Mats hälsoresa

Mats hälsoresa!

I mer än 30 år har min kropp varit förgiftad av för mycket glukos i blodomloppet. Resultatet av det är att jag varit ytterst inflammationskänslig och blivit förkyld bara någon tittat på mig. När man inte vet om något annat eller inte har erfarenhet av något annat liv så tror man på något sätt att man lever ett normalt liv.

Min värld har kretsat kring kronisk bronkit, prostatabesvär, kronisk värk, ledbesvär m.m. På senare år har dessa sjukdomar kompletterats med diabetes och hjärt-kärlbesvär. Min diabetes debuterade på allvar när jag försökte bota mina ständiga inflammationer med att pressa apelsiner varje morgon. C-vitamin är ju det bästa, det vet ju alla! Innan diabetesdebuten hade jag prediabetes i över 30 år utan att veta om det.

Jag började medicinera mot diabetes och hjärt-kärlbesvären. Enligt min läkare var jag nu inne i ”Naturalförloppet” som innebär att man bara blir sjukare och sjukare och till slut dör i någon hjärtsjukdom. Jag hade tur, av en slump gick jag på en av Annika Dahlqvists föreläsningar om LCHF, Low Carb High Fat. Alltså lite kolhydrater och mer fett.

Efter tre månader med den nya kosten var jag helt frisk från både diabetes och hjärtbesvär. Inga mediciner alls! Efter fyra månader släppte min kroniska värk i i axlar, nacke och rygg. Ledbesvären som jag haft i fingrar och tår var nu ett minne blott. Min sambo, Maggan, som solidariskt bytte till samma kost som mig, blev frisk från migrän och svår eksem som hon haft sedan tonåren. En ytterligare bonus var att jag gick ner 9 kilo i vikt.

Idag, nästan sex år senare, vill jag dela med mig av mina erfarenheter. Att bli frisk av mat är inget hokus pokus utan en följd av en naturlig kost som människan är designad för att äta. Jag är numera övertygad om att nästan alla inflammatoriska sjukdomar går att bota och framför allt förebygga genom en riktig kost. Vissa åldersförändringar som vi länge trott vara helt naturliga är inte det utan en följd av felaktig kost, inte ålder.

Jag har inte varit sjuk en enda dag sedan jag började med LCHF-kosten, inte ens en liten förkylning. Tidigare var detta legio var och varannan månad. Det är inte så konstigt att man brinner för detta och vill ge människor ett alternativ. Därför har vi startat LCHF matkasse. http://www.lchfmatkasse.se

97 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Hej!
  I min familj har vi haft Linas matkasse och vi tyckte det var toppen att slippa handla och fundera på vad man ska äta. Men nu har jag börjat med LCHF och vill ha en LCHF-matkasse istället. Jag har hört ryktas att du funderar på att starta något sådant, stämmer det? Men det blir väl i Göteborg då? Jag bor i Stockholm. Känner du till en lämplig matkasse för mig eller vet du om något är på gång? Det vore verkligen underbart om det fanns en LCHF-matkasse för oss i Stockholm! Eller om det kom en! Hoppas!
  Med vänliga hälsningar Rosine Torp

  Gilla

  • Hej Rosine, gratulerar till att ni satsar på riktig mat. Därmed kommer ni att hålla er friska och upprätthålla ett bra immunförsvar! I Stockholm blir det ingen LCHF matkasse förrän efter sommaren 2011. Håll gärna utkik på min hemsida för mer info.

   Gillad av 1 person

 2. Hej igen Mats. Kollade direkt när jag kom hem efter att vi träffade dig på kyrkogården idag. låter intressant, Tror du att rätt kost kan hjälpa om man har förslitningsskador i höfter, det kan kanske förhala problemen? Du blev ju bra från ryggont. Vi höres,när din bok kommer ut vill jag gärna läsa den.
  M.V.H.
  Leif Karlsson

  Gilla

 3. Hej! Tror du det finns nån chans att bli av med min ACNE som jag haft sen 12-års-åldern? (är 54 nu!) 5 månaders ganska strikt LCHF hjälpte inte. Dock blev jag (nästan) av med svår migrän och mådde väldigt bra. (Har pga olika orsaker slarvat sen ett år tillbaka). Krävs det längre tid för att kroppen ska läka ut, för att ev. bli symtomfri? /Pia

  Gilla

  • Jag tror absolut att du kan bli av med din acne. Jag tror att du ska tänka på hur lång tid som du har utsatt din kropp för inflammerande kost och sedan avgöra hur mycket det är värt att bli inflammationsfri/migränfri. Hur mycket kraft är du beredd att lägga ner? jag tycker fortfarande att jag gör hälsovinster efter tre år med LCHF-kosten. En sak som jag har lärt mig är väldigt viktig är att byta energi från kolhydrater till fett. Då måste du se till att kroppen får ordentligt med energi från fett. Jag tycker själv att det är svårt att uppnå en tillräcklig fettmängd av vanlig mat som kött, fisk och ägg. Jag kompletterar med kokosfett ekologiskt kallpressat som du kan beställa här http://www.cearome.se Googla på Fetshot på Fet hälsa bloggen så får du ett perfekt komplement bestående av kokosfett, hallon och fet yoghurt(rysk 19 &). Ta en sådan shot varje kväll så kommer du att må prima.

   Gillad av 1 person

   • Tack för ditt svar! Jag ska absolut följa dina råd, och satsa mer helhjärtat framöver! En fråga till bara: jag äter Tetralysal (en sorts antibiotika) för tillfället, eftersom jag tröttnade på alla utslag. Kan jag ta den en period till, eller förstör jag hela tarmfloran då? Kan man kompensera med probiotika?
    MVH /Pia

    Gilla

   • Hej Pia, Jag är inte rätt person att råda dig kring olika antibiotikapreparat. Du behöver antagligen förstärka ditt immunförsvar och det gör du genom att ta bort inflammationsdrivande föda(kolhydrater) och öka på fetthalten som ger en annan sorts energi utan att förhöja blodsockret. Lycka till!

    Gilla

 4. Tack Mats! Jag ska definitivt dra ner på kolhydraterna under längre tid nu! MVhälsning /Pia

  Gilla

 5. Hej Mats!
  Har en liknande resa som du. Fri från diabetes 2, samt hemsk solexem,öronexem osv. Har gått ner 27 kilo utan att banta en endaste dag. Underbart! Jag har matlagnings kurser i LCHF och många vill vara med men, ingen diabetiker,,,,de äter tabletter eller tar sina sprutor samt alla kolhydrater som de fått order på.
  Däremot så har jag fått PMR och det är en muskel reumatism som jag äter 5 cortisontabletter för varje morgon. Inte roligt alls….Har lite funderingar om det kan vara en brist i kroppen …Kanske ett speciellt vitamin eller liknande….
  Ville bara kolla din sida efter att jag sett dej i DEBATT programmet…Det var bra….
  KRAM eva-britt

  Gilla

 6. Hej! Finns det några långa, och då menar jag sekellånga studier på hur människor mår invärtes efter att ha ätit LCHF-mat typ efter 20 år?? Jag har inte vågat äta den här maten för den går emot allt vad man fått lära sig i alla år och korta studier säger inte så mycket.
  Tack på förhand!

  Linda

  Gilla

  • Hej Linda, Vi har faktiskt obsevationsstudier som pågått ett bra tag. Så länge mänskligheten funnits faktiskt. Jag förstår din oro och du delar den med många andra. Mitt råd till dig är att våga pröva LCHF-kosten ett tag och känn efter hur du mår. Med dagens kostråd så har metabola sjukdomar som diabetes, hjärt-kärl och cancer ökat explosionsartat. Många med mig har blivit friska från just de svåra ovanstående sjukdomarna och fått en helt annan kvalité på livet tack vare LCHF-kosten. Vad är det värsta som kan hända? Själv går jag snart in på mitt fjärde år med LCHF och mitt liv är totalt förändrat mot tidigare. Läs gärna lite olika inlägg på den här bloggen och lär dig mer.
   /Mats

   Gilla

 7. Hej,Mats.Skön blogg du har! Jag heter Bo Grüter,bor i Helsingborg,har ätit LCHF i över 3 år och har precis som du blivit frisk från sjukdomar och slipper va tjock.nu behöver jag ett tips.Min fru har ätit LCHF i 2 månade, mår jättebra,har börjat träna mer och mer men hon blir tjockare! jag tror att hon ska ge det hela mer tid,men jag är rädd att hon tröttnar snart om hon inte börjar minska i omfång.Tror du att det räcker att se tiden an? tacksam för svar.Bosse

  Gilla

  • Hej Bo, två månader med LCHF-kost är en kort tid av livet om man betänker hur många år man ägnat sig åt att förgifta det. Fokusera på att må bra och ha hälsan och lägg mindre vikt vid vikten. Det kan vara suget efter socker/kolhydrater nu i början av kostbytet som gör att din fru kanske äter mer än tidigare. Om hon orkar hänga i kommer det mesta att normaliseras.

   Gilla

   • Hej igen.Det är ungefär vad jag har sagt till henne.Det kan nog ta tid för kroppen att fatta att sockret är slut.Tack för ditt snabba svar,det kommer att peppa henne lite extra! Ha de gött,Mats.Bosse

    Gilla

 8. […] Fet Hälsa, en man som ändrat sin livsföring, f.d. diabetiker […]

  Gilla

 9. Antar att du hade diabetes typ 2!! viktigt att skilja på typ 1 och typ 2!! Diabetes typ 1 Kan man inte bli frisk från genom att bara ändra kost!!

  Gilla

  • Hej, visst hade diabetes 2. Jag är medveten om det är stor skillnad på ettan och tvåan. Dock finns där en sak som är gemensam, bägge sjukdomarna kan minska radikalt eller helt enkelt försvinna som min diabetes 2 genom en strikt kostförändring. Jag känner flera personer med diabetes 1 som har minskat ned sina insulinsprutor med hälften. Det är en hälsovinst som känns fantastisk för de som har den extra svåra diabetesformen 1.

   Gilla

 10. En intressant vikt/hälsoresa finns på:
  http://www.pbase.com/hannut/image/143523253
  Dessutom nu med perfekt kolesterol, blev av med en blodtrycksmedicin i april och orkar mer både fysiskt och mentalt.

  Gilla

 11. […] ”Frisk av mat, LCHF från början”. Mycket behaglig att lyssna på, intressant berättelse om hur han blivit frisk med LCHF och han sa en hel del bra som fick mig att nicka leende. Bland annat att man inte har några […]

  Gilla

 12. var med på lchf i säffle blev intresserad av shoot du gjorde med hallon o cocos kan jag få ditt recept det skulle vara snällt av dig

  Gilla

  • Hej Ing-Marie. Jag brukar blanda en veckosats. Då kan jag ta en rejäl Fetshot varje dag i veckan. Min veckosats för Fetshot innehåller 400 gram frusna hallon, 200 gram ekologiskt kallpressat kokosfett och 500 gram rysk yoghurt. Jag brukar smälta kokosfettet i en kastrull innan jag blandar alltsammans med en stavmixer. Det är smaskigt gott, läkande och nyttigt. Kokosfettet smörjer och ger oss omedelbar energi. Ta en kopp Fetshot varje dag så mår du fint!

   Gilla

 13. tack för ditt svar .Måste berömma ditt föredrag inspirerande att höra dig med flera,jag har aldrig varit lchf-träff förut .Det var det trevligaste jag varit på ,det kändes som man var bekant med människorna .Tack hoppas få höra flera gånger

  Gilla

  • Tack Ing-Marie! Ibland blir det lite religiöst över det hela. Vem kunde tro att maten kunde påverka hälsan på det sättet som den gör? Med facit i hand så är det ändå svårt att förstå att jag är helt frisk idag. Jag har inte ens varit förkyld på 3,5 år. För mig är det självklart att jag vill vidarebefordra mina kunskaper till andra. Tänk om de är sjuka helt i onödan?

   Gilla

 14. FANTASTISKT ❗

  Gilla

 15. Hej! Vart intresserad av recepten i matkassen,men undrar, får man äta morötter?Dom har ju växt i jorden.Har hört att man endast fick äta grönsaker som vuxit ”ovan jord” som det stod.Provade LCHF i ca 1 månad,men gick bara upp i vikt:( Undrar om det har med att göra att jag äter Levaxin mot för låg ämnesomsättning? Skulle verkligen vilja äta LCHF och håller på att leta efter billiga LCHf recept (sjukskriven och utförsäkrad) så det är därför jag letar efter billiga recept.Med vänlig hälsning / Ingela LIndström

  Gilla

  • Hej Ingela, jag rekommenderar dig att gå vår LCHF-utbildning. Där får du både recept och utbildning i hur kosten påverkar hälsan. Utbildningen med recept levereras via e-post varannan vecka, fredagar, till dig och pågår i tre månader. Du kan välja på Mats LCHF-utbildning och Jennys familjeutbildning. Gå in här och kolla http://www.lchfmatkasse.se/store
   /Mats

   Gilla

 16. Hey there! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick
  shout out and tell you I genuinely enjoy reading
  through your posts. Can you suggest any other blogs/websites/forums that deal with the same topics?
  Thanks for your time!

  Gilla

 17. Hej, jag har läst din sida med stor intresse och jag är i startgroparna för att börja prova. Du skriver ju en del om immunförsvaret. Om man redan har en autoimmunsjukdom, då har ju redan immunförsvaret löpt amok. Har du någon erfarenhet av personer med autoimmuna sjukdommar, tex när man har höga ANA i kroppen?
  Mvh
  Gunilla

  Gilla

  • Hej Gunilla, Visst kan immunförsvaret löpa amok. Så gjorde det på mig. Det fina med att använda kosten som redskap för en bättre hälsa jämfört med sjukvårdens kemi är att immunförsvaret kan repa sig och bli starkare än någonsin. Jag har ju själv haft ledbesvär och ”kronisk värk” och jag skulle vilja påstå att alla inflammatoriska sjukdomar som har en kronisk profil är autoimmuna sjukdomar.
   Många andra med inflammatoriska sjukdomar har blivit hjälpta av kosten och redovisat det på Fet Hälsa-bloggen. Det första som kommer att hända i din kropp är att ditt immunförsvar redan efter några dagar börjar repa sig och då mår du bättre.
   Jag rekommenderar dig att du är mycket strikt i ditt kostbyte. Din kropp behöver, liksom min gjorde en gång, antagligen avgiftas. Se till att du sätter en högsta kolhydratgräns på högst 5 gram per 100 gram livsmedel. Det betyder att du måste äta mycket naturligt fett som kallpressat kokosfett, avokado, smör m.m. Dessutom rekommenderar jag dig att vara försiktig med mjölkprodukter redan från början. Tänk på att det inte går att äta för mycket fett därför att du blir mätt helt enkelt.

   Lycka till!
   /Mats

   Gilla

   • Tack för ditt svar Mats,
    Jag får köpa din bok och komma igång!
    I min kost äter jag mycket mjölkprodukter idag, fil, mjölk,grädde och ost. Det kommer vara en stor utmaning att ta bort det. På vilket sätt anser du mjölprodukter inte är bra?

    Hälsningar
    Gunlla

    Gilla

   • Hej Gunilla, roligt att du är motiverad. Vissa människor tål inte mjölk så bra särskilt om de är inflammationskänsliga. Ett exempel är att den fetaste mjölken innehåller 3 procent fett. Vad är då resten kan man fråga sig?

    /Mats

    Gilla

 18. Hej Mats hur lång tid tog det för dig med att sluta med diabetes tabletterna och var var värdena på när du tog socker prover? Och hur lång tid tog det för dig att gå ner i vikt.

  Gilla

  • Hej Bo, jag slutade med metforminet efetr 2,5 månader. Jag tror att jag kunde slutat mycket tidigare men all nära och kära var oroliga så jag fortsatte ett tag till. Jag gjorde aldrig något sockertest för att jag inte ville. du kan kolla in hur mina sockervärden förändrades i inlägget odiskutabla bevis. Här finns även en blodsockerkurva. https://fethalsa.wordpress.com/2012/09/01/odiskutabla-bevis/
   Vikten rasade redan de första månaderna på mig. Det skiljer ungefär 10 kilo nu och då. Viktigt är dock att konstatera att viktminskning kan variera mellan olika människor. En del kvinnor går inte ner alls även med LCHF-kost men deras hälsovinster ökar alltid. Det verkar som om män har lättare att gå ner i vikt med LCHF-kosten än kvinnor.
   Jag hoppas att det går bra för dig. Håll mig gärna informerad!
   Hälsningar från
   /Mats

   Gilla

 19. Hej Mats!
  Grattis till din resa och bra blogg. Kommer följa dig med jämna mellanrum i alla fall.

  Själv har jag ätit lchf i ungefär 7 år. Jag gick ner 8 kg och det var ju bra, men jag har också ledbesvär. Blir med jämna mellanrum inflammerad i armbågar, knän, höfter, käke etc.

  Två gånger har jag gått ner 8 kg. Första gången när jag började, andra gången efter en graviditet. Två år efter skärpte jag till mig och lyssnade på kroppen bättre – sista gången tog ett år, trots, eller för att, jag ätit lchf-liknande hela tiden.

  Nu är jag nöjd viktmässigt. Men jag får skov fortfarande. Det är ju svårt att säga hur jag hade mått om jag inte hade ändrat kost. Men jag är ju långt ifrån frisk. Det är också svårare att motivera mig att hålla mig helt ifrån sött, nu när jag är normalviktig. En gång varannan vecka kanske, tar jag lite fika. Fredag och lördag kväll äter jag mörk choklad, dricker ett glas vin och ibland två.

  Du som har haft en hel del hälsoproblem, hur strikt är du? Aldrig en gnutta socker, aldrig några spannmål alls? Alkohol? Läkemedel?

  Nyfiken!

  Gilla

  • Hej Lotta,
   Med mina gamla hälsoproblem i bagaget har jag inga andra alternativ än att vara absolut strikt. Det betyder att jag sällan går över 5 gram kolhydrater per 100 gram föda. Nu är detta ingen belastning för mig eftersom jag mår så himla bra om jag håller mig till strikt LCHF-kost. Jag är aldrig förkyld, peppar peppar, och med min kroniska bronkit som påminnare så är jag bara tacksam. Jag prövade häromdagen en tesked tårta som Maggan fått med sig från jobbet när de firade henne och det var ingen trevlig upplevelse. Jag fick ont i magen och var tvungen att springa på toaletten flera gånger. Min kropp reagerade precis som om jag hade ätit något giftigt. Och det var ju sant också.
   Jag tror att du ska byta fokus från vikt till hälsa. Vad är viktigast(häpp)? Om man har anlag, som de flesta har, för att dra på sig inflammatoriska sjukdomar så ska man vara extremt försiktig med alla sockerarter. Anledningen är att även en liten mängd sockerarter kan skapa obalans i kroppen. Särskilt om man har problem med detta. Anledningen till dina ledbesvär är, med all säkerhet, att du inte blir inflammationsfri och att ditt immunförsvar inte arbetar optimalt genom att du trots allt ”unnar” dig lite socker ibland. Sätt ner foten och lägg av med det genast. Låt din kropp och immunförsvar få chansen att läka sig optimalt. Ge det sex månader med strikt LCHF-kost! Du ska se att ledbesvären släpper!
   /Mats

   Gilla

   • Tack!
    När jag är redo! Kan komma fortare än väntat, men kan dröja. Som sagt, det kan tyckas som ett litet steg för mig som ätit nästan bra så länge.

    Som alla (?) kvinnor har jag svårare att säga nej till svärmor, mamma etc när de faktiskt anstränger sig, men inte når riktigt ända fram. Lever i en familj där man inte kan stänga in sig och göra som man vill. Och nej, jag kan inte säga att jag är allergisk heller. Även om det i princip är sant.

    Jaja, mer försvar mot mig själv än dig!

    Tack för din blogg. Kommer hänga här ibland 🙂

    Gilla

 20. Hej!
  Vill börja med att tacka för intressant läsning!
  Stort grattis oxå till dej och alla andra som fått ökat välbefinnande av att lyssna på den egna kroppen istället för löpsedlarna!
  För min del har ”resan” just börjat. Jag har dock sprungit på lite problem och hoppas du har tid att svara på några frågor.
  Har hypothyreos och äter Levaxin sedan 6år.
  I våras visade mina prover på högt blodsocker och min läkare skrev ut tabletter. Jag fick även en glansig broschyr om hur jag, som nykläckt diabetiker, skulle äta (enligt tallriksmodellen).
  Såg att ansvarig utgivare för denna broschyr var ett läkemedelsföretag som säljer medicin för diabetiker och tänkte direkt att här vill det till att använda eget huvud! Slängde broschyren och struntade i att hämta ut ”medicinen” och började leta efter kostråd från folk i samma sits som jag och som inte har vinstintresse i läkemedelsbranschen. Gick sakta över till LCHF.
  En ny provtagning 6 mån senare visade på rejält sänkt långtidssocker men fastesockret var fortfarande för högt (7.2). Dessutom hade blodfetterna ökat och min läkare ville skriva ut medicin mot det också.
  Jag förklarade att jag anser att jag lider av rena välfärdssjukdomar som måste gå att bota genom ändrad livsstil – jag är inte dum, jag tror inte att jag kan bota cancer av att ha en kristall på nattduksbordet men detta är ju något annat.
  Jag ”fick en frist” tills den 8e Januari då jag ska på ny provtagning.
  Nu äter jag ganska strikt LCHF,
  har bytt ut allt fett mot kallpressad rapsolja samt kallpressat kokosfett,
  bytt ut komjölken mot havremjölk,
  motionerar 6dgr/veckan,
  äter mix av torkade nässlor, nypon, blåbär (brrrr!).
  Finns det mer jag kan göra, har jag missat något? Kan det vara till hjälp för mej att skaffa din bok och läsa på mer?
  Jag tycker själv att jag mår bra men det tyckte jag ju vid förra provtagningen också så mitt omdöme verkar inte va det bästa.
  Ja, det här blev ju ett långt ”inlägg” om mina problem! Hoppas på överseende samt goda råd från dej och andra mer erfarna än jag!
  Tack på förhand!

  Gilla

  • Hej Gosebollen, inget dåligt namn förresten. Det enda jag kan bidra med är min erfarenhet. Du är definitivt på rätt väg och din viktigaste parameter är hur du själv mår inte om kolesterolet förändras eller inte. Du har blivit angripen av ditt egna immunförsvar och du har en kronisk inflammation i kroppen som underhålls och med all säkerhet är orsakad av felaktig kost. D.v.s. för mycket sockerarter och för lite naturligt fett.

   Enligt mitt sätt att se på saken måste du återigen bli kompis med ditt immunförsvar. Du gör alldeles rätt som utesluter den maten som skapar och underhåller kroniska inflammationer i kroppen, nämligen sockerarter. Du gör också rätt som ersätter kolhydraterna med naturlig fett som inte är inflammationsskapande.

   Frågan är bara hur lång tid det tar innan du upplever att du är frisk? Beroende på i vilken ålder du befinner och hur länge du har förstört din kropp och immunförsvar med sockerarter. Jag känner fortfarande hälsovinster med LCHF-kosten efter fyra år. Men så har jag också försökt förstöra den i mer än 40 år. Jag tror att du ska vara extremt strikt, om möjligt, för att snabba på läkningsprocessen. Du är på väg att rena din kropp och återställa balansen så att ditt immunförsvar blir starkt igen. Det är vad det egentligen handlar om och påminner inte så lite om att fasta

   Den stora frågan är om du har modet att ifrågasätta din läkare? Det är tyvärr så att de flesta läkare inte har en aning om vad fel kost kan ställa till med.

   Om man har kroniska inflammationer i kroppen så brukar man ha flera olika sjukdomar. Som i ditt fall diabetes och sköldkörtelproblem. Det allra viktigaste är ju att ditt lång-tids-blodsocker har gått ner rejält. Det visar att du är på precis rätt väg och att ditt immunförsvar börjar repa sig.

   Du är välkommen att läsa min bok om du vill. Där kan du få både argument och kunskap för att komma tillrätta med dina problem.

   Lycka till!
   /Mats

   Gilla

   • Hej Mats!
    Vill bara skriva och berätta att dina råd verkligen hjälpte mej, jag har idag helt normala blodsockervärden och mår som en prinsessa!
    Återigen stort tack för att du tog dej tid och ha ett fortsatt fett liv 😉

    Gilla

   • Hej Gosebollen, så roligt att det fungerar för dig. Bara att gratulera. Nu börjar ju fler fundera på att felaktig kost kan orsaka kroniska inflammationer i kroppen.
    Ha det bra,
    /Mats

    Gilla

 21. Hej igen!
  Supertack för ditt snabba svar! Jag inser att du har rätt, jag behövde nog bara en liten puff!
  Jag har inga som helst problem att vägra vara lydig, vare sej hos doktorn eller i andra sammanhang. Jag har alltid varit beredd att ta fighten – på gott och ont!
  Bestämde mej, direkt när jag läst ditt svar, för att köra strikt i ett år och inte låta mej stressas av provtagningar och påtryckningar. Först efter det kommer jag att låta mej tappas på blod.
  Det tog 43år att komma hit så det vore orimligt att förvänta sej en quick-fix.
  Tack för hjälpen!
  PS. Mhm, det är ett häftigt namn som jag fått, och tagit till mej, pga min gos-villighet (trots terrier-personlighet) samt att jag är mer bolligt än pinnigt formad =D

  Gilla

 22. […] Mats hälsoresa […]

  Gilla

 23. Hej!

  Jag funderar vad som hände med din kompis som hade hjärtflimmer, som du var pa sjukhuset med i Italien. Vagade han borja med LCHF? Hur mar han idag?

  Gilla

  • Hej!
   Nej, han har tyvärr inte börjat med LCHF på riktigt. Ibland äter han LCHF och ibland inte. Han har klarat sig hyfsat sedan han kom hem. Bara ett besök på sjukhuset. Han påstår själv att han klarar flimret om han avstår från alkohol. Vi får väl se hur det går, förhoppningsvis tar han ett bra beslut endera dagen!
   /Mats

   Gilla

   • Efter en hjärtoperation på mig för 3,5 år sen, började jag få hjärtflimmer ibland, speciellt om jag ätit något med kolhydrater i, annars äter jag strikt lchf och mår kanon.
    Min bot att stoppa det, är att stå på knä och huvet lågt och dra djupa andetag, så har se alltid gått över ganska fort.
    Jag tycker det är roligt att försöka lösa dessa problem själv, med hjälp av nätet och så. Vill inte gå till doktorn mer, för de skriver bara ut sina piller.
    Provade höga doser av extra magnesium och antalet flimmer halverades, sen höga doser av C-vitamin och då har jag nästan fått bort det, och nu håller jag på att trampa cykel för att kanske helt få bort det, och planen verkar fungera efter 50 mil på hojen, bara något litet i veckan nu.
    Dessa tillskott gav resultat efter några dagar bara, och inget annat ändrades i kosten.

    Gilla

 24. […] Mats hälsoresa […]

  Gilla

 25. This is a topic that is close to my heart.
  .. Thank you! Exactly where are your contact details though?

  Gilla

 26. […] Mats hälsoresa […]

  Gilla

 27. […] Mats hälsoresa […]

  Gilla

 28. […] Mats hälsoresa […]

  Gilla

 29. Efter tre veckors seriöst intagande av ”LCHF-föda” har jag förändrats avsevärt. Jag tror det knappt själv, men fru och barn ser skillnad på många sätt. Snarkar inget mera, svullen mage borta, piggare, gått ner i vikt (för mig ett under”, mjukare leder. Min familj börjar också ett nytt ”matliv”. Tack Mats för en trevlig semester. Thomas

  Gilla

  • Hej Thomas! Vad roligt att höra om dina hälsovinster! Så här ser jag jag det; ditt immunförsvar blir allt starkare i takt med att inflammationer i din kropp får svårare att överleva på grund av brist på föda. Det fantastiska är att det är så enkelt! Det har vi alla svårt att fatta!
   Bästa hälsningar,
   Mats Lindgren

   Gilla

 30. […] Mats hälsoresa […]

  Gilla

 31. […] Mats hälsoresa […]

  Gilla

 32. […] gärna om min hälsoresa här…. Är det verkligen så att min diabetes som jag blivit av med med hjälp av LCHF kommer tillbaka nu […]

  Gilla

 33. Hej Mats
  Jag undra när du berättar om prostatabesvär. Jag har kronisk prostatit som är jobbig. Hade du något liknande som plågade dig 3-4 månader och som du blev kvittgenon lchf. Jag har kört på lchf kost nu cirka 3 veckor och står och stampar på min prostatit 3 månader. Har du erfarenhet av att det klingade av.
  Vänligen Björn

  Gilla

  • Hej Björn, Min prostatit plågade mig till och från i över 30 år. Det kommer att klinga av om du är strikt och konsekvent. I princip handlar det om att svälta ut inflammationen (Protatit). Detta sker genom att du sätter en högsta kolhydratgräns för dig själv. I ditt fall bör det ligga på max 5 gram kolhydrater per 100 gram livsmedel. När man skär ner kolhydraterna på det sättet måste du tillföra mycket mer naturligt fett. Finns i ekologiskt kallpressat kokosfett, finns här att beställa http://www.crearome.se Mycket smör och avokado funkar också. Med denna metoden boostar du ditt immunförsvar och tar bort näringen(kolhydraterna) för själva inflammationen. Ibland kan väldigt lite kolhydrater hålla igång inflammationen ändå. Vissa är så känsliga. Då kan du pröva LCHF 2-5. Två dagar i veckan tar du bort alla kolhydrater ur kosten och äter bara fett och protein. T.ex. ägg i alla dess former, kött, fisk, bacon och givetvis kokosfett, smör avokado. Med den metoden får ditt immunförsvar ultimata förutsättningar att bli starkt och kan försvara dig. När det gäller kokosfettet bör du göra detta intag till en rutin morgon och kväll. Minst en matsked varje gång. Mer information och kunskap får genom min nya uppdaterade bok ”Frisk av mat”. Kan beställas genom att maila mig på info@lchfmatkasse.se eller lindgren.mats@comhem.se
   Kostar 149 kr. plus frakt.
   Håll mig gärna uppdaterad hur det går!
   Bästa hälsningar,
   Mats Lindgren

   Gilla

 34. hej Mats
  jag har sett videon på Elaine Cantin om hennes resa med bröstcancer. jag har sökt överallt för att se om hennes bok finns på svenska. jag hänger inte riktigt med i allt hon säger. jag har opererats för bröstcancer och vill inte börja med strålning.. så därför är jag jätteintresserad av att följa hennes tips men hittar ingenstans på svenska något om det. undrar nu om du vet hur man får tag på hennes diet.
  Med vänlig hälsning/milo

  Gilla

 35. Tack snälla för ditt svar. jag blir så förvirrad eftersom jag läst att man ska avstå från fett..ska spåna vidare..jättetack
  kram /milo

  Gilla

 36. hej Mats igen
  har alltid kännt en speciell dragning åt lchf men är ännu mer förvirrad nu eftersom jag förstått att i en basisk kropp dör cancerceller. jag har slutat med kött och basat min kropp. kött är det värsta för kroppen i surhetsnivå har jag hört. hur funkar det då att det är så mycket kött och mjölkprodukter i lchf och att så många blir friska av lchf. blir inte kroppen sur då eller? hur gjorde elaine åt hon kött tex? hoppas du kan ge mig ett svar så jag blir lite klokare. har läst runt på dina härliga sidor och det låter underbart att så många blir friska av ketogen kost.
  och till sist blir jätteglad om du har tips på bra recept som det är nu vågar jag knappt äta någonting..
  kram/milo

  Gilla

 37. Hej Milo, du är i en jobbig situation det förstår jag. Det finns en teori som jag ansluter mig till och det är att kolhydratrik föda skapar ett dåligt PH-värde i kroppen. Man blir försockrad (karamelliserad) av för mycket sockerarter i födan och för lite naturligt fett i maten. Detta tillstånd i kroppen är mums för infektioner, inflammatoriska tillstånd och svamp. Det blir en obalans bland våra bakterier som till slut angriper den egna kroppen. Immunförsvaret i kroppen drabbas och blir nedsatt. Detta tror jag är grogrund för samtliga metabola sjukdomar som vi drabbas av inklusive cancer. Jag har skrivit en del om dessa frågor som egentligen är ganska nytt i forskningvärlden. Det kallas för AGE, Advanced Glycation End-products. Bifogar några länkar där du kan läsa mer. https://fethalsa.wordpress.com/?s=age
  https://fethalsa.wordpress.com/?s=cancer
  Du borde börja omgående med strikt LCHF, det är min uppfattning!
  Bästa hälsningar,
  Mats
  P.s. En bra början är min nya uppdaterade bok ”Frisk av mat” som du kan beställa av mig om du mailar ditt namn och adress till lindgren.mats@comhem.se
  Då skickar jag tillbaka betalningsanvisningar. Boken kostar 149 kronor plus porto. D.s.

  Gilla

  • Tack snälla,,jag vill gärna läsa din bok och jättetack för ditt svar. jag mailar genast. och betalar via swedbank i internetbanken om det går bra. Jättetack än en gång.
   kram/milo

   Gilla

 38. […] Mats hälsoresa […]

  Gilla

 39. […] Mats hälsoresa […]

  Gilla

 40. […] Mats hälsoresa […]

  Gilla

 41. […] Mats hälsoresa […]

  Gilla

 42. […] Mats hälsoresa […]

  Gilla

 43. […] Mats hälsoresa […]

  Gilla

 44. […] Mats hälsoresa […]

  Gilla

 45. […] Mats hälsoresa […]

  Gilla

 46. […] Mats hälsoresa […]

  Gilla

 47. Hej Mats,
  Jag träffade dig i säffle den 26-27 juni 2015 och köpte din bok.
  Jag blev så imponerad när jag läser din bok och det visar din resa och min resa med sjukdomar är likadana.
  Jag vill prata med dig , kan jag få ditt nummer ?
  Mvh/
  Mahbub.

  Gilla

 48. Hej Mats,
  Tusen tack för ditt svar via mejl.
  En fråga till dig att eftersom Jag gjorde ett avancerad blodprov om vad jag har matallergi och då visas att jag har ägg gula,kyckling,svin alla mejeriprodukter utom geitost,tomat,jordgubbar,banan,äpple,citron,Lök,ris,morot,paprika osv.
  Äggvita har jag mindre allergi.
  Vad skall jag äta fruktost då ?Vad tycker du om detta ?
  Mvh/
  Mahbub.

  Gilla

 49. Hej Mahbub!
  Även matallergi är ett slags inflammatoriskt tillstånd i kroppen enligt min mening. Din kropp har troligtvis utvecklat detta pga alltför mycket överskott av blodsocker som inte används av dina celler som bränsle. Med stor säkerhet har du utvecklat detta med hjälp av en kost alltför rik på sockerarter/kolhydrater och för lite naturligt fett.
  Du behöver återställa ditt immunförsvar genom att sätta en egen kolhydratgräns för dig själv. Sätt gränsen vid 5 gram kolhydrater per 100 gram livsmedel. Tyvärr har du allergi mot ägg som är baslivsmedlet för de flesta LCHF-are. Du får äta avokado, kött, fisk, grönsaker, nötter, bär även till frukost för att bättra på ditt immunförsvar.
  Bästa hälsningar,
  Mats L

  Gilla

 50. […] Mats hälsoresa […]

  Gilla

 51. […] Mats hälsoresa […]

  Gilla

 52. […] Läs gärna länkarna jag har lagt upp, människor som ätit sig friska och välmående, man behöver inte vänta tills kroppen säger ifrån på ena eller andra sättet. Vi är alla olika på vilket sätt kroppen reagerar på vad vi stoppar i oss. En del klarar hela livet utan att få några besvär, men jag tror tyvärr att det är ytterst få som inte råkar ut för något ohälsosamt under livets gång. Jag upplever det som att vi får mer och mer livslånga mediciner som kroppen ska hantera, som vi kanske kunde slippa. Mats Lindgrens blogg har idag ett skrämmande inlägg från en läkare. Läs gärna också Mats egna hälsoresa. […]

  Gilla

 53. […] Mats hälsoresa […]

  Gilla

 54. Hej! Jag är magsäcksopererad och undrar hur jag ska tänka. Vill såå gärna äta LCHF eftersom jag verkligen tror på denna livsstilen. Jag har sedan jag var mycket liten bara ätit lightprodukter typ skummjölk, lättfil ja allt som det inte fanns fett i. Detta hjälpte tyvärr inte mot min övervikt som 2007’var uppe i 116 kg. Då gjorde jag det drastiska och opererade bort magsäcken. Jag var känslig mot laktos innan open men det blev ju inte bättre. Idag måste jag utesluta både gluten och mjölkprodukter, inte enbart laktos alltså utan mjölkprotein. Jag har fått för mig att om jag lyckas äta LCHF en längre tid så kanske överkänsligheten mot iallafall mjölk kanske kan försvinna. Problemet för mig är att jag blir så lös i magen av fettet. Hur ska jag tänka när jag startar? Jag vill så gärna. Och nu har jag äntligen fått gubben och sonen att våga pröva och släppa snuttetrasan/kolhydrater!! Mvh.Katarina

  Gilla

  • Hej Katarina. Jag tycker att du ska starta din nya LCHF-livsstil och vara lite försiktigare med fettet i början. Så småningom tror jag att du kan och bör öka den naturliga fettnivån när din kropp har vant sig och läkt sig. Mjölkprodukter kan vara en styggelse så jag tycker att du ska undvika det till en början förutom smör och ost. För övrigt så kan jag erbjuda min bok ”Frisk av mat” och även Mats LCHF-utbildning så att du får ett bra ”tänk” från början. Finns att beställa på Fet Hälsa-bloggen.
   Hälsningar Mats L.

   Gilla

   • Jag har redan din bok! Men LCHF utbildningen ska jag titta närmare på!! Eftersom det känns som om jag blir sämre och sämre i magen (på vanlig kost alltså) borde det väl va så att tarmen blir mer och mer inflammerad, eller? Om man då äter strikt LCHF kanske det kan läka och bli som i början av open. Det är nu 9 år sedan operationen och det känns som om snart kommer man inte kunna äta nåt utan att få rusa på toa! Jag har nästan fått med hela familjen på detta. Men sonen som eg.verkligen skulle behöva äta så här är ff skeptisk. Han tränar am.fotboll och dra ska man ju va STOR! Men jag försöker övertyga honom att man kan bli stor på ett bättre sätt med LCHF än kolhydrater. Har du nåt bra ”övertalningsknep” för att få med en 16 åring på detta?
    Tack för snabbt svar!

    Gilla

 55. Naturligtvis är det rätt allt det du skriver. Rätt föda och ett välfungerande immunförsvar är grunden för en god hälsa. Lyckligtvis finns det ju en ”nödlösning”, när vi inte längre har tillgång till antibiotika. Men eftersom den inte inbringar några pengar till ”Big Pharma”, så motarbetas och smutskastas detta medel våldsamt. Detta trots att det använts som bakterie- och virusdödande medel i mer än hundra år – utan några allvarliga biverkningar. Det handlar alltså om kolloidalt silver. Att detta ”silvervatten” dessutom kan bota cancer behöver ju inte precis vara någon nackdel (jag har själv upplevt detta!)! Läs gärna här: http://www.svaradoktorn.se/425558358

  Gilla

 56. Hej Mats,
  Inte alla media i Sverige är tysta (Hd/SydSv + TV4) Också vi på 2000-Talets Vetenskap agerar: Se: https://www.youtube.com/watch?v=lr5w0Pv-Pug

  Gilla

 57. […] Mats hälsoresa […]

  Gilla

 58. […] Mats hälsoresa […]

  Gilla

 59. […] Mats hälsoresa […]

  Gilla

 60. […] Mats hälsoresa […]

  Gilla

 61. […] Mats hälsoresa […]

  Gilla

 62. Hej Mats. Jag köpte din bok och dina brev för ett tag sedan och har nu kört kosten en vecka. Det har gott mkt bra men jag undrar en sak. Du pratar inte om rotfrukter under jorden. De verkar ju ha kolhydrat värden mellan 5 och 15. Blandar man dem i en rotfruktslåda blir snittet knappt 10. Det borde väl vara bra kost eller….? mvh Palle Wagner

  Gilla

  • Hej Palle. Jag anser att inte finns några problem att äta rotsaker om man inte är kraftigt inflammerad i kroppen. För min del var det uteslutet med rotsaker när jag började med LCHF därför att jag var rejält dålig. Numera äter jag rotsaker och blandar med ovanjordsgrönsaker. Med den mer ketogena kosten så stärker man immunförsvaret och efterhand så tål man mer. Potatis äter jag dock inte utom vid mycket sällsynta tillfällen. Glöm nu inte det viktiga naturliga fettet Palle! Försök att lägga till extra naturligt fett till varje måltid så kommer du att må som en prins.
   Ha det gott hälsar Mats

   Gilla

 63. […] Mats hälsoresa […]

  Gilla

 64. Hej Mats
  Tack för en trevlig resa, jag fick ta bussen till
  Marbella. Min kamrat som skulle hämta mig, kunde inte komma på grund av alla översvämningar. Det var jätte kul och trevligt att hör på din ”föreläsning” det blev många tankar. Hoppas du får en bra vecka här i Spanien
  Mvh Lena på Ryanair

  Gilla

  • Hej Lena. Det var trevligt att träffa dig. Här soligt och fint och mycket bra golf. Dock var det svårt att köra bil från Malaga, hemskt mycket vatten. Ha det gott hälsar Mats

   Gilla

 65. […] Mats hälsoresa […]

  Gilla

 66. […] Mats hälsoresa […]

  Gilla

 67. […] Mats hälsoresa […]

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: