Ny svensk studie om fetter!

augusti 28, 2015 kl. 10:58 f m | Publicerat i Okategoriserade | 3 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , , ,

1537990_tarmflorafiskoljawebb

Det kan inte vara lätt att följa med i kostdebatten. Nu har Sahlgrenska Akademin gjort en ny studie på möss där två grupper av möss fått foder med två olika sorts fett, mättat fett i form av ister och fleromättat fett i form av fiskolja. Rubriken på artikeln från Göteborgs universitet är ”Tarmfloran kan förstärka negativa effekter av fettrik kost”! 

Enligt Professor Fredrik Bäckhed, som är forskningsledare för studien, så hade ister negativa effekter på mössen och den andra gruppen av möss som åt fiskolja fick positiva effekter. Professor Bäckhed tror att deras resultat kan leda till mer exakta kostråd för att komma tillrätta med metabola sjukdomar som diabetes och liknande.

Mina kommentarer!

Varför läggs det tid på att studera möss och hur de påverkas av olika fetter? Det är min första reaktion. Vem har beställt denna studie? Vem bekostar den? Jag kan meddela professor Bäckhed att vid försök på människor, LCHF-kost, där dessa äter mättat fett i form av ister eller smör och fleromättat fett från fisk så fungerar dessa typer av fett ungefär lika bra eftersom de är naturliga fetter!

Professor Bäckhed hoppas att deras studie kan leda till mer exakta kostråd för att motverka diabetes och andra metabola sjukdomar. Jag kan meddela herr Bäckhed att vi redan har utmärkta fungerande kostråd för de med metabola sjukdomar, dock inte från sjukvårdens sida. LCHF-kost eller den ketogena kosten, som innebär lite kolhydrater och mycket naturligt fett, leder till stärkt immunförsvar och balans i kroppens bakterieflora. Detta vet vi idag genom tusentals enskilda självstudier av människor som genom sin erfarenhet kan konstatera att deras kroppar gjort stora hälsovinster med den ketogena kosten. Vi vet att detta fungerar. Men vi vet inte riktigt varför det fungerar? Detta är den stora utmaningen professor Bäckhed!!

Ny koststudie finns färdig!

På Sahlgrenska Akademin finns en förstudie som ska leda till en ny koststudie men som tyvärr ligger kvar i en byrålåda. Den är ännu så länge ofinansierad eftersom det verkar som att koststudier på människor inte är intressant. Den studien ska studera effekterna på människor med diabetes typ 2 som äter enligt två olika kostmodeller, Tallriksmodell och LCHF-modell. Det är ingen mus-studie utan en vetenskaplig studie på riktiga levande människor. Professor Bäckhed är välkommen att kontakta mig för mer information om han tycker att detta verkar intressant, kontakta mig på lindgren.mats@comhem.se. Även du som råkar ha 5 miljoner kronor över är välkommen att kontakta mig för den summan är precis vad koststudien kostar.

DSC04400

Mina och andras erfarenheter!

Det är snart 7 år sedan jag lade om min kost till LCHF. Det är ett beslut som jag aldrig kommer att ångra. Jag var nämligen kraftigt sjuk i flera olika metabola sjukdomar som t.ex. diabetes typ 2, kärlkramp, kronisk värk med reumatism, prostatainflammation och kronisk bronkit. Jag äter naturligt fett som finns i ister, smör, ekologiskt kallpressat kokosfett, olivolja första pressningen och fett från fisk. Däremot är margariner och olika slags kemiska fetter helt bannlysta i min kost. Väldigt lite kolhydrater har jag ätit under dessa år och summan av denna kost har gjort mig helt frisk med bättre värden än när jag spelade elitfotboll för 40 år sedan. Dessa hälsovinster går inte att snacka bort. Men, vi behöver veta varför LCHF-kosten fungerar? Det är den stora utmaningen Professor Bäckhed!

Om du vill beställa min bok är du givetvis välkommen att kontakta mig på ovanstående e-postadress. Just nu håller jag på att färdigställa den engelska versionen av ”Frisk av mat”. Den är översatt av den fantastiska tandläkarfamiljen Mjörnstedt i England! Heder till ert arbete!

Tryckningen av den engelska boken sker de närmaste veckorna och kan beställas inom en månad. Jag vet inte riktigt hur den ska säljas i USA och England men det finns kanske några bra idéer från er läsare om det? Jag tar tacksamt emot dom!

3 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Håller med dig Mats om att LCHF är en förträfflig metod, jag m fl närstående mår superbra på LCHF och har fått många hälsovinster. Vården borde uppmuntra folk att våga prova, istället för att avråda eller som oftast skrämma bort dem. Och det är tragiskt på skola och dagis där mina barn klagar på att de får minimalt med pålägg och måste ta mer bröd om de vill ha mer. De klagar på att de hungriga redan innan lunch! Vi skickade med bär och grädde men det satte läraren stopp för! Jag laddar inför att dra ihop till kostmöte med rektor och matpersonal, mina barn ska inte hindras från hälsosamma val i skolan.

  Gilla

 2. Mitt i min positiva tro på LCHF så klurar jag på de (ovanliga?) fall där personer upplevt att LCHF inte funkade för dem trots att de provat seriöst över flera månader. (Jag bortser från alla bristfälliga försök där folk missförstått konceptet och/eller provat för kort tid.)

  a) diaré p g a gallsaltsmalabsorption. Här tänker jag mig att man gör klokt i att trappa upp mot LCHF gradvis i extra lugn takt. Någon annan idé? En mycket nära släkting hade just gallsaltsmalabsorption för några år sen, men äter LCHF med stor framgång sedan ett år tillbaka. Så det behöver inte alls vara en omöjlig kombo som vissa vill tro.

  b) gamla gallstenar orsakade av fettsnål kost, som kommer i rörelse vid introduktion sv LCHF. Här tror jag också på gradvis övergång mot LCHF istället för abrupt, så stenarna mjukas upp och kan komma ut som grus/sand i lagom takt. Om man redan byggt stenar på fettsnål kost kommer man troligen fortsätta med det om man fortsätter med fettsnål kost, en återvändsgränd.

  c) finns många med bortopererad gallblåsa som kör LCHF med bra resultat. Återigen klokt att gå gradvis vid intro av LCHF.

  d) de flesta verkar ha/få ”bra” kolesterolvärden på LCHF. I vissa (ovanliga?) fall blir kolesterolvärdena utanför referens, men personen mår mycket bra på LCHF. Sannolikt stämmer inte ref-värdena särskilt bra för de som kör LCHF. Och det finns en norsk studie som visade att högre kolesterol är bra för kvinnor och neutralt för män. Och om jag minns rätt visade en annan studie att intag av mat rik på kolesterol hjälpte försökspersonerna mot TBC. Dessutom är det känt att kolesterol ökar vid vid viktnedgång och det är helt normalt. Kolesterol kan också öka när immunförsvaret jobbar, det är en del av det!

  e) orolig mage, ibs, tarmsjukdom? Vården ger ofta råd om att äta fettsnålt eller bara fortsätta som vanligt. Jag känner en som opererades för crohns, led i många år och blev människa igen först efter tre veckor på lchf. Strålar fortfarande av hälsa nu 8 år senare, fortfarande på lchf. Finns tusentals andra liknande exempel.

  Gilla

 3. Den kanadensiske doktor Jason Fung har en förklaring varför man drabbas av diabetes typ 2. Det handlar om insulinresistens och vad som orsakar det. Han säger att det är för mycket INSULIN som är orsaken till att vi blir resistenta mot insulin. Behandlingen är ju sålunda att äta mat som mat som inte höjer insulinet.På vårdcentralen tar man ju aldrig/sällan insulinvärde, bara blodsocker som bara är ett senare symtom. Förmodligen har många människor högt insulinvärde långt innan de får högt blodsocker. Vem vet vilka andra sjukdomar detta kan medföra. Ett problem med höga insulinvärde är ju fetma. Kanske förändras även tarmfloran av detta. Insulin är ju ett ursprungligt hormon som även påverkar andra hormoner i vår kropp och ger oss obalanser. Ex PCOS, sköldkörtelproblem o.s.v.
  Läs Nisse Simonsson sida på Facebook. Där finns ett inlägg om Jason Fung. Inlägget visar en bild på en oändlig ladsväg.Det är skrivet på engelska, men mycket informativt. Läs även boken av Agneta Schnittger ”Insulin- den felande länken”

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: