Stroke vid 21 års ålder!

maj 11, 2015 kl. 9:29 f m | Publicerat i Okategoriserade | 5 kommentarer

645@70 Petra Redfors, specialistläkare och neurolog på Sahlgrenska.

GT, Göteborgstidningen, skriver om att allt fler yngre drabbas av stroke och läkarna vet inte varför! Sedan 1995 har risken att få stroke ökat med 21 procent för kvinnor och 15 procent för män mellan 35-44 år enligt Socialstyrelsen.

Jenny Steen från Alingsås fick en stroke när hon var 21 år gammal enligt GT och hon låg medvetslös i flera månader. När hon vaknade upp var vänstersidan av kroppen förlamad och hon kunde inte prata och knappt röra sig. Det tog Jenny sju månader innan hon kunde komma hem från sjukhuset. Efter hemkomsten var det lättare för Jenny att rehabilitera sig där hon kände igen dofter och musik. Efter sju månader sa hon sitt första ord ”armen” eftersom den fortfarande var förlamad och därefter en hel mening som att hon bad om hjälp att ändra sovställning.

Detta hände för tre år sedan och Jenny har sedan dess kämpat sig tillbaka. Idag ska hon springa vårruset i Göteborg.

Ytterligare en artikel om en ung människa som fått stroke!

Stroke är ett samlingsnamn för blodpropp eller blödning i hjärnan. Var femte kvinna och var sjätte man drabbas någon gång i livet av stroke. Var 18:e minut drabbas någon i Sverige av stroke.

Vad säger läkarna?

Läkaren Petra Redfors menar att en medfödd missbildning kan göra att ett blodkärl plötsligt brister men i hälften av alla fall hittar vi ingen orsak, säger Petra Redfors. När det gäller personer mellan 35-55 år så kan levnadssättet spela in. – Fet mat är t.ex. en riskfaktor, särskilt för de som har ärftlighet för att drabbas av kärlsjukdom, enligt läkaren Petra Redfors.

9172411899

Mina kommentarer!

Jag tycker det är fantastiskt att läkare och massmedia fortfarande sprider idén om att fet mat orsakar hjärt -kärlsjukdomar. Det är inte sant och bevisat sedan länge. Det handlar i stället om att vårt intag av för mycket sockerarter och för lite naturligt fett orsakar inflammatoriska tillstånd i kroppen som sedan leder till metabola sjukdomar som t.ex. stroke.

Min kärlkramp läkte sig med LCHF-kost och jag känner till många andra som gjort liknande erfarenheter med hjälp av ketogen kost. Artiklar som den i GT/Expressen sprider okunnighet och ohälsa.

Stroke och andra hjärt -kärlsjukdomar är några i raden av ett 40-tal inflammatoriska sjukdomar där inflammationen får sin näring av överblivet glukos/blodsocker. Detta verkar vandra runt i blodbanorna och fastnar så småningom i kärlväggarna. Denna typ av försockring/karamellisering är enligt min övertygelse grogrunden för att ”kroniska” inflammatoriska tillstånd uppstår.

Sjukvårdens och läkarnas syn på det är fett som orsakar metabola sjukdomar är den största myten av alla. Sjukvårdens behandling av hjärt -kärlsjukdomar är bl.a. kolesterolsänkande/blodfettsänkande mediciner. Om det inte är fettet som är sjukdomsalstrande så är alltså sjukvårdens behandlingar med kolesterolsänkande mediciner kontraproduktivt. Man blir alltså ännu sjukare av sjukvårdens ordinationer. Man minskar den egna kroppens kolesterolproduktion genom mediciner. Helt bakvänt när vi istället behöver mer naturligt fett.

Det är inte lätt att nå fram med alternativ hjälp för att läka och förebygga metabola sjukdomar. Läkemedelsindustri, sjukvård, läkare, massmedia sprider tyvärr information som skapar onödigt lidande för många människor. Kunskapen om hur våra livsmedel både kan skada och läka sprider sig dock sakta men säkert.

Ett sätt att skaffa mer kunskap och ge dig en röd tråd och en fungerande förklaringsmodell är min bok ”Frisk av mat” som du kan beställa direkt av mig här.

IMG_0040

 

 

 

5 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Intressant och skrämmande. Funderar på om även det ständiga knaprandet av p-piller har med saken att göra. Fast man kanske inte ser ngn skillnad mellan män och kvinnor? Och ”karamellisering” – komiskt och rättvisande ord!

  Gilla

 2. Hej Mats. Bra skrivet. Ärftliga orsaker till stroke kan finnas, men är sannolikt mycket ovanligare än miljöpåverkan. Och vad i miljön påverkar oss mest? Kosten naturligtvis.

  För stort intag av härdade vegetabiliska oljor medför att kroppen tillverkar kolesterol av detta istället för stabilt mättat fett. Om vi samtidigt överäter socker och snabba kolhydrater ökar den oxidativa stressen och därmed cellskador. Kroppen reparerar cellskador med kolesterol. Men om kolesterolet är tillverkat av instabilt fleromättat fett så blir de reparerade cellmembranen också instabila och celldegenerationen accelererar.

  Högt blodsocker/oxidativ stress skadar kapillärerna, kroppens finaste blodkärl som förser artärernas (pulsådrornas) väggar med näring. Får dessa inte näring, stelnar dom och spricker vid tryck likt en vattenslang som legat i solen (artärstelhet). En sårskorpa uppstår vid skadan på kärlväggen som kallas plack eller åderförkalkning och som har exakt samma innehåll som en vanlig sårskorpa (döda vita blodkroppar och kolesterol). Blir skadan för stor uppstår istället en akut stroke.

  Immunförsvaret är också beroende av kolesterol baserad på stabilt fett och inflammation är kopplad till hjärtkärlsjukom. När nekros uppstår i kärlväggarna pga av förloppet ovan i kombination med ett försvagat immunförsvar, gynnar det bakterietillväxt och skadorna på kärlväggarna inflammeras och processen accelererar. Stela, kollapsade blodkärl och blodproppar samt infektion i kärlsystemet blir konsekvensen. Dvs hjärtkärlsjukdom.

  Där har vi förklaringen till hjärtkärlsjukom i ett nötskal. Mannen som lanserade den här hypotesen för decennier sedan heter Uffe Ravnskov. Få inom medicinen har uppmärksammat honom och han har blivit förlöjligad och förminskad. Enligt mig borde han få Nobelpriset i medicin varje år fram till sin bortgång.

  Gilla

 3. För mycket kolhydrater skapar inflamationer i kroppen..
  Bättre med fet mat för ett bra liv.

  Gilla

 4. Håller delvis med. Sedan tror jag man ska vara försiktig med fett, trots allt. Undvika uppenbart feta produkter, man behöver inte sätta i sig massa grädde, majonnäs eller ägg. Men undvika light-produkter. Jag blev rekommenderad LCHF för alla mina besvär men jag blev faktiskt mycket sämre och fick till slut operera ut gallblåsan, allt fett triggande anfall och dessutom regelbunden migrän. Jag var konstant tung i kroppen, fick gaser och mycket spänningshuvudvärk och illamående. Jag kan idag inte bryta ner fett och blir väldigt dålig av att äta t.ex. grädde, banan, ägg etc. Min lever blir överbelastad av fett. Jag äter däremot Paleo som dessutom är gluten/mjölkfritt (vilket LCHF inte är) och det har hjälpt mig väldigt mycket.

  Jag tror inte på romantiseringen om fett och att minsann alla kan äta fett. Alla kan inte det, vi har olika metabolism. Man kan inte säga ”äter man fett blir man frisk” eller ”äter man kolhydrater blir man sjuk”, generellt, för alla är olika.

  Däremot tror jag själv på så naturlig mat som möjligt, så nära vår natur man kan komma. Jag tror också på fritt från gluten och komjölksprodukter.

  Gilla

  • Hej Maria! Bra att du har hittat något som passar dig. Att få problem med gallblåsan handlar från början om att man ätit sig sjuk med hjälp av för mycket sockerarter i maten och för lite naturligt fett. När väl problemen finns med gallan kan man ofta inte äta fet mat. Då får man snirkla sig tillbaka till ett fungerande immunförsvar igen genom att undvika det fett som man inte tål. Då får man kanske nöja sig med kött, fisk och grönsaker. Men, faktum är att många på denna blogg visat att man kan läka gallblåsan och faktiskt kunna äta naturligt fett igen som våra kroppar så väl behöver.
   Hälsningar Mats

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: