Kan man läka bukspottkörteln med ketogen kost?

januari 23, 2019 kl. 1:01 e m | Publicerat i Okategoriserade | 30 kommentarer
Etiketter: , , , , , ,

 Dela gärna!

Först måste jag be alla mina läsare om ursäkt för att jag inte skrivit på bloggen på länge. Det finns en anledning till detta. På ett rutinbesök till vårdcentralen, för några månader sedan, visade det sig att jag hade ett mycket högt blodsockervärde, 18. Det är fullt utvecklad diabetes. Jag blev naturligtvis chockad eftersom jag själv tycker att jag varit noga med att äta LCHF, ketogen kost. Det visade sig vid prover att min bukspottkörtel knappt inte fungerade alls.

Min bukspottkörtel hade så dålig funktion att maten jag åt gick rätt igenom kroppen utan att bearbetas av bukspottkörteln. Jag förlorade i vikt trots att jag åt stora mängder mat. Mycket märkligt.

På väg mot diabetes typ 1?

Enligt läkaren var jag på väg mot diabetes 1 och insulinsprutor med raska steg. Med en obrukbar bukspottkörtel som inte producerar tillräckligt med insulin så blir det tufft. Jag var i chocktillstånd och var orolig för att allt jag skrivit i min bok, Frisk av mat, och på min blogg var fel.

Vad hade hänt egentligen med min kropp!

Jag hade ju fått signaler från min kropp som jag inte förknippade med diabetes men som visade sig vara just det. Jag hade inflammatoriska tillstånd lite varstans som jag inte förknippade med högt blodsocker. Jag hade eksem på insidan av förhuden och på ollonet som jag inte förknippade med högt blodsocker. Det borde jag ha gjort eftersom man kissar ut mycket socker och inflammationen får näring av det.

Jag hade ett sår på läppen som inte ville läka sig. Det borde varit en signal till mig men jag gjorde ingen koppling till högt blodsocker.

Värk i arm och rygg borde ringt ordentligt om att här är inflammatoriska tillstånd som använder sig av högt blodsocker som bränsle! Trots att jag skrivit mycket om detta gjorde jag ingen koppling till mig själv. Detta trots att jag hade svårt att utöva mina intressen som att spela golf, dragspel och gitarr.

Inte ens när jag blev omotiverat törstig och fick springa och kissa i tid och otid gjorde jag en koppling till högt blodsocker och diabetes. Det var precis som att jag var osårbar men det var jag inte alls!

 

Riktig ketogen kost i 7 veckor!

Efter chocken på vårdcentralen bestämde jag mig för att nu får det bära eller brista. Här ska ätas riktig ketogen kost framöver i alla måltider för att se om min bukspottkörtel kan läka sig.

Mina måltider till frukost, lunch och middag bestod av följande;

1 avokado, 3-4 ägg, 25 gram smör, ibland stekfläsk plus vatten. Därtill har jag ätit MSM, magnesium, ingefära gurkmeja, kokosfett och olivolja. Dessutom metformin.

Åtta veckor senare!

Jag fick ganska snabbt bra signaler genom att kissenödigheten och omotiverad törst minskade. Efter cirka två veckor med denna kost försvann den jobbiga inflammationen på insidan av förhuden och på ollonet.

Efter cirka en månad började jag märka skillnad på att min arm fungerade bättre och värken minskade.

Idag märkte jag skillnad på min underläpp att såret hade börjat läka sig.

Dock har inte blodsockret gått ner till acceptabla nivåer men det har trots allt gått ner.

Mina reflektioner!

Det känns bra att det jag skrivit om i min bok och på bloggen verkligen fungerar, även på mig själv. Att äta så strikt ketogen kost som jag gjort i flera månader visar att det går att läka sin kropp med kosten även om man måste hålla på länge. Jag kommer att fortsätta att äta precis som jag gjort nu de senaste månaderna för att fortsätta läkningen. Jag kommer att redogöra för hur det fortlöper på denna blogg.

Utan att jag varit riktigt medveten om det så har jag ätit för mycket socker/kolhydrater och för lite naturligt fett i maten som under lång tid försämrat mina blodsockervärden. Jag tror själv att det blivit lite för mycket frukt och lite för mycket vin ibland.

Jag konstaterar att min kropp är extremt känslig för för mycket kolhydrater i maten och för lite naturligt fett. Jag måste alltid vara uppmärksam på detta faktum.

Jag blev återigen dömd av läkare men är trots det på väg tillbaka igen.

Lycke 2019-01-23

Mats Lindgren

bokomslag-2016-11-13

LCHF-utbildning och boken Frisk av mat!

Just nu har jag bara ett fåtal böcker kvar. Ingen ny upplaga kommer att tryckas. Ta chansen att beställa böcker innan de tar slut.

Du kan lära dig mer om hur du stärker ditt immunförsvar. Du får kraft att både läka och försvara din kropp mot inflammatoriska tillstånd. Beställ min bok ”Frisk av mat, utdrag ur boken och Mats LCHF-utbildning brev 1 av 12. Följ råden där så kommer du att bli angenämt överraskad över hur effektivt det är. Boken kostar 215 kr inkl. frakt och Mats LCHF-utbildning kostar 199 kr. I LCHF-utbildningen får du också tillgång till menyer, recept och handlingslistor. Om du väljer att beställa bägge så stannar priset på 370 kronor. Boken ”Frisk av mat” finns även att beställa på engelska, ”Health through Food” till samma pris som den svenska boken! Kontakta mig på lindgren.mats8@gmail.com

 

 

 

30 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Undrade allt var du tagit vägen…Jag har liknande för hur det e så smyger det in lite mer kolisar. Har ju sorg efter min älskade Ove och det har inte hjälpt mej utan tvärtom. Gör som du nu och tar ett nytt tag. Kram och lycka till!

  Gilla

 2. Hej Mats ! Tänkte väl att något hade hänt, när ingenting hördes. Lycka till med läkningen. Har själv också fått skärpa till med kosten , för på julen blev det för mycket om allt möjligt. Men har nu börjat ändra med maten till det rätta, också för hälsas skull för började må sämre. Skriv om hur det går med dig och blodsockret. Kram 🙂

  Gilla

 3. Hur mycket insulin man har kan man mäta med C-peptid. Har du gjort det? Om ditt insulin är för lågt bör du troligen ändå ta insulin.

  Gilla

 4. Hej Mats. Skönt att du är på rätt väg! Visst måste man som diabetiker verkligen vara noga med kosten. För mig gäller INGEN ALKOHOL och detta är nog det viktigaste tipset för att behålla hälsan förutom strikt LCHF. Viner innehåller ingredienser som vi inte har en aning om vad det är och vad det ställer till med i kroppen, framförallt skadligt för Lever, Bukspottkörtel och hjärtat med blodkärl! Och socker förstås även fruktsocker. Själv äter jag en banan varje dag och inget mer socker alls. Och mina tår mår mycket bättre. Ju äldre vi blir, åren går ju fort nu så mycket viktigare är det att sköta kosten till 100%. Vinsten som gör att man mår mycket bra av detta övervinner alla former av skräpmat och fuskande. Så det är lätt att låta bli.

  Gilla

 5. Hej Mats

  Även jag har undrat vart du tog vägen.
  Är så lätt att ”unna” sig lite fuskande även om alla inte blir drabbad som du blivit.
  Själv håller jag sen 19dgr tillbaka på med ett ”test” med 23:1 fasta OMAD med ätfönster mellan 07:30 – 08:30 (LCHF frukost stor) och detta tillsammans med den vanliga cykelträningen 04:30 – 05:15 nu i form av tuffa 4 x 4 intervaller.
  Så här långt har det fungerat förträffligt. Återkommer med mera fakta framöver.

  Gilla

 6. Hej
  Hoppas verkligen du kan bli helt frisk igen av kosten. Man har ju ätit lchf för att bli frisk och må bra.
  Jag blir lite nyfiken på detta med ditt eksem.
  Jag har ätit lchf sedan 2012 och mått väldigt bra. Sista 2 åren mer liberalt.
  Men jag fick plötsligt psoriasis i underlivet. Har aldrig någonsin haft något eksem men plötsligt fanns den där. Skulle smörja med jättestark kortison 2ggr/dag i flera veckor. Detta ska enligt läkare vara livslångt men nu ska det räcka att underhålla nån gång i veckan.
  Kan det bero på kosten?

  Med vänlig hälsning, Elisabeth

  Gilla

  • Psoriasis. Äter du vete, råg, korn ?

   Gilla

   • Nej, absolut inte!

    Gilla

 7. Jag har också saknat dig, det sista inlägget var att du var på samma möte som Maj-Lis….. och då gick fantasin igång! Men skönt höra att du reder ut detta. Blev lite skrämd själv när jag läste inlägget då jag har problem med gula fläcken på ögonen. Det högra har svullnaden gått tillbaka men på den vänstra har det tillkommit svullnad. Trots att jag i minst 8 mån ätit strikt LCHF, dvs helt utan socker och gluten. Nu har jag skippat mejeriprodukter utom smör och lantmjölk som jag har i kaffet. Har också gjort två 24 timmars fasta så nu hoppas jag på att detta ska göra att svullnaden i vä öga också ska gå ner! Lycka till i fortsättningen och fortsätt skriva!

  Gilla

 8. Hej Mats
  Bra att Du är på gång igen.
  Jag har nyligen läst en bok av Jason Fung, Diabeteskoden på inrådan av Annika Dahlkvist.
  Om Du inte redan läst boken så gör det, där beskrivs tydligt hela processen vad som händer.
  1. leverförfettning
  2. bukspottkörteln
  3. socker i urin.
  Jag har provat att äta kalla kidneybönor i hop med créme fraiche och ett ägg på morgonen.
  På mig sänker det blodsockret efter en halvtimma.

  Gilla

 9. Saknat dina inlägg. Skönt att du är tillbaka

  Gilla

 10. Hej Mats! Du skrev om att Du var inflammerad i kroppen, prova KOLLOIDALT SILVER. ( IONOSIL) Ta några matskedar om dagen och det inflammerande försvinner.
  Roligt att Du är på G. Lycka till, önskar Roffe.

  Gilla

  • Hej Roffe
   Kolloidalt silver motverkar svamp och bakterier enl uppgift.
   Hur påverkar detta tarmens bakterieflora?
   Är det ngn som vet?

   Gilla

   • Hej Lennart!

    Här är info om kolloidalt silver:

    http://www.kolloidaltsilver.me
    Och
    https://silvertalks.jimdo.com

    Och kolla kommentaren från Roffe här nedan.

    Jag använder kolloidalt silver ofta. Mycket bra produkt som farmaindustrin försöker motverka pga att man inte kan patentera det = inga pengar att tjäna (och friska människor genererar inte heller några pengar).

    Gilla

 11. Vad tror du om att testa carnivore?
  Kolla in https://www.shawn-baker.com

  Önskar dig lycka till.

  Gilla

 12. ja kul du är tilbaks lycka till

  Gilla

 13. Hej Mats. Btr. Kolloidalt silver, sök på http://www.2000tv.se och på bilden till vänster klickar Du fram till Allt du behöver veta om kolloidalt silver. Det går även att googla på Anders Sultan, ägaren av IONOSIL, och lyssna på hans föredrag.
  Lycka till önskar Roffe.

  Gilla

 14. Att hålla kroppen frisk kräver en kist som inte bara är i lågkolhydratform. Mycket antioxidanter behövs varje dag såsom förska grönsaker, frukt som inte är för söt samt bör av olika sorter. Charkvaror är inget jag förespråkar utan rent kött och kokt fisk. Komjölkspridukter undviks men getmjölk och fårmjölk kan ätas då de innehåller ett för människan bättre protein, kasein A2. Vanlig komjölk har A1 kasein viljen kan driva på inflammation i kroppen. Stekt mat försämrar näringsvärdet och bildar skadliga ämnen. Varannan dag bör vara helt vegetarisk. Grönt ekoligiskt te och vatten mellan måltiderna är bra. Min man var påväg mot diabetes typ2 för va 15 år sedan. Både fadern hade det och storebror har det. Nyligen gjorde vi båda det stora testet hos Werlabs och alla värden var helt perfekta. De tillskott vi äter är D-vitamin med K2, Zink, Omega3, B-kombi med den bättre formen av B12(methylkobalamin) Magnesiimcitrat samt en multivitamin av bättre kvalitet (bra biotillgänglighet) .
  Vi känner oss enormt friska o vitala trots att vi båda är 60+. Själv hade jag Rosacea, en autoimmun hudsjukdom som flrsvann när jag slutade med komjölk. Vi äter inte heller något med gluten sedan 10 år tillbaka. Hur kroppen hanterar olika livsmedel är individuellt men jag har gett rådet att låta bli komjölksprodukter till andra med hudbesvär och även dessa personer blir fria från bl.a akne, eksem och Rosacea.
  Frisk av mat är sant!
  Hälsning ”Kreativa Dalkullan”

  Gilla

 15. Hej Mats

  Tänkte lite på det du skrev

  ” visade det sig att jag hade ett mycket högt blodsockervärde, 18″

  Just detta har jag försökt belysa dvs att många inte har en susning om sitt

  blodsockervärde fast en enkel billig investering skulle kunna ge svar på hur det står

  till. Varför är det inte mera focus på en så simpel sak dvs hur står det till med mitt

  blodsocker/tryck fast jag är ”frisk som ja tror ja är”?

  Varför är det mera focus på om som idag i min lokalradio ett långt inslag om att

  däcktrycksvarnare i bilden lyser och varför den gör de?

  Att hälsolampan i ditt enda jag lyser rött sen länge vill ingen bry sig om?

  Gilla

 16. HEJ MATS ! VAR HAR DU FÖRSVUNNIT IGEN ? HUR GÅR DET MED DIG ? LITE OFTARE UPPDATERINGAR SKULLE VARA ROLIGT. KRAM/Paula

  Gilla

  • Du har rätt Paula. Men jag har skrivit i 10 år på min blogg så jag har lite semester just nu. Lite skrivkramp är det nog. Också. I nästa vecka hoppas jag det kommer en ny uppdatering.

   Gilla

   • Tänkte speciellt i fråga om din blodsocker värden mm… ! Som du berättade hade blivit plötsligt ändrade. Har du fått allt i ordning ? 🙂

    Gilla

 17. Hur går det för dig? Det har gått lång tid och undrar hur du mår

  Gilla

 18. Hoppas du kommer över din skrivkramp snart! Saknar dina inlägg.

  Gilla

 19. Snälla Mats
  kan du uppdatera?

  Gilla

  • Hej Anna! Jag ska försöka skriva kommande helg. Jag genomför just nu min andra hälsoresa och jag mår bra. Hälsningar Mats

   Gilla

   • Hej Mats
    Men äntligen då ett livstecken från dig.
    Hoppas du fortsätter skriva
    Själv har jag varit på årets Arteriografimätning idag
    Alltid lika spännande
    Och resultatet blev…..

    Gilla

   • Tack! Det var skönt att höra 😊
    Väntar med spänning

    Gilla

 20. Hej Mats ! Har väntat din uppdatering till helgen , men inget har du skrivit ännu. Det är många med mig som vill höra av hur har du fått din hälsa tillbaka. Det är bra att du mår bättre och är nyfiken för hur det har gått med din andra hälsoresa . Kram/Paula

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: