Ärver man allergi?

februari 3, 2016 kl. 5:50 e m | Publicerat i Okategoriserade | 7 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , ,

Frågan om vad man ärver av sina föräldrar förutom det vanliga arvegodset har varit på tal. Jag har haft en diskussion med en allergiker som har fruktansvärda problem med framför allt livsmedel av olika slag. Hon menar att det är omöjligt för henne att äta LCHF-kost eftersom hon inte tål flera av basvarorna där. Däremot tål hon socker förklarar hon och kan äta en påse godis utan vidare varje dag. Enligt henne har hennes anförvanter varit allergiska i fyra generationer bakåt. Det blir en slag ödestro där man ärver själva sjukdomen och den blir då helt omöjlig att göra något åt enligt henne.

Jag har en helt annan uppfattning med hjälp av mina erfarenheter. I min släkt finns både diabetes typ 2, hjärt -kärlsjukdom och cancer. Jag ägnade detta inte så mycket eftertanke förrän jag blev sjuk själv. Jag anser att man ärver förutsättningar för att få inflammatoriska sjukdomar av olika slag men man ärver inte själva sjukdomen. Om man vet om att dessa förutsättningar finns i släkten så bör man naturligtvis vidta åtgärder. Det första och särklassiga som måste ändras är kosten. Fel kost är den faktor som kan starta inflammatoriska tillstånd i kroppen som senare kan utvecklas till att bli kroniska.

Min vän som har svår allergi, liksom att hon lätt blir infekterad, bör snarast fundera över vad som kan hända om hon avstår från det dagliga godiset och minskar ner på all annan kolhydratrik mat och ersätter det med mer naturligt fett. Det är förstås inte ödet och inte generna som gör att hon får svår allergi. Det är istället hennes vanliga sockerrika kosthållning som är helt uppåt väggarna för en tjej med hennes förutsättningar. Hon måste börja äta en inflammationshämmande ketogen kost för att hennes immunförsvar ska kunna stärkas såpass mycket att det kan börja försvara henne mot de allergiska reaktionerna.

Att stärka immunförsvaret med icke inflammerande kost finns tyvärr inte på sjukvårdens lista av behandlingsmetoder. Dock är det i högsta grad en realitet för att bli frisk.

Reaktioner på min bok ”Frisk av mat”!

IMG_0040

Bifogar några färska reaktioner på min bok som jag gärna vill förmedla. Du kan beställa boken ”Frisk av mat här!

”Hej Mats

Jag köpte din bok för några månader sedan och den har givit mig väldigt mycket. Många aha-upplevelser och bekräftelse på saker jag själv misstänkt när det gäller modern läkar”vård”.
Nu börjar jag upptäcka att flera i min omedelbara närhet och vissa av mina anställda har samma problem och elände som du haft.
Därför vill jag köpa 2 böcker till för att ge dem möjlighet att få ta del av dina erfarenheter.

Jag vill delge dig min erfarenhet av att nolla kolhydrater: Min första omgång gjorde jag i december 15 och körde då 5 dagar med ägg, bacon, smör, bra ost och svart kaffe.
Det gav ett viktras på tre kilo efter att ha stått still under ca 4 månader. Mitt humör steg, orken ökade och jag kände mig friskare än på länge. 
Andra omgången gjorde jag för 2 veckor sedan. Samma kost och viktras på ca 2 kg. Efter tre dagar började jag känna mig rent av lycklig och ville ta hela världen i min famn. Är det så det kan kännas att inte vara sockerförgiftad?
I dagsläget har jag ca 12 kg kvar att gå ner, men hälsovinsterna börjar kännas mer viktiga. Vikten verkar komma av sig själv. 
Jag ser med stor glädje och förväntan fram mot min tredje ”nollarvecka” som jag tänkt ska ske nästa vecka.

Med feta och glada hälsningar

O”

”Hej Mats!

Jag vill beställa ytterligare ett ex av din bok.

Min är utlånad och lite väl långt bort. Och jag behöver ge bort en till min sambos mamma. Som av läkarna just nu inte får någon hjälp

med sina inflammatoriska besvär. Hon behöver nog ha en egen dessutom.

Att jag och min sambo har nått enorma hälsovinster tack vare kosten biter inte riktigt. Men jag tror boken kan hjälpa henne att 

våga gå mot läkarna.

Läkarna som idag konstaterat att hon hade högt blodsocker nu dessutom. Men dom hade inte någon ide om varför eller vad hon

Skulle göra åt det. Man blir så j-la förbannad! 

Tack för ditt bloggande. Jag sprider själv lchf tankar via facebook och instagram så mina vänner antagligen kräks på mig.

Men 5-6 st har också lyssnat…och blivit likadana J Så då är det värt det. Man räddar ju liv. Till skillnad mot vad läkarna gör.

Hur ser det ut med föreläsningar framöver. Jag ska försöka komma och lyssna nån gång har jag tänkt.

Med vänlig hälsning, 

C”

”Hej Mats !

Jag köpte din bok på bokus håller på och läser för fullt nu och ändrar mitt liv ! fantastiskt bra skrivet allt man behöver veta finns med känns det som ! har försökt med LCHF två ggr förut men inte förstått allt och VARFÖR  nu VET jag och har motivationen !!!  ska ladda ner utbildningen du har också tänkte jag men boken först. Jag var inte säker på om mitt mejl kom fram därför beställde jag på bokus så du kan ta bort mig på listan jag läser för fullt!! Ha en bra dag !
Med vänlig hälsning, A”
DSC04400
Ha ett friskare liv hälsar,
Mats Lindgren

 

 

7 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Hej Mats! Jag tycker precis lika som du, att man ärver ”förutsättningar”, som jag har skrivit förut hade mina föräldrar Diabetes 2, men jag tycker att om jag ser till att inte äta för mycket inflammationsökande mat, kan jag minska risken att själv insjukna till Diabetes. Jag tycker att om man säger att man inte tål vissa livsmedel, men kan äta godis med en massa färgämnen, E- nummer mm… så jag tror att det riktiga orsaken inte är allergi, utan att man vill inte lämna bort det man är så van vid. Tyvärr behöver vissa människor bli först sjuka innan dem ens tänker på att göra hälsosamma val. Hälsn./Paula

  Gilla

 2. Ja, visst ärver man förutsättningar – både vad gäller arv och miljö. Man äter väl det som man är van med och har man fått med sig dåliga matvanor hemifrån så fortsätter man med dem i vuxen ålder. Då kommer sjukdomarna.

  Jag har en kompis som har fått graviditetsdiabetes. I början sa hon att hon skulle äta lågkolhydratkost så att hon slapp insulin. Men nu säger hon att hon ”vill äta bröd, pasta och sånt”. Ja, vem vill inte det?! Så nu ska hon ta Metformin.

  Hon var hos dietisten häromdan och gav henne en lista över vad hon brukar äta.
  Dietistens resonemang är så korkat att det inte liknar nånting:
  Dietisten tycker att min kompis äter för lite kolhydrater och bör lägga till ris eller pasta till måltiderna. Och samtidigt sätts alltså metformin in.
  Var finns logiken i detta? Lågkolhydratkost verkar inte existera för dietisten.
  Och min kompis får en för tillfället enkel utväg. Frågan är väl bara när hon får diabetes typ-2 och följdsjukdomarna?

  Jag försökte förklara att pasta är tomma kalorier som inte tillför någonting essentiellt, men hon slog dövörat till.

  Blir lite trött…

  Gilla

 3. Det är väl matvanor man ärver?

  Gilla

 4. Graviditetsdiabetes är allvarligt, det kan leda till havandeskaps-förgiftning, med fara både för barnet och mamman.

  Jag blir förbannad när jag läser vilka korkade råd dietister kan komma med. Det ska dock sägas att det finns dietister som kan det här med LCHF, men jag brukar använda termen ketogen-kost vid samtal med vården. Det verkar vara lättare att hantera för de

  Gilla

 5. Intressant, men jag tror faktiskt att man ”ärver” nåter, i allafall från den familj mam levt med en tid, nämligen bakteriefloran i tjocktarmen och därifrån kommer nog många tillstånd som måhända inte alltid är bra. Har man tillräckligt med ”bra” bakterier kan nog en omläggning av kosten till LCHF fungera, annars måste man antagligen tillföra bakterier också, så enbart LCHF hjälper nog inte alltid – om man har ”fel” bakterieflora…

  Gilla

 6. Hej Mats. Jag läser i tidningen M om vad vet doktorn om mat? Där säger man ”Vi vågar satsa en slant på att Stefan Branth är den läkare i Sverige som vet allra mest om hur det vi äter påverkar vår hälsa”. Ett av hans 3 bästa äta bra råd lyder: Ät smör, grädde och koksfett i måttliga månader. I stora månader driver dessa fetter inflammationer i kroppen. Är detta rätt? Jag ser fram emot din kommentar.
  För övrigt Tack för en bra blogg.
  Hälsningar
  Gudrun Sjölander

  Gilla

  • Hej Gudrun!
   Din kommentar om Stefan Brandt visar hur det står till med vår sjukvård och läkarnas kunskaper. Det är fullständigt fel att naturligt fett som smör och kokosfett skulle driva inflammationer oavsett i vilka mängder det intas. Det är så barockt att man blir skrämd och förbannad på en gång. Det förhåller sig precis tvärtom mot vad ”läkaren” Stefan Brandt påstår. Stackars patienter som drabbas av denna okunnighet.
   Hälsningar Mats

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: