Nolla kolhydraterna, medicin mot inflammatoriska tillstånd!

oktober 29, 2015 kl. 9:46 f m | Publicerat i Okategoriserade | 28 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , ,

Det är definitivt ett faktum att om du nollar kolhydraterna minst ett par dygn så stärker du ditt immunförsvar kraftigt som i sin tur kan läka inflammatoriska tillstånd i kroppen. Det är lätt att glida tillbaka till att börja äta mer kolhydrater utan att man märker det. Man mår så bra av LCHF-kosten att man blir kaxig och tror att man tål mer än vad man gör. Så var det för mig senast och vips fick jag tillbaka värk i axeln och högre blodsocker som gjorde mig trött!

Som jag skrivit många gånger förut så verkar det som att inflammatoriska besvär kan överleva på väldigt lite bränsle (överskottsglukos/överskott av blodsocker). Det är därför som att även notoriska LCHF-ätare kan ha svårt att bli av med inflammatoriska tillstånd.

Lösningen är att nolla kolhydraterna i minst ett par dygn. Själv nollade jag kolhydraterna i fyra dygn senast. Då blev jag av med värken i axeln och blodsockret gick ner samtidigt som jag blev piggare igen.

smr_124422494  images

Hur gör man?

Du som har inflammatoriska besvär trots att du äter LCHF-kost bör verkligen pröva att nolla kolhydraterna. Det man bör tänka på är att använda så mycket naturligt fett som möjligt för att undvika att äta för mycket protein. Protein från kött och fisk kan bli till högre blodsocker baklänges genom processen glukoneogenes.  Bifogar en bra förklaring från Duvfa som kommenterar på Fet Hälsa nedan om proteinets förmåga att bilda glukos bakvägen.

”Ett sätt många som vill äta ketogent tyvärr lurar sig själv är att inte fullt ut inse att för mycket protein obönhörligen omvandlas till glukos

Blir det så spelar det ingen roll alls om man jagar de sista grammen kolhydrater eftersom det ändå blir glukos bakvägen via glukoneogenes  🙂

Det gäller därför obönhörligen även att hålla koll på proteinet
För att slippa omvandlingen till glukos kan de flesta beräkna sitt proteinbehov via formeln 0,8g protein per önskat antal kilon i vikt

En 90 kilos bjässe bör således försöka undvika att äta mer än 0,8*90 gram protein dvs runt 72 gram totalt per dygn

Omvandlat till kött/fisk ger det då ett utrymme på runt 360 gram givetvis uppdelat på alla måltider

Blir man inte mätt så lägger man till fett ovanpå detta tills man är nöjd

På detta vis håller man full koll på det socker som till sist hamnar i blodbanan och potentiellt främjar inflammationer” 

Jag använde minst 50 gram smör till varje måltid när jag nollade kolhydraterna och för det mesta blev det 4 kokta ägg med smör och salt till både frukost, lunch och middag. Ägg innehåller ju ytterst lite kolhydrater (0,5 gram) och den mängden kolhydrater har alltså ingen betydelse när man nollar kolhydraterna. Ägg är ett idealiskt livsmedel för människan eftersom det innehåller det mesta som vi behöver. Kaffe med kokosfett fortsätter jag med som vanligt varje morgon. Någon frågade om man kan dricka te och det kan man förstås utan problem.

Vanlig LCHF-kost!

Nu tre dagar senare efter min fyra-dagars-nollning-av-kolhydraterna så äter jag vanlig LCHF-kost igen med den skillnaden att jag stramat upp kosten ordentligt. Jag är ännu mer noggrann med att få i mig tillräckligt med naturligt fett och jag håller mig borta från den farliga frukten och håller mig till den frukt jag tål som är blond grapefrukt, citron och lime.

Metoden med att nolla kolhydraterna eller LCHF 2:5 som jag benämner metoden i min bok ”Frisk av mat” ger verkligen hopp till alla oss som har envetna metabola sjukdomar eller inflammatoriska tillstånd i kroppen som bara väntar på att komma tillbaka om vi gör några misstag med kosten.

Man kan alltså när som helst boosta sitt immunförsvar genom att nolla kolhydraterna under några dygn. Det är hoppfullt för oss alla!

Vill du beställa min bok Frisk av mat

Boken ”Frisk av mat, LCHF från början” beställer du här.

Göteborg 2015-10-29

Mats Lindgren

DSC04400

 

28 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Provade själv efter att läst på sida! Nollade i två dagar. Mådde som en prins! Testade även att springa 5 km och det kändes som att jag flög fram! Hade säkert kunnat sätta personbästa men glömde stödbandaget så löparknät hindrade mig denna gång. Nolla är definitivt något jag kommer att göra med jämna mellanrum i fortsättningen. Det är ju så enkelt och inte behöver man vara hungrig heller! Tack för ditt tips Mats!

  Gilla

 2. Måste bara TACKA för din serie inlägg om att nolla kolhydraterna ett par dagar för att boosta immunförsvaret!! Jag antog utmaningen då jag kände igen mig i din beskrivning om att man lätt smyger in mer o mer kolhydrater o vips kommer man på att man börjar få tillbaka de gamla krämporna som försvann med LCHF. För mig urinvägsinfektion o stelhet i muskler o leder samt trötthet o svampinfektion. Efter två nolldagar mår jag mycket bättre igen och är piggare! Ska nu äta enligt din 2:5 modell några månader och se vart det tar vägen med mitt immunförsvar. En fundering bara, är det att föredra att ta två nolldagar i följd eller att sprida ut dem under veckan?
  Tack för inspirationen!!
  / Jennie

  Gilla

  • Hej Jennie!
   Jag tycker att du får känna efter vad som funkar bäst för dig. För mig funkar det bäst att nolla kolhydraterna under en sammanhängande period av minst några dygn.
   Bästa hälsningar,
   Mats

   Gilla

 3. Noll kolhydrater gäller det då INGA grönsaker alls? Ett exempel bearnaise sås som innehåller lök, ska den tas bort då för att nolla??
  Får jag ta tillskott iform av vitaminer och mineraler??
  Sorry korkade frågor men är en petig nörd där noll för mig betyder NOLL!!

  Gilla

  • Hej Zanfulla!
   Tack för att du kommenterar. Jag menar att du ska nolla kolhydraterna så mycket som det är möjligt under en begränsad period. Detta för att du ska stärka immunförsvaret ordentligt. Visst kan du ta vitaminer och mineraler så längre de inte innehåller kolhydrater. Noll betyder noll så också i det här fallet. Men om du tar ägg som bara har 0,5 procent kolhydrater per 100 gram ägg så påverkar inte det nollningens effekter.
   Bästa hälsningar Mats

   Gilla

 4. Tack för att du skriver om detta, vi är några som är medlemmar i Zero Carb Sweden som är en Facebookgrupp för oss som vill nolla.

  https://www.facebook.com/groups/ZeroCarbSweden

  Min fråga är dock, om man nu mår så bra på att nolla – varför skulle man inte vilja göra det hela tiden?

  Gilla

  • Hej Anders!

   Nolla på bara anser jag om du/ni mår bra på det. Nödvändigt bränsle tillverkar kroppen av protein och av fett.
   Hälsningar,
   Mats

   Gilla

 5. Nyhet: Nya rön, för viktnedgång, minska på kolhydrater och öka istället på med naturligt fett, och inte tvärtom.

  Gilla

  • Ja, hur kan man sammanblanda kalorier med kolhydrater, som man verkar ha gjort och basunerat ut som en ny nyhet.
   Alltså, för viktnedgång: minska kolhydratintaget och inte kaloriintaget!

   Gilla

   • Hej Bengt!
    Det är rätt att i första hand minska kolhydratintaget både om man vill minska i vikt och om man vill må bättre. Dock kan det vara så att vissa ändå inte går ner i vikt ens med LCHF och får man helt enkelt minska på portionerna.
    Hälsningar
    Mats

    Gilla

 6. Hej, Du skrev ”0,8g protein per önskat antal kilon i vikt” Innebär det då
  0,8gr x det antal kilon man vill komma till? alltså inte min nuvarande vikt utan den jag vill komma till?

  Gilla

 7. Det stämmer säkert, men det tar tid innan alla vet det.

  http://www.dagensmedicin.se/artiklar/2015/10/30/stod-for-kolhydratsnal-diet-i-metastudie/

  Gilla

 8. Hej Sussie!

  Precis så 0,8gr x önskad målvikt är en bra regel för att komma ner till sin målvikt 🙂
  Kom bara ihåg att räkna rätt på mängden kött/fisk/ägg du kan äta

  Det är ca 20% protein i dessa matvaror

  Gilla

 9. Har en vän med en autoimmun sjukdom som alltid dementerar med ”för mig är det farligt att stärka immunförsvaret för det bryter ner min kropp istället för att stärka mig”
  Hur fungerar det i dessa fall?
  Någon med erfarenhet?

  Gilla

  • Hej Mia!
   Jag har också hört det där snacket om att ett starkt immunförsvar skulle förstöra istället för att bygga upp. Jag tror inte på det ett dugg i varje fall inte när det gäller kostbehandling! Det finns så många myter inom sjukvården som är helt galna tyvärr. Problemet är ju att sjukvård och läkare inte använder sig av kostbehandling alls för att stärka immunförsvar och läka inflammationer i kroppen. De vet helt enkelt inte hur man gör eller hur det fungerar. Jag kost-coachar ju Christina som har diagnosen ALS och hon har fått flera hälsoförbättringar med hjälp av LCHF-kost, ketogen kost. Hälsa Mia att hon ber sin läkare om en förklaring?
   Hälsningar Mats

   Gilla

 10. @Mia

  Som Mats alltid säger är ett starkt immunförsvar det bästa man kan skaffa sig för att behålla hälsan

  Vid autoimmun sjukdom är problemet inte ett för starkt immunförsvar utan att det är förvirrat eller tom felprogrammerat

  Det gäller då att försöka få immunförsvaret att göra rätt saker inte att försvaga det

  Gilla

 11. Varför inte nolla kolhydrater alltid?

  Gilla

  • Hej Anders!
   Om man mår bra på att nolla kolhydraterna hela tiden så finns det inga fel i det. Kroppen hämtar blodsocker glukos från både protein och fett och vi behöver inte äta en enda kolhydrat alltså enligt min mening.
   Hälsningar Mats

   Gilla

 12. Hej
  Jag testade detta på måfå i måndags och åt då 4 ägg och 50g till frukost men upptäckte att det var lite mycket. Sen blev det 2+2. Kanske inte riktigt så mycket smör.
  Testar nu idag och tänkte då minska äggen. Jag är ju kvinna och mycket mindre än du kom jag ju på i måndags haha. Så jag har kört 3+3+3 ägg och smör till det. Kanske inte riktigt 50g varje måltid. Men nu när jag räknar efter proteinmodellen så kommer jag fram till följande:

  Jag väger och vill väga ca 50 kg. Så då blir det 50*0,8=40g protein per dag?
  Ägg är ca 8g per ägg. Så det blir ju bara 5 ägg på en dag.

  Det känns jättelite! Men jag ska testa nästa gång. 2+1+2 ägg kanske och så massa smör till det. Jag är verkligen ovan att äta smör sådär rakt av. Har tyckt det varit äckligt men nu när jag verkligen smakar så är det gott. Som grädde. Mitt barn 19 månader, är dock naturligt förtjust i smör, inte fettskrämd nånstans. Mööööööö säger han när han ser smörpaketen i butiken 🙂

  Jag brukar inte äta lchf men mitt mål är att äta paleo. Hittills äter jag bara paleo-ish. Faller för ofta för folks snask och speciellt surdegsbröden de har på bjudningarna. Jag var själv inne i surdegsbakartrenden för några år sen och har inte haft hjärta att slänga mina surdegsböcker trots att jag tror att det är kass mat. De får bli en del av min historia.

  Maria

  Gilla

  • Hej Maria!
   Härlig historia! Ditt barn har helt säkert kvar sina rätta instinkter. Många barn är förtjusta i smör från början. De slickar smöret av smörgåsen först.
   Hälsningar mats

   Gilla

 13. […] genom att strama upp kosten. En artikelserie har pågått på Fet Hälsa som handlar om att ”Nolla kolhydraterna” helt och hållet under en begränsad period. I mitt fall startade det med att jag fick tillbaka […]

  Gilla

 14. […] Nolla kolhydraterna, medicin mot inflammatoriska tillstånd! […]

  Gilla

 15. […] Nolla kolhydraterna, medicin mot inflammatoriska tillstånd! […]

  Gilla

 16. […] ”Nolla kolhydraterna, medicin mot inflammatoriska tillstånd! […]

  Gilla

 17. […] ”Nolla kolhydraterna, medicin mot inflammatoriska tillstånd! […]

  Gilla

 18. […] Nolla kolhydraterna, medicin mot inflammatoriska tillstånd! […]

  Gilla

 19. […] Nolla kolhydraterna, medicin mot inflammatoriska tillstånd! […]

  Gilla

 20. Fast denna ”protein-skräck” är ju inte riktigt ”sanningen”. Du kan trycka i dig massor med protein utan att påverka keton-nivåerna, dvs ligger i perfekt Ketos. Och då tillverkas inga glycogener (annat än de som hjärnan behöver).

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: