”Diabetes Innovation”

november 6, 2015 kl. 11:20 f m | Publicerat i Okategoriserade | 6 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , ,

Hur står det till med idéer för att bekämpa diabetes som nu breder ut sig alltmer? I Stockholm arrangerade  Staten i går genom Vinnova och organisationen SWElife en konferens med rubriken ”Diabetes Innovation”. Gräddan av forskare och läkemedelsföretag var inbjudna från Sverige och även andra länder var representerade. Även jag var inbjuden som coordinator för vår koststudie i Göteborg liksom vår forskningsledare för forskargruppen.

Kostnader för diabetes och alla dess följdsjukdomar stiger hela tiden eftersom andelen diabetiker ökar år från år. Det kostar pengar för Staten dvs oss skattebetalare.

images

Då är frågan, vad fanns det för nya idéer för att bekämpa diabetes? Inte mycket om ni frågar mig. Drogföretagen Big Pharma med flera satt på första bänk och dess representanter talade hela förmiddagen om vikten av nya läkemedel, piller och droger. Jag blir faktiskt illa berörd av detta drogtänkande hela tiden. Eftersom vi äter oss till diabetes så borde vi också kunna äta oss friska, det är min tanke.

Debattledaren från SWElife hade en del förnuftiga synpunkter där han menade att dagens behandlingsmetoder mot diabetes bara fokuserar på att lindra symptom men inte att angripa orsakerna. Hur ska vi komma åt orsakerna var hans fråga? Drogfabrikörerna på första bänk vill förstås inte komma åt orsakerna till diabetes. Det skulle ju förstöra hela deras affärsidé vad de än säger med munnen.

Moderatorn från SWElife menade att vi också borde ägna mer tid åt prevention, alltså att förebygga diabetes. Det uttalandet tror jag inte tilltalade de mäktiga drogfabrikörerna heller även om de nickade instämmande.

426190_368969776460321_275734919117141_1271432_1347543266_n

Projektet Frisk av mat!

Det blev min tur på eftermiddagen att pitcha för vår koststudie och affärsprojektet Frisk av mat med LCHF matkasse. Faktum är att jag var rätt ensam om att prata om hur man kan bli frisk av mat. Jag körde min show som jag brukar på mina föreläsningar, denna gången på engelska för första gången. Jag var lite skraj för det innan men det gick bra. En hel halvtimma fick jag mot planerade 15 minuter därför att en annan deltagare hoppade av. Jag noterade att drogrepresentanterna tittade ner i sina anteckningar under mitt föredrag.

Jag berättade förstås om mina snart 7 år som diabetiker typ 0 istället för typ 2 med hjälp av en icke inflammerande mat. Hur alla mina andra inflammatoriska tillstånd i kroppen succesivt också läkte sig med hjälp av den ketogena kosten, strikt LCHF-kost. Dessa forskare och läkemedelshandlare hade verkligen öppna munnar. Hur är det möjligt frågade de mig? Tyvärr fanns där bara en enda representant från sjukvården och givetvis inga ansvariga politiker närvarande.

Efter mitt föredrag kom där fram en professor från Kina som jobbat med diabetesfrågor i Sverige de senaste 20 åren, och ville översätta min bok ”Frisk av mat” till kinesiska. Det är nog ett skämt tänkte jag först men det visade sig vara allvar.

En forskare berättade om en intressant studie där man hittat inte mindre än 5 olika typer av diabetes. Det förvånar inte mig eftersom jag är övertygad om att minst ett 40-tal olika inflammatoriska tillstånd har en och samma orsak, nämligen försockring/karamellisering av kroppen. Orsaken är vår galna sockerrika mat och för lite naturligt fett!

images

Kunskapsnivån!

Hur står det till med kunskapsnivån bland dessa forskare och läkemedelshandlare egentligen? Utifrån mitt perspektiv är det skrämmande lågt. En forskare från Karolinska berättade under lunchen att han väntat ända tills nu, han fyllde 40 år nyligen, innan han börjat med att äta kolesterolsänkande medicin, s.k. statiner. Ännu ett skämt tänkte jag eftersom han precis innan berättat att han forskar om dessa frågor. Ingen av dessa forskare kände till bluffstudien som Ancel Keys en gång genomförde och som är upphovet till vår fettskrämdhet och tron att kolesterol är farligt.

Faktum är att det känns som om vi lever i två parallella världar där den ena sidan inte alls tar del av LCHF-rörelsens erfarenheter och kunskaper.

Jag fick ta del av en historia igår som jag inte kan neka mina läsare. Det handlar om en person på Livsmedelsverket som fick diabetes typ 2. Denne person jobbade som administratör, inte dietist, och började i sin desperation med LCHF-kost för att om möjligt få hjälp med sin sjukdom. Denne man blev så bra av den nya kosten att han blev av med sin diabetes diagnos. Han blev diabetiker typ 0 som jag själv är. Han blev tvungen att säga upp sig från sin anställning på Livsmedelsverket eftersom LCHF-kost inte accepteras på det stället.

Boken Frisk av mat beställer du här liksom den nya engelska boken ”Health through Food

IMG_0040        2015-11-02 15.44.03

Ha en trevlig helg hälsar,

Mats Lingren

 

 

 

 

 

6 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Hej Mats
  Bara starka envisa fiskar orkar simma motströms precis som du gör.
  Heder till dig och din insats som hjälper många till bättre hälsa

  Gilla

 2. Hej igen
  Sänder en länk som kan väcka till eftertanke att vården kan få flera ”besök” inom
  diabetesvård än man ”planerat” i framtiden

  http://www.worldobesity.org/what-we-do/action-initiative/aiprogrammes/world-obesity-day/statistics/

  Gilla

 3. Hej Mats ! Vi i Sverige får verkligen vara glada att denna kunskap finns, om man bara vill nyttja den, att hjälpa sig själv, eller anhörig med svår sjukdom. Det är säkert svårt att öppna dessa läkemedelforskarens / säljarens ögon, när så mycket deras plånboks tjocklek gäller att dem säljer massor av mediciner, och människor är helt fast i dessa droger. Att människor skulle kunna bli frisk med mat, är väl deras värsta mardröm. Tack för, att du kämpar. : ) Kram/ Paula

  Gilla

 4. Att professorn från Kina tog kontakt med dig och vill översätta din bok till kinesiska, känns väldigt lovande.
  Kina har gigantiska problem med fetma och diabetes idag.

  Gilla

 5. Bra jobbat Mats!

  Gilla

 6. Du är fantastisk !!
  Kina … ja det kan vara en stor språngbräda då alltför många är inflammerade i sina kroppar i Kina dvs diabetes och fetma.
  Fortsätt så här och ta alla chanser som dyker upp för att sprida hur man blir Frisk av mat .

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: