Stroke!

oktober 14, 2011 kl. 9:31 f m | Publicerat i Okategoriserade | 6 kommentarer

Det förbryllar mig att många hyllar olikhetens lov när det gäller vilken mat vi ska äta. Alltså man hävdar att en människas kropp är inte lik en annan människas och därför bör man äta det som passar ens egen kropp. Det är lite som begreppet att var och en blir lycklig på sin egen tro. Kan det vara så att en människa tål 80 procent kolhydrater i maten och en annan människa bara 5 procent kolhydrater?

Jag tror att det faktiskt kan vara så. Men det viktiga är begreppet tål, det är absolut inte klarlagt om det är hälsosamt eller inte. Vissa människor kan göra nästan vad som helst i livet, röka, supa och vara allmänt ohälsosamma men ändå bli över 90 år med få sjukdagar. Deras gener är speciella och mycket tåliga. Men vi andra 80 procent som blir sjuka och dör av metaboliska sjukdomar är vi också olika? Nej, där är jag övertygad om vi alla drabbas av likartade inflammatoriska sjukdomar p.g.a. för mycket socker och för lite fett.

Det känns sorgligt att en kompis nyss har drabbats av en liten stroke som kan sänka hans livskvalité. Men det kan också bli den varningsklocka som startar en livsstilsförändring. Denne kompis har alltid hävdat att man ska äta en ”allsidig kost” då mår man bäst. En ”allsidig kost” innebär i våra dagar 60-80 procent socker i maten. Faktum är att jag bara väntat på denna protest från hans egen kropp, att nu får det vara nog. Det som borde vara intressant för kompisen är om man kan vända på den negativa spiralen, kan man bli frisk igen efter en stroke?

Det pågår en kampanj i tidningar, radio och tv att man skall lära sig att identifiera en stroke och utföra rätt åtgärder. Exempel på rätt åtgärder är att omgående ringa 112 och be personen utföra vissa rörelser för att förvissa sig om det är stroke eller inte. Men, återigen förvånande nog, tar ingen upp orsaken till att man får stroke. Varför får man stroke? Stroke är en propp som inträffar i blodomloppet nära hjärnan. Det är ingen större skillnad på stroke och hjärtinfarkt mer än att hjärtinfarkten sitter närmare hjärtat. En stroke kan vara fatal för att det kan bli syrebrist i hjärnan på grund av stopp i cirkulationen. Orsaken är densamma, nämligen att det blivit så mycket förträngningar i kärl och ådror att hjärtat inte orkar pumpa runt blodet på grund av beläggningar. Beläggningarna kommer inte av för mycket fett utan av för mycket glukos(socker) i blodomloppet. Mängden glukos är så stor att den glykinerar, dvs fäster mot åderväggarna. Så länge glukosen(sockret) fortsätter att tillströmma kommer beläggningarna att växa i omfång och på så sätt öka blodtrycket och minska flödet. Överskottet av glukos fungerar som bränsle för inflammationerna, i detta fallet beläggningar på kärlväggarna.

Varför gör man inte en kampanj för att lära människor att förebygga stroke och hjärtinfarkter? Detta förvånar mig oerhört! Att lära människor att hantera stroke när det redan har hänt är väl bra men motsatsen att förebygga måste vara hundra gånger viktigare? Tyvärr är svaret på den frågan okunskap från vår sjukvård. Man tror helt enkelt fel, nämligen att intag av för mycket fett och att ett högt kolesterol är orsak till kärlsjukdomar. Och eftersom det man tror på inte fungerar så kan man heller inte starta en kampanj som förebygger stroke.

Man väljer istället att starta en kampanj för att lära folk om stroke när det redan har inträffat. Jag kan förstå skälet men tycker det är idiotiskt att starta från fel håll.

6 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Hej
    Jag tycker du skriver så bra det är synd att inte de som jobbar inom sjukvården förstår detta du skriver om…

    Gilla

  2. Sluta säga att ”de inom sjukvården” inte förstår! Några av de största förespråkarna inom LCHF-rörelsen arbetar inom sjukvårdssektorn! För att nämna några: Annika Dahlqvist, Anders Eenfeldt. Vi är många som jobbar för att ändra folks inställning till kost. både läkare, sjuksköterskor, sjukgymnaster m. fl. t o m en och annan dietist!

    Gilla

    • Jag tror inte att Andreas ”Kostdoktorn” eller Annika Dahlqvist är representativa för sjukvården. Annika Dahlqvist har räddat mitt liv och Andreas är en pionjär. Nej, det handlar inte om dom utan hela den övriga sjukvården som jag varit i kontakt med i större delen av mitt liv. Visst hoppas vi alla att det ska ske en förändring och det är därför som jag debatterar. Jag tänker inte sluta att klaga på sjukvården förrän den visar upp en klar förändring.

      Gilla

  3. Jag och min man har ätit enligt LCHF i 3 år. i somras fick min man en stroke, men klarade sig relativt bra, men man kan ju undra om man ätit fel ändå. Alla säger att man skall äta lite fett och mycket frukt och grönt. Det är så förvillande när läkarna säger så. Fortsätter ändå med denna kost.

    Gilla

    • Hej Karin, jag förstår att det kan vara frustrerande om ni har ätit LCHF-kost och ändå så drabbas din man av stroke. Det låter lite underligt i mina öron. Min uppfattning är att det stora problemet är att få i sig det nyttiga mättade fettet. Det betyder att det räcker inte med att dra ner ordentligt på kolhydraterna utan man måste i motsvarande grad få i sig mättat fett som smörjer och håller kärl och ådror rena. Mättat fett finns i smör och grädde, avokado m.m. men framför allt i kokosfett. Det ska vara kallpressat ekologiskt kokosfett. Beställ på nätet http://www.crearome.se
      Ät en fetshot varje kväll. Gör så här; blanda två dl frusna hallon i en bunke med två dl rinnande kokosfett(värm på spisen) och två dl turkisk yoghurt. Använd stavmixer och blanda alltsammans i en rostfri bunke. Denna sats räcker till ungefär 6 stycken fetshot. Ställ in i kylskåpet och ta fram vid behov. Kanongott och riktigt nyttigt! Lycka till!

      Gilla

      • Tack för ditt svar och receptet på fetshot. Har lite svårt för kokosfett men steker i det gör jag ibland. Skall absolut pröva detta.

        Gilla


Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.