Diabetes typ 2 på Fråga Doktorn!

november 30, 2015 kl. 8:42 e m | Publicerat i Okategoriserade | 2 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , , , ,

7389807-t6MGd

Den här gången blev jag lite mer hoppfull av både programledaren och Professorn i diabetes Kerstin Brismar. De pratade faktiskt om att en kostförändring kan hjälpa diabetiker typ 2. Det var nog första gången jag hört detta från en professor i TV. Tyvärr vågade man inte ta formeln LCHF i sina munnar, inte förrän en diabetiker ringde in och berättade om sina hälsovinster av LCHF.

Efterhand som programmet fortskred så förstod jag att deras kostkunskaper nog är ganska nyfunna. Kerstin Brismar pratade om att frukt och grönt var viktigt och nyttigt. Om det är något en diabetiker vet så är det att se upp för frukten. Den kan innehålla mycket fruktos som vi helt enkelt inte tål. Grönsaker däremot är en annan sak om det handlar om ovanjordsgrönsaker. Vidare varnade man för animaliskt fett, mättat fett alltså, som man tror orsakar hjärt -kärlsjukdomar. Det är en stor myt som omhuldas av etablissemanget. Det bygger egentligen på kolesterolmyten och att kolesterol är farligt. Inget kan vara mer felaktigt. Kolesterol är nyttigt och bra och är helt livsnödvändigt för oss.

Inflammatoriska tillstånd i kroppen!

Nästa vecka ska man prata om reumatism och reumatisk värk i Fråga Doktorn på SVT. Det presenteras som en annan stor folksjukdom liksom diabetes typ 2. Vad man inte fattar och inte diskuterar är att dessa två inflammatoriska sjukdomar egentligen har ett och samma ursprung enligt min erfarenhet. Dessutom kan man lägga till ytterligare ett 40-tal inflammatoriska tillstånd (andra inflammatoriska sjukdomar) som också har samma ursprung. En alltför kolhydratrik kost och för lite naturligt fett orsakar inflammation i kroppen som blir kroniskt om inte en förändring sker.

Andra inflammatoriska tillstånd är t.ex. prostatainflammation, hjärt -kärlsjukdomar, mag o tarminflammation, migrän, eksem, allergier osv. Alla dessa metabola sjukdomar kan med största sannolikhet botas och läkas genom att ämnesomsättningen förändras till att bli mer basisk med hjälp av en strikt ketogen kost, LCHF.  Det som händer är att immunförsvaret stärks av den ketogena kosten och kan försvara oss mot allehanda attacker som ju alltid kommer.

Rätt bloggar?

Doktor Gunilla Hasselgren i Fråga Doktorn uppmanade tittarna att ta till sig mer kunskap från nätet. Hon tyckte att tittarna skulle läsa på rätt bloggar. Jag undrar om hon tycker att min blogg Fet Hälsa tillhör de ”rätta” bloggarna på nätet. Fettskrämda läkare finns det gott om och de är väldigt bra på att berätta att nu är det kostomläggning som gäller. Så har det verkligen inte varit tidigare Gunilla Hasselgren även om du vill att det ska framstå på det sättet idag.

På Fet hälsa har det varit en miljon besökare under de senaste sex åren. Cirka 4-5000 böcker har sålts i Sverige av min bok ”Frisk av mat” som nu är inne på andra uppdaterade upplagan. Ingen har återkommit och berättat att det inte fungerat. Istället får jag massor av ”bevis” genom personliga berättelser varje dag om att vi är rätt ute.

Vi vet att det fungerar!

Nu finns det verkligen mycket bevis för att LCHF-kost hjälper mot inflammatoriska sjukdomar. Nu måste vi börja forska varför inflammatoriska tillstånd läker ut med hjälp av den ketogena kosten? Kostfonden har nyligen fått ett bidrag från Skandia på två miljoner kronor. Dessutom har Kostfonden inlett en studie om hur kosten påverkar IBS. Vi är kanske på gång?

kostfonden_logo

 

PS.

LCHF matkasse i Göteborg!

I mitten av januari 2016 startar LCHF matkasse i Göteborg. Det är en testverksamhet som ska pågå under några månader för att testa vår nya webbportal, www.lchfmatkasse.se och synkningen med två stycken ICA Maxi-butiker i östra och västra Göteborg. Vi söker 20 familjer i varje område som då hämtar sin matkasse i butik. Förutom goda recept på LCHF-mat kommer dessa familjer att få all tänkbar uppbackning i form av kunskapsdel, och personlig rådgivning på temat Frisk av Mat! Efter testperioden i Göteborg kommer vi att utvidga vårt Frisk av mat-koncept till andra delar av landet. Maila till info@lchfmatkasse.se om du vill vara en av de 40 testfamiljer i Göteborg som vill hjälpa till att utvärdera LCHF matkasse!

 Föreläsning i Göteborg!

Onsdagen den 20/1 2016 kl. 18.30 är det dags för en ny föreläsning i Göteborg på temat Frisk av mat! Platsen är Delsjöns golfrestaurang och där kommer att serveras LCHF-mat liksom föreläsning av mig, Mats Lindgren. I priset 320 kronor ingår dels mat, min uppdaterade bok ”Frisk av mat” och föreläsning som beräknas pågå till 21.00. Gör en intresseanmälan för föreläsningen till lindgren.mats@comhem.se

Totalt finns 70 platser till förfogande på Delsjöns golfrestaurang så först till kvarn gäller!

Min bok Frisk av mat!

Med hjälp av boken ”Frisk av mat” kan du skaffa dig en fungerande förklaringsmodell, en röd tråd att följa och ett tänk som fungerar. Boken finns även på engelska, ”Health through Food”! Fyll i kontaktformuläret nedan så skickar jag betalningsinformation. Boken kostar 195 kr. inkl. frakt.

IMG_0040   426190_368969776460321_275734919117141_1271432_1347543266_n

2 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Bra inlägg om Fråga doktorn 30/11. Håller med om att de fortfarande är fettskrämda och propagerar för frukt; vad är det med alla människor som klumpar ihop frukt-och-grönt i alla sammanhang??? Märkte du också att Gunilla slingrade sig och skyllde på att patienten inte var mottaglig för information, när det diskuterades om varför inte fler blev bra utan tabletter och insulin? Det är ju helt enkelt för att de inte lämnar rätt information om kosten! Det enda de erbjuder verkar ju vara tabletter och insulin!!!

  Gilla

  • Hej Anne-Marie! Jag håller med dig fullständigt. Det handlar ju om okunskap om hur kosten påverkar hälsan. Man förstår inte vilken enorm påverkan på hälsan som kosten har, både negativ och positiv. Tyvärr har vi ju inte politiker och myndigheter som vågar initiera forskning och nya koststudier. Egentligen är det ju alla vi som gjort stora hälsovinster med LCHF-kost som har kunskapen och erfarenheten idag. Tyvärr har läkemedelsindustrin lyckats förhandla bort begreppet beprövad erfarenhet. Tidigare hette det ju vetenskap och beprövad erfarenhet men det sista har fallit bort. Därmed är vi hänvisade till enbart statistik och det går ju att dribbla med hur som helst.
   Hälsningar Mats

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: