Inflammation bidrar till psykiska sjukdomar!

april 28, 2014 kl. 6:12 e m | Publicerat i Okategoriserade | 2 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , , , , , , ,

M   20111026381

Har psykiska sjukdomar eller diagnoser något samband med intag av fel sorts kost? Vi vet ju sedan länge, förutom sjukvården, att diabetes och andra autoimmuna inflammatoriska sjukdomar har ett direkt samband med kosten. Många ungdomar får idag diagnosen adhd och autism och då är frågan om detta bara är en slump att dessa diagnoser ökar eller kan de också vara en del av det metabola syndromet.

Susanne Bejerot skriver i Svenska Dagbladet om nya tankar kring diagnoser och psykiska sjukdomar.

Jag själv är övertygad om att det kan finnas ett samband mellan en rad sjukdomar som vi normalt betraktar som psykiska men som påverkas av inflammatoriska processer i hjärnan. Att hjärnan påverkas av en förhöjd glukoshalt och också drabbas av s.k. karamellisering kan ju inte betraktas som en sensation. Varför skulle hjärnan vara undantagen den processen? Exempelvis betraktas Alzheimers sjukdom som diabetes 3 idag och diabetes är ju en av våra allra största och mest växande autoimmuna sjukdomar. Om vi gör samma misstag med hjärnans koppling till inflammation som vi gjort med våra tänder så har vi inte kommit långt. Tänder har tidigare märkligt nog betraktats som en särskild enhet utan någon koppling till den övriga kroppen.

Eftersom jag själv har jobbat en hel del med behandling av s.k. psykiska, sociala sjukdomar, familjeterapi m.m. så kan jag känna en viss självrannsakan kring mina tidigare uppfattningar i frågan hur dessa sjukdomar ska behandlas. Tidigare har det alltid varit självklart att miljö och uppväxt spelat stor roll liksom otur med genetiken.Val av fel föräldrar t.ex. Vad man inte tänkt på är att dessa utsatta familjer och ungdomar också kämpar med felaktiga matvanor. T.ex. onormalt stort sockerintag, mycket snabbmat och dåliga fetter. Då på den tiden då jag jobbade med olika slags behandlingsarbete och familjebehandling var felaktig kost en totalt främmande fågel och inte ens påtänkt som en orsak. Ungefär på samma sätt som att sjukvård och många läkare inte beaktar att dagens kost kan vara en orsak till många sjukdomar.

Våra kroppar är en enda enhet!

Det är dags att erkänna att våra kroppar är en enda enhet där blodet cirkulerar ut till minsta vrå. Allt hänger ihop, såväl tänder som hjärna och hjärta. När våra kroppar får ett nedsatt immunförsvar på grund av att kroppen karamelliserats och vårt PH-värde är dåligt så måste den första frågan vara: Hur får vi tillbaka ett starkt immunförsvar? Får vi ett bra immunförsvar av olika slags tabletter och mediciner? Svaret är förstås nej. Dessa mediciner kan bara lindra symtom men kommer inte åt orsakerna.

Ett immunförsvar i balans!

Det är en förändring av livsstilen och framför allt kosten som egentligen är den enda vägen till ett immunförsvar i balans. Med tanke på vilka hälsovinster som jag själv fått genom att byta till den ketogena kosten så kan jag med fog påstå att den vägen fungerar. Att jag inte ens varit förkyld de senaste fem åren visar att även ett riktigt uselt immunförsvar som mitt eget kan bli riktigt bra. Jag tror faktiskt att mitt immunförsvar aldrig varit bättre någonsin under hela mitt liv. Då inkluderar jag även barndomen.

Låter det för enkelt? Kan man bli frisk bara genom att byta kost? Visst, det verkar faktiskt vara så enkelt!

Bokomslag

Bli frisk av mat!

Beställ min bok ”Frisk av mat” genom att maila namn och adress till lindgren.mats@comhem.se eller info@lchfmatkasse.se Jag skickar tillbaka betalningsanvisningar. Boken kostar 149 kr. plus porto

 

2 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Lyssnade en del häromdagen på en synnerligen distingerad professor (Winblad?) i TV4. Han sade att man för tjugo år sedan inte visste så mycket om anledningen till olika demenssjukdomar, men att man nu var så mycket bättre! Tyder inte detta på att företeelsen är tämligen ny, och att den därmed är sambandsknuten till det metabola syndromet. Jag här läst att man först på tjugotalet började observera hjärt-, kärlsjukdomar. Borde inte detta ge en indikation på var man ska söka orsakerna. Utan kännedom om orsaken till sjukdomar blir ju behandling rena ubåtsjakten. Varför satsar man t ex inte på att se vilken inverkan glykering har på hjärnans synapsar? Plack som plack!

    Gilla

    • Du har nog rätt Ingvar att man helt enkelt inte funderat kring dessa frågor tidigare. Jag kommer nyss från ett möte på Medicinarberget med anledning av den nya koststudie som är påbörjad i Göteborg i form av en förstudie. Vi har diskuterat frågor kring immunologi, hur immunförsvaret blir påverkat av kosten. Forskarna säger själva att man helt enkelt inte tänkt i termer att kosten kan vara inflammationsdrivande förrän de senaste åren. Verkligen bra liknelse av dig med ubåtsjakt. Antagligen har dock militären bättre förutsättningar att hitta felet/målet än vad sjukvården har.
      Hälsningar,
      Mats

      Gilla


Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.