Stevia sötningsmedel, EU röstar för!

juli 15, 2011 kl. 9:20 f m | Publicerat i Okategoriserade | 1 kommentar

Enligt TT har EU-kommissionen röstat för att vi får använda Stevia sötningsmedel i livsmedel. Stevia utvinns från en växt som växer främst i Sydamerika. Det söta extraktet som utvinns från växten är ungefär 300 gånger sötare än socker. Urinvånare har använt växten i flera hundra år som sötningsmedel. Enligt Wikipedia innehåller Stevia inga kolhydrater och är därför ofarligt för personer med metabolt syndrom(diabetiker, hjärtsjuka, reumatiker, m.fl.) Stevia säljs idag i hälsokostaffärer och man får själv blanda i örten i maten man lagar.

Frågan är, är det farligt? Min tanke är att om det inte höjer blodsockerhalten så är det inte så farligt särskilt som det har använts under mycket lång tid utan kända biverkningar. I jämförelse med dagens sockernivåer i kosten så verkar Stevia vara rena undermedlet. Vi har ju enormt mycket socker i maten idag, i nästan all mat som är processad. Det sockret gör oss definitivt sjuka och skadar vårt immunförsvar. Om Stevia håller vad det lovar så är jag för också. Självklart är jag den siste att propagera för socker i maten men t.ex. i glass kan det vara gott med lite sötma.

Det finns tydligen cirka 300 olika sorters Steviaväxter och växten kommer ursprungligen från Paraguay. Man utvinner s.k. glykosider ur steviaväxten och det är dessa som blir cirka 300 gånger sötare än socker. I Japan har Stevia använts i 40 år och har 40 % av marknaden för sötningsmedel.

Stevia som kan köpas via hälsokostaffärer är inte glykosiderad och kan därför innehålla en metallisk smak. Iden formen har Stevia ett förhållande till socker på cirka 1:30. Alltså 0.8 g  Stevia motsvarar 3.3 gram socker. I dess glykosiderade form är förhållandet 1:300 och då försvinner tydligen den metalliska smaken.

Vad tror du, skulle du köpa och använda Stevia?

1 kommentar »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Jag använder stevia i kombination med erythritol (sötrix). När min bakbok kommer ut i en framtid (hoppas jag) så baseras de 40 bakrecepten på ca 2-3 msk sötrix och 1/4 krm stevia, då blir det en perfekt sötma utan bismaker. Dels är vi ju avvanda vid sött att man kan minska drastiskt på sötningen.
    Hälsningar
    Mariann

    Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: