Immunförsvar och ålderskrämpor!

oktober 7, 2015 kl. 10:52 f m | Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , , , , , , ,

funny-old-people-part2_3

Idag skriver jag om mina erfarenheter kring hur ett skadat immunförsvar skapar förtida ålderskrämpor. Finns där ett samband och vad är i så fall den gemensamma nämnaren?

Mina tidigare inflammatoriska sjukdomar (diabetes typ 2, reumatisk värk, kärlkramp, prostatainflammation m.m.) är ju typiska sjukdomar där läkaren med bestämd min deklarerade för mig att dessa sjukdomar hör till åldern. – Det är inte konstigt att du får dessa sjukdomar, sa läkaren till mig när jag var 55 år. – Dessa sjukdomar hör till åldrande-processen och är fullständigt normalt i din ålder (då 55) förklarade läkaren. – Du har s.k. ålderskrämpor och det får du tyvärr finna dig i, fortsatte läkaren med sin allvetande min!!

Idag, sju år senare, har jag inget kvar av dessa ålderskrämpor och inte några mediciner alls. Jag har fantastiska värden numera och läkarna förklarar det med att jag måste vara ett undantag som bekräftar regeln. Förutom att jag är frisk från mina ”kroniska” inflammationer så har jag bättre hy, bättre syn och större tonomfång på sångrösten.

Vad har jag då gjort? Jo, jag har ätit strikt ketogen kost i sju år, LCHF-kost. Det är den enda livsstilsförändring som jag gjort.

Ett skadat immunförsvar ger ett snabbare åldrande!

Jag hävdar med bestämdhet att det som skadar immunförsvaret mest är kosten. Det som stärker immunförsvaret bäst är likaledes kosten. Hur går detta ihop? Jo, en normalkost i vårt snabb-matsamhälle består till 60-70 procent av kolhydrater/sockerarter. Naturligt fett är en bristvara i den normalkosten. Detta s.k. missbruk leder till metabola sjukdomar och ett skadat immunförsvar. Bröd, mjöl, pasta, frukostflingor innehåller så mycket inflammerande sockerarter att dessa produkter borde stå på godishyllan med varningstext på förpackningen. Dessa produkter är extra farliga eftersom vi inte ens får en varningssignal i form av sötma. Det får man ju från godis. Vi människor tål i bästa fall kanske högst 15-20 procent kolhydrater i maten.

Några procent av oss människor verkar födas med gener som tål vad som helst. De kan röka, äta vad som helst och ändå bli 100 år utan att vara sjuka under tiden. Men alla vi andra vad ska vi göra?

smr_124422494  images thumb_avocado

Ju äldre desto mer noga med maten!

Att vi förväxlar inflammatoriska tillstånd i kroppen med åldersbesvär beror på en enorm okunskap inom sjukvården och läkarskrået. Det finns ett  samband men det beror definitivt inte på hög ålder. Sambandet beror istället på den försockring/karamellisering som sker i kroppen av långvarigt ätande av för hög andel kolhydrater i maten. Vi får en sockeryta som med åren växer sig allt större och tätare på blodkärlsväggarna och som lockar bakterier att börja äta på dessa sockerytor. Därmed skadas immunförsvaret och vi får en obalans bland våra miljarder bakterier i kroppen.

Det är alltså inte fett/kolesterol som skadar utan kolhydrater/sockerarter. Kolesterolet är istället en mycket viktig del i immunförsvaret som inte får behandlas med kemiska medel som statiner. Det finns starka bevis för att ett högre kolesterol leder till längre livslängd och att ett lägre kolesterolvärde leder till kortare livslängd!!

Läs Lasse Forsbergs berättelse nedan som nykläckt pensionär!

Hej Mats!!! 

Lasse Forsberg i Umeå här. Köpte din härliga bok för ett tag sedan o skickade då med en berättelse om hur mitt första år som panncho varit, med en massa komplikationer o höga långtissockervärden. I mitten av Januari sa min diabetessköterska att jag hade ett långtidsvärde på runt 95, så det hade accelererat med väldig fart (65 i Nov.) Fick då utrustning för att kolla blodsockret hemma under 2 veckor, det låg på mellan 12-17, så efter 2 veckor sa då sköterskan att du måste nog börja med insulinsprutor( åt 2 Metformintabletter om dagen). Detta var den 22/1 o på Fredag 23/1 var jag på Apoteket o hämtade ut sprutorna. Satt sen o funderade över helgen, o läste intensivt på nätet om botande av Diabetes o kom väl som du fram till att här gäller det att ta bort kolhydraterna!!!

Måndag morgon startade jag med ett bs-värde på 15,4, åt LCHF o beslutade mig för att ta bort mjölk, öl o zero-läsken(all läsk förståss) ur min kost. Den 9/2 mätte jag 8,1 i bs o beslutade mig för att testa med att gå ner på 1 Metformintablett om dagen. Den 14/2 mätte jag 6,7 i bs o beslöt mig för att testa att köra utan Metformin. Nånstans runt 10/3 ringde sköterskan o funderade på läget- jag sa då att jag slutat med medicin o låg på runt 7,5 i bs. Hon larmar då läkaren o vid ett besök hos honom c:a 25/3 uppmanar han mig att käka Metformin, trots att jag visar honom mina anteckningar o där bs:et visar 6,3. Jag fortsätter dock trotsa honom, o för 10 dagar sen fick jag brev från sköterskan som ville att jag skulle komma in o lämna prov för långtidssockret, så skulle hon sedan skicka hem ett svar till mig. Förra Måndan(4/5) lämnade jag prov o på Tisdag e.m ringer sköterskan o säger: Jag sitter här o stirrar på ditt testresultat o bara gapar. VAD HAR DU GJORT??? Ditt värde är t.om lägre än mitt- du är nere på 39!!!!! Svar: Tatt bort kolhydraterna. 
Fingerproven ligger i dag på c:a 5,5 o viktmässigt har nog 8-10 kg försvunnit, samt blivit mycket piggare, synen har nog åsså blivit bättre, just nu känns allting: KANON!!! 
JAG VILL TACKA DIG FÖR ATT DU GAV MIG EN SKÖN KÄNSLA MED DIN BOK, O ATT INTE GE UPP MOT DOM SOM VILL GÖRA DIG SJUKARE!!!
 
Mycket vänliga hälsningar eller som jag brukar skriva: Ha´re!!!!
 
Lasse
Två berättelser till nedan om att det aldrig är för sent!

”Hej Mats! Tack for ett grymt inlagg (Är du karamelliserad?). Jag har äntligen fått mina föräldrar att börja med LCHF nu i somras och de ar helt häpna över hur alla deras krämpor försvinner. Far gick från 105 till 90 kg på 2 månader (har aldrig kunnat gå ned i vikt) och mor från 72 till 60kg. Hennes rodnade irriterade ögon ar helt bra, hennes leder (fingrar/hander, höfter) värker inte (fingrarna var alldeles svullna och röda i flera år) min far har parkinsons och har inte kunnat sova på nätterna på flera ar nu. Sista året somnade han aldrig innan 4 eller 6 på morgonen. (Han hade besvär redan innan att komma i säng innan 1, 2 på natten men nu med värken blev det värre. Sista 2 månaderna så har han börjat kunna gå och lägga sig kl 10 på kvällen och vaknar vid 7 på morgonen utvilad! (Han har även börjat tvingas trappa ned sin medicin då han börjat bli överrörlig på samma dos, vilket teoretiskt inte ska kunna ske). Min mor ar helt chockad (känslosam) och kan inte förstå hur det ar möjligt. De var så himla slitna och nedarbetade och nu mår de sa himla bra. Det tog bara 4 år av tjatande. /A-K”

”Anna Maria 
vill dela med mig av mina erfarenheter med att kostbehandla en åldring som har överlevt både stroke och omfattande hjärnblödning för 3 år sedan.
Min gamle far har lidit av hjärtflimmer, förstorad prostata samt ljumskbråck under många år, när han för några år sedan drabbades av stroke och sedan hjärnblödning. För att avlasta min syster som han bor hos erbjöd jag mig att ta hand om honom ett tag. Från första dagen fick han LCHF som jag själv äter sedan snart 10 år tillbaka.
Han blev starkare och så småningom började han ta långa promenader med sin rollator. Efter ½ år kunde han gå långa sträckor med bara gåstavar.
Han är nästan 90 och fortfarande på benen. Hans prostata har blivit mindre och hans ljumskbråck får man inte höra talas så mycket om nuförtiden.
Han fortsätter att äta kolhydratreducerad kost, undviker söta drycker, bröd och pasta alldeles på eget bevåg.
Förra sommaren tog vi med honom på en semesterresa ut till havet och han gick efter stranden långa sträckor utan stöd.
Jag är säker på att han inte skulle vara fullt så ”funktionsduglig” om han i stället bodde på ett svenskt äldreboende och blev utfodrad på det sättet som är gängse där.”

För dig som vill pröva hur du stärker ditt immunförsvar kan jag rekommendera min bok ”Frisk av mat” som är både en guide och inspirationsbok. Här får du en röd tråd att följa och en förklaringsmodell som fungerar i praktiken. Dessutom får du både veckomenyer med recept och tips för alla dagens måltider. För att beställa mailar du namn och adress till lindgren.mats@comhem.se eller till info@lchfmatkasse.se så skickar jag tillbaka betalningsanvisningar. Boken kostar 195 kronor inklusive frakt. Du kan också komplettera med Mats LCHF-utbildning som du beställer på någon av ovanstående e-postadresser. Utbildningen kostar 199 kronor.  Läs mer om boken här.

IMG_0040

 

 

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: