Det här är Charlie!

januari 3, 2016 kl. 4:14 e m | Publicerat i Okategoriserade | 2 kommentarer
Etiketter: , , , , , ,

Mina kommentarer!

Tack till Therése nedan som är mamma till Charlie! Han är 8 år snart. Charlies mamma har lagt ut en text på Facebook som alla föräldrar borde läsa. Hur hennes kämpande mot en okunnig sjukvård och felutbildade läkare till slut ledde till en sak som fungerade för Charlie, en omläggning av kosten.

Jag uppmanar alla föräldrar att läsa Therése Grevåkers text nedan. Jag själv funderar förstås på hur många barn som får felaktiga diagnoser som Charlie bara för att okunnigheten är så stor bland läkare om kostens påverkan på hälsan. Dela gärna detta inlägg!

2016-01-03

Mats Lindgren

Therése Grevåker

”Det här är Charlie, snart 8 år. Han har levt med svåra tics i ungefär halva sitt liv. Han har haft problem med sin mage (kramper, förstoppning, uppblåst) sen han var 2,5 år och haft talsvårigheter sen han var bebis. Prover för både celiaki och kasein (gluten och mjölk) har tagits men varit negativa.

De första ticsen började som små, knappt märkbara handrörelser över pannan till att nu 4 år senare eskalera i svåra skov med ögonblinkningar (väldigt kraftiga som håller på hela tiden) men även harklingar till och från i vissa skov. Som han har kämpat denna lilla kille! Vissa dagar har han varit så dålig så att leka, klä på sig, vara i skolan eller ens prata har varit svårt för honom.

I maj i år sökte vi ytterligare läkarhjälp (för vilken gång i raden vet jag inte) och då efter samtal, undersökning m.m. föll domen – Children´s tourettes eller övergående tics. Rådet vi fick var ”vänta och se…”. Jag är inte riktigt ”vänta och se-personligheten” så jag har lagt åtskilliga timmar att googla, läsa, kontakta alla möjliga personer för att kunna gräva djupare i detta. Något sa mig att det inte var tourettes…

Vi har nu sen i somras, på eget initiativ, uteslutit all gluten och alla mjölkprodukter och han har aldrig mått så bra som han gör nu! Inga raseriutbrott, inga gråtattacker, inga magproblem och INGA TICS! Han är som vår helt vanliga snälla, roliga, busiga underbara Charlie igen.

Som en hemsk slump fick vi ett bakslag förra veckan. Charlie hade då fått i sig gluten (skulle det visa sig). Redan på kvällen några timmar senare var aggressions- och raseriutbrotten ett faktum. Dagen efter var han bjuden till sin bästa kompis på kalas men bara en stund efter vi lämnat av Charlie fick vi hämta honom. Han mådde verkligen inte bra. Han kände sig sjuk men kunde inte riktigt förklara hur, ”bara sjuk mamma”.

På morgonen efter vaknar han och det första han säger är ”jag tror det har börjat igen mamma” (och syftade på ticsen). Och visst hade det gjort det… Ticsen, kraftiga ögonryckningar och muskeldrag i ansiktet var tillbaka med full kraft. Det var ett tungt bakslag.

I skolan hade han det jättetufft, klarade med nöd och näppe av skoldagen och när han kom hem släppte alla spärrar och han satt i soffan och slängde huvudet bakåt i ”ticskramper” och ögonen blinkade oavbrutet.

MEN dagarna som följde var MYCKET intressanta! Allt som dagarna gick (vi återgick/höll givetvis en glutenfri och mjölkfri kost) började ticsen avta och idag är de helt borta!!! På bara några dagar är han sig själv igen! Alla skov han har haft hittills har varit minst några månader, ibland mycket längre och återkommit efter bara några veckor.
”Irritabilitet, utbrott, överaktivitet och problem med uppmärksamheten, tvångssymtom och tics kan vara symtom på glutenrelaterad störning”… ”Vanligen rekommenderar jag att de håller en gluten- och kaseinfri diet för att få inflammationen i lillhjärnan att avta och så småningom upphöra”.
”Celiaki eller glutensensetivitet kan också ge upphov till olika neurologiska symtom som nervinflammation, ataxi… Ataxi anses bero på att antikroppar mot gliadin förs med blodet till lillhjärnan där det orsakar inflammation, i synnerhet i lillhjärnan. Lillhjärnan är en del av hjärnan som framförallt är ansvarig för balans och koordination och är av stor betydelse för det talade språket. Information i lillhjärnan beroende på gluten kan orsaka både talrubbningar och försenad talutveckling…” (Hans Blomberg; Glutenrelaterad störning hos barn och vuxna).

Det som händer kan beskrivas så här; Proteinerna i mjöl- och mjölkprodukter omvandlas, vid en proteinintolerans, till något som kallas opioida peptider. Dessa peptider har en morfinliknande effekt på nervsystemet samtidigt vet man att den läckande tarmsom uppstår leder till en obalans i tarmfloran, där exempelvis candida lätt kan ta över samtidigt som det fattas en del av de enzymer/tarmbakterier som skall bryta ned den kost individen får i sig vilket medför att tarmludden inte kan ta till vara på all näring som skall ut i kroppen. Den näringen är ju byggstenar till individens signalsubstanser och hormoner, substanser som sköter kommunikationen i kropp och knopp. Den läckande tarmen har svårt hålla gifter (opioida peptider, socker, vacciner, färgämnen etc.) borta från blodbanan samtidigt som brister (på kroppens byggstenar) uppstår – det blir mer eller mindre kaos i kropp och knopp eftersom individens biokemi kommer i mer eller mindre obalans (Sussie Olofsson www.neuropedagogik.se).
”Peptider som bildas av kasein frigör, precis som gluten, cytokiner som också ger inflammation i hjärnan. Även i tarmen orsakar dessa cytokiner inflammationer som ofta ger tarmsymtom, vanligen förstoppning…”.(Hans Blomberg)

Men under hela denna tiden har jag googlat, läst och haft kontakt med folk/läkare/”kunniga” men INGEN, absolut ingen har ens nämn att det kan bero på kosten! OCH även om alla prover visar negativt kan man ändå inte utesluta att det beror på kosten.

Vill nu dela med mig av vår historia och hoppas kunna hjälpa andra.”

426190_368969776460321_275734919117141_1271432_1347543266_n

Annonser

2 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. En läckande tarm som näms i artikeln , kan ge upphov till många besvär, bl.a. fibromyalgi, där oönskade ämnen läcker ut i kroppen och ställer till med problem. Möjlighet finns dock att komma tillrätta med detta med hjälp av rätt näringingskomplement. Ett produkt med effektiva egenskaper visar Fit Line från PM International som tillverkas i
    Tyskland. Mycket forskning, erfarenhet och kunskap ligger till grund för denna sammansättning av rätt näring . Traditionell läkarvetenskap, och patienterna förståss , skulle vinna på att
    lägga mer forskning på hur näringsupptaget påverkar våra kroppar då det ju är grunden till hur de fungerar.

    Gilla

  2. En läckande tarm utvecklas oftast med hjälp av känslighet mot mjöl/gluten- och mjölk/kasein- samt sockerprodukter, och ibland även soja- och andra produkter. En läckande tarm är ”trasig”/mer eller mindre ur funktion och har svårt ta upp näring samtidigt som den har lättare att släppa igenom gifter. Genom att tillföra mycket höga doser av vitaminer och mineraler samt essentiella fettsyror kan individen oftast återhämta sig inom loppet av några veckor till månader – ett par forskare, tillika kvinnor, från Nya Zeeland respektive Canada, professor Rucklidge och professor Kaplan har fått minst 200 forskningsartiklar (sammanlagt) publicerade om detta. Lyssna till professor Rucklidge här: https://youtu.be/3dqXHHCc5lA

    Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: