Det fula spelet!

januari 26, 2016 kl. 6:02 e m | Publicerat i Okategoriserade | 16 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , ,

DSC04400

Läs gärna nedanstående mailkontakt mellan Annika Dahlqvist och Diabetesfonden. Det handlar om att vår koststudie fick avslag utan motivering. Några motiveringar får vi dock nedan med hjälp av läkaren Annika Dahlqvists frågor. Jag själv börjar bli lite lagom less på det fulspel som förekommer hela tiden. Men samtidigt blir jag fascinerad av hur man lyckas gynna sina egna intressen hela tiden. Diabetesfondens representant avslutar sina svar med ”För en framtid utan diabetes”! Vilket hyckleri!

 

Hej Annika,

Tack för ditt mejl. 2015 fick Diabetesfonden in 120 ansökningar varav 75 av dessa ansökningar har beviljats. För att välja ut de ansökningar som ska få anslag så genomgår alla ansökningar en granskning. Så för att svara på din fråga, så har det projekt du frågar om, inte beviljats anslag p.g.a. att den inte har bedömts tillräckligt konkurrenskraftig sett till alla ansökningar som har kommit in till Diabetesfonden.
Forskning kring kost i relation till diabetes, är som du säger, ett område som det inte forskats så mycket på och vi hoppas att det framöver kommer in ansökningar på området som är tillräckligt konkurrenskraftiga för att beviljas anslag.

Hälsningar
Elise-Marianne Åberg
Vik. verksamhetsansvarig

Diabetesfonden
Vxl: 08-564 821 00 | www.diabetesfonden.se
Direkt: 08-564 821 16 | Elise-Marianne.Aberg@diabetes.se

För en framtid utan diabetes!

Annika Dahlqvist kommenterar

Det är ju helt sanslöst att kostforskning inte bedömts tillräckligt ‘konkurrenskraftigt’ för att få anslag! 
Kostfrågan är ju essentiell för diabetiker. Hur ska de äta för att få bästa möjliga hälsoprognos.
Vilka frågor är viktigare? Mediciner och åter mediciner?
VH Annika D

Hej igen,
Jag ska försöka förtydliga mitt svar. Det är inte kostforskning i sig som inte är ett tillräckligt konkurrenskraftigt forskningsområde – utan det är den individuella ansökan som inte beviljats anslag p.g.a. att den inte har bedömts tillräckligt konkurrenskraftig sett till alla ansökningar som har kommit in till Diabetesfonden.
Hälsningar

Elise-Marianne Åberg
Vik. verksamhetsansvarig

Diabetesfonden
Vxl: 08-564 821 00 | www.diabetesfonden.se
Direkt: 08-564 821 16 | Elise-Marianne.Aberg@diabetes.se

För en framtid utan diabetes!

Fråga från Annika Dahlqvist till Diabetesfonden.

I vilket avseende var ansökan inte tillräckligt konkurrenskraftig?
Enligt uppgift hade forskarna inte fått någon motivering till avslaget.
Enligt uppgift så var flera av vetenskapliga rådets medlemmars egna ansökningar tillräckligt konkurrenskraftiga, och fick anslag.
VH Annika D

Hej,

Alla ansökningar granskas utifrån en mall för att alla ansökningar ska graderas utifrån frågeställning, metodik, kompetens, rapportering, och diabetesrelevans. I just det här specifika fallet så har ansökans gradering inte räckt för att få ett anslag. I den rådande konkurrensen har inte denna ansökan nått hela vägen fram.
Ja, det stämmer att det är möjligt för de som sitter med i Diabetesfondens Vetenskapliga Råd att söka anslag från Diabetesfonden, och att flera medlemmar också har fått anslag beviljade. Däremot så är inte personen med i granskning eller beslut som rör den egna ansökan.

Hälsningar
Elise-Marianne

Vik. verksamhetsansvarig

Diabetesfonden
Vxl: 08-564 821 00 | www.diabetesfonden.se
Direkt: 08-564 821 16 | Elise-Marianne.Aberg@diabetes.se

För en framtid utan diabetes!

16 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Det är ju tydligt att diabetesfonde och Elise-Marianne är pillernördar.
  En framtid utan diabetes det har vi ju redan, den började då LCHF startade.
  Vi måste kämpa vidare, säger Roffe.

  Gilla

 2. Inse att du har fel titel på ditt projekt. Det genererar inga patent.

  Men om du hade dessa titlar i stället:

  DIA2015-059 Annika Rosengren
  Göteborgs Universitet
  Hur kan överrisken för
  kardiovaskulär sjukdom och
  förtidig död hos yngre med
  diabetes påverkas?

  DIA2015-060 Olof Eriksson
  Uppsala Universitet
  Nya sätt att se på diabetes

  DIA2015-062 Charlotta Olofsson
  Göteborgs Universitet
  Reglering av
  adiponektinfrisättning i
  fettceller vid hälsa och vid
  metabol sjukdom

  Här kan man tänka sig att jämföra LCHF-kost och SLV-kost i alla tre projekten.
  Du ska se att det hänger på titeln på projektet, sen orkar de inte läsa mer. 😀

  Gillad av 1 person

  • Är det så enkelt Björn? Varför har du inte sagt något tidigare? I varje fall så har vi nu räknat samman alla avslag på Koststudien till 6 stycken på raken under 2013-2015 utan motivering. Det blir nog crowdfunding kanske?
   /Mats

   Gilla

   • Du har inte frågat tidigare och jag har inte sett listan på godkända ansökningar.
    Så det var bara att läsa och dra slutsatser av rubrikerna. De passar in på CFHL (vi får ju inte välja i vilken ordning man skriver bokstäverna för Livsmedelsverket) 😀

    Gilla

 3. Vad kostar studien? Är det möjligt att ”samla ihop” pengar till den?

  Gilla

  • Bra idé! Kanske kan köra en crowdfundingkampanj för att få till det hela. Då blir beskrivningen av projektet publikt och kan på så sätt locka folk att donera stålar för en bra sak!
   Exempel på möjliga plattformar skulle kunna vara: https://www.fundedbyme.com/sv/
   https://www.rallygate.com/
   https://www.kickstarter.com/

   Det kanske till och med finns folk i andra delar världen som är beredda slanta för en bra sak; denna studie!

   Du gör ett bra jobb Mats, fortsätt så!
   Mvh
   Jocke

   Gillad av 1 person

   • Tack Jocke!
    Det kan vara så att Crowdfunding är det bästa sättet. Möjligen kan vi kanske samla ihop till en kampanj på olika slags Paleo och LCHF-bloggarbloggar. Vår koststudie har fått nej 6 gånger i rad av olika fonder som berör diabetes, utan motivering. Det säger väl en del.
    /Mats

    Gilla

  • Koststudien går på cirka 5 miljoner kronor. Om vi får fram 25000 personer som skänker 100 kronor var så har vi halva beloppet. Resten av finansieringen skulle nog företag som ICA eller andra kunna lösa. Hälsningar Mats

   Gilla

   • Jag lägger en femhundring direkt, och diabetiker finns det ju gott om!

    Gilla

   • Kommer resultatet att tas på allvar, är min undran? När de inte tycker att studien är konkurrenskraftig, hur skall de då kunna acceptera resultatet?
    Vi måste ju vara lagom sjuka om Big Pharma skall tjäna pengar, de kommer ju att leta fel och hävda att studieresultatet inte är sant. Jag tror på LCHF men hur ska vi få andra att förstå med de motståndare vi har?

    Gilla

   • Bra fundering @Bell. Det kan kanske behövas ett rejält noggrant förarbete med att klura ut vilka delar/resultat som Läkemedelsindustrin och Livsmedelsverket kan tänkas anmärka på och försöka täppa till dom gluggarna redan innan studien genomförs.

    Kanske kan din forskargrupp även rekrytera lite fler referenspersoner (som kollar igenom upplägget av studien), för att kunna styrka de resultat som sedan framkommer.

    Kanske även försöka rekrytera in lite kändisar på något hörn för att kunna sprida budskapet om studien och kanske även en eventuell crowdfundingkampanj. Exempelvis Peter Jidhe som nyligen drabbats av diabetes, han har ju t.ex. pratat om kostfonden i tv! Finns säkert många fler med medial genomslagskraft!

    Jag har själv inte diabetes (inga sjukdomar alls faktiskt), men jag är fullständigt övertygad om att de flesta människor (som inte kör LCHF) behöver lägga om kosten för sitt eget välbefinnande.

    Att hitta 25 000 personer borde verkligen inte vara någon omöjlighet (absolut inte om man kör det internationellt). Jag lägger lätt 100 spänn, alla dar i veckan! (oj, de blir visst 700 totalt då :-))

    Gilla

 4. Hej Mats
  Hänger på lite angående frågan vad studien skulle kosta.
  Kanske det skulle gå starta en insamling, känns som många är på tå och vill hjälpa till särskilt nu när dom som borde hjälpa till dvs Diabetesfonden klart har visat att man talar med kluven tunga å det grövsta. Det man är mest rädd för är säkerligen att kostomläggning skulle slå pillerindustrin på fingrarna som det känns.

  Gilla

 5. Jag läste svaret från diabetesfonden, i svaret framgår det att forskning om kost i relation till diabetes måste prioriteras.
  Då tänker jag direkt att i kostrådet ingår fundamentalister som är livrädda för nytänkare.
  Detta kan avslöja kostrådets okunskap om kost och näringslära.
  Kanske detta kan vara ngt för uppdrag granskning.

  Gilla

 6. Kanske man skall tänka utanför ”boxen”… De som inte har Rockefeller Foundation som styr och bara tänker på patenterbara läkemedel att tjäna pengar på.

  Hur skulle det vara att vända sig till stater med en allternativ läkemedels användning öster ut… De kanske är öppna för att få en mera kostnadseffektiv behandling av diabetes och metabola sjukdomar överhuvudtaget… Att på ett smartare sätt ta hand om diabetesepidemin och andra sjukdomar som alzheimer mm kanske ligger i tiden i öststaterna…

  mLCHFh B-) .

  Gilla

  • Hej Hanveden.
   Det var verkligen ett tänk utanför boxen. Du kanske kan ta reda på hur det förhåller sig österut? Hälsningar Mats

   Gilla

 7. Lars Bern har skrivit så här på sin blogg ”Anthropocene” om ”Oligarkin överlistad av Putin – igen!”

  http://anthropocene.live/2016/01/29/oligarkin-overlistad-av-putin-igen/#comments

  Man kan bla där läsa om:
  ”Många höjde nog på ögonbrynen när Rysslands president Putin och hans säkerhetsråd deklarerade att Ryssland skulle förbjuda GMO-grödor och man skulle bli världsledande på ekologiska livsmedelsprodukter. Att den hårdföre Putin skulle gått och blivit miljöaktivist lät i mångas öron som ett skämt. Men som vanligt var det ett taktiskt mycket skickligt drag av världens kanske slugaste politiker.”

  Det finns många anledningar att hålla sig borta från de Oligarker som med sina pengar totalt vill styra stora delar av världen…

  mLCHFh B-) .

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: