Min andra hälsoresa!

juni 19, 2019 kl. 9:15 f m | Publicerat i Okategoriserade | 24 kommentarer

Det var en chockartad upplevelse för mig att jag, trots LCHF-kost under många år, faktiskt hade 18 i blodsocker. Detta upptäcktes under en rutinkontroll på vårdcentralen. Det var ju fullt utvecklad diabetes igen!

Flera av typiska diabetes-symptom hade jag nonchalerat eftersom jag ätit LCHF ketogen kost under många år. Jag kunde ju inte fått tillbaka det igen. Efter en jobbig tid bestämde jag mig för att göra en ny hälsoresa. Denna gång med stenhård ketogen kost utan några avsteg alls.

Vad var det som gick snett?

Det finns en del utbredda myter inom LCHF-rörelsen att man ändå kan äta och dricka vissa livsmedel. T.ex. att man kan äta 86 % choklad, dricka torrt vin, äta en del frukt osv. Jag vet nu att detta gäller inte för mig, tyvärr. Det visade sig, vid prover, att funktionen i min bukspottskörtel var kraftigt nedsatt. Den producerade nästan inget insulin alls. Jag var på väg mot diabetes 1.

Det är konstigt att jag lyckades nonchalera typiska diabetessymtom som att jag jag fick springa upp och kissa på natten ett antal gånger. Att värk i leder och muskler återkom. Att jag var kroniskt trött m.m. Jag fick t.o.m. inflammation/infektion på intima delar som jag absolut inte kopplade till högt blodsocker.

Jag trodde verkligen att jag var skyddad med hjälp av LCHF-kosten och att jag hade ett ramstarkt immunförsvar. T.ex. har jag inte varit förkyld på över 10 år. Periodvis innan jag bytte till LCHF-kost var jag förkyld för jämnan. Nu i efterhand kan jag konstatera att jag omedvetet och gradvis hade ökat andelen kolhydrater i min kost i tron att jag minsann hade ett mycket starkt immunförsvar som tålde detta. Jag hade fel!

Går det att läka bukspottkörteln med ketogen kost?

Frågan ovan ställde jag till mig själv för ett halvår sedan. Nu 6 månader senare med stenhård ketogen kost utan några avsteg alls så verkar det som att det faktiskt går att få igång bukspottkörteln igen till att bli funktionell. Idag har jag normalt långtidssocker, enligt prover, och i morse hade jag jag 5,7 i blodsocker på fastande. Jag har fått ta hjälp av kvällsinsulin och metformin. Nu håller jag på att fasa ut medicinerna sakta men säkert under tiden som min kropp läker sig. Idag känner jag inte av några diabetessymptom alls och inflammationerna har läkt sig.

Vad har jag lärt mig denna gång?

Det har varit en ännu tuffare hälsoresa denna gången tycker jag. Insikten att jag inte tål frukt, att jag inte kan dricka vin och absolut ingen 86-% choklad är svår att hantera. Jag måste jobba med mitt sockersug varje dag. Men att få känna sig frisk är värt så mycket mer än kortsiktiga fruktos-kickar. Det går inte att ta något för givet utan jag måste jobba varje dag.

Det är kul att mina fingrar fungerar så att att jag kan spela dragspel och gitarr igen. Det är värt mycket. Om ni har vägarna förbi Lycke Kvarn på midsommaraftonen kl. 13:00 så spelar jag och en kompis till dans runt stången. Min Maggan leder lekarna.

En blodsockermätare hemma är viktigt!

Min vän Nisse Hult påpekade att alla borde ha en blodsockermätare hemma. Jag håller verkligen med om detta. Dock hade jag ingen, när jag behövde en, eftersom jag trodde att jag nästan var osårbar. Jag kan återigen konstatera att det är så många symptom och sjukdomstillstånd som kan relateras till högt blodsocker. Ett enkelt stick i fingret och en blodsockermätare kan skingra tvivel och okunskap.

En bra diabetessköterska och en bra läkare!

Det senaste halvåret har jag haft hjälp av en mycket bra diabetessköterska och en bra läkare på Ytterby vårdcentral. Bägge är unga och förstår att diabetes typ 2 oftast är ett livsstilsproblem. Dock trodde sköterskan att hon inte fick rekommendera LCHF-kost till diabetiker med typ 2. Märkligt eftersom LCHF-kost redan 2008 ansågs vara enligt vetenskap och beprövad erfarenhet. Den unge läkaren har försökt få mig att börja äta kolesterolsänkande tabletter, s.k. statiner. Jag svarade förstås att jag avstår och att han borde läsa på mer om kolesterolets funktion i kroppen.

Trevlig Midsommar hälsar,

Mats Lindgren

 

24 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Härligt att du är på banan igen! Det som hänt dig inspirerar mig, som lätt trillar dit, att strikta till kosten. Hälsan är ju mycket mera värd än en kort stunds smak på tungan. Tack för att du berättar!

  Gilla

 2. Härligt att du är tillbaka igen. Jag sökte så sent som igår på nätet för att se om det kommit något nytt att läsa om hur det gått för dig.
  Jag har själv senaste halvåret upplevt att jag fått tillbaka gamla symtom och funderat på orsaken. Har tyckt jag skött kosten bra. Men när jag väl bestämt mig för att bli striktare igen så upptäckte jag att det fanns ett kolhydratsug som jag nog omedvetet gett efter för allt mer. Så nog är det så att när man väl fått krämpor pga sitt matintag så kräver kroppen att man sköter sig om man ska hålla det i schack.

  Gilla

 3. Hej Mats
  Men äntligen några rader från dig till slut.
  Du har verkligen fått smaka på effekten av att ”börja släppa upp tyglarna” och vad som händer då.
  Själva har jag sen Nyår stramat upp livet ett steg till och kör OMAD 23:1 fasta KETO varje dag. (135dgr) nu. Tränar som vanligt med hårda pass på cykel. Körde årets Arteriografi mätning förra Måndag och det var ännu ett super resultat. Tror mängden fett jag äter är ännu mera idag än bakåt i tiden. Kokosoljeburkarna tar slut väldigt fort hos oss idag i alla fall. Så mitt tips för dagen Mats go for fasting du kommer märka stor skillnad efter ett tag. Och skaffa en Keton mätare som kompliment till blodsocker mätare. Åter igen varför törs inte alla ha en sådan mätare? Vad är man rädd för? Kan berätta mera runt 23:1 om du vill och hur upplägget ser ut.

  Gilla

  • ”Åter igen varför törs inte alla ha en sådan mätare?”

   Det gör ont att sticka sig i fingrarna. Jag hör till den sorten som hellre tar blodprov i armen än sticker mig i fingret. Kanhända går det tillbaka till min tid som musiker när jag absolut inte fick skada fingrarna. Önskar att det gick att mäta i utandningsluften. Men – visst har jag funderat på att skaffa båda mätarna, så det kanske blir så. I alla fall om jag skulle börja må sämre och behöver mer information.

   Gilla

 4. Hej på dej, ja du jag fick mej en tankeläsare, har nog börjat släppa lite på tyglarna jag med tyvärr, har diabetes 2 men med bra värden, kanske får kolla det igen. Men har börjat äta lite frukt igen och så idag åker blodsockertestaren fram igen och jag är lite nervös faktiskt. Men tack för din uppriktighet och din blogg, ha det gott! Carina

  Gilla

 5. Tack för att Du berättar om ditt bakslag.
  Du nämner att HBa1c (långtidsblodsocker) ligger bra.
  Detta blodprov tycker jag är mycket viktigt, det anger hur mkt sockermolekyler som har fastnat på de röda blodkropparna och därmed hur mycket socker som glykerat blodkärlens insida (endotel)
  Det är ett enkelt billigt prov och borde kollas oftare på oss över 55 år.
  min intuition säger mig att om värdet ständigt ligger under 35 så är risken för sockersjuka och hjärtinfarkt minimal.
  Vad säger Du Mats och det vore intressant att höra vad din unga läkare har för åsikt om detta.
  Läkarna fokuserar på blodfett men pratar inte om långtidsblodsocker.

  Gilla

  • Hej Intressant det du säger att om långtidsblodsocker ligger under 35 är risken för hjärtinfarkt minimalt. Läste just igår att i 90% av hjärtinfarkter infekterade rotkanaler och tandköttsjukdom ligger bakom.

   Gilla

 6. Hej Mats,
  Så skönt att se Din sida igen❣
  Har verkligen undrat hur Du mår. Hoppas att Du nu får må bättre💟
  Vill önska Dig och de Dina En underbar Midsommar 🌾⚘🍀🌿🇸🇪🇸🇪🇸🇪
  Agneta H – N

  Skickat från min Samsung Galaxy-smartphone.

  Gilla

 7. Tack, för din uppriktighet Mats. Jag tror att detta är till oss alla, att tänka lite ”före” vad man stoppar i munnen och hur det kommer påverka kroppen. Vi blir väl lite för släpphänta med frukt, godis, bröd mm…! Speciell om vi inte vill vara besvärliga gäster, eller tror att det inte gör något, men då är man kanske redan fast i detta sockerrika ätandet. Själv har jag också tagit ”fasta” till hjälp för att jag ska få blodtrycket bli normalt och att få bort värk som jag har fått också tillbaka. Fortsätt skriva , så vi får veta hur det går och trevligt Midsommar till dig och familjen. Kram/Paula

  Gilla

 8. Hej Mats!
  Vad skönt att höra att du mår bättre igen. En uppvaknare för många av oss att läsa om din andra hälsoresa. Tack för att du delar med dig.
  Glad midsommar och god hälsa till alla här inne. 🙏💐

  Gilla

 9. Hej Mats!
  Skönt att höra från dig igen. Har verkligen undrat hur det gått för dig. Tack för att du berättar, det ger mig en kick i baken att skärpa till det som jag själv slarvat med.
  Hoppas att du orkar skriva regelbundet igen, ser alltid fram emot dina inlägg här.

  Trevlig midsommar till er alla

  Gilla

 10. Roligt att få läsa din blogg igen. Kan du berätta mer i detalj
  hur du äter nu, skulle vara intressant att veta, isynnerhet som du fått så bra resultat

  Gillad av 1 person

 11. Äntligen!! Det var på tiden…du har faktiskt gjort många av oss riktigt oroliga….!!
  Är så glad att du är på rätt spår igen…se till att du håller dej där och var snäll att meddela lite då o då hur läget är!!

  Gillad av 1 person

 12. Hej Mats, glad att höra att du mår bättre igen.
  För stora avsteg från kosten är det många som fått konsekvenser av, har vi sett bland flera kända LCHF-bloggare det senaste året, men då är det oftast ”bara” vikten som påverkats åt fel håll…

  Med din historia kommer nog många att förstå att det ”lilla fusket” med glass, choklad, bröd och vin inte fungerar om vi vill leva friska längre, för att använda Nisse Simonsons ord.

  Hoppas du snart börjar föreläsa om din andra hälsoresa eller varför inte höra efter om du kan få vara med i en artikel i LCHF-magasinet, så fler får upp ögonen för hur det kan gå?
  Lycka till och fortsatt trevlig sommar till er.

  Gilla

 13. Skönt att du mår bra!

  Hur ser en vanlig veckomatsedel ut för dig? Tycker det verkar lite tråkigt med bara ägg, men skulle gärna vilja testa att köra på lika strikt som du.

  Gillad av 1 person

 14. undrar jag med, vore intressant att höra, ha en go sommar alla.

  Gilla

 15. Hej Mats
  Tack för din uppdatering 😊 Jag har också undrat länge hur det hade gått för dig.
  Tror du att du behöver äta ketogent resten av livet?
  Jag försökte äta ketogent under två månader men blev aldrig fettadapterad och ketondriven. Antagligen blev det för mkt protein fast jag åt riktigt små mängder kött. Var enormt trött av glukosbrist och fick avbryta tillslut.
  Önskar dig lycka till 😊☘

  Gilla

 16. Hallå Mats ! Du har glömt oss igen !!!! Hur mår du ? Hur har det gått med det hårdare linje med maten ? Vi alla som brukar skriva här och som har läst din bok och läst dina texter på bloggen vill nu höra något från dig , även om vi vet att du ville vila från allt och fokusera mer på din hälsa, men låt oss vara med. Kram

  Gilla

  • Kan bara instämma Paula! Senast i morse tänkte jag på Mats och undrade vart han tagit vägen. Jag förstår att han kämpar på men undrar om kanske keto skulle kunna hjälpa honom, dvs. i huvudsak kött, ägg och smör.

   Gilla

 17. Jag vill också veta hur du mår….!! Vi blir oroliga när du inte hör av dej på så pass lång tid…du behöver inte skriva några längre epistlar, men var snäll och meddela bara lite kort då och då hur situationen ligger till, så att vi förstår att du kämpar på för att få tillbaka hälsan…! Take care!!

  Gillad av 1 person

  • Håller med Mormor. Hör av dig med aldrig så lite. Bara så vi vet att du hänger med. Sköt om dig!

   Gilla

  • Håller också med Mormor och Kita. Ge oss ett livstecken. Jag hoppas förstås att du är rätt väg och mår någorlunda. Peace and health!
   /Bosse Blomberg

   Gillad av 1 person

 18. Hej Mats, hur gick det för dej. Vi är nog många som undrar vart du tog vägen. Hoppas att du mår bra och att du hittade en kost som läker dej nu. Varmaste hälsningar, Dalkullan

  Gilla

 19. Hej Mats
  Det skulle vara kul att höra hur det går för dig.

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: