LCHF matkasse

_JHE4768_web

Nu startar vi upp med LCHF matkasse i slutet på januari 2016. Under ett antal veckor kommer 40 testfamiljer i Göteborg att utvärdera vår tjänst. Vi samarbetar med två ICA Maxi-butiker, en i väster (Högsbo) och en i öster (Partille). Testfamiljerna kommer att hämta sin matkasse i respektive butik. Vi räknar med cirka 20 testfamiljer i varje butik.

Du kan anmäla din familj som intresserad av att bli testfamilj. Anmäl då till info@lchfmatkasse.se

Vår idé är alltså att leverera hälsosam mat(LCHF) och erbjuda utbildning, tillsammans med matkassen, i hur maten påverkar hälsan.

Vår tanke är att människor som inte vågar prova och de som borde pröva LCHF-kosten kommer att våga om de får tillräckligt bra coaching.

Det blir alltså mat och utbildning som främjar hälsan och stärker immunförsvaret.

Jag själv som skriver på denna bloggen heter Mats Lindgren och ni som följt bloggen ett tag vet att jag skriver om hur främst min kropp har reagerat på LCHF-kosten. Ni vet också att jag tidigare hade diabetes, hjärt-kärlbesvär, kronisk värk, prostatabesvär. Kort sagt, min kropp var förgiftad av en ganska normal kost som används av 90 procent av befolkningen. Jag brinner för att vi ska få bättre förståelse hur kosten påverkar hälsan och jag vill gärna dela med mig av mina erfarenheter.

Webbsidan LCHF matkasse är för närvarande under uppbyggnad men du kan ändå göra en intresseanmälan.

Med hälsosamma hälsningar,

Mats Lindgren

24 kommentarer »

RSS feed for comments on this post.

 1. Låter väl toppen att du gått ned så mycket i vikt, blivit kvitt din diabetes och mår generellt sätt bättre än vad du gjorde tidigare. Att minska ned på sockerkonsumtionen är ju ett jättebra råd, men ställer mig tveksam till allt detta mättade fett. Hur har du det med dina kolesterolvärden? Hur kommer de se ut på sikt? Kanske vegetabiliska oljor, nötter och avokado vore ett bättre tips? Speciellt när du riktar dina råd till personer med hjärt- och kärlsjukdomar.
  Bara en tanke.

  Gilla

  • Hej sjuksyrran. Bra att du har åsikter. Angående mitt kolesterol så har jag mycket bra värden. Blodfetter sköter kroppen mycket bra själv via levern. Det är endast c:a 20 procent av kroppens kolesterol som påverkas av maten. Resten, 80 procent, sköter kroppen själv. Kolesterolmyten att vi ständigt behöver sänka vårt kolesterol och att vi mår bra av lågt kolesterol är en just en myt. Professor Ulf Ravnskov har visat detta i en rad böcker och artiklar. Flera läkare försökte få mig att äta stattiner(kolesterolsänkande medicin) men min kostomläggning till lågkolhydratkost har gjort jobbet med min kropp. Angående mättade fetter så har jag insett att min kropp behöver just detta för att må bra. Eftersom jag har tagit bort kolhydraterna så behöver min kropp energi och det bästa kommer från fett. Särskilt smör, grädde och även kokosfett är enormt nyttigt. Mina hjärt och kärlbesvär är helt borta liksom min diabetes. Var inte rädd för att pröva detta.

   Gillad av 1 person

 2. Hej Mats!
  Så bra och välskriven artikel/kommentarsvar!!! Den spar jag!

  Undrar inte du som jag när poletten ska trilla ner bland ”sjuksyrror” och andra som jobbar med folks hälsa? När ska de själva börja tänka till ”-Nämen, vänta här nu…” och i alla fall undersöka de som så många vittnar om – och inte bara blint följa i gamla spår?

  ”Starka röster har höjts, de gamla sanningarna är inte längre lika solida och man anar sprickor i fasaden – vad krävs för att fler ska våga lyfta på locket och ta strid?”/Pernilla Öberg

  Gillad av 1 person

 3. Mättat fett: Ofarligt och närande. Jag är mätt från frukosten till kvällsvarden och
  har aldrig mått bättre.
  Jag har visserligen ätit mättat (exv.150 g smör per dag) fett i BARA 3 år men jag känner ju till LCHF-kamrater som hållit på i 50 år, 30 år, 20 år och bara 10 år och som mår prima och liksom jag aldrig blir förkylda eller åker på influensa.
  Imunförsvaret byggs nämligen upp av fett och proteiner.
  Klart som korvspad.
  Kariesen lyser med sin frånvaro och kolesterolet är helt OK.

  Med vänlig hälsning

  Mats J C Wiman
  Översättare/Übersetzer/translator/traducteur/traductor
  Lidholmsv.3
  S-36050 Lessebo
  Tel :0478-10111
  Fax :0478-10111
  Mob. :070-5769797
  SKYPE:MatsWiman

  Gillad av 1 person

 4. Och om man är tonåring, egentligen på tok för smal, är förkyld stup i ett och absolut inte vill gå ner i vikt?

  Gilla

  • Emma, jag hoppas att du inte tror att LCHF-kosten bara är ett sätt att reducera vikten. Jag känner igen att jag var förkyld för jämnan i tonåren liksom du. Då fattade jag aldrig att det kunde ha med min kost att göra. Nu, 40 år senare, vet jag att mina ständiga inflammationer i kroppen var kopplade till för mycket socker(glukos) i kroppen och för lite mättat fett. På något sätt blir kroppen inflammerad av för mycket kolhydrater och immunförsvaret klarar inte av att försvara oss. De sista tre åren när jag ätit en strikt LCHF-kost har jag inte varit förkyld en enda dag. Det är verkligen skillnad mot hur det förhöll sig innan. Jag tror att du ska ta dig en rejäl funderare hur dina matvanor ser ut.
   Hälsningar Mats

   Gillad av 1 person

   • Alltså… överviktiga går ner i vikt, men inte redan smala… ?

    Gilla

 5. Precis, de allra flesta överviktiga minskar sin vikt men inte redan smala som du. Det kan t.o.m. vara så att du går upp i vikt med mer fett och mindre kolhydrater. Det absolut viktigaste är de flesta oftast mår bättre, sover bättre och är mer motståndskraftiga mot sjukdomar.
  /Mats

  Gillad av 1 person

  • Helt klart är jag nyfiken på det här, men vet inte riktigt hur det skulle gå till. Jag var vegan en gång i tiden och då mådde jag som allra bäst. Men det blev så mycket planering och svårt att få tag i bra råvaror, så jag släppte på reglerna. Fläskkött och ost har dragit igång ledvärk på en gång, så jag har svårt att föreställa mig att det kan vara bra. Alla säger olika så man vet inte vem man ska lyssna på. Var och en får nog ta in fakta och sen lyssna på sin egen kropp.

   Gilla

   • Hej Emma, om du har ledvärk är kokosfett nummer ett. Det är min erfarenhet som haft ledvärk under stora delar av mitt vuxna liv. Googla på Fetshot på denna bloggen så hittar du ett recept på kokosfett, hallon och rysk yoghurt. Jag rekommenderar att du läser lite mer på denna bloggen bl.a. om inflammationer i kroppen och hur de uppstår. Eller varför inte läsa min bok ”Frisk av mat” som du kan beställa billigast hos någon av nätbokhandlarna. Adlibris, bokus eller på lchfmatkasse.se
    Lycka till!

    Gillad av 1 person

   • Också tveksam till den här dieten, Emma. Min far dog av hjärt-kärlsjukdom som började med åderförkalkning. Vad får man åderförkalkning av? Sen en stroke – blev opererad. Sen en andra stroke som han dog av. Att se honom dom sista veckorna är fortfarande traumatiska minnen för mig. Min mor lagade god mat ja, men det var alltid mycket fett – mycket smör och ffa mycket grädde och liknande. Alltid potatis och kött förstås… Var ju så man åt då.

    Jag blev vegetarian -92 (gick gradvis ifrån allt kött, började med fläskkött) men har gått tillbaka lite till fisk och skaldjur ibland. Men funderar på när jag lär mig mer om veganska god maträtter att bli vegan; det är ex.vis en myt att man bara får protein av kött. Finns ett underbart ex. på en amerikansk professionell body-builder som i 50-årsåldern blev vegetarian för att när han var 60 år bli vegan. Bilderna på honom i dag över 70 år gammal är helt otroliga.

    Älskar god mat, har alltid älskat att laga mat och folk jag bjuder på mat ger mig alltid komplimanger. Man behöver inte alls jämt massor med smör och grädde m m – eller kött – för att laga god mat. Ska tillägga att jag i alla år följt hälsokost, näringslära osv. mycket, och att jag inte gick på det där med att utesluta smör när det först lanserades. (Alla produkter som kom pga det är ju livsfarliga.) DÄREMOT har jag alltid varit noga med att det ska vara ‘rena’ produkter – ekologiska. Så ja till ekologiskt smör varje dag – helst ghi (klarnat smör, väldigt bra för vegetarianer också plus vansinnigt gott; räcker att ha det som ‘krydda’ över en ångkokt grönsaksrätt med en 4-5 olika grönsaker och rosa, himalayanskt salt). Men också kallpressad, ekologisk kokosolja – kokosolja, -mjölk är underskattat i Sverige, men det börjar slå igenom nu hur nyttigt det är – på ett helt annat sätt än smör, som man ja ska äta, men inte FÖR mycket. Att LAGA mat med, inte äta som en kur. Kokosolja hjälper f ö viktnedgång. Och nr 3 av de fetter som man vet i dag är bra (och då pratar jag inte utifrån den här dieten): Kallpressad, ekologisk olivolja.

    Kött däremot vet vi inte är nyttigt – och definitivt inte i den mängd som svenskar i dag gått upp till att äta det. Förutom att jag fattat det själv, bl a genom att en god vän från min New York-tid åt stora biffar dog av tjocktarmscancer, så drog jag mina egna slutsatser. Då var media jättetyst om den typ tredje vanligaste cancersorten. I dag vet man att för lite rörelse + för mycket rött kött gör att man kommer i riskzonen att få tjocktarmscancer.

    Jag blev också ska jag nämna förklarad laktosintolerant -92 (hade, tror jag, lagat alldeles för mycket mat med smör, grädde och crème fraiche; till slut sa kroppen ifrån – jag avstod totalt från allt sånt i ett par år och lyckades bli av med den. I dag använder jag alltså smör i matlagning varje dag, och grädde – ibland).

    Det finns f ö en massa andra saker som är bra för ledvärk också. Ingefära i maten. Ingefärate. (Nya forskningsrön som visat dess goda effekter på ett tiotal områden.) Flera örter som man bör använda dagligen i sin matlagning som just ingefära och gurkmeja. Kolla också upp Ayurveda. Jag har också ledvärk – t o m en whiplashskada sen 30 år tillbaka, och det som hjälpte mest – på en gång! – var deras tips att varje morgon börja med en varm sesamoljemassage. Fråga gärna en ayurvedaterapeut eller -läkare hur man gör så kommer du se jättefint resultat (plus få en ‘avläsning’ via puls, naglar och ögon – om han/hon också är utbildad inom det – som kan se andra ‘obalanser’ du har).

    Den här dieten med så mycket fett och att rensa bort så mycket grönsaker och frukt är inte nyttig i längden är min bestämda uppfattning av erfarenhet och vad jag läst mig till: Den kost som t ex är mest vederlagd av alla – från ett flertal håll – är den s k traditionella Medelhavsdieten. Kött mycket sällan – till helgen eller till högtider. Mycket grönt och frukt, olivolja, fisk då och då, och nåt glas gott rött vin till. Liksom viss asiatisk matlagning. Liknande innehåll. Knappt något kött, en del fisk, mycket grönt. De som lever längst är just dom som ätit/äter sån mat. Finns t ex en icke-turistisk grekisk ö som har några av dom mest friska och äldsta personerna i världen. (Sån diet kopplat med bra sociala kontakter och lite stress – men hårt jobb – gör jobbet.)

    Lycka till säger jag med!

    Gilla

 6. Hej Mats och tack för alla fina råd du ger här. Skriver till dig för jag är så i valet och kvalet om hur jag ska göra. Har svår psoriasisartrit sedan 16 år över hela kroppen. Hörde för nått år sedan om en Sten Sture Skaldeman som förordar ungefär samma som du gör. Köpte hem hans böcker och började leva efter dom ett tag. Men min sjukdom blev ännu värre. Psoriasisen ökade och artriten likaså. Vågade inte fortsätta och slutade. Har du någon erfarenhet utav denna sjukdom som du kan relatera till? Skulle vara mycket tacksam och få höra din uppfattning om detta. Blev ju först väldigt glad att man kunde äta så mycken god mat. Men det negativa resultatet jag fick tog snabbt glädjen ifrån mig. Utesluter all mjölkmat, alla former av bröd och så även nötkött. Äter jag griskött blir det hela sju resor värre, det går inte alls. Psoriasisen kliar grymt över hela kroppen om jag äter sådan mat och det är outhärdligt, samt ökar inflammationen. Finns där något att göra?
  Mvh
  Yvonne

  Gilla

  • Hej Yvonne. Felet många gör med LCHF-kosten är att man glömmer High Fat, mycket fett och fokuserar för mycket på att ta bort kolhydraterna. Min erfarenhet är att detta gäller särskilt tjejer. Om man tar bort energin, bränslet, som håller igång inflammationen så räcker tyvärr inte detta utan man måste ersätta den energin med ny energi och den ska komma från naturlig fett. Det bästa råd jag kan ge dig är att köpa hem kallpressat, ekologiskt kokosfett. Ta ett par matskedar varje dag. Starta upp med LCHF-kosten igen och sätt en egen låg kolhydratgräns på kanske högst 5 gram kolhydrater per 100 gram livsmedel. Försök se till att fettmängden i din mat ligger mellan 60-80 procent i genomsnitt.

   Min sambo blev av med sin svåra eksem(prosiasisliknande) efter 1,5 år med LCHF-kost.

   Kokosfett kan du köpa här, http://www.crearome.se eller http://www.lchfbutiken.se.

   Lycka till!

   Gilla

   • Hej igen Yvonne! Jag glömde berätta att min sambo har haft sin eksem sedan tonåren och nu är hon snart 50. Hon har varit frisk från sin eksem i två år. det tog alltså 1,5 år med hjälp av LCHF-kosten att bli frisk. Massor av läkare har tittat på hennes eksem och hon har smetat på sig läkemedel och krämer mer än de flesta. Numera tar hon fettet invärtes(genom munnen) och det stimulerar blodcirkulationen och immunförsvaret. Vad jag vill säga är att det kan ta tid att bli frisk. Jag själv tycker att jag fortfarande gör hälsovinster efter 3, 5 år med strikt LCHF-kost. Har man ägnat många år till att inflammera sin kropp och försvaga sitt immunförsvar är det kanske inte så konstigt att det kan ta lite tid för läkning. Häng i! /Mats

    Gilla

 7. Bara gillar din sida…Du e för goer!!! Vi har träffats i Säffle på Duse Udde…Jag ställde mej upp det sist efter föredragen och berättade om att ha matlagnings kurser…Har tyckt att det varit jobbigt att kommentera här på sidan men nu gör jag det….KRAM till dej/ eva-britt

  Gilla

  • Hej Eva-Britt, roligt att höra från dig. Du behöver inte vara orolig för att kommentera på den här sidan. Här släpper vi fram alla möjliga och omöjliga folk.
   Hälsningar från Mats

   Gilla

   • Tack för det.. Är inne ofta för du berättar så enkelt och bra. Du var även bra på föredraget i Säffle, trota att du är göteborgare,ha,ha. Skämt å sido…Tack för en bra sida!
    KRAM eva-britt

    Gilla

 8. Hej där…fel på sista länkningen till matkassen, fixar du det?

  Gilla

 9. Hej!
  Finns det någon vetenskaplig studie gjord på LCHF?
  Olika dieter är ju ofta kortsiktiga. Hur ser alla LCHF människor ut om sådär 5-10 år?

  Hälsningar
  Brittis som äter varierad kost, ingen snabbmat, ekologiskt och svensktillverkat och inga lättprodukter

  Gilla

  • Hej Britt-Inger!
   Visst det finns flera studier bl.a. den senaste av Professor Fredrik Lindström i Linköping som konstaterat att LCHF-kosten kan kopplas till mindre inflammation jämfört med annan kostmodell för diabetiker, http://informahealthcare.com/doi/pdf/10.3109/07853890.2014.894286
   Karlshamnsstudien finns ju också i Sverige gjord av Vesti Nielsen, http://www.ltblekinge.se/download/18.483745d1110dfd532008000562/VestiNielsen.pdf
   Andra utländska studier har jag mindre bra koll på. I Göteborg kommer en ny koststudie om bästa kost för diabetiker typ 2. Jag skulle tro att alla människor som ätit LCHF-kost så länge som du frågar efter har blivit totalt förfettade med kollapsade kärl. Nej, jag skojar förstås för att den frågan kommer upp ibland. Jag själv har ätit LCHF-kost i 5,5 år och mår bättre än någonsin. Varför skulle utvecklingen plötsligt vända? När jag åt som folk gör mest fick jag diabetes, kärlkramp, bronkit, prostatainflammation, ledbesvär m.m. De besvären slipper jag nu med LCHF-kosten och inga mediciner behöver jag heller. Jag anser inte att LCHF-kost ska betraktas som en speciell diet utan som en typ av mat som vi är anpassade för i miljontals år.
   Hälsningar,
   Mats

   Gilla

 10. Hej !
  LCHF intressant har provat kort period med bra resultat.
  Mitt problem är att bukspottskörteln är kronisk inflammerad sedan många år tillbaka,äter ingen medicin.
  Problemet är inte alkoholrelaterade nykterist 40 år tillbaka.
  Är LCHF att rekommendera för personer med dessa problem.

  Hälsningar
  Willy Vahter

  Gilla

 11. Är kvinna 67 år som ätit LCHF i 8 år och aldrig mått så bra. Behöver nu inte hålla på att hela tiden stoppa i mig mat eftersom ju mer kolhydrater jag åt desto hungrigare blev jag. Var alltid tvungen att ha med mig mackor, bananer mm i väskan för att ”överleva”.
  När jag blev hungrig så fick jag väldigt ”kort stubin” vilket fick till följd att jag blev osams med folk när jag fick mina utbrott. Nu är jag lugn och trygg och kan vara utan mat en hel dag utan problem. Man blir lätt mätt på fett och håller sig väldigt länge.
  Fick ett par rejäla förkylningar när mina barnbarn var väldigt små och kom hem med smittor från dagis. Annars har jag inte varit sjuk på dessa 8 år.
  Inga problem heller att äta på restaurang för jag ber alltid att byta potatisen, riset, pastan mot något annat fett. Ibland har jag med mig lite fett i form av majonnäs i småburkar eller tub
  Hälsningar
  /Birgitta

  Gilla

 12. Hej Mats!

  Bra initiativ med LCHF-matkasse. Skulle behövas även i Örebro.

  Vore även trevligt om man kunde köpa färdig-lagade LCHF-matlådor som man bara värmer i mikron.

  Jag brukar göra egna matlådor så jag slipper laga mat varje dag. Kött och fisk brukar jag ha i egna lådor eftersom de tar längre tid att värma. Grönsaker brukar jag skölja, skära upp och lägga i egna lådor för några dagar frammåt. Men ibland vill man vara lat, spec fredagskvällar, och då vore det skönt med hemkörning av färdiga lådor.

  /Tomas Lennefors

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: