Farbror B har glömt tabletterna!

september 21, 2015 kl. 9:59 f m | Publicerat i Okategoriserade | 10 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , ,
Vendela Berglund, AT-läkare Gävle.

Vendela Berglund, AT-läkare Gävle.

Vendela Berglund, underläkare AT i Gävleborg har skrivit krönikan nedan som är publicerad i läkartidningen;

”Jag träffar farbror B på avdelningen. Farbror B är yr. Har ramlat. Det visar sig att farbror B har 25 läkemedel på sin lista. 4 blodtrycksmediciner och 1 vätskedrivande. Han blev väldigt kissnödig då, så han fick en tablett mot trängningarna. Och så salttabletterna för blodsalterna han tappar av vätskedrivande (de är totalt 6+4 piller om dagen). Och så vitamin B12 och folsyra, för de har han alltid haft, i förebyggande syfte. Folsyradosen är 20 gånger dagsbehovet för gentlemän i farbror B’s ålder (det kan öka risken för cancer, men det visste man inte 1992 när han fick tabletten, och det är klart, farbror B är gammal).

Farbror B har också blodfettssänkande, för att han hade en hjärtinfarkt för 10 år sedan (men för den plackstabiliserande effekten kan det räcka med 3 månaders behandling för farbröder som B). Han får lite ont i musklerna av den – något som är vanligt bland årgångar som B. Mot det har han fått kortison, för det kanske kan vara polymyalgia reumatika också. Och på grund av hjärtinfarkten har han också två blodförtunnande, det stod så i riktlinjerna då. Och så något som skyddar magslemhinnan när man står på blodförtunnande och kortison, så att den inte börjar blöda. Fast blodvärdet har varit lågt ändå, så han har fått järntabletter. Han får lite ont i magen av dem, men farbröder som B är noga med att ta alla tabletter enligt doktorernas order. Tabletterna hette något annat sist han hämtade ut dem också, så det är bäst att ta två för säkerhets skull.

På grund av blodsalterna (och faktiskt också på grund av tabletten mot trängningarna) har han blivit lite förvirrad, farbror B. Letat efter taxen Tudor som gick bort för fyra år sedan. Han har fått antibiotika för urinvägsinfektion, för det måste det vara. Och så har magen hamnat i olag. Mer antibiotika. Som farbror B fått av en snäll doktor som inte vetat att farbror B tar järntabletterna samtidigt och därför inte kan tillgodogöra sig bakteriedödaren. Förvirrad ja, lugnande tablett, så att farbror B kan få sova. Han såg fler taxar av den – och när han skulle fånga en av dem så ramlade han. Farbror B hamnar på lasarettet. Han har ingen medicinlista med sig. Och eftersom farbror B bara ser taxar kan han inte tala om vilka tabletter han tar så farbror B får inga alls. Två dagar senare kan farbror B redogöra för alla tabletter i minutiös ordning. Men han får bara fyra med sig hem.”

DSC04400

Mina kommentarer!

Tack Vendela, AT-läkare, för att du skrivit denna krönika. Den ger en roande inblick i hur vi fastnat i medicinträsket. Det verkar som att man bör vara väldigt frisk för att klara av att äta alla tabletter som skrivs ut.

Det verkar som att vi överlåtit vår hälsa till folk som lever på att vi är sjuka!! Ja, läkare och sjukvård får faktiskt sitt uppehälle genom att vi är/blir sjuka, det går inte att komma ifrån. Medicinindustrin får sina vinster tack vare att vi inte blir friska, ja det går inte att tolka på annat sätt. Om tabletterna verkligen hade botat så hade ju hela verksamheten gått i konkurs på ett tidigt stadium.

Hade vi haft en fungerande förebyggande friskvård som alternativ till tablett-galenskaperna så hade allt varit frid och fröjd men det har vi inte.

Det finns förstås ett alternativ för att komma ur medicinträsket och det är att äta naturlig mat. Ketogen kost eller LCHF-kost är  inflammationshämmande i sig och stärker immunförsvaret så att tabletterna inte behövs eller kan minskas radikalt. Den största orsaken till att vi blir sjuka från början är definitivt en ohälsosam kost som består av för mycket sockerarter/kolhydrater och för lite naturligt fett.

Om du har inflammatoriska tillstånd i kroppen och ännu inte prövat LCHF-kosten så bör du definitivt göra detta omgående. Om du är orolig för medicinerna så kan du fasa ut dom samtidigt som du äter enligt din nya kostmodell, LCHF. Ta en av tabletterna som du delat i hälften och därefter en som du delat i fyra delar och därefter i åtta delar och därefter släpper du taget om medicinerna.

Ta hjälp av min guide och inspirationsbok ”Frisk av mat”. Här får du en röd tråd att följa och en förklaringsmodell som fungerar. Dessutom får du veckomenyer och recept på alla måltider under dagen. Maila namn och adress till lindgren.mats@comhem.se eller till info@lchfmatkasse.se så skickar jag betalningsanvisningar. Läs mer om boken här.

IMG_0040

 

 

10 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Hej Mats
  Så sjukt är landet Sverige idag tyvärr att en hel vårdapparat till stora delar bygger på att folket skall hållas lite lämpligt sjuka & krassliga för om dom skulle vara friska skulle det gå åt h-veta, snack om landet hyckleri och detta faktum är det få som törs orda om (jag är en, och du är en annan) men alla ynkliga fega politiker är tysta och pladdar mest på om hur många flera som beräknas bli sjuka inom närmsta åren. Samma politiker förstår inte att det är bättre och billigare, att ha kostråd som är bra för människorna i stället för sådana, som maximerar vinsterna för livsmedelsindustrin.

  Gilla

 2. Tragiskt är det…ser i mitt jobb dagligen människor med hur många tabletter som helst…jag skulle vilja prova lchf men tål inte äggvita, vit fisk och laktos….finns det hopp för mig oxå?

  Gilla

  • Jajamen, Ingrid! Protein finns att få från många andra livsmedel än vit fisk och äggvita. Laktosfria produkter har ju exploderat i affärerna numera dessutom. Kostdoktorn är en bra sida att börja på.

   Gilla

   • Tack för svaret =) ska omgående gå in och kika.

    Med vänlig hälsning Ingrid

    Gilla

  • Det är inga problem alls, du äter som du gör nu men byter ut kolhydratrika saker som potatis/pasta/ris mot grönsaker som tex blomkål, broccoli, spenat mm och ökar bra fetter, i ditt fall då smör/grädde inte är lämpligt pga lactosen så kan du tex lägga till avocado, kokosfett (ett bra kallpressat sådant) och fettrika nötter mm
   Dessutom så bör ghee fungera (klarat smör/smörolja), denna kan man tillverka själv från smör. Det kan innehålla spår av laktos men beroende på hur känslig man är så kan det fungera.

   Gilla

  • Hej Ingrid!
   Man kan utveckla allergi och intolerans mot nyttiga produkter märkligt nog. Anledningen till det är enligt min erfarenhet att man länge skadat sitt immunförsvar med en inflammerande kost (kost med för mycket sockerarter). Man har inflammatoriska tillstånd i kroppen som skadar balansen. Det går dock att läka dessa inflammatoriska tillstånd genom att börja äta LCHF-kost men undvika det som kroppen inte tål för tillfället. På sikt kommer kroppen att reparera sig själv om du är konsekvent.
   Bästa hälsningar från Mats

   Gilla

 3. Vendela AT- läkares vittnesbörd, häftig. En ståuppkomiker kunde inte ha gjort det bättre . . man kan skratta, gråta, vilket som! . . Kan det här vara speciellt för ”världens bästa sjukvård” eller bör man kalla det ”världens mest lukrativa sjukvård”?

  Gilla

 4. Äta rätt säger du? Hur kan man äta rätt genom att äta lik? Varför förespråkar du inte veganismen? Kan vi inte göra två flugor glada och på smällen här och utesluta allt animaliskt? Det går jättebra och är inte svårt. Om du nu ändå inte tycker som jag; vad har du för råd för en vegan att äta då för att äta rätt?

  Gilla

 5. GÅR DET ATT ÄTA SIG FRISK OCH LAGOM VIKTIG ?

  Mitt svar på det är ja – därför att med dr Annika Dahlqvists artegna = hälsobringande LCHF-kost = bara ca 20 % av socker och kolhydrater – till förmån för mera av animaliskt fett och ekologiskt vegetabiliskt fett av typ kokosolja och olivolja, sedan mer än fem år tillbaka, så har jag blivit av med min livshotande kärlkramp sedan ca tre år tillbaka.

  Jag är lagom viktig = jag mäter 1,81 m över marken jag går på, väger ca 70 kg och är numera frisk som en nötkärna = jag har ej ont någonstans och äter inga mediciner – trots att jag är drygt 74 år LivsErfaren.

  Om detta skrev jag ett brev till en kompis om 2013 – och det finns på nätet här. Professor Göran Sjöbergs kåseri om livsfarliga kolhydrater går ej av för hackor heller – om hen så säger.

  Jag köper numera också företrädesvis sådant som är ekologiskt odlat = sådant som ej är gödslat med rötslam, konstgödsel och ej är sprutat med bekämpningsmedel.

  Tränar gör jag aldrig – men en timmes promenad i lugnt tempo blir det som vanligast varje dag. Det har jag hållit på med sedan mitten av 1970-talet. Det mår min Kropp helt enkelt utmärkt bra av.

  Gilla

 6. http://www.lakartidningen.se/Aktuellt/Kultur/Kronika/2015/09/Polyfarmacia-patologica/#comments

  Kommentarer i Läkartidningen!

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: