Utmana dig själv, nolla kolhydraterna!

oktober 22, 2015 kl. 1:42 e m | Publicerat i Okategoriserade | 17 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

funny-old-people-part2_3

Idag utmanar jag dig oavsett om du är LCHF-expert eller nybörjare som har metabola besvär. Även du som inte har några besvär alls borde anta den här utmaningen för att se effekterna av den. Jag pratar om att nolla kolhydraterna helt och hållet under ett dygn. Jag befinner mig i slutet av detta nollar-dygn och värken i min vänstra axel har släppt liksom att blodsockret har sjunkit ordentligt. Jag mår bättre och känner mig piggare!

Det är lätt att bli lite kaxig när man mår bra och då kan det sakta smyga sig in lite mer kolhydrater i kosten eftersom jag tror att jag tål det. Lika sakta kan värken smyga sig på liksom ett högre blodsocker och då kan det som i mitt fall bli problem eftersom jag har diabetes typ 0, tidigare typ 2. Man blir trött och orkeslös och undrar hur detta kan komma sig. – Jag äter ju bra LCHF-kost, tänker jag då! Men ett gammalt sockerberoende är djävulskt raffinerat och kan smyga sig på när man minst antar det. Det kan bli lite mer frukt, lite för mycket  86-procentig choklad m.m.

Nolla kolhydraterna!

Det finns en metod som fungerar enormt bra och som ger immunförsvaret en riktig boost. Det handlar om att nolla kolhydraterna under minst ett dygn. Jag kallar även metoden LCHF 2-5 och den finns beskriven i min bok ”Frisk av mat, LCHF från början”. Du ska inte äta några som helst kolhydrater under ett dygn. Är det möjligt tänker någon och är det verkligen bra? Jag kan berätta att det verkligen är jobbigt, särskilt för en som är sockerberoende. Det påminner om hur kroppen reagerar när man slutar röka eller slutar snusa. Efter några timmar blir jag själv alldeles darrig och dessutom lättirriterad. kroppen ropar efter kolhydrater. En ägare till en ICA Maxi-butik som jag samarbetar med försökte nolla kolhydraterna för att läka vissa inflammatoriska besvär som han hade men klarade bara cirka 4 timmar.

Vad händer i kroppen vid nollning?

Det sätter gång processer i kroppen som den inte är van vid. Därav vissa märkliga reaktioner. Efter ett tag startar levern med produktion av ketoner. Ketoner är ett slags kroppseget blodsocker. Att vara i ketos innebär att levern hjälper till med blodsockerproduktion (glukos) som bränsle för våra celler. Det intressanta i sammanhanget är att levern bara producerar precis så mycket ketoner, blodsocker från levern, som cellerna behöver. Varken mer eller mindre.

Själva bränslet för inflammatoriska tillstånd i kroppen är överskott av glukos som går ut i blodbanorna och glaserar artärväggarna, en slags karamellisering av våra blodvägar, enligt min mening. Här finner bakterier dessa försockrade, glaserade artärväggar som oemotståndliga. Bakterier börjar äta på sockret som finns på artärväggen och därav skapas små sår som i sin tur startar en inflammation. En kolhydratrik kost skapar en aldrig sinande ström av överskottsglukos som i sin tur fortsätter att karamellisera artärväggarna. Detta leder till kroniska inflammatoriska tillstånd i kroppen och är alla metabola sjukdomars moder enligt mitt sätt att se på saken.

Värken släpper!

När du tar bort kolhydraterna helt så bildas inget överskott av glukos alls som kan gå vidare ut i blodkärlen. Jag tror att bakterierna, som är vana vid en kontinuerlig tillströmning av överbliven glukos, blir förvirrade och kan gå tillbaka till sin plats som en del av immunförsvaret. Detta är min teori och ingen vet ju riktigt säkert hur det förhåller sig men vi vet att det hjälper och fungerar. Immunförsvaret får en fantastisk boost av att vi inte äter några kolhydrater alls under detta dygn. Min värk i axeln har släppt efter 24 timmars nollning av kolhydraterna.

DSC04400

Jag utmanar dig!

Du som inte blir av med inflammatoriska tillstånd i kroppen utmanar jag härmed till att nolla kolhydraterna under minst ett dygn och helt under den vakna delen av dygnet. Det kommer att bli jobbigt men värt besväret. Du kommer att uppleva hälsovinster som du inte trodde var möjligt på så kort tid. Den mat som du ska äta ska innehålla mycket naturligt fett och inga kolhydrater alls.. Ägg är det ideala livsmedlet när du ska nolla kolhydraterna. Jag brukar koka ägg, cirka 4 stycken i taget och per måltid. Jag blandar löskokta ägg med mycket smör och salt.  Det blir cirka 12 ägg totalt under den vakna delen av dygnet och rikligt med smör till frukost, lunch och middag. Du kan förstås äta fisk och kött också. Tonfisk fungerar bra tycker jag under en nollar-dag.

images smr_124422494  Kokosfett

Ge dig själv denna erfarenhet och ge inte upp när det börjar bli jobbigt, när kroppen börjar skrika efter kolhydrater. Håll emot och du kommer att bli enormt belönad. Kommentera gärna här på Fet Hälsa-bloggen hur det kändes för dig att nolla kolhydraterna! Du kan också skriva till lindgren.mats@comhem.se eller till info@lchfmatkasse.se om du inte vill att dina kommentarer ska vara offentliga. Jag frågar alltid personen om jag vill publicera någon kommentar. Du kan förstås maila mig direkt ovan om du vill beställa min bok så skickar jag tillbaka betalningsanvisningar.

Mer hjälp att få!

I min bok ”Frisk av mat” och i Mats LCHF-utbildning får du mer hjälp och guidning. Beställ här!

IMG_0040

17 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Hej, jag har läst din bok och tycker det verkar vettigt och logiskt. Har kört LCHF under 4 månader men tyvärr slarvat med fettet sista veckorna. ”Det blir nog bra ändå” tänkte jag… Tyvärr så blev jag så sockertokig att jag nu har ätit socker/kolhydrater (inga stora mängder men ändå) varje dag under ett par veckor. Alltså, min slutsats blir att jag måste äta mer fett så jag håller mig mätt och glad och inte vill ha socker. En bra erfarenhet att prova på så nu vet jag hur jag ska göra framöver. Tack för din bok och alla kloka råd du ger.
  Hälsningar
  Åsa Widén

  Gilla

 2. Jag ska absolut testa detta. Själv äter jag mer och mer strikt, ”fuskar” bara när jag känner att det krävs av artighetsskäl (några få gånger per år), och då rör det sig kanske om en liten brödbit, nån matsked ris eller några gram socker. Äter aldrig sådant hemma hos mig.

  Men jag har några besvär som kanske kan läka ut med nollandet. Och jag gillar ju fett (smör) så jag ska läsa i din bok (som dök upp i brevlådan igår) och låta mig inspireras.

  Gilla

 3. Hej
  Jag har sen i juli månad lämnar bort kolhydrater och fått ner min sänka från 80 till 40, nu undrar jag hur är de med ren honung direkt från bikupor, innehåller den
  kolhydrater och hur mycket i så fall, har egen biodling. Boken får jag snart ☺

  Gilla

  • Ja, honung innehåller givetvis socker och då mestadels i form av fruktos som är extra förrädiskt eftersom det tar tid för det att komma ut i blodet.

   Gilla

 4. Hej!
  Lever med ständig värk i kroppen som inte ger med sig. Har ätit LCHF i flera år med vissa undantag.
  Har påbörjat med äggfastan och även lagt in fastedag.
  Går inte ner i vikt som jag skulle behöva.

  Gilla

 5. Hej,
  Detta låter spännande, jag ska absolut testa detta och se vad som händer.

  Gilla

 6. Tack för att du skrivit boken köpte den till vår son som efter mycket bekymmer med hjärtat oxå fått diabetes han har varit till VC men de hör inte av sig ,,,?? han sa, jag ska läsa boken först får jag se om jag bryr mej om att ta kontakt med dom. Vi har fått bättre mathållning i hela vår familj ja flera kommer till efter hand Nu ska jag prova att utesluta varje uns av kolhydrater men det kräver lite eftertanke och det är nog bäst med ägg dom kan man lita på<3

  Gilla

 7. jag ska också ta en dag för att komma igång. Har slarvat jätte mycket så min kropp mår inte alls bra. Jag håller på med en utredning gällande min rygg. Men jag måste tänka endå hur jag äter. För just nu mår jag inte alls bra. Så jag tar din utmaning

  Gilla

 8. Jag testade vid ett tillfälle för några år sedan att leva enbart på ägg och smör…ett par veckor tror jag det blev. Det pratades inte särskilt mycket om olika sätt att äta lchf då. Minns inte att jag märkte någon skillnad; inte på vikten I alla fall. Men jag kan testa igen, enstaka dagar men mer uthålligt.

  Gilla

 9. Intressant artikel! Detta ska jag absolut testa.
  Men jag har en fråga. Jag undrar hur mycket kolhydrater du normalt äter. Du beskriver rätt jobbig abstinens som påminner om första gången jag lade om kosten från socker- till fettdrift. Trots en mycket mer liberal kosthållning nu och nio år av återfall i sockerträsket då och då, har jag aldrig känt av en sån abstinens igen när jag skärpt upp kosten.
  Detta är naturligtvis individuellt, som allt annat. Men jag tror inte man med nödvändighet blir darrig och lättirriterad av nollning om man redan är LCHF:are. Dessutom kan man ju vara i ketos utan att nolla. Vad tror du?

  Gilla

  • Hej CL! Du tänker nog på den personen från ICA som blev nästan galen av sockersug. Vi är alla olika och jag är faktiskt själv förvånad hur min kropp reagerade på att inte få några kolhydrater alls. Det var skakigt ett tag. Av det kan man sluta sig till att jag nästan omärkligt ökat mitt intag av kolhydrater den senaste tiden utan att märka det. Min värk i axeln var en slags signal till mig själv att nu är det dags för skärpning. Så blev det och värken i axeln finns numera inte. Härligt är vad det är!!:)

   Gilla

 10. […] Utmana dig själv-nolla kolhydraterna! […]

  Gilla

 11. Intressant. Äter lchf nu men äter ju grönsaker bla. Kanske man ska prova ett dygn bara för att se och för att jag är tveksam till att jag kommer känna någon skillnad 😉

  Gilla

 12. Hur är det med kaffe/te samt kryddor under ett nollningsdygn?

  Gilla

  • Hej Jasmin!
   Jag tycker inte du behöver oroa dig för kaffe/te eller kryddor. Det påverkar inget.
   Hälsningar Mats

   Gilla

 13. […] att du kommer ihåg min utmaning om att nolla kolhydraterna för att boosta immunförsvaret. Hela tanken är att stoppa inflammatoriska tillstånd i kroppen […]

  Gilla

 14. […] Utmana dig själv-nolla kolhydraterna! […]

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: