Artärstelhet, farligt vid fysisk ansträngning!

augusti 5, 2017 kl. 11:46 f m | Publicerat i Okategoriserade | 5 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , , , ,

Idag blir det en fortsättning på ämnet artärstelhet i blodbanorna. Min vän Nisse som ju mätt sin artärstelhet via en arteriografi-mätning visade sig ha en ålder av mellan 10-20 år i jämförelse med normaltillstånd. Nisse äter ketogen LCHF-kost sedan cirka tre år tillbaka. Förra året visade samma mätning en ålder på Nisse motsvarande 30-40 år. Hans blodkärl blir alltså allt renare och artärstelheten minskar trots att han ofrånkomligen blir allt äldre. Nisse är 61 år.Frågan är hur långt ner i ålder han kan komma i jämförelse med normaltillstånd?

Enkel logik!

Om artärerna blir stelare och mer oelastiska så ökar risken för hjärt -kärlsjukdomar som exempelvis stroke och hjärtattacker. Anledningen till att våra blodbanor blir stela och oelastiska är ett överskott av blodsocker som klistrar sig fast i blodbanorna. Det gör att beläggningar skapas av bakterier och mikrober som kalasar på våra karamelliserade blodbanor. De gillar sockret helt enkelt! Kroppen kan då svara med inflammation för att läka sår som bakterierna skapar. Så om vi ständigt går omkring med överskott av blodsocker i blodbanorna så har vi rundgång med bakterier som tar för sig av sockret och vårt immunförsvar som desperat försöker försvara oss genom att skapa inflammatoriska tillstånd för att läka såren.

Träning eller kost?

Av ovanstående resonemang kan man förstå att fysisk ansträngning är farligt med stela och oelastiska blodbanor. Anledningen är förstås att när pulsen ökar och hjärtat försöker pumpa runt mer blod så fungerar det dåligt med artärer och blodbanor som är stela och oelastiska och fulla med beläggningar. Risken för blodproppar, stroke och hjärtattacker ökar då vid fysisk ansträngning. Så tanken att man kan hålla sig frisk från metabola sjukdomar med hjälp av regelbunden träning är ett feltänk anser jag. Det första man måste göra är att hålla sina blodbanor rena med hjälp av icke inflammerande kost som ketogen LCHF-kost. Därefter kan man förstås träna för sitt eget välbefinnande så mycket man vill.

Nisse är förstås ett praktexempel som genomför ansträngande cykellopp på löpande band. Med sina rena och elastiska artärer och blodomlopp behöver han verkligen inte vara orolig för proppar i blodbanorna!

Min bror Rolf är tyvärr det motsatta exemplet som bekräftar mitt resonemang ovan. Brorsan har tränat mycket hela sitt liv men ändå dog han i sömnen för några månader sedan av en hjärtattack. Han hade besvär precis som jag själv haft av  diabetes typ 2 och hjärtproblem. Han lyssnade inte på mina råd utan menade att läkarna vet bäst. Så han valde tabletter före kosten. Det slutade med hans död bara några år efter sin pensionering.

Blodet cirkulerar överallt i kroppen!

Det är viktigt att komma ihåg att blodet cirkulerar och flödar precis överallt i kroppen. Inte bara kring hjärttrakten. Så om artärer i ögontrakten blir oelastiska och stela så ökar risken för att man ser sämre och måste ha glasögon. Jag menar att anledningen till att allt fler i yngre åldrar behöver läsglasögon är stela och oelastiska artärer. Orsaken är samma som för hjärt -kärlsjukdomar; en försockring av blodbanorna.

Prostataproblem för män är av samma orsak. Blodet cirkulerar inte tillräckligt bra och ”kroniska”inflammatoriska tillstånd uppstår. Enda möjligheten att läka dessa metabola sjukdomar är att rena sina blodbanor med icke inflammerande och immunstärkande kost. Då fungerar ketogen LCHF-kost alldeles utmärkt.

bokomslag-2016-11-13

LCHF-utbildning och boken Frisk av mat!

Du kan stärka upp ditt eget immunförsvar själv. Du får kraft att både läka och försvara din kropp mot inflammatoriska tillstånd och metabola sjukdomar. Beställ min bok ”Frisk av mat, utdrag ur boken och Mats LCHF-utbildning brev 1 av 12. Följ råden där så kommer du att bli angenämt överraskad över hur effektivt det är. Boken kostar 195 kr inkl. frakt och Mats LCHF-utbildning kostar 199 kr. I LCHF-utbildningen får du också tillgång till menyer, recept och handlingslistor. Om du väljer att beställa bägge så stannar priset på 350 kronor. Boken ”Frisk av mat” finns även att beställa på engelska, ”Health through Food” till samma pris som den svenska boken! Kontakta mig på lindgren.mats8@gmail.com eller fyll i kontaktformuläret nedan.

 

 

 

5 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Hej Mats

  Du är helt inne på rätt väg att kostomläggning MÅSTE gå före träning i steg ett, långt före till och med, sen kommer effekten av denna kostomläggning att märkas dramatiskt tillsammans med regelbunden träning i steg 2.
  Bara som lite info så cyklar man sällan som 61åring tillsammans med jämngamla ute på cykelloppen utan oftast är det är spralliga ”killar” mellan 30-55år som är cykel polare och då krävs det massor för att hänga med vill ja lova. Vid 61 har man som ex långt ifrån den max puls som dom som är mycket yngre så därför måste det flöda lätt i kroppens alla banor på en ”gamling” för att man inte skall storkna vill ja lova.
  Den som provat vet vad det handlar om.

  Gilla

  • Hej Nisse ! Ville bara fråga dig ? -hade du någon/några sjukdomar tidigare ? -vad gjorde att du ville äta på detta sätt? Häls/Paula

   Gilla

   • Hej Paula
    Hade väl inte direkt några sjukdomar innan jag gjorde ett lappkast när det gäller kost men ett problem fanns förutom lite för många kilon och det var att min vänstra fotled var inflammerad mer eller mindre jämt med ständig värk i den samma plus att min dotter fått diagnos Ulcerös kolit vilket jag började ifrågasätta och läsa om och i den vevan upptäckte jag denna blogg, Annika D, Kostdoktorns mfl. bloggar och den gemensamma nämnaren var socker, kolhydrater, etc. dvs allt som skapar inflammationer i kroppen. Och som lök på laxen var jag på en föreläsning med Colting och sen blev det en himla fart att ändra på allt och på den vägen är det än idag. Min dotter är klart bättre idag om än inte 100% återställd och har börjat inse att det är kosten som närapå höll på knäcka henne. (Men jag får ständigt komma med pekpinnar om kosten än idag till henne.) Min fotled är klart bättre idag men den påminner mig snabbt om jag fuskar nått angående kosten med lite värk som bevis på detta.

    Gilla

 2. Bra redogjort för hur det hänger ihop.

  Gilla

 3. Hej Mats
  Jag tittade på vetenskapens värld ikväll, det fantastiska blodet. finns även på svt play.
  Michael Mosley testar sitt eget blod på detaljnivå med den senaste tekniken.
  Han testar blodet noggrannt efter två olika frukostar.
  Efter den feta frukosten med ägg och bacon och mkt fett så kunde labbet analysera fram ämnen i blodet som orsakar inflammation.
  De pratade också om att fett går ut i blodplasman.
  Det är aldrig tal om blodets insulinnivå som är fundamentalt i sammanhanget.
  Jag upplever att vetenskapets värld vilseleder och orsakar total förvirring genom att visa denna film.
  Vad säger Du Mats, se gärna filmen om Du inte sett den…..

  Bästa hälsningar
  Lennart

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: