Energibrist av LCHF?

november 25, 2015 kl. 4:18 e m | Publicerat i Okategoriserade | 8 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , ,

Martin kommenterar på ämnet energibrist!

”För ett antal år sedan drabbades jag av ett märkligt fenomen. Mina ben slutade fungera. Jag var helt orkeslös. Jag var hos ett flertal läkare som alla hade olika hypoteser. En misstänkte spinal stenos. En annan trodde det var neurologiskt betingat. En ortoped föreslog kraftigt intag steroider – vilket jag avböjde. Dock visade det sig att läkarvetenskapen ej kunde hjälpa mig. Efter ett års lidande läkte sig benen. Hur vet jag ännu ej idag. Emellertid kopplar jag problemen till hårda pass på gymmet.

För ca en månad sedan kände jag till min förskräckelse att samma problem återkom. Återigen kopplade till gymmet.

Av en händelse hittade jag för en vecka sedan en artikel om energibrist. Detta är uppenbarligen ett stort problem inom elitidrotten. Förbrukningen av energi balanseras ej av tillräckligt intag. Många idrottare har fått sina karriärer spolierade och de har aldrig återhämtat sig.

Minsann. Kunde detta vara förklaringen till mina problem. Är det så att LCHF ej ger tillräcklig energi för att klara hårda pass på gymmet???

Jag bestämde mig för att kraftigt öka intaget av kolhydrater. Under denna vecka har jag stoppat i mig massor av nötter och bär. Jag har till och med ätit potatis – något jag inte gjort på tio år.

Och till min glädje har orkeslösheten i benen släppt. Tydligen gäller behovet av tillräckligt energiintag inte bara elitidrottare – även gamla amatörer bör uppmärksamma detta.

Bäste Mats. Med detta föreslår jag att du nyanserar din propaganda för LCHF och nollning av kolhydrater. Du bör göra klart för dina läsare att vid kraftig förbrukning av energi krävs tillförsel av kolhydrater.

Mvh

Martin”

Mina kommentarer!

Energi kan ju tillföras till kroppen på tre sätt, via kolhydrater, via naturligt fett och via protein. Kroppen tillverkar blodsocker av alla tre sorterna. Detta blodsocker som produceras fungerar som bränsle för alla våra celler i kroppen. Det svåra i det här systemet är om det blir blodsocker över när cellerna har tagit vad dom behöver. Det blodsockret gör ingen nytta utan far ut i blodbanorna och försockrar dessa. Det är det fenomenet som är grundbulten till metabola sjukdomar enligt min utsago. Det är faktiskt endast kolhydrater och protein som kan åstadkomma att vi får blodsocker över.

Jag tror att Martin likt många andra som hävdar att de äter LCHF äter för lite naturligt fett. LCHF betyder just lite kolhydrater och mycket naturligt fett. Naturligt fett som t.ex. smör har t.ex. nästan 3 gånger mer energi i sig än kolhydrater. Det räcker alltså inte att a bort kolhydraterna utan man måste äta extra fett på tallriken för att det inte ska bli just energibrist.

Jag tror Martin har glömt vad han gjorde den gången när han klagade på kramp i benen. Då fick han rådet av mig att äta mycket smör. Det gick visst åt några hundra gram den gången Martin och si du berättade för mig att krampen släppte.

För oss som äter LCHF-kost och kämpar emot metabola sjukdomar som gärna vill slå klorna i oss igen är inte kolhydrater något alternativ. Kolhydrater är sockerarter och socker inflammerar våra blodbanor. Detta kan leda till kroniska inflammatoriska tillstånd i kroppen som t.ex. diabetes typ 2 och hjärt -kärlsjukdomar.

Massor av folk som boostat sitt immunförsvar med ägg och smör, alltså nollat kolhydraterna vittnar om att värk har släppt. Många av dom liksom jag själv känner sig mycket piggare efter en sådan kur.

Vi är förstås alla olika och därför bör vi testa vad som fungerar för dig och för mig.

Göteborg 2015-11-25

Mats lindgren

DSC04400

PS.

LCHF matkasse i Göteborg!

I mitten av januari 2016 startar LCHF matkasse i Göteborg. Det är en testverksamhet som ska pågå under några månader för att testa vår nya webbportal, www.lchfmatkasse.se och synkningen med två stycken ICA Maxi-butiker i östra och västra Göteborg. Vi söker 20 familjer i varje område som då hämtar sin matkasse i butik. Förutom goda recept på LCHF-mat kommer dessa familjer att få all tänkbar uppbackning i form av kunskapsdel, och personlig rådgivning på temat Frisk av Mat! Efter testperioden i Göteborg kommer vi att utvidga vårt Frisk av mat-koncept till andra delar av landet. Maila till info@lchfmatkasse.se om du vill vara en av de 40 testfamiljer i Göteborg som vill hjälpa till att utvärdera LCHF matkasse!

 Föreläsning i Göteborg!

Onsdagen den 20/1 2016 kl. 18.30 är det dags för en ny föreläsning i Göteborg på temat Frisk av mat! Platsen är Delsjöns golfrestaurang och där kommer att serveras LCHF-mat liksom föreläsning av mig, Mats Lindgren. I priset 320 kronor ingår dels mat, min uppdaterade bok ”Frisk av mat” och föreläsning som beräknas pågå till 21.00. Gör en intresseanmälan för föreläsningen till lindgren.mats@comhem.se

Totalt finns 70 platser till förfogande på Delsjöns golfrestaurang så först till kvarn gäller!

Min bok Frisk av mat!

Med hjälp av boken ”Frisk av mat” kan du skaffa dig en fungerande förklaringsmodell, en röd tråd att följa och ett tänk som fungerar. Boken finns även på engelska, ”Health through Food”! Fyll i kontaktformuläret nedan så skickar jag betalningsinformation. Boken kostar 195 kr. inkl. frakt.

 

 

8 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Hej Martin
  Vänligen kolla på denna film från start till stopp

  http://integrativ-medicin.se/portfolio/den-blota-sanningen-2-0/

  Som info så har jag gjort tunga 10-mila cykel pass under sommaren som varit under mina schemalagda fastedagar där kokosolja varit det enda bränslet och det har gått hur bra som helst dvs noll kolhydrater denna dag enbart fett som drivmedel

  Gilla

 2. Lät som det vore en propagandist för läkemedelsföretagen. Snälla Mats tona ner LCHF:s läkande effekt. Vi säljer ju mindre läkemedel. Aktiekurserna dalar. Folk blir ju friska. Nä nötter, bär och kolhydrater är ingen läkande kost överhuvud taget. Inflammerande kost möljigtvis. Okunskapen om LCHF är fortfarande stor. En del borde läsa på om lchf innan dom uttalar sig.

  Gilla

  • Rune du har en poäng i det du skriver dvs att det är lönsamt att hålla folket
   lite lämpligt sjuka och krassliga för då kan vi tjäna kosing på deras beroende etc, för blir dom för friska och slutar köpa skräp DÅ tjänar vi mindre så sjukt är det tyvärr och visst är okunskapen om LCHF fortfarande stor men Mats mfl jobbar på bra för att ändra på detta.

   Gilla

   • Nu tror jag väl inte att man ska dra alla läkemedel över en kam. Det jag har läst i bloggen och som Mats har skrivit i bloggen är läkemedel som skrivs ut på slentrian, med tveksam eller liten effekt.

    Gilla

 3. Tyvärr Irene tror jag inte det ligger på detta sätt utan det gäller att tänka utanför den berömda boxen och kallt inse att:
  Livsmedelsindustrin och läkemedelsindustrin nu riskerar att ”tappa taget” när många fler väljer tillbaka riktiga produkter som ger hälsoförbättringar där huvudvinsten går till dom som odlar/föder upp maten istället för som idag till ofta världsomspännande industri och varuhusnätverk som lever gott på att sälja billiga kolhydratsbaserade produkter kamouflerade med reklam, socker och billiga kemiska smak- och konsistensgivare. Lägg därtill en gigantisk pillerindustri som bara jublar när man lyckats ”lura” en ny kund att ett nytt piller är din enda räddning. Givetvis finns det mediciner som behövs för en del av oss ja, men för den stora massan är det rätt kost och rätt livsstil som är den rätt medicinen. Men än en gång friska kunder/patienter tjänar man INGA PENGAR PÅ likt lite som en verkstad inte tjänar pengar på bil som EJ krånglar eller behöver service. Svårare än så är det inte. Att sen inte stora delar av Sveriges befolkning fattar detta är ju illa i kubik.

  Gilla

  • Nisse: din inställning är jag inte intresserad av över huvud taget,

   Gilla

   • Är ”jobbig” att läsa för vissa ja men dagens verklighet tyvärr

    Gilla

 4. fråga jonas colting

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: