är farligt. Men stödet för teorierna om fett, mättat fett, fleromättat fett, kött, ägg, mjölkprodukter är mycket svagt. Mer om studien.

        Skeaff 2009. Stor WHO-genomgång av alla relevanta observations- och interventionsstudier på mindre fett eller mättat fett och hjärtsjukdom. Man ser ingen signifikant koppling mellan intag av fett eller mättat fett och hjärtsjukdom i observationsstudier. Man ser inte heller någon signifikant effekt på hjärtsjukdom av interventionsstudier med mindre fett eller mindre mättat fett. Mer om studien.

        Siri-Tarino 2010. AJCN. Stor meta-analys av alla observationsstudier på intag av naturligt mättat fett och risk för hjärtsjukdom. Man ser inget samband. Personer som äter mycket mättat fett är lika friska som andra. Mer om studien.

        Kratz 2012. EJN. Genomgång av alla observationsstudier på intag av mejeriprodukter med hög fetthalt (som smör). Man ser inget samband med sjukdom eller övervikt. Om något verkar personer som äter mycket smör vara smalare och friskare. Mer om studien.

        Diabetes typ 2

        Vanlig midja vid typ 2 diabetes

        Mann 2004 Nutr Metab Cardiovasc Dis. För de som undrar över stödet för konventionella fettsnåla kostråd vid diabetes typ 2. Evidensbaserade guidelines från EASD. Kostråd om högt intag av kolhydrater och lågt intag av fett har båda evidensgrad C. Detta innebär åsikter från auktoriteter på området, utan stöd i vetenskapliga studier av kvalitet.

        Tinker 2008. AIM. Åtta år med fettsnål kost i den gigantiska WHI-studien minskade inte risken för diabetes.

        Kan man bota diabetes typ 2?

        På bara sex månader? Utan medicin eller operationer? Den här studien (Haimoto et al 2009) tyder på det:

        Viktnedgång

        Det finns minst 18 moderna studier av högsta klass (RCT) som visar statistiskt signifikant bättre viktnedgång med lågkolhydratkost (ingen har visat signifikant sämre effekt): Hela 18-0 listan.

        Här är några höjdpunkter:

        nejm-mini3

        Shai 2008. Numera kanske det enskilt bästa stödet för att lågkolhydratkost är överlägsen fettsnål kost för långsiktig viktminskning. 2-årig uppföljning av 322 överviktiga eller feta israeler där fettsnål kost var signifikant sämre både för viktnedgång och kolesterolvärden. Publicerad i NEJM, en av de högst ansedda medicinska tidskrifterna. Mer om studien här.

        A till Z studien (Gardner et al) – viktutveckling

        Gardner 2007. Ettårig studie som innan Israel-studien ovan var det starkaste stödet för att lågkolhydratkost är den bästa metoden att gå ner i vikt. Dessutom gav den bättre blodtryck och blodfetter än jämförelsedieter. Stor randomiserad studie enligt alla konstens regler från Stanford University, publicerad i en av de bästa medicinska tidskrifterna JAMA (Journal of the American Medical Association). Här är SvD´s rapport, här är DN´s.

        Foster

        Foster 2003. NEJM. Den första välgjorda studien (RCT) på Atkins/lågkolhydratkost för viktnedgång. 63 deltagare. Vinnare? Mest viktnedgång på Atkinskost efter såväl 3, 6 som 12 månader (statistiskt signifikant bara vid de två första tillfällena). Dessutom bättre blodfetter (HDL, TG) på lågkolhydratkost.

        Brehm

        Brehm 2003. JCEM. Liten studie med 53 personer som slumpades till lågkolhydrat eller fettsnålt under sex månader. Få avhopp vilket ökar säkerheten i studien. Bäst viktnedgång med lågkolhydratkost.

        Hession 2008. Obesity reviews. Metaanalys av 13 randomiserade studier från januari 2000 till mars 2007 som jämfört fri mängd lågkolhydratkost och kaloribegränsad fettsnål kost. Lågkolhydratgrupperna fick mer viktnedgång, bättre blodfetter och blodtryck, och hade färre avhopp i studierna. Mer om analysen här.

        Sacks 2009. NEJM. En stor studie som fick media att rapportera att ”alla dieter fungerar lika bra”. Detta trots att den tidigare ständiga vinnaren lågkolhydratkost inte fått vara med. Alla dieterna här siktade på minst 35 E% kolhydrater – nästan tio gånger mer än i de studier som visat bäst effekt av lågkolhydratkost. Ändå var det aningen mer (icke-signifikant) viktnedgång med något mindre kolhydrater. Mer om studien.

        Cochrane 2007. Cochrane är ett fristående internationellt nätverk som kritiskt värderar, sammanfattar och förmedlar information om effekterna av olika behandlingar och förebyggande åtgärder. I juli 2007 kom deras utvärdering om alla studier på lågkolhydratkost (lågt GI och GL) för viktnedgång. Denna visade att lågkolhydratkost gav mer viktnedgång och bättre blodfetter än konventionella viktnedgångsdieter. Detta även när personerna i lågkolhydratsgrupperna fick äta sig mätta, och de andra skulle hålla in på kalorierna! SvD´s rapport om studien.

        Dashti 2006. (abstract) Om nu mindre kolhydrater i kosten ger bästa viktnedgången… vad händer då med riktigt lite kolhydrater? Faktiskt har en stor studie på 66 gravt överviktiga personer (snitt 106,9 kg) gjorts på Kuwaits universitetssjukhus (av alla ställen!), där man vågat sig på att under ett år endast låta dem äta 20-40 gram kolhydrater om dagen. I övrigt fick de alltid äta sig mätta. Resultat? De gick ner i genomsnitt 25,9 kg! Dessutom förbättrades deras blodfetter och blodsocker mycket kraftigt. Resultatet var så bra att jag hade tvivlat om jag inte personligen sett många göra samma sak, med liknande resultat.

        SBU 2002. ”Fetma – problem och åtgärder” Stor svensk statlig utvärdering av sista decenniernas studier på metoder för viktnedgång. Lågfettskost finnes ofta ge ett antal kilos initial viktminskning, men i de allra flesta fall återgång till ursprungsvikten ”inom något år”. Lågkolhydratkost utvärderas ej.

        Volek 2002. Metabolism. En liten studie men intressant. 12 -normalviktiga- män bytte från 48% kolhydrater till 8% under 6 veckor (ej energibegränsat). Jämfört med en kontrollgrupp minskade fettvikten samtidigt som muskelvikten ökade, båda signifikant. Förklaringen kan ha varit att insulinmängden i blodet minskade med en tredjedel. Intresserade kan läsa mer i denna översiktsartikel från -06 om LC-kost, viktnedgång och bevarande av muskulatur.

        Perez-Guisado 2008. Nutrition Journal. En trevlig liten studie som visar finfina resultat av ”spansk ketogen medelhavskost”.

        ”Eko-Atkins”: Jenkins2009. Arch Intern Med. Fet vegetarisk lågkolhydratkost gav bättre resultat än fettsnål vegetarisk mat för viktnedgång. Mindre hunger, bättre blodfetter, bättre blodtryck.

        Minskad hunger av lågkolhydratkost:

        Nickols-Richardson SM et al. Perceived Hunger Is Lower and Weight Loss Is Greater in Overweight Premenopausal Women Consuming a Low-Carbohydrate/High-Protein vs High-Carbohydrate/Low-Fat Diet. J Am Diet Assoc. 2005 Sep;105(9):1433-7.

        Går det lika bra med hallonbåtar? Inte enligt denna randomiserade studien. Överätning med godis gav mer viktuppgång, mer ökat midjemått och sämre blodfetter än överätning av samma mängd jordnötter.

        Claesson AL, et al. Two weeks of overfeeding with candy, but not peanuts, increases insulin levels and body weight. Scand J Clin Lab Invest. 2009;69(5):598-605.

        Mer studier

        Nielsen 2005 (Karlshamnsstudien).UJMS Den omtalade svenska studien på lågkolhydratkost där 16 typ-2 diabetiker åt 20% lågkolhydratkost, och jämfördes med kontrollgrupp som åt 60% (ungefär vad livsmedelsverket rekommenderar). Lågkolhydratsgruppen fick kraftigt sänkt blodsocker, behövde mindre mediciner, och gick ner i snitt 11,4 kg på 6 månader. De som åt högkolhydratskost klarade sig ungefär som tidigare. 22-månadersuppföljningen visar fortsatt betydligt bättre värden för lågkolhydratsgruppen. Här är 22-månadersuppföljningen samt diskussion och länkar till 44-månadersuppföljningen.

        Haimoto 2007 DRACP (abstract) En lite större studie – 76 typ 2 diabetiker som åt en väldig snäll lågkolhydratkost (45% kolhydrater) jämförs med en kontrollgrupp som åt lite mer kolhydrater (57%). Grupperna följdes under två år. Under studiens gång gick personerna i lågkolhydratsgruppen ner signifikant mer i vikt, fick signifikant bättre blodsocker, och kunde även minska sina mediciner mer och fick bättre blodfettsprofil, än de som åt mer kolhydrater. Detta visar intressant nog att även en mindre minskning av kolhydratsmängden i kosten verkar ha positiva effekter för diabetiker.

        Daly 2006 Diab Med. (abstract) 102 feta diabetiker med dålig sockerkontroll randomiserades till antingen lågkolhydratkost (max 70g/dag) eller kalorireducerad lågfettskost, under 3 månader. Lågkolhydratsgruppen gick ner i vikt betydligt mer (p=0,001), och fick bättre blodfetter (p=0,01).

        Boden 2005 AIM. En kort studie, men med dramatiska resultat. 10 feta typ 2 diabetiker åt sin vanliga mat i 7 dagar, och sedan lågkolhydratkost i 14 dagar (21 gram/d, obegränsat med fett, protein), allt under ständig övervakning på sjukhus. Bland annat blodsockret förbättrades kraftigt – trots att flera fick minska sin medicinering. Värd att titta på mest för blodsocker- och blodinsulinkurvorna före och efter kostförändringen, där man ser en helt spektakulär skillnad.

        Halton 2008 AJCN. 20 års uppföljning av 85000 kvinnor i Nurse´s Health Study. Kraftigt ökad risk utveckla diabetes typ 2 för de som ätit mat med högt glykemiskt load (mycket snabba kolhydrater). Läs mer i detta blogginlägg.

        Barclay 2008 AJCN. En genomgång av 37 studier på området som visar högre risk att utveckla typ 2 diabetes (bland annat) för personer som äter stor mängd och/eller snabba kolhydrater. Läs mer i detta blogginlägg.

        Misslyckanden för fettsnål kost vid diabetes

        WHI-studien är den största studie som någonsin genomförts på fettsnål kost. Det är välkänt att den misslyckades med att visa skydd mot vare sig hjärtsjukdom eller cancer (hjärtsjuka blev till och med sjukare av fettsnål mat). Det är mindre känt att fettsnål mat också misslyckades med att förebygga diabetes, samt att de som redan hade diabetes fick försämrad blodsockerkontroll av fettsnål mat!

        Typ 1 diabetes

        Typ 1 diabetes och lågkolhydratkost

        Nielsen 2005 UJMS. 22 personer med svårkontrollerad typ 1 diabetes fick prova lågkolhydratkost (max 70-90g/dag). HbA1c sjönk i genomsnitt från 7,5% till 6,4% (p<0,001). Insulinbehovet minskade signifikant, och antalet blodsockerfall per vecka sjönk i snitt från 2,9 till 0,5 (p=0,004).

        Dressler 2010. Epilepsia. Patientfall där en ung flicka med diabetes typ 1 och epilepsi fick utmärkt blodsockerkontroll på ketogen lågkolhydratkost (såväl som frihet från kliniska EP-anfall).

        Intressant brev från en brittisk allmänläkare i brittiska allmänläkartidningen om hur hans son med typ-1 fått bra sjukdomskontroll med lågkolhydratkost.

        Mig veterligen finns ännu inga tunga studier publicerade på lågkolhydratkost vid typ-1 diabetes – vare sig positiva eller negativa. Det finns inga välgjorda studier alls, trots att det är en så fullständigt logisk och fysiologisk behandling! Den enda orsaken jag kan föreställa mig är vår omoderna rädsla för fett.

        Säkert äta lågkolhydratkost i längden?

        Lagiou 2007 JIM. En studie som i mars 2007 påstods visa det livsfarliga i att äta Atkins-kost, åtminstone i Expressen, Expressen igen och Aftonbladet. DN tog det dock lugnare. Studien baseras på ett ensamt utskickat frågeformulär om kost 12 år tidigare, som följts upp endast i dödsregistret, utan någon kontakt med ”deltagarna”. I princip förutsätter man alltså att personerna fortsatt äta just som de angivit, även under de kommande 12 åren? Vidare var antalet dödsfall få och sambanden knappt signifikanta. Personligen tycker jag det är tveksamt om man kan dra några slutsatser alls av studien. Det faktum att en större, bättre utförd studie visat motsatt resultat talar också mot det. De konspiratoriskt sinnade kan läsa här.

        Halton 2006 NEJM. Allt som Lagiou-studien borde varit, och snarast motsatt resultat. 82000 kvinnor, 20 års uppföljning, nya kostenkäter vart 4:e år. Någon ökad risk av lågkolhydratkost kunde inte ses. Ett högt glykemiskt load (dvs högt GI och/eller mycket kolhydrater) i kosten var tvärtom starkt kopplat till ökad risk för hjärtsjukdom (RR högsta-lägsta decil 1,90 (1,15-3,15) p=0,003 för trend).

        Barclay 2008 AJCN. Metaanalys av 37 prospektiva studier (4 till 20 års uppföljning) på GI/GL. Lågt GI/GL kopplat till minskad risk hjärtsjukdom, diabetes typ 2, gallsjukdom, bröstcancer. Läs mer här.

        Grieb 2008 Nutr. Res. Långtidsuppföljning av 31 personer på LCHF-kost, varav 22 mer än tre år. Riskfaktorer såsom blodfetter (HDL, TG, Kol/HDL), glukos, insulin (inkl HOMA insulinresistens) och CRP visade generellt positiva värden tydande på låg risk för hjärtsjukdom.

        Epilepsi

        Kossoff 2008. Epilepsia. Lågkolhydratkost används ofta för svårbehandlad epilepsi hos barn, och denna studie visar att det kan ha god effekt hos vuxna med. Det är inte otänkbart att personer med lättare epilepsi kan få lika stor förbättring, eller kanske än bättre. Läs mer.

        Leversjukdom – NAFLD

        Tendler 2007 Dig Dis Sci. Det finns en del som tyder på att leverförfettning utan alkoholmissbruk ofta beror på överkonsumption av kolhydrater. Här är en pilotstudie på fem personer under ett halvår där 4/5 fick tydlig förbättring av sin fettlever på lågkolhydratkost. Se även detta inlägg om en svensk studie på området.

        Halsbränna

        Austin 2006 Dig Dis Sci. Det kan låta långsökt, men många upplever faktiskt förbättring av halsbränne-besvär på lågkolhydratkost. Här en ”pilotstudie” där 8 feta personer testade surheten i matstrupen samt skattade symptom, före och efter 6 dagars lågkolhydratkost. Resultatet? Tydlig förbättring av både och.

        Gikt

        Hyon 2008 BMJ. Fruktos, som är 50% av innehållet i vanligt socker, verkar öka risken för gikt ordentligt. 46,000 personer följdes under 12 år. Personer med stort fruktosintag, exempelvis från läsk, fruktjuice eller frukt, hade ungefär dubblad risk jämfört med de som fick i sig mindre.

        PCO-S

        Mavropoulos 2005. Nutr & Metab. En mindre studie på LCHF och PCO under 24 veckor. Sex kvinnor som genomförde den hela vägen blev samtliga dramatiskt bättre, i samtliga rubbningar relaterade till PCO. Två av sex blev även gravida under studien, trots att de inte kunnat bli det tidigare.

        Akne

        Smith 2007. AJCN. Randomiserad studie med mindre akne av lågglykemisk kost.

        IBS

        Austin 2009. Clin Gastroent Hep. 17 personer med IBS (med mest diarrébesvär) fick testa strikt lågkolhydratkost under 4 veckor. Majoriteten förbättrades tydligt.

        Parkinsons sjukdom

        VanItallie 2005. Neurology. En pilotstudie. Fem personer med Parkinsons sjukdom åt ketogen lågkolhydratkost och samtliga förbättrades i sina parkinson-symptom. Placeboeffekt kan såklart inte uteslutas.

        Diverse riskfaktorer

        Flow-mediated dilation: Volek et al 2009

        Övrigt

        ”Miller 2007″ Opublicerad. Media verkar älska allt som ger möjlighet till en ”Atkins är livsfarligt”-rubrik. Denna gång november 2007, när en studie som framförts i samband med den stora ”American Heart”-kongressen påstods visa detta. Här Aftonbladets rapport. 26 män åt omväxlande i 4 veckor Atkins, South Beach och Ornish-diet, 18 slutförde den. Atkins sades höja LDL-kolesterol (dock ej signifikant) och höja några tämligen udda inflammationsmarkörer. Detta, menade man, skulle göra den farlig för hjärtat. Bara några små invändningar: För det första handlar det om en studie som inte är publicerad i någon vetenskaplig tidskrift överhuvudtaget – och därmed ej granskad. Slutligen finns det betydligt större, mer välgjorda, mycket längre och ja, publicerade studier som visar motsatt resultat. Se ex Gardner 2007 ovan. Ytterligare diskussion för den intresserade här.

        Gilla

  26. Jag vet inte vem du syftar på Nisse? Det är väl snarare så att Mats började med en pajkastning på David utan att veta vad David egentligen står för. Om det är mig du menar så försöker jag föra en ärlig diskussion och skulle gärna vilja veta (för att jag är ärligt nyfiken) hur stor del som är animalier på er tallrik och hur stor del som är grönsaker eller annat växtbaserat? Det studie efter studie visar, som David och Läkare för Framtiden hänvisar till, är att ju mer folk minskar sin andel animalier och istället ökar sitt intag av näringstäta grönsaker desto friskare blir de (och vice versa). Sedan kan man man ha olika åsikter om mängden fullkorn/kolhydrater, protein och fett men huvudpoängen som David pratade om på TV4 Nyhetsmorgon är att vi behöver minska vår köttkonsumtion rejält (helst helt och hållet) och äta mycket mera grönsaker och annat från växtriket (där alla fytonäringsämnen mm finns som helar kroppen). LCHF går att äta veganskt också för den som vill.

    Gilla

  27. DG- Tack för utförligt svar. Vad jag ser dock i dessa studier som du hänsvisar till, är att man jämför olika mängder av makronutrienter (fett, kolhydrater och protein) med varandra och jämför inte dessa med en växtbaserad kost rik på micronutrienter. Skulle de i dessa studier i stället jämföra tex animalisk LCHF med en växtbaserad LCHF med hög näringstäthet, skulle resultatet bli ett helt annat. Läs alla studier som Läkare för framtiden referear till http://www.lakareforframtiden.se. Läkaren Joel Fuhrman formulerar det så här angående en studie som visade att låghydratkost var bättre än lågfettkost: ”It is a shame that when they compare two unhealthy diets and find one a bit less bad than the other it just confuses the public and reinforces anything they want to do.

    The higher carb diet in this study was an American SAD (Standard American Diet) diet with 30 percent of calores from fat (oils and animal products). It was not whole plant food derived carbs such as beans and squash. It is all about the type of carbs, proteins and fats, not even the ratio that is important or critical.

    When the study focuses on the wrong question, they get the wrong answer.

    If you read my book, The End of Dieting, I talk about this.

    It is also why some people can claim saturated fats are now exonerated as a cause of heart disease, because high glycemic carbs such as white bread can be just as bad or worse.”

    Gilla

    • Hoppas han är mer än ”bara” läkare, då läkare generellt får väldigt lite kostlära i sin utbildning till läkare.

      Här är ännu en metaanalys om mättat fett och dödlighet/sjuklighet:
      http://www.bmj.com/content/351/bmj.h3978

      ”We found no association between saturated fat intake and all cause mortality, the Seven Countries’ Study notwithstanding.”

      Vad jag förstår, så förändras läget när det är märkbart processat kött/fett – först då går det finna något onyttigt med det (d.v.s. ungefär den poäng som J.F. för fram). Samt när kolhydrater intagits tillsammans med en kost baserad på hög fettprocent, speciellt om det då var processade kolhydrater.

      Gilla

      • DG- jag svarade dig igår, men det försvann av någon anledning. Nytt försök: Joel Fuhrman är både läkare och forskare i nutrition liksom de flesta, om inte alla de läkare som Läkare för framtiden länkar till. Så kanske skulle det vara större anledning att undra över Mats Lindgrens utbildning i nutrition och vetenskapliga metoder/forskning. 1000-tals studier/metastudier världen över som dessa läkare även hänvisar till har också tunga namn och forskare bakom sig. Enligt dem är det inte bara processat kött som är sjukdomsframkallande utan även oprocessat kött (samt vilt kött). Och detta av många olika orsaker. Joel Fuhrmans poäng är alltså en helt annan än den du för fram; Han menar att för att ha en optimal hälsa behöver vi utesluta allt som är toxiskt för våra kroppar, såsom kött och mejeriprodukter samt processad mat såsom socker, vitt ris och vitt bröd samt olivolja. Istället bör vi äta en kost med hög näringstäthet som bara finns i växtriket, vilken ger kroppen de nödvändiga byggstenar den behöver för att hålla sig frisk. Växtriket innehåller vitaminer, mineraler, anitioxidanter, fytokemikalier och tusentals andra micronutrienter som är avgörande för en optimal hälsa och ett långt liv. Han har myntat begreppet att vara ”Nutritarian” och utgår bland annat från ekvationen H=N/C or Health = Nutrients/Calories. Alltså att ju fler micronutrienter vi äter per kalori desto friskare blir vi. Det är bara en av flera principer han lär ut.

        Se gärna hans länkar nedan om du/ni vill veta mera (eller youtubeföredrag, tedtalk, bestsäljare med flera böcker).
        http://www.drfuhrman.com/library/what-is-a-nutritarian-diet.aspx
        https://www.drfuhrman.com/library/andi-food-scores.aspx
        http://www.drfuhrman.com/ask/default.aspx

        Gilla

  28. […] Brev till Nyhetsmorgon på TV4! […]

    Gilla

  29. Fick du något svar?

    Gilla

  30. […] Brev till Nyhetsmorgon på TV4! […]

    Gilla

  31. […] Brev till Nyhetsmorgon på TV4! […]

    Gilla

  32. Dom har gjort det igen !! Ett inslag som ska handla om mjölk blir propaganda emot animaliska fetter…….

    https://www.tv4play.se/program/nyhetsmorgon/3957626

    Gilla


Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.