Kaffe Latte är som läsk!

februari 21, 2016 kl. 11:06 f m | Publicerat i Okategoriserade | 1 kommentar
Etiketter: , , , , , , ,

cafelatte-jpg

SVT! Dricker du färdiga kaffedrinkar så kanske du ska börja fundera över vad de innehåller. Den brittiska organisationen Action on sugar visar genom en undersökning att varma smaksatta drycker på kaféer innehåller upp till 25 teskedar socker. Testet gjordes på 131 varma drycker från olika kedjor i Storbritannien. Analyserna visade att mer än en tredjedel av dryckerna innehöll samma eller högre nivåer av socker som en burk läsk.

– Väldiga mängder socker i flytande form ökar risken för typ 2-diabetes och övervikt. Övervikt i sin tur ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar och cancer. Det finns allvarliga risker med att dricka stora mängder socker, säger Åsa Brugård Konde, nutrionist på Livsmedelsverket.

Mina kommentarer!

Faktum är att det inte alls behövs väldiga mängder socker för att utveckla metabola sjukdomar som diabetes typ 2, hjärt -kärl -sjukdomar och cancer. Det räcker gott med att äta den mat som är vanlig idag som t.ex. mycket pasta, flingor, bröd om man har en inflammationskänslig kropp.

Det är klart att den cafe-kultur som vi har idag med olika kaffe-drinkar som innehåller tillsatt extra socker är extremt farligt för oss. Det som händer är att vi vänjer kroppen och våra smak-organ vid allt sötare livsmedel så att vi till slut inte märker den extremt söta smaken.

Om våra smakorgan fungerade på rätt sätt så skulle massor av olika slags livsmedel smaka så extremt sött att vi skulle bli äcklade av den söta smaken.  Andra livsmedel som på sätt och vis har tillsatt socker i sig är frukt av olika slag. Mycket av den frukt som odlas i stora fruktodlingar runt Medelhavet är frukt som ympats för att bli sötare. Frukt är ett praktexempel på livsmedel som säljs genom att sötman är extra hög. Extra söta apelsiner och extra söta druvor säljer bättre än dito sura. Extra söta Jaffa-apelsiner och extra söta druvor från Cypern känner många till.

Det finns ett pris som man måste betala för den extra sötma som vi sätter i oss. Våra kroppar är inte anpassade för den extrema mängd sötma som vi får i oss på olika sätt. Istället blir vårt PH-värde i kroppen surt som i sin tur sätter ner immunförsvaret och vi kan börja utveckla olika slags inflammatoriska tillstånd/sjukdomar. Exempel på dessa sjukdomar är reumatisk värk/artros, diabetes typ 2, hjärt -kärlsjukdomar, prostatabesvär, cancer osv.

Exempel från min kropp före och efter min kostomläggning till LCHF är t.ex. hur jag åt vit grapefrukt. Tidigare, innan LCHF-kosten, måste jag ha strösocker på den vita grapefrukten för att överhuvudtaget kunna äta den. Jag tyckte att den frukten var så extremt sur, numera tycker jag att samma grapefrukt är söt. Det är också nästan den enda frukt jag äter förutom citron och lime. Surt har alltså blivit sött när mina smakorgan har rättat till sig med hjälp av den ketogena kosten LCHF.

Det som, för sju år sedan, triggade min diabetes typ 2 till att att gå genom taket var när jag drack färskpressade apelsiner varje morgon. Jag trodde i min enfald att c-vitaminerna i apelsinerna skulle hjälpa min kropp att tillfriskna. Istället blev det tvärtom, fruktosen i apelsinerna gjorde att inflammationerna i min kropp bara accelererade.

Det är enorm skillnad på grönsaker och frukt. Framför allt genom att frukten innehåller så mycket fruktos som kanske är den farligaste sockerarten av alla. När Livsmedelsverkets experter deklarerar att vi ska äta mer frukt o grönt så visar det hur dålig kostkunskapen är på den myndigheten.  Ovanjords-grönsaker är perfekta för att vi ska få i oss rätt mängd näring och den ympade frukten ska vi definitivt passa oss för.

En bra grund att stå på!

Om du nu väljer att själv pröva LCHF-modellen behöver du en bra grund att stå på. En röd tråd att följa och en fungerande förklaringsmodell får du genom min bok ”Frisk av mat” och Mats LCHF-utbildning. Boken kostar 195 kr inkl. frakt och Mats LCHF-utbildning kostar 199 kr. Om du väljer att beställa bägge så stannar priset på 350 kronor. Boken ”Frisk av mat” finns även att beställa på engelska, ”Health through Food” till samma pris som den svenska boken!  Fyll i nedanstående kontaktformulär och berätta vad du vill ha så skickar jag tillbaka betalningsanvisningar.

IMG_0040

Trevlig söndag hälsar,

Mats Lindgren

 

 

1 kommentar »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Gäller även köpta semlor, rena sockerchocken nuförtiden. Läste innehållsförteckningen: tillsatt socker i grädden, glukossirap i mandelmassan, modifierad stärkelse i bullen. plus mjölet dessutom förstås. För en som börjat äta enl LCHF smakade det rent av osmakligt, man åt av halva semlan och slängde resten.

    Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: