Nolla kolhydraterna – eftertankar och reflektioner!

oktober 26, 2015 kl. 9:14 f m | Publicerat i Okategoriserade | 17 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , ,

7389807-t6MGd

Några erfarenheter rikare!

Jag har lärt mig en hel del av mina fyra dagar med noll kolhydrater i kosten. Först nu i efterhand förstår jag att jag omedvetet tillåtit mer kolhydrater i kosten än vad jag egentligen tål. Jag höll faktiskt på att kliva tillbaka rakt in i det metabola syndromet. Tidigare har jag ju haft diabetes typ 2, reumatisk värk, kärlkramp, prostatabesvär, kronisk bronkit m.m.

I min enfald lyckades jag inte tolka signalerna från min onda axel. Den värken har plågat mig ett tag. Jag trodde att det var nerverna som var ihop-klämda men det var fel. Anledningen till att jag trott detta kommer från sjukvården och olika läkare. Nu vet jag att det faktiskt var en inflammation lika f-bannat. Den inflammationen ströps med hjälp av mina fyra dagar med noll kolhydrater. Faktiskt försvann värken redan efter två dagar.

Mitt blodsocker är tillbaka på rätt nivå igen. Jag har varit ganska trött under en period men har inte kopplat den signalen till ett högre blodsocker. Det borde jag ha gjort. Jag känner mig mycket piggare och starkare nu efter mina fyra nollar-dagar av kolhydraterna.

Jag har under en period ätit för mycket frukt, det är min största förklaring till värk, högre blodsocker och trötthet. Vit grapefrukt vet jag att jag tål men det har varit svårt att få tag i det och då har det blivit röd grapefrukt istället. Jag har även ätit annan frukt där jag definitivt borde veta bättre.

 Reflektioner!

Om man som jag en gång varit fast i det metabola syndromet med ”kroniska” inflammatoriska sjukdomar som följd så kan man faktiskt omedvetet glida tillbaka till en kosthållning som man inte tål. Jag blev kaxig och trodde att jag numera tål mer än vad jag egentligen gör. Det är nu bekräftat att så inte är fallet.

Men det fantastiska är ju att jag med hjälp av nollningen av kolhydraterna blev av med värken och fick ett normalt blodsocker. Detta på mindre än fyra dagar. Det ger ju hopp för oss alla. Nu kommer jag att strama åt kosthållningen och göra ytterligare en nollning av kolhydraterna om några månader.

Är det farligt att nolla kolhydraterna?

Frågan ovan är ganska korkad men jag måste ändå svara på den eftersom vår sjukvård, läkare, livsmedelsverk tror att det är farligt att inte äta kolhydrater. Fett och protein är livsnödvändiga och essentiella för oss människor men kolhydrater är det inte. Men det kan kanske bli lite trist att inte äta grönsaker. Vi tål oftast ovanjordsgrönsaker eftersom det innehåller mindre än 10 gram kolhydrater per 100 gram livsmedel. Det som ställer till det för oss är alla andra frestelser i form av frukt som har alldeles för mycket fruktos i sig och förstås alla mjölprodukter som borde stå på godishyllan i livsmedelsbutiken.

Jag rekommenderar alla som har svårt att bli av med metabola besvär, trots LCHF-kost, att med jämna mellanrum nolla kolhydraterna under några dagar. Det är ett fantastiskt sätt att boosta immunförsvaret och bli av med krämpor som man egentligen inte trodde var möjligt. Gör detta och utmana dig själv!

426190_368969776460321_275734919117141_1271432_1347543266_n

Diabetes Innovation!

Den 5 november arrangerar statliga Vinnova genom sin organisation SWElife ett symposium som de kallar Diabetes Innovation. Anledningen till detta är ju dessa förödande kostnader för samhället som diabetes och dess följdsjukdomar åstadkommer! Kostnaderna skenar och något måste göras anser man. Inbjudna är naturligtvis dessa gigantiska läkemedelsbolag som har kemiska preparat som problemlösning.

Även jag är inbjuden som representant och ska ”pitcha” för att få medel till vår koststudie och projektet Frisk av Mat som sker tillsammans med Sahlgrenska Akademin och olika högskolor. Jag ska försöka attrahera investerare och bidragsgivare till projektet och tala på engelska språket. Det blir första gången för mig. Funderar på att också berätta om hur kroppen reagerar på att nolla kolhydraterna, att boosta immunförsvaret! Det kommer nog inte läkemedelsfabrikanterna att gilla.

Vill du beställa min bok Frisk av mat

Boken ”Frisk av mat, LCHF från början” beställer du här.

Göteborg 2015-10-26

Mats Lindgren

 

 

 

 

17 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Har hört att man skal vara försiktig med ägg, det höjer kolestrolet, jag skal ha mitt kolestreol ner, men du äter ju mycket ägg går det bra endå???

  Gilla

  • Varför sänka kolesterolet? Din kropp behöver kolersterol för att reparera kroppen. Farligt med ägg? ändå blir det till en kyckling???? Ägg är antagligen det bästa en människa kan äta. Där finns allt för att bygga ett nytt liv.

   Gilla

  • Nej nej Grethe du är lurad. Det är en myt att kolesterolet är farligt. Det är tvärtom så att kolesterolet är kanske den viktigaste komponenten i ditt immunförsvar. Levern och cellerna producerar precis så mycket kolesterol som kroppen behöver. Du kan äta hur många ägg som du vill. Gör det, du kommer att må bra av det!
   Hälsningar Mats

   Gilla

 2. att nolla kolhydraterna verkar vara klokt! Grönsaker och frukt är gammalmodigt att tro på att det är så viktigt tycker jag! Jag lever på ägg, smör, kokosfett, kaffe, rödvin ibland, lite ost och sill eller makrill. Fastar oftast ca 24 timmar, alltså äter endast en gång om dagen. Då sänks både mitt blodsocker och min vikt! (har Diabetes typ 2, och kämpar med sockerberoende) Din blogg Mats, är jättebra! Karin Ternborg

  Gilla

 3. Hej Mats
  Jag har tidigare varit i kontakt med dej.
  Nu har jag en förfrågan om du skulle kunna utveckla/ förklara mera om vad insulinresistens är och hur det kan visa sig.
  Jag har läst en del, men får inte riktigt grepp om detta!
  Du har ett enkelt språk och kanske egen erfarenhet?!
  Vänligen christel

  Gilla

  • Hej Christel! Jag håller med dig om att begreppet insulinresistens är något diffust. Insulin är ju det hormon som bukspottkörteln tillverkar och som fungerar som en slags dörröppnare för våra celler att släppa in bränslet glukos. När vi blir insulinresistenta fungerar inte denna process på rätt sätt. Det handlar då om att vi äter för mycket sockerarter/kolhydrater som gör att insulinet förlorar sin funktion och blodsockret stiger.
   Enligt min förklaringsmodell så är det helt enkelt så att cellerna blir mätta och stänger igen när de fått tillräckligt med bränsle. Det hjälper inte hur mycket insulin som tillverkas i bukspottkörteln, cellerna förblir stängda trots att insulinet förtvivlat försöker hålla uppe celldörren. Effekten blir då att det uppstår ett överskott av glukos som inte går ut som nummer 2 utan istället fortsätter ut i blodbanorna och fastnar på blodkärlsväggarna. Jag brukar kalla det för att vi blir karamelliserade/försockrade. Denna process är ursprunget och grunden till hur våra metabola sjukdomar uppstår tror jag. Det som då händer när blodkärlsväggarna blir alltmer glacerade är att vissa bakterier finner denna sockeryta enormt aptitlig. Man börjar äta på sockerytan så att det bildas små sår i artärväggarna. Vips så uppstår det inflammation som ju är kroppens egen försvarsmekanism. problemet är nu att inflammationen har en tendens att bli kronisk eftersom tillflödet av glukos/blodsocker som blivit över fortsätter att karamellisera blodbanorna. Denna process skadar immunförsvaret och vårt PH-värde i kroppen. Detta händelseförlopp är de metabola sjukdomarnas moder anser jag.
   Hoppas min teori har hjälpt dig hälsar,
   Mats L

   Gilla

 4. Blev inspirerad av dig att nolla kolhydraterna. Har oxå smugit in mer o mer kolhydrater och har under några veckor fått mer o mer ont i rygg o leder. Även tröttare. Har nollat första dan idag. Har gått bra, men har lite huvudvärk nu ikväll. Ska nolla ett par dagar till, sen vanlig LCHF. Har även funderat på att köra 6:1 eller 5:2 framöver. Är helt enig med dig vad gäller kostens inverkan på vårt immunförsvar! Mina urinvägsinfektioner är helt borta när jag äter bra LCHF, men kommer som ett brev på posten om jag fått i mig för mycket kolhydrater under en tid.
  Lycka till med ditt fortsatta arbete för att sprida kunskap om LCHF! Du gör ett fantastiskt jobb!😀

  Gilla

 5. När jag slarvar med för stort intag av socker/kolhydrater – så får jag ont i tarmarna – och då särskilt ifall det har blivit några pepparkakor/havrekakor till kaffet under några dagar i följd. När jag slutar med det så försvinner det onda i magen efter något dygn.

  Så tala om att Kroppen är en vis vägvisare !

  Gilla

 6. Tack för LCHF. Den bästa kosten. Lite kolhydrater ska det vara. Man vill ju inte bli inflammerad i kroppen!

  Gilla

 7. Ett sätt många som vill äta ketogent tyvärr lurar sig själv är att inte fullt ut inse att för mycket protein obönhörligen omvandlas till glukos

  Blir det så spelar det ingen roll alls om man jagar de sista grammen kolhydrater eftersom det ändå blir glukos bakvägen via glukoneogenes 🙂

  Det gäller därför obönhörligen även att hålla koll på proteinet
  För att slippa omvandlingen till glukos kan de flesta beräkna sitt proteinbehov via formeln 0,8g protein per önskat antal kilon i vikt

  En 90 kilos bjässe bör således försöka undvika att äta mer än 0,8*90 gram protein dvs runt 72 gram totalt per dygn

  Omvandlat till kött/fisk ger det då ett utrymme på runt 360 gram givetvis uppdelat på alla måltider

  Blir man inte mätt så lägger man till fett ovanpå detta tills man är nöjd

  På detta vis håller man full koll på det socker som till sist hamnar i blodbanan och potentiellt främjar inflammationer 🙂

  Gilla

 8. Lycka till på Diabetes Inovation. Det behövs nya tankegångar som förhoppningsvis får vården att omvärdera hur man kan hjälpa cancersjuka på ett optimalt sätt. Dvs även börjar ge adekvat kostrådgivning som bygger på forskning och inte på ett ovederhäftigt tyckande som Livsmedelsverket står för.

  Gilla

 9. Hur strikt ska man vara när man nollar? En del livsmedel innehåller ju små mängder kolhydrater, t ex ost, ägg och majonnäs. Går de bort eller kan man äta dem när man nollar? Hur är det med te? Kan man dricka det eller bör man avstå de dagar man nollar?

  Gilla

  • Hej Petra!

   Du behöver inte vara orolig för varken ost ägg eller majonäs, anser jag för de har ytterst lite kolhydrater i sig och påverkar inte boostningen av immunförsvaret.
   Hälsningar Mats

   Gilla

 10. […] Nolla kolhydraterna – eftertankar och reflektioner! […]

  Gilla

 11. […] Nolla kolhydraterna – eftertankar och reflektioner! […]

  Gilla

 12. […] Nolla kolhydraterna – eftertankar och reflektioner! […]

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: