#Friskavmat Till Fråga Doktorn och VD Hanna Stjärne

januari 25, 2017 kl. 7:41 e m | Publicerat i Okategoriserade | 25 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , , , ,

Till redaktionen för Fråga Doktorn.

Kopia VD Hanna Stjärne.

I senaste programmet av Fråga Doktorn fick professor Mai-Lis Hellenius återigen berätta att smör är farligt och att smör och animaliskt fett orsakar hjärt -kärlsjukdomar. Det finns en hel del frågor att reda ut kring detta. Det första är att professor Hellenius ständiga mantra att smör är farligt stämmer inte med verkligheten. Det andra är att hon hävdar att LCHF-kost (Low Carb High Fat) är farligt och att den kosten orsakar sjukdomar. Detta stämmer heller inte med verkligheten men kanske med professor Hellenius världsbild.

Vi som har helt andra erfarenheter, och vi är ganska många tusen nu, vet att naturligt fett som smör stärker immunförsvaret och att det läker och förebygger inflammatoriska tillstånd i kroppen. Det finns exempelvis tusentals diabetiker typ 2 som inte längre har den sjukdomen och diagnosen. Vad är då anledningen till det? Jo, alla dessa personer äter en ketogen LCHF-kost och har stärkt sitt immunförsvar såpass mycket att de inte längre har diagnosen diabetes typ 2.

Vi vet också att kolesterol inte är farligt utan är en mycket viktig komponent i vårt immunförsvar. Jag själv är frisk från diabetes typ 2 sedan snart åtta år tillbaka. Dessutom har jag blivit av med reumatisk värk, kärlkramp, prostatainflammation och konisk bronkit. Den enda förändring jag gjort i mitt liv är att konsekvent äta en ketogen LCHF-kost. Alltså mycket naturligt fett och väldigt lite kolhydrater.

Jag har tidigare skickat min bok ”Frisk av mat” till programledarna och redaktionen för Fråga Doktorn. Jag bifogade dessutom ett brev där jag erbjöd mig att förklara vad inflammerande mat var för något liksom vad immunstärkande mat är. Detta på grund av att ”experterna” i programmet inte kunde svara på denna tittarfråga. Jag har inte hört ett knyst och ingen har kontaktat mig och tackat för boken.

Vi är många tusen som häpnar varje gång Mai-Lis Hellenius får lov att oemotsagt förklara för Sveriges befolkning att naturligt fett som smör är farligt och orsakar hjärt -kärlsjukdomar. Det betyder att när hon varnar för smör och LCHF så blir många sjuka personer skrämda som faktiskt kunde bli av med sina metabola sjukdomar med hjälp av just naturligt fett som smör och LCHF-modellen.

Idag finns en rad moderna studier som helt motsäger professor Hellenius teorier om att smör och LCHF-kost är farligt. Verkligheten stämmer inte med professor Hellenius karta så därför borde verkligheten få komma fram någon gång till gagn för många onödigt sjuka människor.

Om Sveriges television menar allvar med objektivitet så borde ett antal representanter som blivit friska av naturligt fett som smör och LCHF-modellen få vara med i t.ex. Fråga Doktorn och berätta om sina erfarenheter. Ingen med diagnosen diabetes typ 2 blir frisk av tabletter och sprutor utan de hamnar i något som sjukvården kallar för Naturalförloppet. Det betyder att den personen blir sjukare och sjukare för att till sist dö i någon hjärt -kärlsjukdom. Det betraktas som normalt av sjukvården. Men det finns alternativ och vi vill gärna berätta om det i t.ex. programmet Fråga Doktorn.

Med vänlig hälsning,

Mats Lindgren, författare, bloggare och hälsodebattör

2016-07-07 10.20.55 bokomslag-2016-11-13

25 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Du är så underbart envis! tack för det!

  Gilla

 2. Har du fortfarande inte fått svar från dem?

  Gilla

  • Nej, inget svar och inget tack.
   Hälsningar Mats

   Gilla

 3. Mycket bra ! Nu ser vi alla LCHF’are fram emot ett svar från redaktionen för ”Fråga Doktorn”, det är hög tid nu !

  Gilla

 4. Heja på Mats

  Nu är det många som reagerat på Hellenius senaste lögner.
  Spännande och höra när du med flera ev får ett svar.

  Gilla

 5. Bravo Mats. Heja på, sanningen skall segra till slut!

  Gilla

 6. Hur förklarar programledarna sina rondörer!?

  Gilla

  • Programledarnas rondörer anser jag ska hållas utanför den här debatten.

   LCHF har beskyllts för att vara verkningslöst för att exempelvis Jimmy Moore gått upp en del i vikt. Låt oss undvika att göra likadant som LCFH-motståndare. Vi vet ingenting om deras situation, och dessutom är de kvinnor i övre medelåldern, vilket även i LCHF-sammanhang anges som en orsak till utebliven viktminskning.

   Gilla

   • Hej

    Av vilken anledning skulle inte kvinnor i övre medelåldern kunna går ner i vikt?
    Dvs om man verkligen vill och går in för att ändra livsstil på riktigt.
    Tror tyvärr att allt för många är fastlåsta i ett socker & mjöl beroende och fett skrämda till max och där står man fast. (Gäller givetvis även män)
    Var med och startade upp en ”må bra/bättre” grupp för ett år sedan där det ingick bland annat en grupp damer i övre medelåldern 45-65. Ingen av dessa gjorde ett enda framsteg under ett antal månader när det kom till kritan. Ville inte ändra på nått alls. Gruppen löstes upp av sig själv efter några månader då ingen ville ändra på nått fast man i ingångsskedet gav sken av det motsatta. Möter dom flesta lite nu och då i min vardag och negativa spiralen ser bara ut att fortsätta tyvärr.

    Gilla

 7. Helt rätt! På dom igen bara 👍

  Gilla

 8. Bra Mats
  Jag beundrar dig och är dig evig tacksam för det jag lärde mig av dig.
  Hade inte jag börjat läsa om LCHF och köpte din bok i Oktober 2012 så kanske jag fortfarande hade ätit alla skit tabletter som jag enbart blev sämre och sämre av..
  Tack
  Med vänlig hälsning Bo Eriksson

  Gilla

 9. Hej Mats,
  Jag har också skrivit till damerna och berättat om min och min brors hälsoresa.
  Jag från 85 till 70 kg 177 lång som fuskar lite med LCHF och kallar mig kolhydratintolerant.😂
  De fick reda på min brors deltagande i Karlshamsstudien.
  Från 150 kg, diabetiker typ 2 med svår psoriasis till 98 kg, inga sprutor samt fri från psoriasis med strikt LCHF.
  Han har genomgått en jättekontroll av sina blodkärl och de är så hela/rena så läkaren som undersökte honom häpnade när han berättade vad han åt:-)
  Inte en kommentar från frågadoktorn.
  Med vänlig hälsning
  Krister Joelsson
  Östra Köpmansgatan 21A
  37132 Karlskrona
  Ps. Kan du skicka mig 5 av dina böcker Frisk av mat. Jag har vänner som behöver läsa om din resa. Ds

  Skickat från min iPhone

  Gilla

  • Hej Krister! Så är det, de styva och oelastiska blodbanorna blir mjuka och elastiska när sockerbeläggningen försvinner från blodväggarna. Det är bara och endast rätt kost som kan åstadkomma detta. Kan du skicka din beställning till lindgren.mats8@gmail.com så får du en betalningsanvisning. Jag börjar packa böckerna så länge.
   Hälsningar Mats

   Gilla

 10. Egentligen borde man/vi anmäla programmet till granskningsnämnden för ett partiskt inlägg. Är det Ok att använda ditt inlägg för detta ändamål? Eller har du/någon något annat förslag?

  Gilla

  • Hej Anders! Jag tycker visst att du kan anmäla programmet för opartiskhet. Du får gärna använda mitt inlägg om du vill. Det kanske skulle sätta fart på saker och ting.
   Hälsningar Mats

   Gilla

 11. Skickade nyss en fråga till redaktionen och frågade hur länge dom skall tillåta Hellenius sitta och fara runt med osanningar oemotsagd.

  Gilla

 12. […] fick ett rekordsnabbt svar från Fråga Doktorn-redaktionen denna gång angående mitt brev till dom. Det kanske berodde på att jag lade en kopia till VD Hanna Stjärne på det mailet. Det […]

  Gilla

 13. Programledaren Suzanne Axell verkar se upp till Mai-Lis Hellénius som vore hon en Gud som besitter sanningen och bara sanningen.
  Kan det vara anledningen till att hon avfärdar alla försök att hitta en annan sanning?

  Gilla

 14. Bra rutet, Mats!! Du är verkligen ihärdig!! Bravissimo!!
  Du hade också kunnat tipsa dom om att höra på någon, eller några, video med Professor Thomas Seyfried, som är övertygad om att den ketogena dieten (vi kan ju undvika att nämna LCHF för att inte reta upp dom ännu mera…??) är det enda vetenskapligt grundade alternativet av diet, för att, om inte reversera, så åtminstone förbättra villkoren för de redan cancersjuka och dessutom med största trolighet förhindra uppkomsten av slik sjukdom!! För att inte tala om vilken betydelse den kosthållningen skulle kunna ha även för andra sjukdomar, typ obesitá eller diabetes, som vi duperas att tro är ”kronisk och progressiv” när det i stället enbart rör sej om en normal och fysiologisk reaktion av organismen på en tokig mathållning, med alla de eländigheter, som medföljer….från amputation av ben och fötter, blindhet och dialys pga förstörda njurar etc….tänk, vilket onödigt lidande för dessa miljoner människor bara för att några få ska tjäna lite mera….och dom dör i alla fall så småningom…hela bunten!!
  Och sen vore det väl en strålande idé om programledaren själv ville prova den ketogena dieten (igen, vi vill inte reta upp någon!) bara en kort tid, för att själv avgöra om den har någon verkan eller inte…några kilo skulle räcka…fast lite mullighet är nog bara bra, om man är äldre??

  Gillad av 1 person

  • Kan någon förklara varför det ska vara bra att vara lite mullig när man blir äldre? Oftast så minskat muskelmassan när man blir äldre om man inte styrketränar om man är lite mullig där är man tyngre och därmed inte rör sig och förlorar än mer muskelmassa. Torde kunna bli en negativ spiral.

   Gilla

 15. Till Nisse Hult (som svarade mig ovan).

  Min poäng var inte att kvinnor i övre medelåldern inte kan gå ner i vikt, jag är själv en 57-årig smalis.

  Min poäng var att programledarnas rondör inte hör hemma i en diskussion kring det naturliga (mättade) fettets läkande krafter och LCHF-kost.

  Över huvud taget tycker jag att människors utseende inte ska kommenteras, generellt alltså. Även LCHF:ares utseende kommenteras ibland, och eftersom jag tycker att det är olämpligt kan jag inte ha en annan standard när icke-LCHF:ares utseende kommenteras. Av rättviseskäl.

  Gilla

  • Nu är jag med Lena
   Även LCHF:are får sina kommentarer som du säger, typ får du ingen mat hemma, är du sjuk?, du får inte bli smalare nu etc.
   När jag själv vägde +100 var det tyst som muren men nu vid vältränad 76-77 vid +60år då minsann lyser avundet igenom 🙂
   Testade min viktväst på 10kg i morse igen och insåg snabbt att dessa kilon går många och skvalpar med extra varje dag i många fall ggr 2,3,4

   Gilla

   • Då är vi överens. Härligt 🙂

    Gilla

 16. Du är bra Mats! Riktigt bra.
  Hållit på så länge och så ihärdigt. Du lärde mig att man kan bli frisk av rätt sätt att äta. Och det är jag dig evigt tacksam för.

  Thomas

  Gilla

 17. Heja på! Beundrar din ihärdighet och hoppas verkligen att de tar upp detta.

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: