Okunnig matskribent på ICA-kuriren!

augusti 21, 2015 kl. 10:15 f m | Publicerat i Okategoriserade | 13 kommentarer

Nästan samma artikel men denna gången i Expressen, http://www.expressen.se/halsoliv/halsa/fastnat-for-kokosolje-trenden-professorn-sluta-genast/. Okunnig skribent denna gången är nu Nina Prage. Det slår mig hur lika artiklarna är. Är det Maj-Lis som tar kontakt med tidningarna eller är det tvärtom? Jag tror faktiskt att Maj-Lis Hellenius inte är ond utan faktiskt bara korkad. Hon har antagligen inte brytt sig om att ta reda på modern vetenskap. Det gigantiska misstaget man gör från sjukvårdens sida är att man tror att fett orsakar inflammationer och metabola sjukdomar. Det förhåller precis tvärtom. Det är sockerarter/kolhydrater som inflammerar vår kroppar. När vi som äter mat enligt LCHF-modellen byter ut kolhydraterna mot det naturliga fettet, exempelvis ekologiskt kallpressat kokosfett, så blir vi friska/friskare. Här finns hundratals bevis bara här på Fet Hälsa-bloggen. Se nedan Nisse Simonssons bild. Jag hoppas att du tillåter att jag lånat bilden från din sida

11890911_10153522570315782_7855793931832024729_n

Fet Hälsa

hellenius500

Den okunniga journalisten Malin Ottosson på ICA-kuriren hänvisar till Professor Maj-Lis Hellenius beträffande kokosfettets/oljans egenskaper. Professor Hellenius är en av dom professorer som har mest att stå till svars för på grund av felaktiga kostråd. Det tokiga är att man tror att smör och också kokosfett orsakar hjärt -kärlsjukdomar och därmed inflammation. Inget kan vara mer felaktigt utan det förhåller sig precis tvärtom. Man blir av med inflammatoriska tillstånd med hjälp av smör och kokosfett. Jag är ganska trött på att gå i svaromål mot Maj-Lis Hellenius. Hon har gjort mer för ohälsan och trumpetat ut felaktiga kostråd än någon annan i Sverige.

Media har för bråttom!

Varför vänder sig journalisterna till henne? Hon vet ju ingenting. Det är inte mättat fett som orsakar inflammationer i kroppen utan överskott av blodsocker som kommer av att vi äter för mycket kolhydrater/socker i maten. Detta är välkänt sedan länge både genom vetenskapliga…

Visa originalinlägg 364 fler ord

13 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Det är väl dött lopp mellan henne och Rössner när det gäller att sprida osanningar om hälsa och kost…;)

  Gilla

 2. Hej Mats

  Skickar en liten länk

  http://www.greenmedinfo.com/blog/13-evidence-based-medicinal-properties-coconut-oil

  Gilla

 3. Du beskriver andra som okunniga, men det är verkligen att kasta sten i glashus.
  Det är fantastiskt att du inte förstår varför kolesterolet sjunker hos dessa patienter. Kan det månne vara för att dom alla plötsligt blivit råkostveganer på gamla dar? Eller är det snarare för att i livets slutskede så kollapsar kroppen med en kaskad av sjukdomsförlopp, vilket sänker kolesterolet och därmed indikerar vilka som är dödligt sjuka? Det är skillnad på en kostinducerad förändring till ett lågt stabilt kolesterol och ett snabbt sjunkande kolesterol utan ändring i kosten.

  Se Figure 2 på sida 5 för det normala förloppet för kolesterol över en livstid:

  Klicka för att komma åt 3.full.pdf

  Gilla

  • Mycket snack och lite verkstad Johan. Det är just erfarenheten om vad som händer när vi byter till den ketogena kosten som är vår styrka. Vi får stora hälsovinster. Sedan får man dänga hur många studier som helst i skallen på oss.
   -Mats

   Gilla

   • Mycket snack och lite verkstad, kul kille. Kommentera gärna på substansen i min kommentar istället. Stämmer inte det jag säger? Det är en allmänt känd effekt bland folk som är utbildade inom detta. Istället för att sprida nonsens kan det vara bra att ta till sig vad andra säger ibland.

    Jag tvivlar inte på dina anekdoter om att man kan gå ner i vikt med LCHF och därmed förbättra sin hälsa. Men det säger ingenting om just det här ämnet, som handlar om kolesterol vid livets slutskede.

    Gilla

  • http://www.ravnskov.nu/svcholesterol.htm

   Är inte förbättrad/optimal hälsa ett högsta focusområde så säg eller finns det nått annat som ligger före? Vilket i så fall?
   LCHF handlar inte bara om gå ner i vikt och få förbättrad hälsa det handlar också om att bibehålla denna över tid, att känna sig stark, ha god ork, god sömn, slippa vara fast i pillerträsket etc och slippa vara kund i vårdapparaten så långt det bara går.

   Gilla

   • Det finns mycket att diskutera kring LCHF, men just den här tråden handlade om argumentet kring fallande kolesterol och dess betydelse, så jag håller mig till den delen här

    Gilla

 4. @Johan Wallström

  Visst är det så att kolesterolvärdena sjunker i livets slutskede eller om du tex drabbas av en svår sjukdom

  Men fundera lite vidare på varför så sker?
  Det är givetvis så att kroppen skruvar upp användningen av kolesterol för att möta de påfrestningar som sjukdomen innebär

  Kolesterol är ett av de viktigaste näringsämnena och byggstenarna i kroppen vilket är vad som indikeras i studien du visar

  Att sänka kolesterol är därför en mycket dumdristig åtgärd, utom i de fall de höga värdena beror på sjukdomar som familjär hypokolesterolemi

  I princip i alla andra fall är det inte kolesterolvärdet som bör medicineras utan livsstilsfaktorer som satt kroppen ur homeostas som istället bör åtgärdas

  Kolesterolet är kroppens sätt att försöka skydda sig mot obalanserna men är inte orsak till sjukdom

  Gilla

  • Nej, det är för att produktionen av kolesterol sjunker när man är sjuk och kroppen börjar att kollapsa överlag. Många infektioner konsumerar kolesterol, och det får kolesterolet att sjunka dels direkt, och dels av att kroppen nedreglerar produktionen för att svälta infektionen. Länka gärna till någon studie som stödjer din hypotes att kolesterol sjunker pga ökad användning. Om din hypotes skulle vara riktig skulle populationer med lågt kolesterol också uppleva en sänkning av kolesterolet mot slutet av livet, eftersom dom också skulle behöva en ökad användning kolesterol. Men det är inte som händer. Hos folk med ett hälsosamt lågt kolesterol sjunker det inte under slutet av livet, eftersom det aldrig var artificiellt höjt av att äta mättat fett. Nu för tiden är förstås också användningen av statiner en del till varför kolesterol sjunker för personer i riskgrupper, men jag vet inte om man tagit hänsyn till det just i Framingham-studien. I vilket fall så finns sjuknade kolesterol dokumenterat även från tiden innan statinerna. Tyvärr är det alldeles för sent att sätta in statiner i slutet av livet, eftersom åderförkalkning byggs upp under hela livet av högt kolesterol. Man har dock sett att hastigheten av tillväxten av åderförkalkning sjunker mot livets slut – alltså, även om kolesterol sjunker av en dålig anledning så avstannar åderförkalkningen.

   Här kan du se att personer med bakteriella infektioner får lägre kolesterol. Efter tillfrisknande så återgår deras kolesterol igen, så det är sjukdomen som sänker kolesterolet.
   http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3468606

   Du kanske påstår att ovanstående studie förklaras av att kroppen använde mer kolesterol under sjukdomsperioden.

   ”What we have discovered is that a key immune hormone stimulated upon infection can lower cholesterol levels and thereby deprive viral infections of the sustenance they need to grow, […] Researchers found that when the body succumbs to a viral infection a hormone in the immune system sends signals to blood cells. This causes cholesterol levels to be lowered.”
   http://www.sciencedaily.com/releases/2011/03/110308172940.htm

   Det låter alltså som att funktionen är att kroppen sänker produktionen, inte ökar användningen. Det finns studier som visar att statiner sänker risken för infektioner, men även studier som inte kunnat påvisa någon skyddande effekt, så sambandet verkar inte helt enkelt – men däremot inga studier som visar på ökad risk för infektioner pga statiner, vilket verkar gå mot din hypotes. Om kolesterol är skyddande bör ju statiner öka risken.

   Gilla

   • Jag får erkänna att du inte ger upp i första taget Johan Wallström. Jag är rädd att du är vilseledd och du kommer att få jobba ordentligt om du ska övertyga mig eller andra här på Fet Hälsa om dina åsikter. Jag liksom alltfler människor anser att den nuvarande officiella teorin om att högt kolesterol är farligt är rena falsariet. Läs gärna mitt inlägg idag på Fet Hälsa om chefredaktörerna på världens mest ansedda medicinska tidskrifter hävdar att minst hälften av alla vetenskapliga studier kan vara falska. Man (Läkemedelsindustrin) är beredd att tvista med sanningen en hel del för att sälja sina piller. Fundera lite på om det är som vi påstår och vems ärenden du går i så fall?
    Hälsningar,
    Mats

    Gilla

   • Det är säkert ett problem med läkemedelssponsrad forskning. Likaså har kött- och mjölkindustrin mycket pengar att lägga på forskning genom Beef Checkoff, National Dairy Council, American Egg Board. Dom sponsrar många av lowcarb-studierna, så vem vet, kanske går vi båda andras ärenden.
    Ha det gött,
    Johan

    Gilla

 5. @ Johan Wallström

  Dom endas ärenden Mats L med denna blogg går är för dom inkl. han själv som väljer att äta mat som håller oss friska och så långt det går fria från inflammationer och att vara ärlig i vått & torrt runt detta samt att våga ta strid som en vanlig människa och delge så mycket kunskap det går med lärdom av egna erfarenheter och det räcker långt för den stora massan.

  Gilla

 6. Det finns absolut inte någon anledning att diskutera kolesterol. För högt eller lågt kolesterol utgår från helt felaktiga förutsättningar. Men visst tjänar läkemedelsindustrin pengar på detta! Just nu orkar jag inte gå in närmare på grunder för mina påståenden!

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: